 |
/images/archive/gallery/104/239.jpg ילדים עושים על האש
אדי ישראל  |
|
|
"ילדים מבשלים לחג," ספר בישול חדש לילדים, התגלה כמסובך וקצת מסוכן, אך מרגש |
|
|
 | דפדף בסטייל |  | |
גייל זאבי ציבלין 13/9/2004 10:38 |
|
|
|
|
 |
לפני כמה חודשים הוזמנתי למסיבת רווקות של סלבריטאית. התלבטתי מה לקנות למישהי שיש לה הכל והלכתי על המתנה הבטוחה: זוג תחתוני חוטיני סקסיים לליל הכלולות. כשהחל טקס פתיחת המתנות הבנתי את הטעות. המתנה הראשונה שהחזיקה ביד היתה הספר "ילדים מבשלים" מאת רות סירקיס, וכך גם המתנה השנייה. ילדים עוד אין, אבל חברות שקלעו למטרה הניחו שאם הרעיה והאם לעתיד לא יודעת לבשל, כדאי שתתחיל מהספר הזה, וכך נערמו עד סוף הערב חמישה עותקים של "ילדים מבשלים." רות סירקיס אכן הצליחה להפוך ספר בישול לילדים לקלאסיקה של ממש. כדורי השוקולד שלה מגולגלים עד היום על-ידי ילדים בני ,35
והפנקייקס המפורסמים נערמים באלפי בתים בארוחות הבוקר, תוך נוסטלגיה וגעגועים לטקס הזה "כשהיינו קטנים." רבים נשבעים ששמרו עד היום את הספר המוכתם במרגרינה ובשוקולד למזכרת, וכלל לא מפריע להם להיזכר ש"זה בכלל לא היה טעים" (ראו מסגרת.( לקראת ראש-השנה יוצאת גרסת 2004 של המודל הישן, הספר "ילדים מבשלים חג" מאת דורית שנון. בספר מתכונים לראש-השנה, חנוכה, ט"ו בשבט, פורים, פסח, יום העצמאות, ל"ג בעומר ושבועות. הכותבת הדריכה שנים רבות בקורסים ובסדנאות עם ילדים וטבחים מקצועיים. כיום היא עורכת מוסף אוכל בשם "קינמון."
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
יש לכם תפוחן בבית?
|
 |
|
 |
 |
 |
|
הספר, שמיועד לילדים מגיל שבע עד ,14 מעוצב להפליא: הנייר משובח, הצבעוניות מקסימה והצילומים, שנעשו גם הם בסדנת ילדים, איכותיים. שלבי ההכנה מאורגנים ומסודרים למופת, וכך גם טיפים ורעיונות יצירתיים לתהליך הבישול. אלא של"ילדי סירקיס," ההורים של היום, חלק מן המתכונים נראים מסובכים יחסית, והשפה לא מספיק בגובה העיניים של הילדים (כותבת שורות אלה מודה שגם רזי האינטרנט והפלייסטיישן שהקטנים האלה מפענחים נראים לה די מסובכים.( בתחילת הספר מופיע הפרק "כלים" (חבל שהוא לא מסודר לפי האל"ף-בי"ת,( שבו מסתננים שמות כמו "קורצני עוגיות" ו"תפוחן," שלא ממש נמצאים בכל בית. מצד שני, ניתן הסבר מפורט למונחי יסוד בתורת המטבח כמו סכו"ם. לכבוד ראש-השנה אספנו קבוצת ילדים לסדנת בישול ביתית בעזרת "ילדים מבשלים לחג." מתכונים כמו "מאפינס קישואים" או כדורי אגוזים מתובלים בציפורן, קינמון והל לא היו הבחירה הטבעית שלהם, וכך גם סלט הסברס והשום האפוי. "קרטיבים בכחול-לבן" ו"ליצנים יאמי-יאמי" התקבלו בקריאות התרגשות. החלטנו לנסות את עוגת הדבש והתפוחים האפויים.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
שלבי ההכנה מאורגנים ומסודרים למופת
|
|
 |
 |
 |
 |
|
תאונות ופציעות במטבח
|
 |
|
 |
 |
 |
|
ילדים אוהבים לבשל. כמה שההורים סובלים מכך, הם נהנים. כולם סיפרו שהם מבשלים בבית וכולם, אם אתם מודאגים, לא חושבים שהבישול הוא תפקידה של האם בלבד. להפך, אצל רובם, מתברר, האבא הוא זה שמבשל. כאמור, הגרסה החדשה של בישול לילדים לא הכי פשוטה. לעוגת הדבש היה צורך לקנות מצרכים שלא נמצאים בכל מטבח (כמו ג'ינג'ר טחון,( ובין השלבים נדרשו הילדים לגרד קליפה של תפוז על פומפייה. אחרי פציעה של שניים שגירדו את האצבעות במקום את התפוז התפקיד נלקח מהם.
גם את הפרדת הביצים לקחתי על עצמי אחרי ששישיית ביצים מצאה את מקומה בפח, ואת השלב שבו שופכים מים רותחים לתה ה"ארל גריי" לא הייתי ממליצה לבצע ללא ליווי הורה. הילדים, מצד שני, מאוד נהנו מהערבובים, הבלגן והקמח, וקצת סוכר חום דביק נמצא אצלי אחר-כך גם על הספות. את התוצאה הסופית רובם לא אהבו. טעם הג'ינג'ר וה ציפורן בעוגה היה זר להם. אני דווקא ליקקתי את האצבעות. המתכון השני, תפוחים אפויים, קיבל אצל המחברת שני כוכבים של קושי מתוך שלושה. אני הייתי נותנת לו חמישה. אם אין לכם תפוחן בבית, משימת הוצאת הליבה של התפוחים היא סיוט אחד גדול. שלושה מבוגרים ניסו לעזור לי והתייאשו. אחד עשה פחות מדי, השני הוציא יותר מדי וקרע את התפוח והשלישית חתכה אצבע. לילדים לא הייתי נותנת לעשות זאת לבד. הכנת המילוי לתפוחים, לעומת זאת, היתה כיף גדול לכולנו, והתוצאה הסופית היתה טעימה להפליא. תרומתו של הספר, אם כך, תהיה החוויה המשותפת ")זמן איכות" למי שמתעקש) לכל המשפחה, סדנת הכנה לא רעה לערב החג המשפחתי.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
סוכר חום ודביק נמצא אחר-כך גם על הספות
|
|
 |
 |
 |
 |
|
מתכון לדוגמה מתוך הספר:עוגת דבש
|
 |
|
 |
 |
 |
|
מה צריך? 15 פרוסות מ1- תפוז, 1/4 כוס מים רותחים, 1 שקיק תה מסוג "ארל גריי1/2 ," כוס דבש נוזלי, 2/3 כוס סוכר חום, 1/3 כוס שמן, 2 ביצים, 2 כוסות קמח, 1 כפית אבקת אפייה, 1/2 כפית סודה לשתייה, 1 כפית קינמון טחון, 1/2 כפית ציפורן טחון, 1/4 כפית ג'ינג'ר טחון, 1/4 כפית מלח, מעט מרגרינה לשימון התבנית ומעט קמח לקימוח התבנית. מה עושים? מחממים תבנית עוגה מוארכת (אינגליש קייק) בתנור ל165- מעלות. מגררים את קליפת התפוז על מגררת (פומפייה.( מקפידים לגרר רק את הקליפה הכתומה כי הקליפה הלבנה מרירה. מעבירים את הקליפה המגוררת לקערה גדולה, סוחטים את המיץ מהתפוז ויוצקים את המיץ לקערה. משרים את שקיק התה במים הרותחים, מוציאים את השקיק ויוצקים את התה המוכן לקערה. מוסיפים את הדבש, הסוכר והשמן לקערה ומערבבים היטב. מניחים לתערובת להתקרר (על השולחן ולא במקרר) כחמש דקות. בינתיים שוברים את הביצים לקערה וטור-- פים אותן (מערבבים היטב כמו להכנת חביתה.( מוסיפים את הביצים הטרופות לקערה הגדולה ומערבבים. בקערה אחרת מערבבים היטב את כל החומרים היבשים (קמח, אבקת אפייה, סודה לשתייה ותבלי נים.( מוסיפים את תערובת הקמח לתערובת הנוז לים ומערבבים. מורחים את תבנית האפייה במעט מרגרינה ומפזרים עליה מעט קמח. יוצקים את התערובת לתבנית. מבקשים ממבוגר להכניס את התבנית לתנור החם ולאפות את העוגה כשעה. "ילדים מבשלים חג," דורית שנון, הוצאות דניאלה די-נור וליברוס, מחיר: 85 שקל. |  |  |  |  | |
|
|
|
|
|
|
|
|