ראשי > סטייליסימו > אוכל > כתבה
בארכיון האתר
שפתיים ימתקו
לקראת ראש השנה שמעבר לסיבוב, אספנו עבורכם את כל מה שרציתם לדעת על הדבש לפני הטבילה
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
הראלה סטוצקי-באר
תפוח בדבש, חלב ודבש, ירח-דבש, ארץ זבת וצפיחית בדבש - מה לא קושרים לסגולותיו של הנוזל המתוק והדביק הזה, שתפס מקום של כבוד לא רק בממלכת המזון אלא גם במסורת, במנהגים, בריפוי ובאמונות עתיקות. 400 מגדלי דבורים עוסקים בייצור דבש בישראל, והוא משווק על-ידי 30 משווקים מורשים תחת פיקוח מועצת הדבש. שוק הדבש בישראל מגלגל כ-120 מיליון שקל בשנה, כאשר
ממוצע הצריכה לנפש בישראל הוא כחצי קילוגרם לשנה. בישראל מייצרים כ-3,000 טון דבש בשנה, וכ-40 אחוז מהיקף המכירות השנתי של הדבש מרוכזים בחודש שלפני ראש-השנה.

מסקר שערך מכון "שילוב" עבור "יד מרדכי" עולה כי 97 אחוז מהאוכלוסייה יאכלו דבש בראש-השנה הקרוב, שישה אחוזים יאכלו דבש בכמות גבוהה יותר מאשר בשנה שעברה ו-76 אחוז יטבלו תפוח בדבש.
הבסיס
לפני שטובלים, הנה כמה עובדות על הדבש שכדאי לדעת:
מהו דבש?
חומר סוכרי המורכב ברובו מסוכר ענבים, סוכר פירות, סוכר קנים וסוכרים אחרים. בנוסף הוא מכיל חלבונים, עמילנים, אנזימים, ויטמינים, מינרלים ומתכות שונות כמו סידן, ברזל, נתרן, גופרית, נחושת ומנגן. עד כה זוהו בדבש כ-60 חומרים נוסף על הסוכרים, ועדיין יש בו מרכיבים נעלמים ובלתי מוגדרים.

מהם סוגי הדבש הטהור?
"סוג הדבש, הרכבו הכימי, טעמו, צבעו וריחו מותנים במידה רבה במיקום הכוורת בזמן הפריחה", אומר יורם פז, מנכ"ל מכוורות עמק חפר. "כך, לדוגמה, כשהמכוורות נמצאות במטעי הדרים בזמן פריחתם נקבל דבש הדרים, שצבעו בהיר והוא בעל ארומה וניחוח חזקים. במכוורות שנמצאות בנגב בזמן פריחת האקליפטוס הדבש יהיה כהה וחריף, בעל ניחוח חזק. מהרי מנשה בזמן פריחת הזעתר (בקיץ) נקבל דבש שצבעו בהיר והוא בעל טעם וארומה מיוחדים, ובמטעי אבוקדו צבעו של הדבש יהיה כהה, וריחו וטעמו יזכירו אבוקדו". סוג הדבש רשום, בדרך כלל, על התווית.
 
 
איך נוצר המרקם של הדבש?
טלי נחושתן, מנהלת השיווק של "יד מרדכי": "זהו תהליך טבעי שמתרחש בעיקר בטמפרטורה נמוכה (בחורף או בקירור). ההתגבשות אינה מעידה על קלקולו של הדבש אלא על היותו מוצר טבעי שלא חומם בתהליך האריזה". "דבש שהתגבש יכול להישמר שנים בלי להתקלקל", מסביר פז, ומציין כי סוגי הדבש השונים נבדלים בצורת ההתגבשות. "לעתים הוא מתגבש לגרגירים דמויי סוכר ולעתים הוא נראה כמו ממרח לבן".
 
"ההתגבשות מתחילה כאשר הדבש נעשה 'מעונן', ובהמשך הופך למוצק. אבל", הוא מדגיש, "ההתגבשות בתוך הצנצנת חייבת להיות אחידה. צנצנת שבחלקה דבש נוזלי ובחלקה דבש מגובש מעידה על ערבוב של דבשים שונים או על דבש פגום. כדי להחזיר את הדבש למצבו הנוזלי, ניתן להשרות את צנצנת הדבש בכלי עם מים חמים".
מוצרי דבש של "יד מרדכי". צילום: יחסי ציבור
בארץ אין דבש תעשייתי
מה ההבדל בין דבש טהור ודבש תעשייתי?
דבש תעשייתי מתייחס למצב בו מילוי הצנצנות נעשה באופן אוטומטי. לצורך כך וכדי שהוא יזרום בצינורות בקלות מחממים אותו, פעולה שעלולה לפגוע באיכותו ובמרכיביו. בארץ, בין אם מדובר במפעלים קטנים או במכוורות גדולות, כל התהליך מתבצע בעבודת-יד. כל הדבש שנרדה נאגר בחביות ענק, מהן הוא מועבר לצנצנות ללא חימום. בארץ, למעשה, אין דבש תעשייתי אלא רק דבש טהור.
 
מהו דבש טהור?
אין הבדל בין דבש שהדבורה מייצרת בכוורת בתנאי ביות לבין הדבש שהיא מייצרת בטבע, ביערות או במעבה האדמה. בשני המקרים מדובר בדבש טהור, כלומר טבעי. "לדבש הטהור בארץ יש תקן שמגדיר את אחוז הסוכרים שצריך להיות בדבש, ולכן מהווה משלים תזונתי רב ערך. הוא נאסף בכוורת מתוך תאי המלכה ומעורב בדבש בריכוזים שונים, מה שהופך אותו לטעים יותר ושומר עליו לבל יתקלקל, כי הדבש הוא חומר משמר מאין כמוהו.
דבש מתאי המלכה מעורב בדבש בריכוזים שונים
פרופוליס
מה זה פרופוליס?
זהו מוצר נוסף שמקורו בצמחים והוא מובא לכוורת על-ידי הדבורים. למעשה, זהו "דבק דבורים" שצבעו שחור, המופק על-ידי הדבורים משרף עצים (בעיקר מאקליפטוס) ומשמש אותן לסתימת סדקים וחיטוי התאים. בשל סגולותיו הוא מהווה מעין אנטיביוטיקה טבעית.
 
מה מחירי הדבש?
דבש טהור באריזה של 350 גרם עולה כ-17 שקל . דבש טהור באריזה של 340 גרם עם ריכוז עדין של מזון מלכות - כ-25 שקל . דבש טהור עם מזון מלכות מרוכז במיוחד - כ-35 שקל . מוצר דבש דיאטטי המוצע באריזה של 350 גרם עולה כ-21 שקל. אחוז המים (עד 20 אחוז, אחרת הוא עלול לתסוס ולהתקלקל) ועוד", מסביר שחר טנא, מנכ"ל מועצת הדבש, ומוסיף כי כל דבש חייב לעמוד בתקן. לשלוש מכוורות בארץ יש תו תקן: עמק חפר, יד-מרדכי ועין-חרוד.
 
"ברשתות-השיווק ובחנויות הממוסדות לא קיים דבש מזוייף אולם בשווקים הפתוחים ואצל רוכלים מומלץ לנקוט משנה זהירות ולבדוק אם יש על הדבש תווית של יצרן מוכר עם פרטים וכתובת. מקרים בהם מחיר המוצר זול במיוחד צריכים לעורר חשד", הוא אומר.
מה הקטע עם מזון מלכות
אילו מוצרי דבש יש בשוק?
רק דבש שמיוצר על-ידי דבורים מצוף פרחים הוא דבש טבעי וטהור. כל מוצר אחר הוא מלאכותי, וחייבים לציין זאת. דבש מלאכותי, למשל, איננו דבש אלא קרמל, כלומר סוכר שחומם, תמיסת סוכר תעשייתי או מיצי פירות. תחליף דבש מכונה "מתק", וזו גם המילה שצריכה להופיע על גבי המוצר. מאותה סיבה גם דבש מופחת קלוריות (מכיל שליש מהקלוריות שיש בדבש רגיל) אינו מכונה דבש אלא "דשקל", או "דש לייט", או כל וריאציה אחרת שמבהירה כי זה איננו דבש אלא מוצר דיאטטי על בסיס דבש טהור.
 
מהו מזון מלכות?
זהו עוד מוצר שאיננו דבש אך מופיע תחת הכותרת של מוצרי מכוורת. מזון זה מיוצר על-ידי הדבורים, ומיועד אך ורק להזנת המלכה בכוורת והרימות המיועדות לגדול כמלכות, שניזונות ממנו עד להתבגרותן. הוא סמיך מאוד, נראה כמו קרם חלבי, טעמו מר וחמצמץ אך הוא עשיר במרכיבים חיוניים, ביניהם חלבונים, פחמימות, שומנים, מינרלים, ויטמינים (בעיקר מקבוצת B), סידן , אשלגן, תרכובות ברזל וחומצות אמינו, שהן אבני היסוד של החלבונים.
 
מזון המלכות מעניק למלכה את סגולותיה: פוריות גבוהה, תוחלת חיים ארוכה וחילוף חומרים יעיל.
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

אוכל
להצמיח כנפיים  
דג בורי עם חומץ וטחינה  
יאללה, תעמיסו: בואי כלה  
עוד...