 |
1. כאב גב תחתון יכול להיות אקוטי (פתאומי) או כרוני (מתמשך). כאשר שרירי השליטה העמוקים של עמוד השדרה אינם מתפקדים נכון, הכאב האקוטי יכול להיגרם מתנועה פעוטה יחסית. אם התנועה הלקויה גרמה ללחץ של דיסק בולט (אשר בהרבה מקרים היה שם קודם ללא תסמינים) על עצב מגורה, ייתכנו כאבים גם לאורך הרגל.
2. למרות שכל מקרה של כאבי גב שונה, הרבה אנשים יתלוננו על כאבים בביצוע תנועות מסוימות, כגון התכופפות לשרוך נעליים, כאבים במעברים מישיבה לעמידה או בין מצבי שכיבה שונים. הכאבים יכולים להיות באמצע הגב התחתון, באחד או שני הצדדים של הגב, באזור העכוז ולאורך הרגל. לעתים גם מורגש נימול לאורך הרגל. כמו כן, הרבה אנשים מתלוננים על כאבים בזמן התעטשות, שיעול או אפילו צחוק. כאבים אלו נגרמים, בין היתר, עקב הכשל של מערכת השרירים לשלוט על התנועה.
3. רוב המקרים של כאב גב אקוטי משתפרים מאליהן לחלוטין תוך מספר שבועות, ומן הסתם גם רב המטפלים מצליחים לעזור בשלב זה. זה לא אומר שהדיסק חזר למקום, אלא שרמת הגריות של העצב ירדה והכאב לכן יורד מאליו. אם מערכת השרירים, המפרקים ו/או השליטה העצבית נשארת לקויה, הרי שהתקף נוסף הוא רק עניין של זמן. כמו כן, ישנה האפשרות, שהאזור ימשיך להיות מגורה לאורך זמן, ואז הכאב הופך לכרוני.
4. בינתיים, אם אתם סובלים יש להימנע ככל האפשר מהמצבים או התנועות, הגורמים לכאב שלכם. אם לא "תתנו כבוד" לכאב, הוא יתנקם בכם מהר מאד. מאותה סיבה, ברגע שמצאתם מצב או תנועה שמקלים או אפילו מעלימים את הכאב, יש לנצלם כמה שיותר. אם כואב לכם בישיבה, ואתם חייבים לשבת, מומלץ לדאוג שהירכיים יהיו מונחים גבוה יותר מהברכיים. זאת ניתן לעשות על ידי שימוש בכרית מתחת לעכוז, או על ידי ישיבה בקצה הכסא.
5. אם הכאב אינו משתפר, או שקצב השיפור אינו מספק, יש למצוא קלינאי מתאים. אם ישנן התקפים חוזרים או כאב כרוני, מומלץ לטפל אצל פיזיותרפיסט, אשר התמחה בשיקום שרירי היציבה העמוקים של עמוד השדרה. לצערנו, שוק המטפלים למיניהם אינו מוסדר ולכן תמיד יש לבדוק תעודות מקצועיות ואישור משרד הבריאות. היו חשדניים ביותר כלפי מי שטוען שהטיפול שלו "יחזיר" את הדיסק למקום, או "יישר את הגב" - זה לא קורה. הטיפול המוצלח הוא זה, המאפשר לגוף לחזור ולתפקד באופן נורמלי עם בלט הדיסק כפי שהוא. הרי ל-40 אחוז מהאוכלוסייה, אשר לא סובלת מכאבי גב, ישנם בלטי דיסק, ואף אחד מאיתנו אינו סימטרי לחלוטין. אם הטיפול לא עוזר בתחילתו, ספק רב אם יעזור בכלל.
6. על הפיזיותרפיסט המטפל לשנות באופן מהותי את איך שהשרירים מתפקדים ואת איך שהגוף נע, כלומר, להפוך תנועה לקויה וכואבת לתנועה טובה וקולחת. לאחר טיפול יעיל בבעיה על הכאב להתפוגג מעצמו, שכן הגוף כבר לא צריך להיות במגננה אם מקור הבעיה טופל.
7. כאשר הכאב הוא כרוני, טיפול אשר כולל רק מרכיב להורדת כאב או רק טיפול פסיבי (כל טיפול אשר מבוצע על המטופל, אשר אינו עושה כלום בזמן הטיפול) יניב רק הקלה זמנית, במקרה הטוב. לא מומלץ!
8. טיפול תרופתי מומלץ בכדי לעזור להורדת הכאבים. אם השיפור אינו משמעותי, יש לשקול את המשך נטילת התרופה בייעוץ עם הרופא המטפל. 9. ניתוח מומלץ רק לאחר שנוסו אופציות אחרות ללא הצלחה, או במקרים חריגים של החמרה מהירה בסימנים נירולוגים, ככמו נימול, איבוד כוח שרירים או איבוד השליטה על הסורגים. 10. על כל טיפול בכאבי גב להיבחן לפי מבחן התוצאה. הטיפול היעיל יגרום לשיפור מיידי ומשמעותי בתסמינים, ואם רמת הכאב והתנועות הלקויות אינן משתפרות בהדרגה יש לשקול ברצינות את כדאיות הטיפול. אם אתם מקבלים טיפול אשר אינו עוזר באופן משמעותי, אתם כנראה מבזבזים את זמנכם וכספכם. אין כזה דבר "אתה צריך לעבור כך וכך טיפולים לפני שתרגיש שינוי", ובטח לא "זה קודם כל צריך לכאוב יותר לפני שמשתפר". אל תתנו לאנשים לנצל את מצוקתכם.
העצות באדיבות הפיזיותרפיסט יונתן הופמן מ"הופמן קונספט" - מרכז לבריאות הגב, נורדאו 34, הרצליה. טל' 09-9558439.
|
 |
 |
 |
 |
|
|