ראשי > סטייליסימו > בריאות וכושר > כתבה
בארכיון האתר
זה לא מריח טוב
30 אחוז מהישראלים חושבים שמישהו בסביבתם סובל מריח רע מהפה. מהם הגורמים לבעייה, איך מטפלים בהם ועד כמה יעילה ובריאה היא תרופת הפלא החדשה בתחום
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
סמדר הירש
13/7/2004 10:01
סקר שנערך באחרונה מגלה שכששואלים ישראלים בנוגע לריח רע הנודף מפיהם של האנשים הקרובים להם, רק שלושה אחוזים מודים שנשימת בני-הזוג שלהם לא הכי נסבלת בעולם; רק שני אחוזים אומרים שההורים שלהם לוקים בתופעה; ורק 2.5 אחוזים אומרים שהנשימה של הילדים שלהם לא מריחה כל-כך טוב. עם זאת, 30 אחוז מעידים על כך ש"בני משפחה אחרים, חברים ומכרים" סובלים מבעיה של ריח רע מהפה. לפי אותו סקר, 30 אחוז מהאוכלוסייה סבורים גם שהבעיה, "הליטוזיס" (HALITOSIS) בשפה הרפואית, נוצרת בגלל בעיות במערכת העיכול.
 
אולם הגסטרואנטרולוג פרופ' יעקב רטן, מבית-החולים "אסותא", אומר כי "רק כ-20 אחוז מהמקרים של הליטוזיס מקורם בבעיות בדרכי העיכול. 80 אחוז מהמקרים נגרמים בגלל פה מוזנח, חורים בשיניים וחניכיים מודלקות". לדבריו, כדי לגלות
ממה נובע הריח הרע, ניתן לבצע בדיקה פשוטה: מבחן נשיפה שבאמצעותו מאבחנים את סוג החיידקים שגורמים לריח.
 
"כ-40 אחוז מהאוכלוסייה הבוגרת הבריאה, ברוב החברות המערביות, סובלת מחיידק שנקרא 'הליקובאקטר', אבל רק אצל מעט מאוד אנשים הוא גורם לאולקוס או לגסטריטיס (מחלת מעיים שדומה לאולקוס). אצל הרוב הוא לא מחולל מחלות", מסביר פרופ' רטן. עוד מסביר רטן כי "ריח רע שמקורו בבעיות עיכול מלווה בדרך כלל בכאבים ובאי-נוחות בבטן. את הבעיה הזו אפשר לזהות מיד ולטפל בה באנטיביוטיקה ובחומר שבולם הפרשת חומצה, כך שבתוך שבוע עד עשרה ימים יש סיכוי של מעל 90 אחוז להרוס את החיידק שגורם לבעיה. לצערי, מרבית האנשים לא מודעים לבעיית הריח, אולי כי לא נעים לסביבה שלהם להגיד להם, ולכן מעטים מאוד פונים לטיפול".
 
חריצים בשקדים?
סיבה אחרת לריח הרע יכולה להיות חריצים מורחבים בשקדים. "להערכתי, אצל כ-20 אחוז מהסובלים מהבעיה, מקור הבעיה נעוץ בשאריות אוכל שנכנסות לחורים בשקדים", מסביר ד"ר משה אנגלנדר, מומחה אף-אוזן-גרון. לדבריו, "זה קשור במבנה האנטומי של השקדים. באופן נורמלי, מטבעם, יש בהם פתחים קטנים. אבל אצל אנשים שעברו דלקות חוזרות, הפתחים הללו הופכים להיות חורים שהולכים ומעמיקים ומצטבר בהם אוכל שנרקב, מקבל גוון צהוב ובעיקר מלווה בריח חריף מאוד. בגלל שהנקודות הצהובות נראות כמו דלקת, יש גם רופאים שטועים לחשוב שמדובר בדלקת גרון ונותנים אנטיביוטיקה".
 
הפתרון , לדברי ד"ר אנגלנדר, פשוט. "פעם היו רואים בתופעה הזאת סיבה לניתוח שקדים, אבל היום אין סיבה לעבור ניתוח מסובך וטראומטי כזה. בטיפול של חמש דקות, באמצעות לייזר, ניתן לשייף את הרקמה של החור ובעצם לסגור אותו". פשוט, אבל לא זול: מחירו של טיפול שכזה עומד על 3,000 ש"ח.
 
אבל, כאמור, במרבית המקרים, הבעיה אינה סדק בשקדים או מערכת עיכול קלוקלת, אלא פשוט פה מוזנח: שיניים, חניכיים או לשון. בעיות בשיניים ובחניכיים הן קרקע גידול פורייה לחיידקים שיוצרים ריח רע, אבל מתברר שקרקע גידול פורייה אף יותר לגידול חיידקים בפה היא הלשון. זו גם הסיבה שיצרניות משחות השיניים והמברשות, וגם רופאי השיניים, ממליצים בשנים האחרונות לא להסתפק בצחצוח השיניים אלא לצחצח גם את הלשון.
 
"הלשון היא האיבר הגדול ביותר בפה", מסביר רופא השיניים ד"ר עמי ויז'נסקי. "המבנה הזיפי שלה והאקלים הלח והחם שלה הם גן-עדן לחיידקים. 75 אחוז מהחיידקים מצטברים על הלשון, ולכן מומלץ לנקות אותה. ברגע שמצחצחים שיניים ומשאירים את הלשון באמצע עם כל החיידקים, הם יכולים בקלות לעבור לחניכיים ולשיניים, ככה שיותר חשוב לנקות את הלשון. זאת הסיבה שדווקא כשלא אוכלים יש ריח רע מהפה, כי הארוחות מנקות באופן טבעי את הלשון". לדבריו, "מומלץ לנקות את הלשון באמצעות מכשיר מיוחד שיש היום בשוק, שעשוי גומי, ומיועד במיוחד בשביל זה".
 
פתרון לא רע - משחת שיניים
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

בריאות וכושר
סלח לי, דוקטור, יש לך אש?  
האופרה העירה חולה מתרדמת  
אז כמה אתם באמת מוציאים על סיגריות?  
עוד...