ראשי > סטיליסימו > סקס ודייטינג > כתבה





הר הרווקות
אלפי מתפללות פקדו אתמול את קברו של הצדיק יונתן בן-עוזיאל לרגל "הילולת הרווקים" השנתית. השאיפה: למצוא זיווג
  יוסי מזרחי
16/6/2004  12:58
:עוד בכתבה
"הברכה בטוח לא תזיק"
לא שוכחים להשאיר מספר
אפשר גם באינטרנט
מיתוס גלילי ותיק, וגם רבנים לא מעטים, מספרים על טרקטוריסט בשנות ה-30 לחייו שביצע עבודות פיתוח ביערות ביריה שבצפת, סמוך לקברו של התנא יונתן בן-עוזיאל. רצה הגורל ובאותו יום נשבו רוחות חזקות, שהעיפו את אחד הפתקים שנתלו ברחבת קברו של הצדיק עד אליו. כשירד הבחור מהטרקטור והחל לקרוא את הכתוב בפתק, גילה שמדובר בבקשה של אשה צעירה להינשא.
 
הטרקטוריסט, שהאמין בגורל, יצר עימה קשר ועוד בטרם חלפה שנה נישאו השניים. סיפורים כאלו ודומיהם מתקופות עתיקות יותר הפכו במרוצת השנים את קברו של בן-עוזיאל למוקד אמונה וסגולה לנישואים. בן-עוזיאל נפטר לפני כ-2,000 שנה ויום פטירתו, כ"ו בסיוון, הפך להילולה שזכתה לכינוי "הילולת הרווקים".
 
אחוזת הקבר שלו נמצאת בלב יערות ביריה. לפי סקר של הרשות לשמירת המקומות הקדושים, כמעט 800 אלף איש פוקדים מדי שנה את הקבר, כשרובם ככולם מבקשים דבר אחד: זיווג או שידוך הולם. האירוניה הגדולה היא שבן-עוזיאל עצמו, לפי התלמוד, כלל לא נישא.
 
"הוא היה עסוק בנושאים רוחניים ובתפילות וככל הנראה לא היה לו די זמן לנושאים גשמיים יותר", מנסה להסביר הרב שלמה חדד, ראש המועצה הדתית בצפת. מנהל המקומות הקדושים בצפון, הרב ישראל דרעי, מזכיר כי לפי התלמוד היה בן-עוזיאל תלמיד חכם שהגיע לדרגת מלאך. "אפילו כתוב שבזמן שהתנא התפלל, העופות שחלפו מעליו היו נשרפים מעוצמת הקדושה", מספר דרעי. "זה נכון שבן-עוזיאל לא נישא מימיו, אבל הוא הבטיח כי מי שיתפלל על קברו יזכה להיוושע. האנשים שבאו ביקשו זיווג, וכך החלה המסורת".
"הברכה בטוח לא תזיק"
מנתונים שפרסמה בשבוע שעבר הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עולה כי בשנת 2003 חיו בישראל 328 אלף איש, שהם שמונה אחוזים מהאוכלוסייה הבוגרת, לבד. לשם השוואה, בשנות השישים עמד שיעור הבודדים על ארבעה אחוזים בלבד. נתון מעניין נוסף מגלה כי ישנן פי שניים נשים בודדות מגברים בודדים. עם או בלי קשר לנתונים הללו, הפך קברו של בןעוזיאל לאטרקציה אמיתית ללא נשואים.
 
רווקים, ובעיקר רווקות, אלמנים/ות, גרושים/ות או אמהות מודאגות החוששות "שהילד עוד יישאר לבד" הפכו את הקבר לייחודי בין עשרות קברי הצדיקים באזור מירון וצפת. שביל צדדי ומפותל מוביל מצפת או מחצור הגלילית לכיוון הקבר. רק לאחר נסיעה של כרבע שעה בתוך היערות, בסביבה פסטורלית ושקטה, ניתן להבחין בקבר שחלקו העליון, הצבוע בכחול, מבצבץ בין עצי האורן.
 
למרות שרק אתמול החלה ההילולה באופן רשמי, היו כאלה שהתייצבו כבר שלשום בערב בקבר הצדיק כדי לזכות בברכת הזיווג. אתמול בצהריים הגיעה ההילולה לשיאה: עשרות אוטובוסים עמוסי מטיילים ומתפללים מכל רחבי הארץ נסעו לאטם לכיוון הקבר, ומיד התברר שהרוב מבין האלפים שפקדו את הקבר הן נשים.
 
"אני באתי בשביל הבן שלי", מספרת כרמלה שמש מזכרון-יעקב, תוך כדי תליית מטפחת על "עץ התקוות" שמחוץ לקבר. כבר בשעות הבוקר היא הגיעה באוטובוס מאורגן, מלווה בבתה רוית ובאחיותיה. "לפני שבע שנים הייתי פה והתפללתי", היא נזכרת. "זה עבד והבן שלי התחתן, אבל עכשיו הוא התגרש ואני רוצה שיתחתן שוב. אם אז התפילה עזרה אני מאמינה שהיא תעזור גם עכשיו".
 
רוית , בתחילת שנות העשרים לחייה, מצטרפת לתומכי תפילת הזיווג. "אם הברכה לא תעזור, היא בטח לא תזיק. אני באתי בשביל אחי. לי יש זמן", מסבירה הבת. בין הנשים מצאנו גם נציגות מערד, אשדוד, חדרה, זכרון-יעקב ותל-אביב, ללא הבדל במידת האמונה. בעיית הזיווג או השידוך ההולם משכה אחריה לקבר דתיים וחילונים, מבוגרים וצעירים, ספרדים ואשכנזים.
 
במקום נראו שתי קצינות צה"ל בדרגת רב-סרן, שהקיפו את הקבר בהתלהבות כשבידיהן נרות וספרי תהילים, לצד צעירות חרדיות לבושות בחצאיות ארוכות, כבנות 20 לכל היותר. גם צעירות חילוניות עם חולצות בטן ופירסינג הן חלק מהנוף.
לא שוכחים להשאיר מספר
בקשת הזיווג אמנם די פשוטה, אך הביצוע מצריך השקעה ומסירות. המתפללים והמתפללות רוכשים כבר בכניסה עשרות נרות וצולחים את עשרות הקבצנים והמתרימים שהשתלטו על הכניסה לרחבת הקבר. לאחר מכן נכנסים לרחבת הקבר להתפלל, תורמים לצדקה ואז עוברים לחלק הפיזי-ההקפות. כל מבקש זיווג נדרש להקיף את הקבר שבע פעמים, בניגוד לכיוון השעון, ולמרות החום הכבד לא נרשמו התחמקויות או תלונות.
 
לאחר ההקפות ממשיכים לאתר הדלקת הנרות ומשם ל"עץ התקוות", שעליו תולים מטפחת, שקית, חזייה או סתם חתיכת בד, כדי "להזכיר לצדיק את הבקשה", ופה למעשה מסתיים ההליך. בתוך שנה, כך טוענים המאמינים, הברכה תבוא והנישואים יהפכו לעובדה מוגמרת. בתוך הקבר וגם מסביב לו נתלו עשרות פתקים, לעתים בגודל כרזה, של צעירים המחפשים זיווג. הם יודעים היטב שמעבר לתפילה, בקבר בן-עוזיאל יש סיכוי גבוה למצוא כלה.
 
"אברך שעובד מבני ברק, גרוש מחפש זיווג שני. רצוי גרושה עד שני ילדים", נרשם על אחד הפתקים, בתוספת מספר סלולרי. אחר כותב: "בן תורה, בן 28, עובד ולומד, מעוניין להכיר בחורה רגישה וטובת לב עד גיל 26. יש המלצות מרבנים וחברים".
 
הנשים, תוך כדי ההקפות, לא פוסחות על הפתקים. כמה מהם אף נתלשו מהקיר והוטמנו עמוק בכיס. "אני בת 38 ואין לי ספק שתוך שנה אני מתחתנת", טוענת אחת המקיפות, אורנה גוזלן. יחד עם חברותיה, אחיות בבית-החולים איכילוב, היא הצטרפה לאוטובוס מאורגן של עובדי עיריית תלאביב שעלה צפונה. "אני אמנם חילונית אבל מאמינה", היא מספרת בהתרגשות. "הייתי גם בהילולה של רבי שמעון בר-יוחאי, התפללתי, תרמתי ואני מרגישה את זה מבפנים".
 
שולמית עובדיה, בת 22, מזכירה בעיריית תל אביב, מספרת כי באה לבקש זיווג הוגן לכל החיים ולא חשוב מתי: "צריך זיווג ארוך טווח. יש לי חבר ועכשיו, אחרי כל הנרות שהדלקתי, אולי הוא יציע לי נישואים".

הילולה לרבי יונתן בן עוזיאל בעמוקה. צילום: אנצ'ו גוש
אפשר גם באינטרנט
ויש גם כאלו שבאו מעבר לים. שירלי שאשא, בשנות החמישים לחייה, הגיעה ישירות מלונג איילנד שבארצות הברית. שני הילדים שלה, שחר (37) ושלהבת (32), טרם נישאו. "הילד שלי מקסים. הלוואי שימצא בת-זוג מוכשרת ומהר. הבת סלקטיבית מדי. בזכות הצדיק ובעיקר בזכות האמונה הפנימית, הם יינשאו עוד השנה", היא מתפללת בחצי עברית חצי אנגלית, וממהרת לעזרת הנשים.
 
כמו בכל תעשייה, גם כאן מיהרו יזמים זריזים לפתוח אתר אינטרנט, שבו יציינו הגולשים את שמם, בקשתם ושם האם, והאברכים יתלו את הפתק במקום אטרקטיבי על קבר הצדיק. בשל הביקוש הרב והעלייה במספר הבודדים, נאלצו ברשות לשמירת המקומות הקדושים להשקיע לאחרונה כ-100 אלף דולר בפיתוח התשתיות בקבר בן-עוזיאל. עכשיו, לאור הביקוש ההולך ועולה, מתכנן הרב דרעי להרחיב פעם נוספת את החניונים, הכניסות, התשתיות והכי חשוב: את הקיר של פתקי הזיווג.
שמור במזוודה שלח לחבר הדפסה
הוסף תגובה    עבור לפורום כתוב לעורך


  
  
  
שמור במזוודה שלח לחבר הדפסה
הוסף תגובה  עבור לפורום כתוב לעורך
אחת המקיפות: "אני בת 38 ואין לי ספק שתוך שנה אני מתחתנת. הייתי גם בהילולה של רבי שמעון בר-יוחאי, התפללתי, תרמתי ואני מרגישה את זה מבפנים"