ראשי > סטייליסימו > אוכל > כתבה
בארכיון האתר
מחיר הירק
לא כל מה שמציעים לנו ברי-הסלטים הוא דיאטטי, בריא וזול כמו שנדמה
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
נועה כץ
20/5/2004 11:07
ירקות אינם מוצר עונתי, אך בעונת הקיץ הם זוכים לפופולריות מיוחדת. כשהטמפרטורות עולות, רבים מאיתנו נכנסים למשטר של דיאטה, ומנסים להוריד במשקל באמצעות אכילת סלטים. לפיכך, ימים אלה הם שעתם היפה של ברי הסלטים, המציעים סלטים בשיטת ''הרכב זאת בעצמך''. מדובר בבתי-עסק קטנים יחסית, שצמחו במהירות בשנים האחרונות, בעיקר באזור המרכז, ומעטים מהם פרוסים ברחבי הארץ כרשתות. כעת, לקראת הקיץ, בעלי עסקים בתחום מדווחים על ביקוש גובר, שמתבטא בעליה של עשרות
אחוזים במכירות.
 
ריבוי העסקים בענף יצר הבדלי מחירים, שהם לעתים משמעותיים. מבדיקה שערכה רשות ההסתדרות לצרכנות עבור "מעריב", עולה כי כשמדובר בסלטים בכמויות זהות, פערי המחירים בין ברי סלטים שונים מגיעים לעשרות אחוזים. בדיקת המחירים התקיימה בין התאריכים 14 ו-16 במאי, ב-8 עסקים הממוקמים בתל-אביב. חשוב לציין כי ההשוואה נערכה בין מחירי המוצרים בלבד, ולא נבדקו במסגרתה פרמטרים כמו איכות, טעם, שירות, חוויית קנייה וניקיון.

אשליה של דיאטה
להלן פערי המחירים שנמצאו: מחיר סלט בנפח 0.75 ליטר נע בין 16 ל-20 שקל, בנפח 1 ליטר מתחילים המחירים ב-18 שקל ומגיעים ל-25 שקל, ובנפח 1.5 ליטר טווח המחירים הוא 20 עד 25 שקל.
 
כך או כך, על פניו, נראה כי רכישת סלט היא אופציה זולה, בריאותית ודיאטתית כארוחה. אולם בפועל זה לא תמיד נכון, וכדאי לדעת כי בענף משתמשים במספר טריקים שיווקיים בכדי למשוך אותנו לברי הסלטים. בהיבט הדיאטתי, במקרים רבים סלט הוא סוג של אשליה. חשוב לדעת כי לא אחת רכישת סלט אינה קנייה של מוצר דל-קלוריות ושומן.
 
''ההגדרה של מקומות כ'בר סלטים' הצליחה לגרום לאנשים להשמין'', אומרת מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במחוז דן-פתח-תקוה בשירותי בריאות כללית. ''צרכנים בישראל חושבים שסלטים טובים לדיאטה, אך צריך להיזהר מכך. בישראל מוצרי מזון רבים נכנסים להגדרה של סלטים, אך לא פעם מדובר במוצרים עתירי שומן ומרובי קלוריות''.
 
בהקשר זה, אורבך מבחינה בין שני סוגים של בר סלטים: מזנון של סלטים מוכנים, ומזנון של ירקות ותוספות שבו הקונה מרכיב בעצמו את הסלט. בעיני אורבך, האפשרות של הסלטים המוכנים היא הבעייתית, אך גם כשמרכיבים את הסלט כדאי להיזהר. ''בסלטים מוכנים בדרך כלל כמות השומן והמלח גבוהה יחסית. זה לא בריא ולא דיאטתי במיוחד. כשמרכיבים את הסלט לבד חשוב להתייחס למרכיבים, ובמיוחד לרטבים, שבהם יש כמות גדולה של שומן, מלח וחומרים משמרים, שאינם מוסיפים לבריאות. לרטבים גם ערך קלורי גבוה יחסית, ולכן יש לשים לב לכמות הרוטב ששמים בסלט''.
 
ברשת "בר בריא" מציינים כי לפי בדיקות שערכה הרשת, ברי סלטים רבים אינם דיאטתיים כפי שהם מתיימרים להיות. למשל, בברי סלטים מקובל למכור מרקים, אולם עסקים רבים מוסיפים שמנת, שרחוקה מלהיות דיאטתית. כך קורה גם לגבי גבינות: לעתים נמכרות גבינות בעלות אחוזי שומן גבוהים.
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

אוכל
להצמיח כנפיים  
דג בורי עם חומץ וטחינה  
יאללה, תעמיסו: בואי כלה  
עוד...