ספרד תקים בישראל אקדמיה ללימוד שפת הלדינו

לפי ההערכות, יש בישראל כ-400 אלף איש צאצאי מגורשי ספרד, שדוברים לדינו ברמה מסוימת. בפורטוגל יוקם בקרוב מוזיאון למורשת יהודי פורטוגל, שגורשו אף הם בתקופת האינקוויזיציה

nrg יהדות | 1/8/2017 22:28
תגיות: יהדות,ספרד,לדינו,אקדמיה,גירוש ספרד,פורטוגל
יותר מ-500 שנה אחרי שהמלך פרדיננד והמלכה איזבלה גירשו את יהודי ספרד, החליטה ספרד להשקיע במורשתם: האקדמיה המלכותית הספרדית (RAE) הודיעה כי היא מתכננת להקים בישראל מכון ללימוד שפת הלדינו, שפתם של היהודים מגורשי ספרד, ושל האנוסים.

מנהל ה-RAE , דאריו וילאנובה, תיאר את השפה הספרדית-יהודית כתופעה תרבותית והיסטורית חשובה באופן יוצא דופן, שראויה לשימור. "היהודים שגורשו ב-1492 התפזרו ברחבי אירופה ואמריקה, ולקחו עמם את השפה הספרדית כפי שדוברה בעת גירושם", אמר וילאנובה לעיתון "הגארדיאן" הבריטי. "כל זה נשמר באורח פלא במשך מאות שנים. יש ספרות, פולקלור, תרגומים של כתבי הקודש ואפילו עיתונים מודרניים שנכתבו בלדינו". לדבריו, לא רק ששפת הלדינו שמרה על מילים ספרדית רבות, אלא היא גם הושפעה משפות של המדינות בהן התיישבו מגורשי ספרד.
 
צילום: ראובן קסטרו
ממובילי שימור הלדינו בארץ. יהורם גאון צילום: ראובן קסטרו

וילאנובה אמר כי תשעה מומחים ללדינו מונו עד כה כדי להקים את מוסד החדש, אשר יהווה חלק מהאקדמיה הלאומית לשפה הספרדית. "באמצעות תשעת האקדמאים האלה אנו יכולים כעת להניח את היסודות לאקדמיה יהודית-ספרדית שתקום בישראל, כפי שעשינו במאה ה-19 עם האקדמיות באמריקה הלטינית", אמר. הוא הוסיף: "הרעיון הוא לא לקלוט את לדינו לספרדית המודרנית, אלא להיפך - לשמר אותה".

יצחק קרוב, נשיא איגוד הקהילות היהודיות בספרד, בירך על המהלך להכיר במה שכינה "מורשתה התרבותית העשירה והעמוקה" של הלדינו. "זו השפה שאימהות השתמשו בה כדי להשכיב את התינוקות שלהן לישון במשך יותר מחמש מאות שנים", אמר. "זו השפה שהורידה את המתכונים ואת זה שמדברים באינטימיות של הבית. אפילו אחרי כל מאות השנים האלה, היא עדיין בשימוש".
 
עטיפת האלבום
''אימהות הרדימו את תינוקיהם בלדינו''. אלבום ''לדינו ופיוט'' עטיפת האלבום

שמואל רפאל, מנהל מרכז סאלטי ללימודי לאדינו באוניברסיטת בר-אילן, מעריך שיש בישראל כ-400 אלף איש עם ידע מסוים בשפה. "זה תלוי מה מחשיבים כ'דוברי השפה' - מישהו שמכיר כמה מילים, או שיכול לקרוא ולכתוב בלדינו", אומר.

בתוך כך, גם בפורטוגל השכנה מוקירים את המורשת של היהודים שגורשו מהמדינה: בליסבון הבירה יפתח בקרוב מוזיאון למורשת יהודי פורטוגל. "המוזיאון היהודי של ליסבון יהיה חלון ראווה של החיים היהודיים הפורטוגליים, הן של העם והן של התפוצות", אומרת אסתר מוצ'ניק, היסטוריונית ומנהלת המוזיאון.
 
צילום: AFP
טקס שנערך לרגל 500 שנה לגירוש היהודים מהמדינה צילום: AFP

"הרבה ממה שאנשים חושבים על יהודי פורטוגל וספרד מתמקד באינקוויזיציה", אומרת מוצ'ניק, "מה שפחות ידוע הוא התרומה של היהודים, לפני ואחרי האינקוויזיציה". לאחר הגירוש, הוקמו מספר קהילות יהודיות פורטוגזיות בהולנד, אנגליה, ארה"ב ובארצות נוספות. כיום חיה בפורטוגל קהילה משולבת של ספרדים ואשכנזים של כ-4,000 יהודים, רובם בליסבון.

בדומה לספרד, חוק שהועבר על ידי הממשלה הפורטוגזית לפני כמה שנים מאפשר לכל מי יכול להוכיח את מוצאו היהודי-פורטוגזי להגיש בקשה לאזרחות. עד כה, קיבלו כ-700 יהודים, רובם מישראל, אזרחות פורטוגזית.


מקור ראשון במבצע היכרות. הרשמו לקבלת הצעה אטרקטיבית » היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

פייסבוק