פחות חיילים יתגיירו? קיצוץ בקורס "נתיב"
בחיל החינוך פועלים לקצר את סדנת הגיור בשבועיים, מתוך שבעה שבועות. בצבא מתעקשים שמדובר בהיערכות מחודשת: "אנחנו מחפשים דרך שתביא חיילים רבים יותר לתהליך גיור ידידותי". סגן שר הביטחון, אלי בן-דהן: "הקיצור יעשה טוב למערכת ולמתגיירים"
מיזם "נתיב" להקניית תודעה יהודית לחיילים לקראת כניסתם לתהליך גיור, עומד בפני קיצוץ משמעותי בפברואר הקרוב, מהלך שלדעת מפעילי התוכנית עלול להביא לירידה ניכרת במספר המתגיירים בצה"ל. בצבא מסבירים מנגד כי מדובר רק בהיערכות מחודשת ובייעול.עשרות אלפי חיילים עולים ובני עולים ממדינות ברית המועצות לשעבר השתתפו ב-16 השנים האחרונות בקורס 'נתיב'. חניכי הקורס, המתקיים בכמה מוקדים ברחבי הארץ, לומדים במשך שבעה שבועות נושאים הקשורים למסורת ולתודעה יהודית, והמטרה המוצהרת היא לגרום להם להמשיך לתהליך הגיור במסגרת צה"ל.

הקורס הוקם בשנת 2000, וזכאים להשתתף בו חיילים עולים או בנים לעולים. מטרת הקורס היא להקנות לחניכים זהות יהודית וציונית, כדי לשפר את השתלבותם במסגרת הצבאית ובחברה הישראלית. המשתתפים בתוכנית זכאים להמשיך לאחר מכן לשני סמינרים נוספים בני שלושה שבועות, הכוללים פרקי לימוד, כנדרש בתהליך הגיור. לאחר מכן הם יכולים לעמוד בפני בית דין צבאי לגיור, ולהפוך ליהודים כשרים על פי ההלכה.
אף שבאתר "מיטב", המספק מידע למועמדים לשירות הביטחון, צוין כי "ההשתתפות בקורס אינה מותנת ברצון המועמד לשירות להתגייס לאחר סיומו", וכן נכתב כי מטרתו היא "להעשיר את הידע על תרבות ומורשת ישראל, ידיעת הארץ וחיזוק הזהות היהודית" - הרי שבפועל מדובר בקורס מקדים לתהליך הגיור.
בכירים בתחום מעריכים כי מתוך כ-3,500 חניכים בתוכנית מדי שנה בממוצע, כ-2,500 אינם יהודים על פי ההלכה. מתוכם ממשיכים בין 70 ל-75 אחוזים לסמינרי ההמשך, וכ-800 חניכים בכל שנה מסיימים את התהליך כולו והופכים ליהודים כדת וכדין. "לשם השוואה, ב-2013 התגיירו במסגרת האזרחית המקבילה כ-900 ישראלים, כך שמדובר בקרוב למחצית המתגיירים במדינת ישראל", הסביר ד"ר נתנאל פישר מ'המכון הישראלי לדמוקרטיה' ומ'פורום קהלת', שפרסם בשנה שעברה מחקר מקיף על נושא הגיור בישראל.
אלא שלמרות המספרים הגבוהים, לא ברור אם אכן מדובר בהצלחה גדולה. "ב-2013 הוזמנו 4,400 חיילים לקורס 'נתיב', ובפועל רק 50 אחוזים הגיעו. אמנם לא מעטים מתוכם המשיכו לסמינרי הגיור, אבל מצד שני יותר ממחצית לא מסיימים את הליך הגיור. זה מוכיח שמשהו לא עובד כמו שצריך", סבור פישר.

כעת, כאמור, עומד המיזם בפני צמצום משמעותי שיבוא לידי ביטוי כבר בפברואר הקרוב, כשהקורס יתקצר לחמישה שבועות בלבד. לדעת מפעילי המיזם, ההחלטה התקדימית תוביל לירידה משמעותית במספר החיילים שיבחרו להתגייר, שכן הם לא יעברו את תהליך "ההבשלה" הדרוש כדי שירצו לפתוח בתהליך הגיור המפרך. בצה"ל טוענים מנגד כי המהלך נעשה בשיתוף פעולה מלא עם חיל החינוך והרבנות הראשית, וזאת כחלק מהתייעלות ורצון לפתוח קורסים נוספים.
לדברי גורם ב"נתיב", התהליך החל לקרום עור וגידים באוגוסט האחרון, עם קיצור שירות הבנים יחד עם קיצור כל הקורסים בצה"ל. "קיצור של הקורס הזה יהיה אסון", העיר על כך הרב חיים אירם, שעמד בראש מסלול 'נתיב' עד לפני כשנה. "מדובר בקורס הבסיס לכל הגיור בצה"ל. אם לא יהיה "נתיב", אנשים לא יגיעו לגיור. יש מגמה בצה"ל לקצץ בכל דבר שלא יורה, אבל צריך לקחת בחשבון שהאצבע שיורה קשורה לראש. אם בראש לא תהיה מספיק תודעה והבנה באשר למטרה בשדה הקרב, האצבע לא תצליח לירות", הוסיף הרב אירם.
"אמנם בניגוד לשנים קודמות מי שנכנס היום למסלול יודע שהוא ממשיך לגיור, אבל ההחלטה של החייל מתבשלת לאט. אם יקצרו את הקורס, ההבשלה הזו לא תתקיים. זה לא משהו שמלמדים כמו שכיבות סמיכה. ההחלטה מתקבלת אחרי הרבה התלבטויות, ורבים מהמתגיירים מכריעים ברגע האחרון", הוא קבע.
בכירים העוסקים בתחום מסכימים עם הרב אירם. "גיור זה לא לימוד נהיגה. צריך להפנים את הרעיונות ולחוש אותם", הם אמרו, "לא די ללמוד את הלכות שבת, אלא צריך לבצע אותן בפועל. אם אדם יעשה את זה לבד כי הקורס נגמר הרבה לפני הזמן, הוא ייקלע למצבים בעייתיים. תארו לעצמכם שאדם יימנע מכל מיני מעשים בשבת כי הוא יחשוב שהם אסורים".

ב', מורה בקורס שביקש להישאר בעילום שם, מצטרף לביקורת על הקיצוץ הצפוי: "שמעתי ציטוט מראש אגף כוח אדם בצה"ל שאמר לפי הטענות ש'אם אפשר להפוך בדווים לחיילים תוך ארבעה שבועות, אין סיבה ש'נתיב' ייקח שבעה שבועות'. מבחינת הצבא, המטרה היא כמה שיותר מספרים בכמה שפחות זמן, ושכולם יתיישרו לפי החליל של חיל החינוך והרבנות. חמישה שבועות זה פשוט לא מספיק זמן לעשות שינוי משמעותי. הקורס קוצר בעבר בשבוע, וראינו כיצד זה הוביל לחיבור קטן יותר לזהות היהודית ולמצוות. עכשיו מבטלים ומקצרים עוד, ומי שייפגע הם אלה שהיו יכולים להגיע ליהדות ולא יגיעו".
גורמים ב"נתיב" ומחוצה לו עושים מאמץ להילחם בהחלטה, אך הם מודעים לכך שהסיכויים להפוך אותה אינם גבוהים.
אחד התומכים בקיצור התוכנית הוא לא אחר מסגן שר הביטחון, הרב אלי בן-דהן, בעבר מנכ"ל בתי הדין הרבניים וסגן שר הדתות. לדבריו, הקיצור יעשה טוב למערכת ויועיל גם למתגיירים. "'נתיב' הוא קורס בסיסי שנועד לגרות את מי שאיננו יהודי ללמוד ולהכיר את העם היהודי. הוא לא עוסק בשמירת מצוות, אלא בהיסטוריה יהודית ובמורשת עם ישראל. מכיוון שהקורס אינו עוסק בשמירת מצוות, ממילא החשיבות שלו בעיני הרבנות הראשית והרבנות הצבאית פחותה. את תהליך הגיור מבצעים החיילים בסמינרים שמגיעים לאחר מכן, שבהם לומדים יהדות לעומק. אלה לא ייפגעו.
"הטענות שקיצור הקורס יפגע בתהליך הגיור אינן נכונות", הוסיף סגן השר. "בעלי הניסיון אומרים שלא צריך שבעה שבועות, והשבועיים הללו אינם מעלים או מורידים דבר מההכנה לגיור. בשלב זה הוצע לקיים פיילוט במשך שני מחזורים כדי לבחון את השפעת קיצור הקורס על רצונם של החניכים להמשיך בסמינרים לגיור. אנחנו מעריכים שלא תהיה לקיצור השפעה על מספר המתגיירים".

קצין בכיר בצה"ל טוען שלקיצוץ אין קשר לקיצור של קורסים רבים בחודשים האחרונים במסגרת תכניות התייעלות. לדבריו, ההחלטה לקצר את 'נתיב' נעשתה מתוך מחשבה על אופיו הנכון של קורס הגיור. "רבים מאלה שמבקרים אותנו לא מבינים מה אנחנו עושים, לא מבינים את התהליך. הנושא של 'ההבשלה' כבר לא רלוונטי היום, כי החיילים מגיעים כשהם מוכוונים מראש לקורס גיור", התייחס הבכיר לטענה שהעלו אנשי "נתיב", "מטרת הקיצור היא לאפשר לחיילים רבים יותר להגיע לגיור. אני מאמין שניתן לצמצם ביותר ממחצית את הנשירה שמתרחשת אחרי הקורס ולפני הסמינר. בשנתיים האחרונות אנחנו לא מנצלים את הפוטנציאל של הקורס, ולכן אנחנו מחפשים דרך חדשה שתביא חיילים רבים יותר לתהליך גיור ידידותי. אני מאמין שהשינוי יאפשר לנו להגדיל את מספר הגיורים".
לגישתו של הרב בן-דהן והגורמים בצה"ל מצטרפים חוקרי גיור. "טוב שמקצרים את הקורס", קבע עו"ד אלעד קפלן, היועץ המשפטי של 'גיור כהלכה', "קורס ארוך על היהדות זה דבר שמנוגד לתפיסות ההלכתיות של הגיור שמגיעות כבר מהתלמוד. אנחנו מאמינים שהגיור הוא רק תחילת התהליך. קודם צריך להתגייר, ואז להמשיך בחיבור ליהדות. לימודים מפרכים גורמים לאנשים לסגת לאחר הגיור, מכיוון שמבחינתם הם סיימו את התהליך. אם הדיינים יכירו בכך שגיור אינו מבחן ביהדות, וגם הדיינים בצה"ל ינקטו גישה מקלה, התוצאה תהיה גיורים רבים יותר שיחזיקו מעמד".
גורמים ב"נתיב" מצביעים על סיבות סמויות נוספת לקיצור הקורס. "ברבנות הראשית וברבנות הצבאית לא מעוניינים בקורס הזה, ומעדיפים ש'נתיב' יקוצר כמה שיותר", אמרו שם, והזכירו גם את המעורבות של ארגונים פלורליסטיים בתוכני הלימוד בקורס, המעוררת התנגדות. "מדובר בתוכנית שיש בה מעורבות של כל התנועות ביהדות, ולכן מבחינתם ככל שנצמצם את זה כך עדיף. זה קורס של זהות יהודית, ולא חלק מתהליך הגיור. הרבנות הצבאית לא רוצה להיות מעורבת בתכנים של 'נתיב' בגלל הרגישויות שבו, ולכן מכנים אותו 'קורס תודעה יהודית'. אבל בסוף החיילים לא יגיעו לגיור אם הוא לא ימשיך במתכונתו הנוכחית".

"זו שאלה טובה אם הקורס אכן יעיל", אמר גורם בכיר בתחום. "במסלול הזה יש הרבה בעיות. מדובר בתוכנית שידועה כמעין זמן חופשה לחיילים, ואני מבין את ההיגיון שבקיצור. מי שרוצה להתגייר - בסופו של דבר מתגייר. בשורה התחתונה, נכון לרגע זה מדינת ישראל לא מצליחה להתמודד עם האתגר כי רוב העולים לא מתגיירים, כך שאין ספק שיש בעיה וחייבים לשפר את המערכת".
על דבר אחד מסכימים הכול: למרות התהפוכות ב"נתיב" בשנים האחרונות, כרגע אין כוונה לסגור את התוכנית. "את 'נתיב' הקימו פוליטיקאים ויסגרו פוליטיקאים. מדובר במסלול שנמצא באופן ייחודי בקונצנזוס", אמר הרב אירם.
"היו בעיות, אבל לא ניסו להפסיק את הקורס", מסכם גם בן-דהן. "אין שום מגמה לבטל אותו, מכיוון שגם אם הוא לא משפיע על הגיור הוא בהחלט משפיע על החיבור לעם ישראל. הקורס מקרב את החיילים לייחודיות של עם ישראל והיהדות, וכך הוא צריך להמשיך לעשות".
מ'נתיב - המרכז הלאומי לזהות וגיור' נמסר בתגובה: "'נתיב', הזרוע הממלכתית להכנה לגיור בישראל, מקיימת שיח שוטף, מקצועי הדדי ופתוח עם צה"ל בכל הנוגע לגיור חיילים. הכתבה מתבססת על אמירות אנונימיות של אנשים שככל הנראה אינם מכירים את התמונה המלאה של תהליך העבודה של נתיב עם צה"ל, וממילא אינם מייצגים את 'נתיב'. העיקרון החשוב ביותר בפעילותו של 'נתיב', בין בצה"ל ובין במקומות אחרים, הוא קיום הליך גיור מקיף ומעמיק".
מקור ראשון במבצע היכרות. הרשמו לקבלת הצעה אטרקטיבית » היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg