"תגלית נשית": 800 אימהות יהודיות בארץ הקודש
אימהות יהודיות מ-10 מדינות שונות הגיעו לארץ למסע העצמה נשית בן תשעה ימים. ארגון JWRP כינס נשים מצ'ילה, ארגנטינה, דרום אפריקה, פנמה ועוד. אז איך זה להיות א יידישע מאמע בקובה?
ואנה ויסטה ישראל: 800 אימהות יהודיות מ-10 מדינות ברחבי העולם; קובה, ארה"ב, אוסטרליה, ארגנטינה, קנדה, צ'ילה, גרמניה, מקסיקו, פנמה ודרום אפריקה, הגיעו השבוע לישראל למסע העצמה נשית בן תשעה ימים, כחלק מפרויקט משותף של ארגון JWRP (Jewish women's renaissance project) ממרילנד ארה"ב ומשרד התפוצות הישראלי.עוד כותרות ב-nrg:
- בן דודו של הרב הראשי הוסמך לרב קונסרבטיבי
- הסטודנטים הכריעו: בלי מחיצות. דתיות לא ירקדו בנשף
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
ארגון JWRP ומשרד התפוצות השיקו לפני מספר שבועות פרויקט לאומי חדש שנועד לאפשר ל-5,600 נשים יהודיות מ-26 מדינות ברחבי העולם, מסע בן 9 ימים בישראל. לדברי המארגנים הפרויקט המשותף הנקרא "מומנטום", מביא לישראל מדי שנה אלפי נשים יהודיות מרחבי העולם למסע העצמה נשית. המסעות שלהן ברחבי ישראל, מצפון ועד דרום, כוללים חווית והתנסויות המלמדות על ההיסטוריה והמורשת היהודית בדגש על ישראל המודרנית. במסעות לוקחות חלק גם אימהות ישראליות הזוכות לקיים מפגשים ייחודיים ומעוררי השראה עם המשתתפות.

פגשנו לראיון שתיים מהן: בליסטה לואיס, (42) נשואה ואם לשניים, העובדת כמדענית מיקרוביולוגית מהוואנה קובה ואת מרלן פרננדז בורוטו, (45) נשואה ואם לארבעה, עורכת דין, אף היא מהוואנה ורעייתו של סגן נשיא הקהילה היהודית בקובה.
האם בעקבות הפיוס בין ארה"ב לקובה אתן מקוות שיחלו קשרים דיפלומטיים גם עם ישראל?
לואיס: "אנחנו חושבות שהתחלת קשרים דיפלומטיים בין קובה לישראל היא רק עניין של זמן וכל הקהילה מייחלת לכך".
האם הכלכלה בקובה השתפרה בשנים האחרונות?
בורוטו: "המשק אכן נפתח יותר. כעת יש אפשרות להיות בעלים של עסק קטן ולהחזיק ברכוש פרטי כך שעסקים יכולים להתנהל באופן עצמאי. יש תחושה שיש כיום יותר אפשרויות ושאיכות החיים השתפרה".
כיצד מתנהלים החיים היהודיים בקובה?
לואיס: "הקהילה מאוד אקטיבית ונלהבת. אנחנו חוגגים כל חג יהודי. אין שום מכשול או מגבלות לקיים את הדת שלנו בקובה בימים אלה".
בורוטו: "החיים שלנו כיהודים לא שונים מהחיים של כל בנאדם אחר בקובה רק שאנחנו מאוחדים כקהילה והקשר בין החברים בה הוא מאוד חזק. כמעט כל יום קורה משהו אצלנו בקהילה: פעילות קהילתית עם הדור המבוגר, חוג של ריקודי הורה, בית ספר של יום ראשון לדור הצעיר והמבוגר, יש תנועת נוער מכבי לצעירים שהיא מאוד פעילה ומרכזית. תחושת השייכות לקהילה בקרב היהודים בקובה היא מאוד חזקה".
"יש 5 בתי כנסת. 3 מהם בהוואנה. יש גם בתי תפילה קטנים ברחבי המדינה שבהם יהודים מתכנסים כדי להתפלל. בית כנסת אחד בהוואנה נקרא 'עדת ישראל', אחר נקרא 'בית הכנסת הספרדי העברי המרכזי' – שהוא המרכז הדתי שלנו שבו ממוקמים גם משרדי המנהיגות של הקהילה".
חתונות?
בורוטו: אנחנו אכן מקיימים חתונות יהודיות בקהילה. אבל אין לנו רב רשמי קבוע בקובה. החל מ-1992 יש לנו רב חיצוני מצ'ילה שמגיע אחת לחודש לביקור וכל פעם שהוא מגיע לקובה אנחנו עושים חתונות קבוצתיות באותו ערב".
מה היחסים בין הממשלה בקובה לקהילה היהודית?
לואיס: "היחסים טובים מאוד. בעבר פידל קסטרו השתתף בטקסים יהודיים של הקהילה. ראול קסטרו גם השתתף בכמה טקסים. בלי קשר, דרגים נמוכים יותר בממשלה הקובנית תמיד לוקחים חלק בטקסים של הקהילה כגון טקס יום השואה.
"הממשלה הקובנית נותנת לנו כבוד ומכבדת את הדת היהודית. בנוסף, לפני שהיה מותר להחזיק בעסק פרטי, לקהילה היהודית היה במשך זמן רב קצביה כשרה משלנו בבעלותנו. זה משהו שלאף קהילה אחרת בקובה לא היה, וזה היה באישור הממשלה. בנוסף, מדי שנה הממשלה אישרה לקהילה לייבא מחו"ל קונטיינר ענק עם אוכל כשר לפסח כדי שנוכל לחגוג את החג כהלכתו".
"בתי הספר בקובה אמנם ציבוריים אבל הממשלה מאפשרת לנו לקיים חוגים יהודיים בימי ראשון. החוגים הם פרטיים של הקהילה היהודית ובלעדיים עבור בני הקהילה".
מה היחס של הקובנים כלפי מדינת ישראל?
לואיס: "הקולגות שלי לעבודה באופן כללי מאוד מעריכים ואפילו מעריצים את ישראל. הם מכירים בהישגים של ישראל. הם חשים שלשתי המדינות יש הרבה במשותף וששתי המדינות עברו הרבה בעשורים האחרונים. אבל צריך לזכור שאני עובדת בקרב הקהיליה המדעית בקובה וכולם משכילים ויש להם גישה חופשית לאינטרנט. אבל רוב ניזון בעיקר ממה שהממשלה מחליטה ללמד אותו והממשלה לצערי אינה פרו ישראלית במיוחד. בנוסף, החדשות שמרבית הקובנים ניזונים ממנה הם החדשות מוונצואלה וישראל לא מוצגת שם באור מחמיא".
לורי פלטניק, מייסדת JRWP נרגשת לספר על הפרויקט: "אין מספיק מילים לתאר את העוצמה של 800 אימהות יהודיות מרחבי העולם שמתאספות תחת קורת גג אחת, ונותנות ביטוי לכל האנרגיות, ההשראה וחוכמת החיים שהן נושאות עימן, אנחנו תמיד אומרים שהיום האחרון בחוויה של האימהות בישראל הוא גם היום הראשון של המסע שלהן, ואנחנו מאמינים שהן יחזרו למשפחותיהן עם תחושת מחויבות עמוקה יותר לישראל, לערכים היהודיים ולחיזוק הקהילה שלהן".
ארגון JWRP, שמשרדיו ממוקמים במרילנד ארה"ב, נוסד בשנת 2008, במטרה לקדם העצמת נשים יהודיות, תוך הכרה ביכולתן לשנות את העולם דרך ערכים יהודיים. הפרויקט העיקרי של הארגון הוא "מומנטום", מסע מסובסד בן שמונה ימים בישראל. עד היום לקחו בו חלק למעלה מ-7,000 נשים מ-26 מדינות ברחבי העולם. בשנת 2013, משרד התפוצות נכנס כשותף בפרויקט לאחר שזיהה אותו כפרויקט אסטרטגי חשוב עם חזון אמתי.
מקור ראשון במבצע היכרות. הרשמו לקבלת הצעה אטרקטיבית » היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg