החרדים החדשים: השידוך הקלאסי לא מתאים לנו
המעבר מהישיבה לאקדמיה שינה את מעמדם של החרדים העובדים בעולם השידוכים. בכנס שהתקיים בירושלים הם הציעו אלטרנטיבות לשדכנות הקלאסית: ערבי פנויים פנויות, שדכנים צעירים וביטול השדכנות המסורתית. "צריך להזיז את הגדר ולמצוא דרכים אחרות"
כבר שנים שמדברים על שינויים מהותיים בחברה החרדית – אפילו נמצא כבר שם לתופעה: "החרדים החדשים". רבים מתוכם לא יסכימו עם ההגדרה הזו - אבל דומה שרק אתמול (א'), באולם ברחוב שבטי ישראל בירושלים (קו התפר שבין השכונות החרדיות למרכז העיר), התאספו קבוצת צעירים וצעירות חרדיים ונגעו בלב הנקודה הרגישה: השידוכים.עוד כותרות ב-nrg:
- הרב אבינר: שאלות מטופשת? שו"ת סמס הוא כלי חשוב
- הוותיקן השאיל לישראל משנה תורה של הרמב"ם מ-1457
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
זוהי נקודה רגישה לא רק משום שלאלו שבחרו לעזוב את הישיבה ולפנות ללימודים או לעבודה, קשה יותר למצוא שידוך, אלא משום שהמערכת שנועדה לתווך בני ישיבה לבנות סמינר בנויה על היררכיה ברורה: בחור למדן ובחורה חסודה הם האידיאל, ורק אם לא משיגים אותם מחפשים אחרים.

אבל הם והן, אלו שישבו אתמול באולם, לא מחפשים את האידאל הספציפי הזה. חלקם, אולי חלקם הגדול, עדיין ישמחו אם בניהם יהיו בני ישיבה לפי הספר, אבל בכל הנוגע אליהם עצמם ההגדרה העצמית שלהם שונה. ואת הפער הזה קשה להם להסביר להורים ולשדכנים.
את הכנס ארגנה "אגודה אחת", או בשמה המלא: "אגודה לקידום אחריות חברתית תורנית". גוף זה עוסק בחשיבה חרדית שעוקבת אחרי הצרכים המתחדשים ואירועי השעה. אין בו אג'נדה אחת, אבל הפתיחות לשמוע קולות מגוונים, ביניהם גם כאלו ששונים מהשיח החרדי השגרתי, היא מאפיין בולט.
את השיח החדשני הם מקדמים באמצעות אתר אינטרנט בו מתפרסמים מאמרים וכן כינוסים עונתיים. "אגודה אחת" חברה למיזם "עבודות לחרדים" בראשות אביגדור רבינוביץ' ויחד החליטו להשמיע את השאלה האם החרדים החדשים מתאימים לשיטת השידוכים המסורתית?
"אנחנו מצטערים שלא עשינו את הכנס שנה או שנתיים קודם, לא ידענו כמה הביקוש גבוה", אמר מתי הורביץ, מפעילי "אגודה אחת" ומנחה הכינוס. "התעוררתי לנושא בגלל כמה בחורים שקרובים אליי, ראיתי שהם נטועים בתוך בית המדרש, יצאו לעבוד וברגע שהם יצאו לעבוד – השדכנים לא מסתכלים עליהם. ראיתי את זה וזה כאב לי מאד".
הורביץ הסביר כי "השדכנים לא מסתכלים עליהם" לא רק בגלל חוסר הערכה, אלא הרבה פעמים בגלל חוסר הבנה. "ניתן להבין שעיקר הבעיה היא שלבחור ישיבה ולבחורת סמינר יש הגדרה. השדכן הרי לא מכיר את האנשים שהוא מנסה לשדך, הוא רק יודע את הרקע, האווירה והשאיפות שלהם.
"יודעים שבחור מזרם ומישיבה נוספת, יש לו שאיפות מסוימות" אמר הרביץ. "אבל ברגע שנער או נערה יצאו מהמסגרת – הכל מעורפל וקשה לחבר ביניהם. לכן, פה בכנס הזה לא נציע פתרון חד כולל על מהו סטודנט חרדי. בהמשך נשמע גם דעות מנוגדות שלא נסכים איתן, כל אחד או אחת יימצא עצמו מסכים עם חלק מהדעות".
[bigpic]
"מבנה מוסד השדכנים בנוי למבנה הקהילתי", הסביר אחד המשתתפים בכינוס, "ברגע שאנשים הופכים להיות עצמאיים זה כבר הופך למייגע". לדבריו, גם אם שיטת השידוכים מושלמת, היא מתאימה רק למי שעדיין לומד בישיבה או בסמינר ועדיין סמוך על שולחנם של הוריו. ברגע שהוא פונה לדרך עצמאית, קשה יותר למצוא את החצי השני דרך מערך השידוכים.
הכנס לא הציג פתרון אחד ברור, אלא היווה בימה להשמעת דעות. והן היו מגוונות. חלקים העדיפו להיצמד לשיטת השידוכים, ורק ביקשו להכניס בה שיפורים. כמו, למשל, קריאה לצעירים וצעירות נשואים להתחיל לעסוק בשידוכים, ולא להותיר את התחום רק לאוכלוסייה בוגרת יותר, שעדיין פועלת לפי ההגדרות הישנות. האחרונים אינם מסוגלים לשמוע את המשפט "אני מעדיף בחורה שאינה אדוקה", כיוון שמבחינתם בחורה אדוקה היא משאת החיים.
היו גם שהרחיקו לכת. אליהו לוי, סטונדט באוניברסיטה העברית, הציע לקיים מפגשי פנויים פנויים לחרדים וחרדיות, אבל הדגיש כי הם יתקיימו באווירה רצינית ולצורך נישואין בלבד. לוי עצמו פרסם לא מזמן מאמר שכותרתו הייתה "התייאשתי משידוכים" וגם לדיון בנושא. לא כולם באולם הסכימו עם דבריו, אבל מצד שני גם לא קמה מהומה רבתי. נראה כי הדברים נפלו על אזניים קשובות.
הרעיון המרכזי שעבר במהלך כל הכינוס היה כי המשתתפים כולם מגדירים את עצמם חרדים, אך מבקשים דרכים אחרות ללכת בהן. "אני צריך ליצור את הגורל לבד. וזה לא מובן מאליו, כי אני חרדי. יש מגבלות הלכתיות וערכיות. אני לא יכול ללכת לבר כדי להתחיל עם בחורה. אז מה אפשר לעשות?", שאל הרב נחמיה שטיינברגר, ר"מ בישיבה חרדית תיכונית.
"אם עד היום, היה לנו ברור איפה הגדר החרדית בעולם השידוכים" הוא השיב, "היום צריך להזיז את הגדר ולמצוא דרכים אחרות שהן לא הדרך למציאת השידוך הקלאסי. הדרך שבה השדכן והשדכנית מנהלים את השידוך, היא לא בהכרח הדרך האידיאלית למצוא שידוך".
ולשם הגילוי הנאות, גם כותב השורות השתתף כחבר בפאנל שהתקיים בסיום הכינוס. עיקר דבריי היה כי כל בחור או בחורה שנכנסים אל מערכת השידוכים נדרשים להגדיר את עצמם, בכדי לאפשר להורים ולשדכנים למצוא עבורם התאמה. בכל הנוגע לבני ישיבות או בנות סמינר, ההגדרה פשוטה יותר, למרות שלא תמיד ניתן להגדיר בני אדם.
אך כשמדובר בצעירים שאינם חלק מהמסגרת הקלאסית, ההגדרה הופכת מסובכת יותר, והשאלה "כיצד אתה מגדיר את עצמך" מעמידה אותם תחת מכבש לחצים ושאלות זהות, שלא תמיד נצרכות. החיים מורכבים, וכמוהם גם בני אדם. אם מערכת השידוכים דורשת כתנאי הגדרה עצמית פשוטה, אז אכן אין היא מתאימה לפלח זה באוכלוסייה. אבל ייתכן וניתן לשנות אותה מעט, וכך להותיר אותה על כנה תוך התאמה לצרכים החדשים.
מקור ראשון במבצע היכרות. הרשמו לקבלת הצעה אטרקטיבית » היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg