נפרדים מהרב לוינגר: "מחולל ההתיישבות ביהודה ושומרון"

במפעל ההתיישבות ובמערכת הפוליטית נפרדים מהרב שהיה מזוהה עם היישוב היהודי בחברון, ונפטר בדיוק 48 שנה לאחר שחרורה. בנו: "רוחו הגדולה תמשיך לפעום". בן דהן: "אידיאולוג שהוביל קדימה". הנשיא ישתתף בהלוויה בחברון

חופי עמוס וזאב קם | 16/5/2015 21:56
תגיות: הרב משה לווינגר,גוש אמונים
הרב משה לוינגר הלך לעולמו היום (ש') לאחר מאבק במחלה קשה, בגיל 80 וברחבי היישוב היהודי והמערכת הפוליטית מבכים על לכתו. הרב לווינגר היה ממקימי גוש אמונים, ממייסדי מועצת יש"ע וממנהיגיה המובילים. בנוסף לכך הוא מראשי ההתיישבות היהודית בחברון לאחר 1967. הלוויתו תצא מחר ממערכת המכפלה בשעה 12 לכיוון בית העלמין העתיק בחברון כאשר נשיא המדינה, ראובן ריבלין, ייקח בה חלק.

עוד כותרות ב-nrg:
- ועד מתיישבי שומרון ייסגר החודש בשל בעיות תקציב
- מצרים: הנשיא לשעבר מורסי נידון לעונש מוות
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, התקשר הערב לבנו של הרב לוינגר והביע את תנחומיו למשפחה ולבית קריית ארבע חברון וציין כי "אני מבכה את האובדן העצום של מחולל ההתיישבות ביהודה ושומרון". בנו מלאכי לוינגר, ראש מועצת קרית ארבע, אמר כי ״האבידה היא גדולה והפרידה כואבת, אך הסתלקותו של מורי ורבי אבי בערב יום ירושלים ויום חברון מסמלת את הרוח והאהבה הגדולה שפעמה בקרבו למען ארץ ישראל כולה, חזונו הוא חזון כולנו ורוחו הגדולה תמשיך לפעום בלב כולנו להמשך בניינה של האומה והארץ״. 

 
צילום: מירי צחי
''הפרידה כואבת''. הרב משה לוינגר בבית הכנסת בחברון צילום: מירי צחי

נפתלי בנט, שר החינוך ויו"ר 'הבית היהודי', אמר כי "הרב משה לוינגר, מבוני הארץ ואוהביה, הלך לעולמו. ניקח ממנו אהבה ומסירות ללא תנאי למען עם ישראל, תוך גידול של דורות של אוהבי הארץ ללא תנאי".

השר אורי אריאל הגיב אף הוא לפטירת הרב ואמר ש״אבד צדיק מן הארץ. עם ישראל איבד היום את הרב משה לוינגר זצ״ל שהיה ממובילי ההתיישבות בארץ ישראל ובעיר האבות חברון בפרט. רק סמלי הדבר שיום קבורתו יתקיים ביום שחרור העיר. הרב לוינגר פעל להתיישבות בכל חלקי ארצנו ללא פשרות תוך הקפדה על אהבת עם ישראל ללא תנאי. במשך שנים רבות למדתי מהרב לוינגר שליחות ציבורית מהי ואבדתו היא אבדת עם ישראל כולו״.

ביישוב היהודי בחברון התייחסו למותה של אחת מהדמויות הבולטות ביישוב. "עיר האבות, קרית ארבע חברון, מבכה מרה את הסתלקותו של הרב משה לוינגר, מייסד ההתיישבות בעיר האבות וביהודה ושומרון על כל מרחביה", נאמר בהודעה, "הגרעין אותו הקים חודשים ספורים לאחר שחרור חלקי ארץ ישראל כולה ישב את העיר חברון בפסח תשכח והרוח הגדולה אותה הפיח בקרב סביבתו היא אשר יישבה ישובים רבים ביהודה ושומרון".

סגן השר, הרב אלי בן דהן, אמר כי "אבי הישוב היהודי בחברון ואבי התיישבות ביהודה ושומרון. האידיאולוג שהוביל קדימה את ההתיישבות וחיזק אותה באיתנותה גם ברגעים הקשים. בעז"ה נפעל להמשיך ולבסס את מורשתו".
  
סגנית השר ח"כ ציפי חוטובלי אמרה ש"הצטערתי לשמוע הערב על פטירות של הרב לוינגר. הרב היה חלק מדור הנפילים של גוש אמונים שחידש את חזרתו ההיסטורית של עם ישראל לארצו,  כל אוהביה של ארץ ישראל כואבים את לכתו הערב".

יוחאי דמרי, ראש מועצת הר חברון אמר כי ״ערב יום ירושלים ויום שחרור חברון והר חברון, התבשרנו על הסתלקותו של אביר ההתיישבות הרב משה לוינגר. תנחומיי למשפחתו, לבנו, ידידי מלאכי לוינגר, ראש המועצה בקרית ארבע חברון ולהתיישבות כולה״.

ח"כ יצחק הרצוג, יו"ר המחנה הציוני, המשתייך לצד השני של המפה הפוליטית התייחס אף הוא לפטירת הרב. "הרב לוינגר היה מנהיג של  ציבור חשוב, ציבור אידאולוגי שהאמין בו ובעמדותיו, אני חולק על עמדותיו לכל אורך הדרך, אך כיבדתי אותן. אני מוסר הערב את תנחומיי וצערי למשפחתו ולתלמידיו הרבים ובמיוחד לבנו מלאכי עימו זכיתי לעבוד בתפקידיי השונים".
צילום: הלל מאיר-סוכנות תצפית
''מנהיג של ציבור חשוב''. הרב משה לוינגר צילום: הלל מאיר-סוכנות תצפית

ח״כ בצלאל סמוטריץ׳ מהבית היהודי אמר כי "אנחנו נאלצים לפתוח את השבוע בבשורה מצערת על פטירתו של הרב משה לוינגר, אבי הישוב היהודי המתחדש בחברון. אין סמלי יותר מפטירתו של האיש הזה, שהיה כל כך מזוהה עם חברון, בערבו של היום שבו היא שוחררה במלחמת ששת הימים. הרב לוינגר היה אחד הראשונים שחנכו אותי בעשיה הציבורית, עוד בתחילת דרכי כבחור צעיר. יושרתו הנוקבת ועמידתו על האמת יהיו נר לרגלינו".

ראש המועצה האזורית שומרון, גרשון מסיקה, אמר ש"כולנו מרכינים ראש ואבלים על לכתו של אב ההתיישבות היהודית ביהודה ושומרון. הרב משה לוינגר זצ"ל תמיד הלך לפי האמת שלו והביע אותה בפני כל ללא חשש וללא משוא פנים. דמותו המיוחדת השאירה ותשאיר חותם עמוק בקרב דורות רבים".

דוידי פרל, ראש המועצה האזורית גוש -עציון מסר ש״הרב לוינגר היה ענק בתורה ובמעש, מותיר אחריו מורשת מפוארת, דור ישרים צאצאים ותלמידים רבים, ממשיכי דרכו בתורה ובהתיישבות.  בדרכו הנחושה מתוך אמונה עמוקה בקב"ה ובצדקת הדרך הראה לנו כי בכוחנו להשפיע על עתיד עם ישראל כולו. יהיה זכרו ברוך.״

 

צילום: משה מילנר/לע''מ
נפטר ביום שחרור חברון. הרב לוינגר במלון פארק צילום: משה מילנר/לע''מ
 
ברוך מרזל תושב חברון ומהפעילים הבולטים בה אמר כי ״קרוב ל-40 שנה זכיתי לפעול מתחת לאיש ענק הרב משה לוינגר שהטביע את חותמו על יהודה ושומרון יותר מכל אדם אחר. הרב לוינגר היה ידוע בעמדותיו התקיפות באשר לזכותנו על הארץ ודגל בהתיישבות על פי התורה גם במחיר שחיילים יסרבו לפקודות גירוש   הניתנות לעיתים על ידי הממשלה. 'התורה מעל הכל' היה נוהג לומר והתנגד לכל סוג של פשרות על העתקת ישובים וכן להתנהלות מתנצלת אל מול התקשורת בתקופות הקשות שעברו על ההתיישבות".

מתנועת נחלה, תנועה שעוסקות בהקמת מאחזים ובארגון פעולות שונות לחיזוק האחיזה היהודית ביהודה ושומרון, ובראשה עמד הרב לוינגר ביחד עם דניאלה וייס, נמסר כי הם "מרכינים ראש. הרב הנחה את צעירי התנועה עד השבוע האחרון להמשיך ביוזמות התיישבות, להקים גרעיני התיישבות ולא לוותר על אף שעל, על אף גבעה ולא לשכוח את חובתנו ליישב כל עיר וכל אתר בארץ ישראל. במהלך הבחירות האחרונות, הרב לוינגר שלח אגרת מיוחדת בשמו ובשם תנועת נחלה למפלגת הבית היהודי לחיזוק הקמת ממשלת ימין. מסכת חייו של הרב לוינגר ומורשתו נושאים בחובם ערכי ציונות וערכי חיים אשר בכוחם להנחות דורות רבים".

פעילותו בגוש אמונים הפכה אותו לאחד מאבות ההתנחלות ביהודה ושומרון בכלל ובחברון בפרט. הוא היה חתום על מודעה שקראה באפריל 1968 ל"משפחות או בודדים ליישוב מחדש של העיר העתיקה חברון". בפסח 1968 עמד בראש קבוצת יהודים שערכו את ליל הסדר במלון 'פארק' בחברון, ולאחר החג הודיעו כי הם נשארים במקום. במשך שלוש שנים התגוררו חברי הקבוצה בהנהגתו בבניין הממשל הצבאי בחברון עד שהוקמה   קריית ארבע והם עברו לשם.

על החזרה לחברון אמר הרב לוינגר פעם בראיון כי "בחג הסוכות כחודש לאחר עליית כפר עציון מטלפן אלי אליקים העצני (מראשוני וראשי קרית ארבע) ומזמינני לפגישה דחופה במשרדו וזה סיפורו: 'כמה אנשים בקרו אצל הרב סרנא ראש ישיבת חברון, לשוחח אתו על החזרת הישיבה שחרבה במאורעות תרפ"ט. תשובת הרב היתה: פגשתי את בן גוריון בביקורי בחברון לפני כמה ימים והצעתי לו להחזיר את הישיבה לחברון, ובן גוריון התפלא מדוע עוד לא עלינו - נו, נו, צריך לעלות מיד'. גם אליקים הפטיר לאחר סיום הסיפור - 'נו, מה לעשות, צריך לעשות משהו!!'".



מקור ראשון במבצע היכרות. הרשמו לקבלת הצעה אטרקטיבית » היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

המומלצים

מרחבי הרשת

פייסבוק