חשיפה: התוכנית החרדית לכתיבת ”ספרי יוחסין“

ועדה שהוקמה בשנת 1998 בעקבות תלונות על זיוף תעודות גיור, גיבשה אז בהכוונת הרב אלישיב ז“ל את המתווה לניהול רשומות חרדי עצמאי. ”חוק הגיור“ עלול להצית מחדש את היוזמה

מנדי גרוזמן | 9/11/2014 11:44 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
למעלה משבוע עבר מאז שמועצת האדמו"רים החסידיים איימו כי יפעלו להקמת מערך ספרי יוחסין באם תעבור בממשלה הרפורמה בהליכי הגיור, ולמרות שההחלטה התקבלה ביום ראשון האחרון - צעדים ממשיים עדיין לא ננקטו. על פי בדיקת 'מקור ראשון', מעבר לפרסום נייר העמדה, לא מתקיימים מגעים עם מועצות הרבנים המקבילות, המנהיגות את  הקהילה הליטאית והחרדית-ספרדית, ולא נראה שקיימת תכנית מעשית בעניין.
 
צילום: פלאש 90
הרב יוסף שלום אלישיב ז''ל צילום: פלאש 90
צילום: פלאש 90
בתי הדין הרבניים בירושלים צילום: פלאש 90

הגישה החרדית הננקטת כרגע על ידי כלל הגורמים היא המתנה. נכון לעכשיו, יישום החלטת הממשלה ייארך זמן. היעד הקרוב אליו הוא נושאים עיניים הוא בעוד שישים יום, אז תסיים וועדת ההיגוי את גיבוש הכללים שינחו את הליכי הגיור. על פי ההחלטה, וועדה שמורכבת מהרבנים חיים דרוקמן, צפניה דרורי, יעקב מדן, נחום רבינוביץ וראש מערך הגיור הרב יצחק פרץ עתידה תוך חודשיים לגבש את הכללים שינחו את הרכבי הרבנים שיוסמכו מעתה לגייר. מכל חמשת החברים בה, רק הרב פרץ נחשב לאיש אמונם של החרדים ושל הרב הראשי יצחק יוסף, ועל כן הסיכויים שהכללים שיגובשו יתאימו למדיניות המחמירה נמוכים. אך למרות זאת כל עוד הוועדה בעבודתה החרדים לא נוקטים בצעדי תגובה נועזים. גם העובדה שהרפורמה התקבלה באמצעותה של החלטת ממשלה, שנוחה יותר לשינוי מאשר חוק שהתקבל בכנסת, גורמת לתגובה החרדית להיות מרוככת יותר.

האיום בפתיחת ספרי יוחסין נשמע על ידי גורמים חרדיים בכל פעם שנסדקת השליטה החרדית בשירותי הדת, אך הפעם הייתה זו מועצת גדולי התורה של אגודת ישראל (המאגדת את האדמו"רים החסידיים הבכירים) שהתכנסה בירושלים ביום רביעי שעברה וכתבה כי "אנו קוראים לגורמים האחראיים לפעול בכל כוחם שלא לשנות את מערך הגיור בארץ הקודש ולא להביא למצב שהיהדות החרדית בעולם כולו תיאלץ לנהל רישום ספרי יוחסין באופן עצמאי דבר שיביא לקרע בעם ישראל". הקריאה, כאמור, לא זכתה להד מהמועצה הליטאית והש"סניקית, גם לאחר אישור הרפורמה בישיבת הממשלה בתחילת השבוע.  

למרות חוסר הפעולה בעניין ספרי יוחסין, מסתבר שדווקא קיים מתווה מעשי להקמתם. הוא גובש בשנת 1998, בעקבות תלונות על זיוף תעודות עבור גיור ובעיה בבירור יהדותם של עולי רוסיה. בהכוונת הרב יוסף שלום אלישיב, ובגיבויו של הרב אליעזר מנחם שך, הוקמה וועדה שעסקה במשך שנתיים בהקמת המערך. בין היתר היו מעורבים בה, הרב אברהם דוב לוין, אב בית הדין בירושלים לבירורי יוחסין, הרב יצחק זילבר, הרב יהודה גורדון, וכן בני רבינוביץ', כיום דוברו של הרב אהרן לייב שטיינמן. לדברי גורמים שהיו מעורבים בעניין, כבר הודפסו טפסים שהיו עתידים לשמש את הבאים להירשם בספרי היוחסין.

"העיקרון העליון שהנחה את הרב אלישיב היה נדרש לעשות מאמץ עליון לצרף למהלך כמה שיותר חוגים בעם ישראל", סיפר השבוע ל'מקור ראשון' גורם שהיה מעורב בזמנו בגיבוש במתווה. "הוא לא רצה שעם ישראל יתפלג, וחזר ואמר שחייבים לדבר עם כלל הרבנים. ואכן
שוחחנו אז עם הרב עובדיה יוסף, עם אדמו"רים חסידיים, וכן עם רבנים בציבור הדתי לאומי כמו הרב מרדכי אליהו".  הרב יהודה גורדון סיפר כי "הרב אלישיב אמר שצריכים לרתום את כל גדולי הדור למהלך, ורק אחרי שמיעת חוות דעתם ניתן יהיה לבצעו". עוד הוסיף גורדון כי "דובר בפירוש על התארגנות רחבה ביותר שתכלול בסופו של מהלך כל יהודי כשר באשר הוא, חילוניים כדתיים, יושבי חוץ לארץ כבני ארץ ישראל. הועד הקים עמותה, לה היה דובר וגם יועץ משפטי רשמי. נבחנו כל הדרכים החוקיות והמשפטיות על מנת לבסס את הארגון, ולמנוע התנגדויות בתואנות חוקיות שונות". בישראל בעייתי מבחינה חוקית להקים מאגרי מידע ועל כן דובר שבסיס הנתונים יהיה בחוץ לארץ.

המתווה ההוא לא התקדם בסופו של דבר לתכנית מעשית, ולדברי הגורמים כיום יהיה קשה יותר להחילו. "העיקרון העליון היה שכמה שיותר חוגים יצטרפו למהלך, ואז זה היה אפשרי אבל כיום רבנים רבנים בציונות הדתית לא יביעו את הסכמתם למהלך, כיוון שכעת שהוא בא בתגובה לרפורמה בחוק הגיור שנועדה לסייע דווקא להם. בזמנו הסיכויים להגיע לקונצנזוס היו גבוהים יותר". עם זאת, הם אומרים, שעוד ייתכנו התפתחויות, והם תלויות בהשלכות בשטח של השינויים בהליכי הגיור בישראל.


קבלו את מקור ראשון לשבועיים היכרות ללא תשלום » היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק