המהפכה כבר כאן: קונגרס הקהילות השוויוניות יוצא לדרך

20 קהילות, 50 דוברים ודוברות ואתי אנקרי אחת: "כנס שירה חדשה לקהילות משתפות" שיתקיים בסוף השבוע הקרוב יפגיש קהילות אורתודוקסיות שוויוניות מרחבי הארץ לשלושה ימים של דיונים על פמיניזם, הלכה ומה שביניהן

רננה רביצקי פילזר | 17/6/2014 18:10 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בסוף השבוע הקרוב (19-21 ביוני) יתקיים בירושלים "כנס קהילות משתפות" – אירוע ראשון מסוגו, המאגד קהילות אורתודוקסיות שבחרו לשתף גברים ונשים בהובלת התפילה במרחב הציבורי.

בשנים האחרונות צומחות קהילות כאלה בערים וביישובים, בקיבוצים דתיים ובשכונות מגוונות. הקהל הפוקד אותן שייך לציבור הדתי, רואה עצמו מחוייב להלכה, מקפיד על מחיצה והפרדה בין גברים ונשים, מחפש היתרים הלכתיים לכל צעד - ויחד עם זאת מוצא את הדרך להזמין נשים לקחת חלק משמעותי ומוביל בקריאת התורה, בשליחות ציבור וכמובן גם בהנהגת הקהילה ובקביעת מדיניות.

החלוצה ופורצת הדרך הייתה קהילת "שירה חדשה" בירושלים, אשר חוגגת השבוע את בת/בר המצווה שלה, בהגיעה לגיל 12.5 שנים. ותיקות בשטח גם קהילת "הקהל" בשכונת בקעה בירושלים וקהילת "דרכי נועם" במודיעין, אולם בשנים האחרונות מתרחבת התופעה ומחלחלת למקומות מפתיעים. כפטריות אחרי הגשם צצות קהילות הבוחרות להצטרף למהלך, כל אחת בקצב שלה; כל אחת כפי כוחה. יש שיראו בכך תופעה מבורכת ותחילתה של התפתחות הכרחית ויש שיראו בכך סכנה ואיום על שלמות ועל יציבות האורתודוכסיה. גם הרבנים חלוקים בדעותיהם ובולט בתמיכתו במהלך הרב דניאל שפרבר, חתן פרס ישראל, אשר הקדיש ספר הלכתי מעמיק לדיון בשיתופן של נשים במעמד קריאת התורה. 
אילוסטרציה: זמן רחובות
מניין שיוויוני בבית הכנסת אילוסטרציה: זמן רחובות
חשיבה מחודשת על התפילה

המחשבה על שיתוף ושילוב בין גברים ונשים בבית הכנסת מעוררת את הקהילות השונות להקדיש מחשבה לתפילה ולקהילה בכלל; הקהילות

מוצאות עצמן, בכוונת מכוון או מכורח המציאות, מקדישות זמן לדיון במטרת התפילה, בקהל היעד, באתגר הילדים בבית הכנסת, בהפיכת התפילה למרוממת, במענה לצימאון רוחני וביצירת קהילה שבה ירגישו כולם מקובלים ורצויים. השיתוף חורג בדרך כלל מהתחום המגדרי והדלתות נפתחות לציבורים נוספים, שאינם מוצאים מקומם בקלות בבתי כנסת ממסדיים יותר.

קהילות הבוחרות לפלס דרכן לכיוון הגברת השוויון נתקלות בקשיים ואתגרים – היכן יימצאו נשים שתדענה ותרגשנה בטוחות בקריאה ובשליחות ציבור? היכן יימצא מקום התכנסות ומהיכן יובא ספר התורה? ובעיקר – כיצד להתמודד עם ההתנגדות הסביבתית, שחלקה מובעת בשתיקה רועמת, חלקה בחסימת ומניעת האפשרות להתכנס וחלקה – באמירות קולניות ותוקפניות? קשה הדבר במיוחד בלבם של יישובים וקיבוצים בהם יש סמכות הלכתית יחידה ואף ביכ"נ יחיד שאמור לענות לצרכי כולם והנה – עולים צרכים נוספים, שלא נמצא להם מענה.

צילוםף אמיר ויינר
גם היא תשתתף בכנס. אתי אנקרי צילוםף אמיר ויינר
קהילות מכל הארץ

כנס הקהילות המשתפות, אותו יזמה ומארחת קהילת ”שירה חדשה“, מזמין את חברי הקהילות להכיר קהילות מקבילות, לחלוק חיפוש רוחני ומוסרי, תובנות, פתרונות, שאלות ואתגרים. הוא מזמין גם את הציבור הרחב לשמוע, להיחשף לתופעה, להכיר את השאלות העומדות לפתחם של פורצי הדרך. בכנס ישתתפו כמעט 20 קהילות מרחבי הארץ ויותר מ- 50 דוברים ודוברות.

המגוון והעושר יהיה רב וניתן יהיה למצוא שם סדנת שליחות ציבור בצד שיעור הלכתי על קריאה בתורה, דיון אדריכלי על עיצוב המרחב בביכ"נ שוויוני, פאנל על דגמים חדשים של קהילתיות. ועוד מגוון שיעורים, פאנלים וסדנאות.

לכבוד הכנס הופקה חוברת מאמרים הלכתיים, המתמודדים לעומק עם שיתופן של נשים בטקסים דתיים ציבוריים. בחוברת דיונים על אמירת קדיש, על קידוש, על זימון, על קריאה בתורה ועל תפילת ערבית על ידי נשים. החוברת יוצאת לזכרו של הרב סטנלי וגנר ופותחת את הדיון לציבור, המוזמן ללמוד בעצמו את המקורות ההלכתיים, להכיר אפשרויות פסיקה נוספות ולבחור האם לאמץ אותן.


רוצים לקבל בחינם שני גיליונות סוף שבוע של מקור ראשון? לחצו כאן היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק