סנקציות לסרבני לימודי ליבה - גם בתפוצות

בתי ספר יהודיים באנגליה ובבלגיה נתקלים לאחרונה באיומים ממשיים: אם תימנעו מלימודי אבולוציה ורבייה מטעמים דתיים, יישלל המימון הממשלתי ובעקבותיו האפשרות להעניק תעודות. הראש היהודי חושב על פטנטים גם לזה

צביקה קליין | 20/4/2014 10:05 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
לימודי ליבה לחרדים? מתברר שלא רק ישראל מתמודדת עם אוכלוסייה שקברניטיה אינם מעוניינים ללמד את המקצועות שמשרד החינוך מבקש להנחיל לכל תלמיד. לאחרונה מתמודדות בלגיה ואנגליה עם בעיה דומה: הקהילות הדתיות והחרדיות אינן מסכימות שתלמידי בתי הספר שלהן ילמדו תחומים כגון אבולוציה וחינוך מיני. הרשויות מצדן מאיימות בנקיטת סנקציות כלכליות ופליליות כאחת, ואף ממשות את האיומים.

לפני ימים ספורים דיווח ה'טלגרף' הבריטי כי בתי ספר דתיים "ערכו מחדש" חלקים מהמבחנים הארציים – דבר המנוגד לחוק, ומחקו שאלות שעסקו באבולוציה ובחינוך מיני-מגדרי. בעקבות המעשה נפסלו מבחניהם של 52 תלמידים מבית הספר 'יסודי התורה' שבלונדון, והוכרז כי על בתי הספר הללו יוטלו סנקציות.

התלמידים יכולים היו לבחור של לענות על שאלות בנושאים הבעייתיים מבחינתם, אך השמטתן מראש מטופס הבחינה מצמצמת את אפשרות הבחירה וממילא את הסיכויים להצלחה. בעקבות הפרשה דווח ב-BBC כי המשרד הבריטי להכשרה ורגולציה של הבחינות במוסדות החינוך במדינה שלח הודעה לכל ועדות הבחינה ברחבי הממלכה ובה נכתב: "מחיקת שאלות במבחנים ארציים היא פשע, ויש לאסור זאת".

"חסימת הנגישות של התלמידים למידע בנושאים מסוימים מונעת מהתלמידים לממש את הפוטנציאל הטמון בהם, ומורידה את סיכוייהם להצליח. בנוסף, היא גם מאיימת על תוקף ההכשרה שלהם", ציין דובר מטעם המשרד.

ב-BBC דווח עוד כי נציג מטעם איגוד בתי הספר האורתודוקסיים אמר שהם מנסים לפתור את ה"בעיה המטרידה מאוד" הזו. "זה ניצחון גדול לזכויות הילדים והצעירים – ארגונים דתיים בעלי אג'נדה פרטית של הטפה לא ימנעו מהם לקבל חינוך מושלם", אמר לעיתון נציג ארגון 'החברה החילונית הארצית'. "אנחנו קוראים לממשלה להציג סנקציות משמעותיות, שיבטיחו שכל בתי הספר הדתיים ילמדו את לימודי הליבה באופן מלא, גם במוסדות שבהם החומר מתנגש עם ערכיהם הדתיים כגון לימוד על אבולוציה ורבייה".
גטי אימג'ס
סנקציות על בתי ספר יהודיים. חרדים באנגליה גטי אימג'ס
הסנקציות עובדות

בבלגיה קיימת בעיה דומה, והיא הסלימה בשנה החולפת. אמנם אין מבחנים ארציים מטעם משרד החינוך, אך יש ספרי לימוד ממלכתיים שחובה על כל התלמידים ללמוד באמצעותם. בספרים הללו יש, בין השאר, נושאים כגון אבולוציה ומיניות. עד כה ההוראה לא נאכפה באופן מסודר, אך לאחרונה נאלצו כמה בתי ספר להתמודד עמה ולמצוא פתרונות יצירתיים.

בבלגיה יש חוק חינוך חובה המאפשר לימודים חינם לכל תלמיד, אך כדי לקבל את המימונים האלה על כל תלמיד לעבור סדרת חינוך שכוללת לימודי ליבה, ובהם גם שני הנושאים הללו.

איש החינוך אהרון מלינסקי מכיר את התופעה מקרוב. הוא מלמד בבית הספר היהודי-חילוני 'תחכמוני' באנטוורפן וגם בבית הספר הדתי 'יסודי התורה' שבעיר הבלגית. במקביל לעיסוקו בהוראה, מלינסקי הוא גם פוליטיקאי מקומי.

"החוק מחייב את התלמידים בבלגיה להיות במסגרת בית-ספרית עד גיל 16", הוא מסביר, "ואם בית הספר רוצה לקבל מימון, הוא חייב לעמוד בסטנדרטים". עד כה, בתי ספר חרדיים רבים נחשבו Home School, כלומר בית ספר ביתי שבו ההורים, לכאורה, הם המחנכים. זה פטר את התלמידים מלימודים כלליים. אלא שהרשויות גילו את הטריק, והחלו להפעיל סנקציות נגד בתי הספר הללו. "חסידי סאטמר ניסו לפנות לבית משפט אירופי כדי לקבל אישור משפטי ללמד את הילדים בבית או שה'חיידר' ייחשב להם כלימודים בבית", מספר מלינסקי. "לפני חודש, הרבה ארגונים שמאלניים עשו בלגן, וכעת דורשים שכל בית ספר יעמוד בקריטריונים – אחרת ינותק המימון".

מה דורש החוק?

"כל תלמיד חייב להגיע ליעדים מסוימים בתחומים השונים. למשל, בהיסטוריה  עליו ללמוד על אבולוציה. בביולוגיה על 'שלמות הגוף' – שזה בעצם חינוך מיני. אם התלמידים לא מקבלים הכשרה כזו, הם אינם מגיעים ליעדים של משרד החינוך ואינם יכולים להמשיך לתארים אקדמיים".

ומה ההשלכות?

"בית ספר כזה, שאינו עומד בקריטריונים, אינו מקבל תמיכה. נערכות ביקורות, ואם עולה בהן שהוא ממשיך להתעלם מהחוק, התעודות של בוגריו אינן מתקבלות, ובעקבות כך בית הספר לא יכול להתקיים".

בתי ספר שיסרבו לעמוד בקריטריונים יאבדו בשל הפסקת המימון אלפי אירו מדי שנה, בסבסודים שונים. בנוסף, גם בתי ספר יהודיים פרטיים, שאינם מקבלים תקצוב מלא מהממשלה, יוכרחו לעמוד בדרישות משרד החינוך.

"עבורנו, אכיפת החוקים האלה משמעה גלות", אומר מנחם, חסיד סאטמר מאנטוורפן שהוא אב לשמונה, לסוכנות הידיעות היהודית JTA. "אני מעדיף לשלוח את ילדיי לאנגליה. זה יהיה קשה, אבל עדיף מאשר שיזהמו להם את השכל".

מלינסקי מספר ששני בתי ספר באנטוורפן לא עמדו ביעדים: 'תלמוד תורה אנטוורפן' וקמפוס הבנים בבית הספר של סאטמר. "ב'תלמוד תורה אנטוורפן' קיבלו הוראה מרבם בניו-יורק, והם אומרים כי הם מסרבים לקבל כסף מהגויים על דבר שבשקר. כיום, בית הספר אינו מקבל מימון מהמדינה, ואין לו אפשרות להעניק תעודת סיום לימודים. על כן, במקום לומדים רק עד גיל חטיבת הביניים, ולאחר מכן התלמידים עוברים ל'ישיבה קטנה'".

צילום: בני עקיבא העולמית
תרגול ליל סדר בבית הספר 'תחכמוני' שבאנטוורפן, בלגיה צילום: בני עקיבא העולמית
הרופא הוא המורה

באופן לא ברור, קמפוס הבנות של סאטמר, 'בית רחל', דווקא הצליח לעבור את הבדיקות של משרד החינוך, וכך גם בתי הספר היהודיים האחרים. ב'תחכמוני', שהוא בית ספר יהודי ולא דתי (אם כי במקום יש מורים דתיים ומדי בוקר נערכת תפילת שחרית), מלמדים את שני הנושאים. ב'יסודי התורה', שהוא בית ספר דתי יותר, מצאו פתרון לחינוך המיני: "יש רופא משפחה דתי, שעוסק גם בחינוך. הוא לוקח על עצמו את החינוך הזה באופן שתואם את ההלכה".

אז איך "מחליקים" את הלימודים בנושא אבולוציה? שלא לייחוס מסביר גורם חינוכי בבלגיה כי לעתים ידונו בנושא האבולוציה, אך יפריכו את הרעיון על ידי שימוש בחומרים מהמקורות היהודיים בתוספת הוכחות מדעיות.

מלינסקי מסביר שבניגוד לישראל, בבלגיה אין 'מבחני בגרות' ארציים שהמדינה מכינה במיוחד, אלא כל בית ספר דואג למבחנים הפנימיים של עצמו.

מחקרים שפורסמו לאחרונה הם אלה שגרמו לדאגה בבלגיה: על פי הממצאים,כ-25 אחוזים מהחרדים הפלמים חיים מתחת לקו העוני, זאת לעומת כעשרה אחוזים

מהציבור הכללי שנמצאים במצב הזה. עוד עולה כי רק 8.6 אחוזים מבוגרי מוסדות החינוך החרדיים בבלגיה רוכשים השכלה אקדמית ותארים מתקדמים, זאת לעומת כ-50 אחוז מהציבור הכללי.

"נראה שעד כה בבלגיה לא אכפו את נושא לימודי הליבה, אך לאחרונה הם העלו הילוך", מספר העיתונאי כנען ליפשיץ, שמשמש שליח של סוכנות הידיעות היהודית JTA לאירופה. "מסתמן שהם עושים צעדים מהותיים לקראת אכיפה אגרסיבית יותר של הנושא".

ליפשיץ, שמסקר את הנושא מקרוב זה כמה חודשים, מספר שבבתי ספר חרדיים בבלגיה "מוחקים חומרים ושאלות שנראים להם פרובוקטיביים בספרי הלימוד מטעם המדינה. צריך להבין שרוב בתי הספר רוצים ואפילו חייבים לעבוד עם מערכת החינוך, כי בסופו של דבר כך מקבלים תקצוב ומימון".

לטענתו של ליפשיץ, במדינות כמו צרפת או ארה"ב לא היה יכול להיווצר מצב כזה, שבית ספר דתי לא יתאים את עצמו לכללים הממלכתיים, מכיוון שמדובר בארצות שיש בהן הפרדה ברורה בין דת למדינה. "במדינות כמו צרפת או ארצות הברית, בתי הספר היהודיים הם פרטיים, אז הם פחות מחויבים למדינה. אין קונפליקט".

בצרפת, מוסיף ליפשיץ, רוב מוסדות החינוך היהודיים מופעלים בידי חב"ד. "החב"דניקים יודעים לשלב היטב בין המדינה לבין ההלכה, אבל אם תהיה הקצנה בחב"ד או שפתאום יבואו אלפי ליטאים, גם בצרפת תהיה בעיה. הם ייאלצו להתמודד עם בחינות ממלכתיות ועם חומרים שלא מתאימים להם".

לדבריו, גם ברוסיה אין בעיה כזו: "לפוטין אין כל בעיה עם המוסדות הדתיים - יש להם יד חופשית לנהל את בתי הספר שלהם לפי דת, השקפה ואידיאולוגיה". הוא מדגיש שאין זו בעיה כלל אירופית, אלא נקודתית. "משולבים בכך כמה גורמים: מידת הנכונות של הממשלה להתגמש, גודל הקהילה היהודית ומידת הרדיקליות הדתית".

הכתבה פורסמה במגזין "יומן" מבית "מקור ראשון"


רוצים לקבל בחינם שני גיליונות סוף שבוע של מקור ראשון? לחצו כאן היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק