20 שנה אחרי טבח גולדשטיין: איך נמנע את הרצח הבא?
איך נשפיע על הציונות הדתית להיות חברה סובלנית יותר, פתוחה, מקבלת ומכבדת? כזו שגיבורי התרבות שלה אינם ברוך גולדשטיין וספריה אינם "ברוך הגבר" ו"תורת המלך"?
האם הייתי חריף מדי בתגובתי? יתכן. הרב אליהו כנראה לא עבר על החוק למניעת הסתה או על החוק למניעת אפלייה במקומות ציבוריים. הוא אינו מקום ציבורי, וקריאותיו להימנע מלהשכיר דירות לערבים בצפת אינן בגדר הסתה במובנה המשפטי. אבל הוא איש ציבור, וקריאותיו מעודדות הלכי רוח גזעניים. העובדה שהוא גם איש דת ומבסס את אמירותיו על ההלכה היהודית הופכות אותן למסוכנות יותר. קיצוניות דתית המשולבת בפחד ושנאה לאחר תמיד מסוכנת יותר מסתם גזענות. טבח מערת המכפלה הוא אזהרה מההיסטוריה על גודל הסכנה.
עשרים שנה חלפו מאז הטבח ההוא, בפורים תשנ"ד. האירוע המצמרר תפס אותי באמצע שירות מילואים ברמאללה, ותמונות ההמון השועט לעברנו, קבוצת חיילים במבנה קטן, עדיין זכורות לי היטב. כל העיר יצאה עלינו. לא רק הם היו בהלם. תחושות של זעם ותדהמה מילאו גם אותנו.

איך נמנע את הטבח הבא? איך נשפיע גם על קהל עדתו של הרב אליהו להיות חברה סובלנית יותר, פתוחה, מקבלת ומכבדת? כזו שגיבורי התרבות שלה אינם ברוך גולדשטיין וספריה אינם "ברוך הגבר" ו"תורת המלך"? כזו שהלכות אהבת הגר גוברות בה על הלכות "לא תחנם"? האם החוק הוא חזות הכל?
"חוקי הגזענות", כפי שנהוג לכנותם, אינם מקיפים את שלל האירועים וההתבטאויות הגזעניות האפשריים. אפשר, ואולי אף צריך לשפרם, אך כמו בכל תהליך של התבגרות חברתית, רגולוציה ואכיפה אינם יוצרים שינוי לפני שהבשילו התנאים בשטח. כך היה בחוק למניעת הטרדה מינית, כך בחוק האוסר על עישון במקומות ציבוריים. חוק המנסה להשליט נורמות הרחוקות עדיין מחלקים נרחבים בציבור, הופך לאות מתה, או לחילופין משיג תוצאה הפוכה. התהליך חייב להיות משולב: פעילות ציבורית וחינוכית למיגור מופעי הגזענות, ובמקביל, צעד אחר צעד, חידוד ושיפור המענה החוקי למגוון המצבים והתרחישים.
לאחרונה איים עורך דינו של הרב אליהו בתביעת דיבה כנגד מנכ"לית הקרן החדשה לישראל, רחל ליאל, ויו"ר תג מאיר, גדי גבריהו, שקראו למנוע את בחירתו של הרב אליהו לרב הראשי לירושלים בשל התבטאויותיו. "הרב אינו גזען", כתב להם עורך הדין דורון ניר צבי. "בתי המשפט בישראל נדרשו לעניין מספר פעמים ולא הרשיעו את מרשי בגזענות". ובכן, לא בתי המשפט מופקדים על השאלה מיהו גזען. בתי המשפט קובעים מי עבר על החוק. הציבור הוא זה הקובע מיהו גזען, גם אם לא עבר על החוק הכתוב. שכן כידוע, כפי שאפשר להיות נבל ברשות התורה, אפשר גם להיות - נכון להיום – גזען ברשות החוק.
עו"ד ירון קנר הוא מנכ"ל פנים, איגוד ארגוני ההתחדשות היהודית בישראל