הראשונה לציון: האישה שתחליט מי יהיה מרן הבא
היא הרכיבה את רשימות ש"ס לכנסת, הרחיקה את הרב אמסלם, את הרב עמאר היא סילקה, על פיה קמו ונפלו מנהיגי המפלגה. איך הפכה כלתו של הרב עובדיה יהודית יוסף לדמות המשפיעה ביותר בביתו ולאישה החזקה בחברה החרדית?
בשעה תשע הוציאה הודעה לכל הילדים: "הרופאים מבקשים לראות אתכם בדחיפות. צאו כולכם לדרך". יחד עם הילדים, הכלות והחתנים היא נפרדה ממנו בבית החולים, מבכה את אובדנו של מי שהיה עבורה הרבה יותר מחם.

במשך השנים, כשספגה השמצות ומצאה את עצמה בלב מאבקים פוליטיים, התבטאה לא פעם בפני מקורביה ואמרה כי היא רק מייחלת לשקט. ביום שאחרי הלווייתו של הרב עובדיה התוודתה בפני חברה קרובה ואמרה: "הייתי מוכנה להיות עוד הרבה שנים השכפ"ץ של הרב, ובלבד שיחיה".
כשבתה הכלה יעל, שהייתה אמורה להינשא אמש (חמישי) באה וביקשה לדחות את החתונה בגלל השבעה על מות הסב, עניין מורכב מבחינה הלכתית, אמרה לה יהודית בטבעיות, "בואי נלך לשאול את סבא", לא מעכלת עדיין שהרב שפסק הלכות למאות אלפים איננו עוד.
בשלושת השבועות האחרונים, עת חמיה היה מאושפז במצב קשה, דאגה יהודית יוסף לכל מחסורו בבית החולים ומחוצה לו. במקביל היא עשתה ככל יכולתה לשמור על אחדות תנועת ש"ס, לפחות כלפי חוץ, ובעיקר דאגה למנוע מאבקי ירושה בעוד הרב נאבק על חייו. כך למשל הייתה זו היא שהרימה טלפון לרבנית עמאר והודיעה לה שבעלה, הרב עמאר, אינו רצוי בבית החולים או בבית הרב.

כל זאת בעקבות שמועות שהפיצו מקורביו כאילו הרב עובדיה מינה אותו ליורש. "המרכזיות שלה גברה ככל שמצבו הבריאותי של הרב עובדיה התדרדר", אומר אחד מבני משפחת יוסף המורחבת. "בציבור יש טענה כאילו נשים חרדיות לא יכולות להתקדם ולהשפיע. אנשים רק שוכחים שאת המפלגה הגדולה של הציבור החרדי מובילה בעצם אישה.
"מה שיהודית מחליטה - זה מה שיהיה. ברצותה יזוז הצדה אלי ישי וברצותה יעלה אריה דרעי, ולהפך. אלו מהלכים שמשפיעים על הציבור החרדי ועל כל הפוליטיקה הישראלית. בפרט בתקופה האחרונה, כשהרב לא תפקד, היא זו שהניעה את גלגלי התעמולה וההחלטות מה לעשות, באיזו אסטרטגיה לנקוט, עם מי ללכת ואת מי לתקוף. קשה לא להבחין בזה".
בזמן שבעלה הרב משה עסוק במפעל המשפחתי "בד"ץ בית יוסף", גוף הכשרות שהקים הרב עובדיה, ובספרות התורנית פרי עטו, יהודית מנהלת את הכוורת של ש"ס. "היא מרכזת את המערכת, מרכיבה את הפאזל ועושה סוג של ג' אגלינג מורכב בלי ששום כדור ייפול", אומר אחד ממקורביה. "היא מנהלת בית שמתנהל כמו הכור בדימונה. היא זו שקיבלה החלטות כמו מי ייפגש עם הרב ומי לא. היא מנהלת עם בעלה את המערכת הפוליטית והתורנית של ש"ס והם עושים זאת בהצלחה רבה, גם אם הם לא חפים מטעויות".

"מצד אחד, אין ספק שמגיעה ליהודית הערכה רבה", אומר גורם בכיר בש"ס. "היא טיפלה במסירות רבה יותר מעשרים שנה ברב עובדיה. מנגד, בל נשכח שבסופו של דבר זהו מנוע כלכלי אדיר בכמה היבטים: מערכת הכשרות שהוא עומד מאחוריה, מערכת הספרות התורנית שלו, המערכת הפוליטית הארצית והמערכת המוניציפלית. יהודית מבינה את זה מצוין".
"לש"ס יש מנהיגה והיא הכתיבה את כל הרשימה - קוראים לה יהודית יוסף", אומר הרב חיים אמסלם, יושב ראש תנועת "עם שלם". אבל יהודית יוסף לא רק השפיעה על קביעת רשימת ש"ס לכנסת. האישה שעבדה בצמוד לאלי ישי במשך 12 שנים גם דאגה להכתיר במקומו את אריה דרעי. יוסף היא גם אחת הדמויות המכריעות בקרב הירושה שצפוי לאחר תום ימי האבל על הרב עובדיה. מכריה מעידים עליה שהיא מתנהלת בזהירות, בחוכמה, בלי להשאיר טביעות אצבע. לכן היא גם מתרחקת מחשיפה ונמנעת מראיונות.
הרבנית יהודית יוסף נולדה לפני 42 שנה למשפחת סודרי, משפחה מיוחסת מהאליטה של יהדות ספרד. סבה הוא הרב יצחק אבוחצירא, הבאבא חאקי, אחיו הצעיר של הבאבא סאלי, שהיה הרב הראשי של רמלה-לוד, ומגדולי רבני יהדות ספרד בכלל ויהדות מרוקו בפרט.
בביתו של הבאבא חאקי התקיים השילוב שילווה את חייה של יהודית שנים רבות אחר כך - פוליטיקה, שררה ורבנות. אל הבאבא חאקי הגיעו ראשי ערים ושרים, ואפילו ראש הממשלה דאז, דוד בן-גוריון, בא לקבל את ברכתו.
כילדים נחשפו בני משפחת סודרי גם לפעילותו הפוליטית של הדוד - חבר הכנסת ושר הדתות אהרן אבוחצירא. אבוחצירא כיהן כחבר כנסת מטעם המפד"ל, והקים בעידן טרם ש"ס את תמ"י - תנועה דתית-לאומית ספרדית. אחד המטות של המפלגה היה בבית משפחת סודרי.

סבה השני של יהודית, הרב יעקב סודרי, כיהן כרבה הראשי הספרדי הראשון של כפר סבא, ובהמשך כרב הראשי של חיפה-תחתית. אביה של יהודית, הרב אברהם סודרי, שימש שוחט ומשגיח, ובמסגרת עבודתו נסע בקו ישראל-ארגנטינה. כיום הוא משמש ראש מערך השחיטה בבד"ץ "בית יוסף". בשלב מסוים המשפחה עברה להתגורר בבואנוס איירס. שם נולדה יהודית, הרביעית משמונת הילדים.
המשפחה שבה לארץ בנסיבות טרגיות - הבאבא חאקי נהרג בתאונת דרכים בעת שעשה את דרכו לביקור בבית אחיו הבאבא סאלי. כשחזרו לארץ התגוררה המשפחה בלוד. יהודית ואחיותיה למדו בבית הספר היסודי של חב"ד, ולאחר מכן בסמינר בית יעקב ברחובות.
חברה מהתקופה ההיא מספרת על בית "מרוקאי משודרג", כדבריה. "זה היה בית מכניס אורחים. היית בא להתארח אחר הצהריים, ולא מציעים לך כוס שתייה אלא פותחים לך שולחן", היא נזכרת. "יהודית הייתה תלמידה טובה וחברה אהודה, כבר אז היה לה 'פלפל'. למרות שאנחנו גרנו ברחובות והיא בלוד, אנחנו היינו אלו שהיו נוסעות אליה".
באירוע משפחתי פגשה יהודית את מי שלימים תהפוך לחמותה, הרבנית מרגלית יוסף. היא הייתה אז רק בת 16, אבל הרבנית יוסף ביררה עליה ואמרה: "אותה אני רוצה למשה". משה אינו עוד ילד במשפחת יוסף מרובת הילדים, אלא בן הזקונים האהוב. הוא הילד שהרב טייל אותו לילות ארוכים ברחובות ירושלים כדי להרדימו, הילד שנאסר עליו להצטרף לטיולים וללון מחוץ לבית מחשש שיאונה לו רע. במשפחת סודרי ביקשו לדחות את ההצעה עד שהנערה תגדל.

בגיל 17 ויום צלצל הטלפון בבית הסודרים: על הקו היה השדכן. בשלוש הפגישות הראשונות יהודית לא ידעה למעשה שהיא נפגשת עם בנו של הרב עובדיה יוסף. "רצו שהיא תבוא ממקום נקי. רק כשהעניינים התקדמו סיפרו לה במי באמת מדובר", מספר קרוב משפחתה.
הרב עובדיה היה אז כבר לאחר תקופת כהונתו כרב ראשי, וכיהן כנשיא מועצת חכמי התורה. אל החתונה שהתקיימה במלון הייאט בירושלים הגיעו רבנים ואישי ציבור מהארץ ומהעולם. מן הרגע הראשון שררה אהבה מיוחדת בין הרבנית מרגלית ליהודית הצעירה, ובכל הזדמנות היא הייתה משוויצה בה."'תכירו, זו הכלה שלי יהודית', היה משפט שגור בפיה של הרבנית שנהנתה להתגאות בה", מספר אחד מבני משפחתה. "צריך להבין שמשה היה בן הזקונים, בבת עינה של הרבנית, וכשהוא התחתן עם יהודית היא הפכה להיות הכלה האהובה על הרבנית".
בני הזוג התגוררו בשכונת הר נוף בירושלים, ומשה למד בכולל של אחיו, הרב דוד יוסף. יהודית החלה לעבוד כמזכירתו של אלי ישי בימים שהיה עוזרו של שר הפנים דאז, אריה דרעי. הרב עובדיה יוסף קנה לבנו באותה תקופה רכב, בתנאי אחד: בכל בוקר בשעה חמש וחצי צלצל לבית בנו והעיר אותו כדי שיגיע להתפלל איתו במניין שהקים בסמוך לבית הכנסת הגדול בירושלים.
בני הזוג הרבו לבקר בבית ההורים בשבתות, בחגים וגם בסתם ימי חולין. הרבנית דאגה לפנק את יהודית במתנות. אפילו כשנסעה הכלה הצעירה ללוד אל משפחתה לשבתות, דאגה הרבנית לצייד אותה במתנות לשאר ילדי המשפחה. יהודית מצדה הייתה אסירת תודה: לשני ילדיה הבכורים קראה על שם חמיה וחמותה - עובדיה ומרגלית.
במהלך השנים המשיכה יהודית להתקדם בתפקידה יחד עם הבוס אלי ישי. היא הייתה לצדו כשמונה למזכ"ל ש"ס, וגם כששימש מנכ"ל רשת החינוך של ש"ס, "אל המעיין". התפנית במעמדה הציבורי והמשפחתי של יהודית חלה בשנת 1994.
הרב והרבנית בדיוק עברו להתגורר בבית המפורסם ברחוב הקבלן 45 בהר נוף. בערב חג השבועות סייעה יהודית בידי חמותה לבשל ולהתארגן לחג. הן ניהלו שיחה מלב אל לב, והרבנית מרגלית הודתה לה על כל הסיוע שלה לאורך השנים. יהודית השאירה בבית את ילדתה הקטנה, והלכה לכמה דקות כדי להביא דברים מביתה הסמוך. כשחזרה מצאה את הרבנית שרועה על הרצפה לאחר שעברה אירוע מוחי. אחרי חודשיים בבית החולים נפטרה הרבנית.
11 ילדים היו אז לרב עובדיה (בנו הרב יעקב יוסף נפטר ב-2013, ר "ר), ומבין כולם בחר הרב במשה, בן הזקונים האהוב, וביהודית רעייתו, וביקש שיבואו להתגורר איתו. בני הזוג ושלושת ילדיהם עברו להתגורר עם הרב בשתי דירות שהיו לאחת. מאז ועד ליום פטירתו, במשך כעשרים שנה, בישלה יהודית לרב ודאגה לכל מחסורו, ומשה סייע בידו בכל ונחשב ליד ימינו.

אבל במשפחת יוסף המורחבת לא כולם אהבו את המעמד המיוחד של יהודית ומשה. בעוד חלק מבני המשפחה אסירי תודה לבני הזוג על הטיפול המסור, אחרים, גם אם השלימו עם העובדות, לא חסכו את ביקורתם. "אחרי שהרבנית נפטרה לא היה מי שיכין אוכל לרב ולא היה מי שיכבס לו את הבגדים", אומר אחד מבני משפחת יוסף המורחבת. "וכשאנשים אחרים במשפחה היו עסוקים בדברים חשובים יותר, לימוד תורה למשל", הוא מוסיף בעוקצנות, "יהודית ומשה השקיעו כי הם הבינו את הפוטנציאל שיש בקרבה לאוזנו של הרב. זה היה צעד חכם מאוד. הם היו צעירים ולא היה להם שום פרויקט אחר להשקיע בו. הם השקיעו מאוד ומהר הפכו לדמויות המכריעות בבית".
איך שאר בני משפחת יוסף קיבלו את הקרבה הזאת?
"יש עליות ויש ירידות במערכת היחסים של כולם. כמו בכל משפחה. רק שכאן יש הרבה אינטרסים. מהר מאוד הבינו כולם מי מנהל את העסק והכפיפו את עצמם אליהם. אפשר להגיד שהילדים האחרים, במיוחד אלו שגרו מחוץ לירושלים, היו ממודרים. יגידו לך שהבית היה פתוח וכולם היו יכולים לבוא ולראות את אבא, אבל זה לא בדיוק כך".
מקורביה של יוסף, לעומת זאת, אומרים שהבית אכן פתוח לכל הילדים, ומוסיפים כי דווקא היא זו שיזמה שיעור משפחתי בתנ"ך לנשים ולנכדים, כדי לחבר את בנותיו של הרב אליו. "הבנים היו מגיעים יותר, כי הם באו להתייעץ בהלכה עם אבא שלהם. יהודית חיפשה מקום שיהיה שלהן", אומר מקורב ליהודית.
"יוזמה אחרת של יהודית הייתה תורנות בין הבנות שבאו ואכלו ארוחת צהריים עם אביהן. בסופו של דבר אפשר לומר כך או אחרת, אבל העובדה היא שהרב סמך על יהודית ומשה בעיניים עצומות. פעם הרב נפל וקיבל מכה בגבו. עם כל הכאבים הוא סירב להתפנות, עד שמשה, שהיה באותו זמן באשקלון, הגיע וביקש מהרב לנסוע לבית החולים".
ביתו של הרב עובדיה יוסף ברחוב הקבלן 45 היה אחד ממוקדי הכוח החשובים בישראל, ובו התקבלו החלטות חורצות גורלות בפוליטיקה הישראלית. יהודית, שהגיעה לבית כדי לסייע לו בעניינים הטכניים, הפכה במשך השנים, בזכות כישרונה ופיקחותה ובעיקר בשל קרבתה לאוזנו של הרב, לאישה המשפיעה ביותר בש"ס, הטווה מהלכים המשפיעים על הפוליטיקה הישראלית כולה.
"כל ההתייעצויות הקשורות להנהגת התנועה עברו בבית ברחוב הקבלן 45. לעתים אלו היו התייעצויות עם הרב לבדו, ולעתים עם 'בית הרב'", אומר גורם בסביבתו של אלי ישי. "הנסיעה מהלשכה לרחוב הקבלן ובחזרה התקיימה כל הזמן. על השולחן עלו הרבה סוגיות, ולכל ההתייעצויות היו שותפים גם משה ויהודית. הכל עבר דרכה. גם העובדה שבעלה הוא איש שקט ונחבא אל הכלים גרמה לה להיות איפה שהיא נמצאת. לא תשמעי בישיבת סיעה שמדברים על יהודית יוסף. היא לא על השולחן. לפעמים מדברים על משה, לא מדברים עליה. אבל היא ודעתה בהחלט נמצאות בחדר, גם אם שמה לא נישא על השפתיים".
במשך 12 שנה ליוותה יוסף את אלי ישי בתפקידיו השונים. בתפקידה האחרון שימשה ראש לשכתו בעת שכיהן כשר העבודה והרווחה בממשלת נתניהו. בכל התקופה הזאת היא שימשה אוזן קשבת לכל מי שביקש את עזרתה והשתדלה לסייע ככל יכולתה.

"יהודית הייתה לוקחת כל צרה ללב, והתייחסה לכל מקרה כמקרה אישי", אומרת חברה קרובה. "עם השנים בפוליטיקה היא התחספסה. כשראתה שהיא כבר לא מתרגשת מכל פנייה ומכל מקרה היא החליטה להחזיר את המפתחות וללכת הביתה, לפנות מקום למישהו אחר שיש לו עדיין רגישות, ולהמשיך בטיפול ברב עובדיה ובמשפחתה בשקט".
אלא שלא היה שקט אמיתי ליהודית יוסף גם אחרי שפרשה. כשאריה דרעי נכנס לכלא וישי קיבל את מושכות ש"ס לידיו, הפכה יהודית למעורבת יותר ויותר בפוליטיקה הפנים-ש"סניקית. "היא פרשה מהניהול הפרקטי ביומיום ועברה לאחורי הקלעים", אומר מקורבה. "הרב החשיב את דעתה והתייעץ איתה. הייתה לה השפעה גדולה עליו. לא פעם ולא פעמיים הרב קרא לה בנוכחותי ושאל, 'יהודית, מה דעתך?' הרב כיבד את דעתה. היא אישה עם חוכמת חיים".
"מכיוון שהם לא מנהלים את הקשרים בפועל עם יהודית, הפוליטיקאים בש"ס נותנים משקל לא מבוטל לדעתו של משה", אומר בכיר בש"ס לשעבר. "אבל ברוב המקרים הם דיברו אליו, ובפועל דיברו אליה. אומרים 'נשאל את משה', ומתכוונים ליהודית ומשה".
בהרכבת רשימת ש"ס הנוכחית לכנסת, כולל הקאמבק של אריה דרעי, היה ליוסף משקל כבד. היא הייתה ממובילות "התוכנית הדו-שלבית" - כצעד ראשון להציג את ישי כאחד משלושה בהנהגה משותפת, ואחר כך למנות את אריה דרעי כיו"ר.
ישי, האיש שיוסף צעדה עמו שנים רבות כל כך, נדחק הצדה. "המלחמה בדומיננטיות בתנועה היא מול משה ויהודית ", מסביר מקורב לאלי ישי. "אם משה ויהודית איתך, אז הכל בסדר. אתה מעל המים. בכל היריבויות הפנימיות בתוך ש"ס המשחק היה להעביר לצד שלך את יהודית ומשה. בנקודה שישי הבין שהוא הפסיד בקרב על לבם של משה ויהודית, הוא העביר את כל כוח ההשפעה שלו אל הרב עובדיה יוסף. הוא ידע שהרב אוהב אותו כמו בן וקיווה שהאהבה תכריע לטובתו. וזו הייתה הטעות שלו".
אבל דחיקתו של אלי ישי לא סימנה רק מהלך פוליטי כואב. אלי וציפי ישי, מעבר להיותם שותפים למפלגה, היו גם חברים אישיים של משה ויהודית - עד שהידידות הצטננה. "ליהודית כואב מאוד שאומרים 'הדחה'", אומרת מקורבת ליוסף. "כשאריה דרעי נכנס לכלא, אלי ישי קיבל על עצמו את התפקיד ואמר: 'ביום שאריה יחזור והרב יגיד שאריה חוזר, אני מחזיר לו את שרביט ההנהגה'. אבל אדם שנמצא למעלה שוכח לפעמים את מה שהוא הבטיח. אפשר להבין את הקושי שלו".
על המהלך הצפוי שמע ישי, בין היתר, מרעייתו ציפי, שהוזמנה לשיחת נשים על כוס קפה בבית הרב. בשיחה הסבירה לה יהודית את מערך הכוחות החדש במפלגה. "ברצותה היא ממליכה אנשים וברצותה מורידה. אפילו אדון אריה דרעי אכל חצץ במשך עשר שנים עד שהיא החליטה למנות אותו לתפקיד יושב הראש", אומר חיים אמסלם. לדבריו, כל ניסיונותיו להיפגש עם הרב כדי להביע בפניו את עמדותיו עלו בתוהו.
יש מי שאומרים שהיא בסך הכל הייתה שליחה נאמנה של הרב.

"הרב גורן כבר אמר על הרב עובדיה שכגודלו בתורה כך קטנותו בהבנה פוליטית. הוא נטה להאמין למי שמסביבו. הוא סמך עליהם, ויהודית הייתה שם 24 שעות ביממה להוביל לכל כיוון שהיא רוצה. בתקופה שהייתי בש"ס ראיתי שהיא מסוגלת לרכך את מי שהיא רוצה, והרב עובדיה - כמו שסמך על אשתו כך הוא סומך על כלתו. היא מניפולטיבית ויודעת להשתמש בכוח הזה".
לדבריו , מרגע ש"סומן" על ידי בני הזוג יוסף, הודר אמסלם לחלוטין מן הבית. "יש בבית שמש שהם שולטים בו, הוא המוציא והמביא, וברגע שהם היו מבינים שעומד מולם אדם עם דעות עצמאיות ובעל כושר שכנוע, שמסוגל לשכנע את הרב בדעותיו, שהן לפעמים דעות הפוכות משלהם, הם היו עושים שתי פעולות - קודם כל הוא הפך להיות 'פרסונה נון-גרטה'".
"כשרציתי להיכנס אל הרב תמיד אמרו לי, 'הרב עסוק', 'הרב לא מרגיש טוב'. דבר שני, הם היו עובדים בשיטת 'הטפטוף' - הם היו מטפטפים לרב כל הזמן מידע שלילי על מי שהם רצו למדר. הם היו מלקטים קטעי עיתונות ותקשורת ומעבירים לרב, הכל כדי לייצר אצלו חוות דעת שלילית".
"שקר וכזב", הודפים מקורביה של יוסף את הטענות, ורומזים שאמסלם הוא "אדם לא קל". " כל מי שרוצה להיכנס אל הרב יכול להיכנס. הרב אמסלם היה מתפלל אצל הרב בכל בוקר".

סכסוך מתוקשר אחר שהתפרסם במערכת הבחירות האחרונה היה בין בני הזוג יוסף לרב אמנון יצחק, שעמד בראש רשימת "כוח להשפיע". הרב השמיע בתחנת הרדיו "גלי ישראל" הקלטה שבה נשמעה יהודית יוסף אומרת: "אני לא רוצה להיכנס לכל הסיפור הזה. אמנון יצחק בשבילי הוא מחוק. אני עובדת עם הרגש". מקורביה של יוסף אומרים כי זו הקלטה "מבושלת", שבה אמנון יצחק חיבר שברי משפטים למשפט אחד.
אף שהיא נמצאת כל כולה בתוככי הפוליטיקה הישראלית, מקורביה של יוסף אומרים כי היא סולדת מהעיסוק בפוליטיקה. את ילדיה היא משתדלת להרחיק מן הנעשה בבית. לא פעם היא מתרה באוזניהם כי מי מהם שילך לפוליטיקה ינושל מן הירושה.
יום אחד, כשראש הממשלה בנימין נתניהו ביקר בבית, שררה המולה ברחוב הקבלן. כשאחד מהילדים חזר מהתלמוד תורה, הוא נכנס הביתה ושאל את אמו מדוע יש המולה ברחוב, ומי זה האיש מוקף המאבטחים בסלון. הרבנית יהודית אמרה לו: "חבר של סבא בא לבקר אותו".
למרות החיים הלא שגרתיים, יהודית היא אם מסורה מאוד, קשובה ואוהבת לילדיה. ממרומי השפעתה, אין כמעט מי שיגיד לה לא. מקרה יוצא דופן התרחש כשבני הזוג יוסף רצו שבנם ילמד בישיבה ליטאית חרדית-אשכנזית. אלא שראש הישיבה סירב לקבל את הנער וסגר את הישיבה בפניו. גם הייחוס מבית לא כיפר על התכונה המולדת של המועמד הצעיר: היותו ספרדי.
"כל המערכת פרפרה כדי שהילד ייכנס לישיבה שהוא רצה", מספר בכיר בש"ס לשעבר. "הלשכה של אלי ישי גויסה כדי להפעיל לחץ על ראש הישיבה. כשיהודית גילתה שיש מישהו שאומר לה לא, ועוד בנושא קרוב וחשוב לה כל כך, היא שלפה את הציפורניים ונלחמה כמו אריה". הילד, למותר לציין, התקבל לישיבה.
על אף מעמדה יהודית יוסף מעולם לא התראיינה לכלי התקשורת, ובמהלך השנים סירבה להופיע בקמפיינים של ש"ס. גם כשנשות מנהיגי ש"ס, ציפי ישי ויפה דרעי, הבינו שעליהן לשתף פעולה עם התקשורת כדי לסייע לבעליהן ולמפלגה, יוסף סירבה להשתתף במשחק.
"הרבנית יהודית יוסף בעצם מגלמת את 'כל כבודה בת מלך פנימה'", אומר רועי לחמנוביץ, יועץ אסטרטגי ומרצה לאסטרטגיה תקשורתית ולשעבר דובר ש"ס. "היא מודעת היטב לכך שכמעט כל עין עיתונאית שעוסקת בש"ס תחפש אותה, ולכן היא מאחורי הקלעים. בשונה ממפלגות אחרות, בתנועת ש"ס הפעילות של נשות חברי הכנסת ונבחרי הציבור בשלטון המקומי היא ענפה, ונמשכת כל השנה.
"הזירה הזאת נוחה יותר בשביל ההתבלטות שלה. הסקרנות העיתונאית מתעצמת כאשר הם מגלים שאין לה רצון להיחשף. עיתונאים רבים אינם מבינים כיצד ייתכן שאישה קרובה כל כך לאישיות עוצמתית ומרכזית כל כך בחייהם של מאות אלפים, לא מעוניינת לחלוק את מחשבותיה עם העולם. אני בטוח שאם במסגרת תהליכים שהחברה החרדית עוברת הנשים יעברו מעט לקדמת הבמה, ולא רק בתחומי חינוך ורווחה, נשות ציבור דוגמת הרבנית יהודית יוסף יצליחו להאיר בטוב את החרדיות לכלל הציבור בישראל".
אחת הזרועות המרכזיות של ש"ס כיום היא בד"ץ "בית יוסף", שמנהל הרב משה יוסף. גוף הכשרות הזה, שהקים הרב עובדיה יוסף כדי לאפשר לציבור החרדי הספרדי לאכול בשר "חלק" לפי מנהגי הספרדים, הפך במשך השנים לאימפריה כלכלית המגלגלת עשרות מיליוני שקלים בשנה. לשגשוג מיוחד זכה בד"ץ כשהיה תחת ניהולו של אריאל אטיאס. תחקירים שנעשו בשנים האחרונות עקבו אחר אנשי בד"ץ "בית יוסף" המנצלים את הכוח הפוליטי של ש"ס כדי להעשיר את הקופה.
תחקיר "המקור" בערוץ 10 מלפני כחצי שנה הראה כיצד משגיחי כשרות ורבנים המקורבים לש"ס עודדו בעלי עסקים לקחת דווקא את כשרות "בית יוסף". " בד"ץ 'בית יוסף' הוקם כדי לתת מענה לציבור ספרדי שאנשיו נאלצו עד אז לאכול בשר שנשחט באופן שאינו תואם את דקדוקי ההלכה הספרדיים", אומר בן משפחת סודרי. "המספרים שמתגלגלים בתקשורת מופרכים לחלוטין, ובכלל יש בסיפור הזה הרבה צרות עין. מישהו בדק כמה מיליונים מגלגל בד"ץ העדה החרדית? או ההכשר של הרב רובין?"
על אף עושרם, בני הזוג מקפידים לנהל אורח חיים שאינו ראוותני. יהודית הולכת מדי יום לעבודתה כמנהלת ברשת הגנים של ש"ס. רבים מבגדיה נקנים בחופשות בחו"ל: הלבוש מאופק וצנוע, אבל תמיד אופנתי ומעודכן. "ברור לה שהיא לא יכולה לקנות וילה של ארבע קומות בהר נוף, למרות שהיא בהחלט יכולה להרשות לעצמה", אומר גורם בש"ס. "בבית ברחוב הקבלן תמיד יש פינות לא משופצות, כדי שיגידו שהבית דורש שיפוץ. אבל בבגדים ובחופשות היא בהחלט יודעת לפרגן לעצמה".
כמדי קיץ בשנים האחרונות, גם השנה יצאה משפחת יוסף לחופשת "בין הזמנים" בחו"ל. היעד הנבחר היה הפעם הולנד. בשביל משה ויהודית יוסף מדובר בהזדמנות חד-פעמית להתנתק מהלחצים ומהטיפול היומיומי שדרש הרב עובדיה. זו הפעם היחידה שבה יהודית מרשה לעצמה להשאיר את הסלולרי סגור ולהתמסר לילדיה. אבל הפעם נסעו לחופשה יהודית וילדיה לבדם. הרב משה יוסף נשאר לצד אביו במיטת חוליו.

בשבועות שקדמו לחופשה זימנה יהודית יוסף אל הבית ברחוב הקבלן את מאה וחמישים חברי הגוף הבוחר לרבנות. כמעט כולם נענו לקריאה, והם לא הגיעו לבד. חלקם הגיעו עם יועצים, עוזרים ובני משפחה. אחדים באו עם ילדים או נכדים לבקש את ברכתו של הרב. תמורת זאת הם היו מוכנים להבטיח את קולם לבנו, הרב יצחק יוסף. יהודית ניצחה על הפסטיבל הזה: אירחה את הבאים עד לשעות הלילה המאוחרות, חייכה, דאגה לזרוק מילה טובה למי שצריך.
מנגד הריץ הראשון לציון לשעבר הרב שלמה עמאר, שנחשב עד לבחירות לתלמידו המובהק של הרב עובדיה, את מקורבו הרב ציון בוארון. יהודית, שלא רגילה להפסיד, לא התכוונה לוותר גם הפעם. את יום רביעי 24 ביולי 2013 הקדישו יהודית והילדים לטיול בחיטהורן, "ונציה של הולנד". גם תעלות המים והגשרים הציוריים לא הצליחו להרגיע את נפשה הסוערת. הילדים ניצלו את ההפלגה בסירה לאמירת תהילים.
לקראת הערב, עוד לפני שבארץ נודעו התוצאות הסופיות בבחירות לרבנות הראשית, קיבלה יהודית את שיחת הטלפון שציפתה לה: הרב יצחק יוסף, גיסה, זכה בתפקיד הרב הראשי הספרדי, "הראשון לציון" הבא. את שאגות השמחה של יהודית והילדים ההולנדים לא ישכחו זמן רב. את שיחת הטלפון הבאה קיימה עם בעלה. האישה החזקה של ש"ס בישרה לו על התוצאות, סימנה לעצמה עוד וי, ואז התפרקה והרשתה לעצמה לבכות. למחרת כבר טיילה עם הילדים, קלילה ומאושרת.

לצד הכוח והשררה שהיו ליוסף מתוקף מעמדה, היא שילמה מחירים לא פשוטים. כמעט בכל מאבק פנימי בש"ס היא ספגה פשקווילים משמיצים מלאי האשמות חמורות. בבית ברחוב הקבלן יש ארגז שלם ובו דוגמה אחת מכל פשקוויל שפוזר במהלך השנים נגד בני הזוג. יוסף שומרת עליהם בקפדנות.
בצוואה שלה, מספרים מקורביה, היא מבקשת שיקברו אותם איתה: "אני אעלה עם זה למעלה, ואראה בשמיים מה הקרבתי כדי לשמש את גדול הדור"."אני זוכר בקרים שבהם הייתי עולה אל הבית בבוקר ומביא איתי דוגמה מהפשקוויל היומי, כי פשקווילים זורקים בלילה, ועל זה אנחנו אומרים 'ארור מכה רעהו בסתר'", אומר בן משפחתה. "יהודית לקחה את זה ללב, זה המחיר שהיא משלמת".
מחיר נוסף היה אובדן הפרטיות. הבית שלה, ביתו של הרב, חדר הלימוד שלו - כולם סמוכים זה לזה. בכל בוקר, כבר בשבע וחצי בבוקר, הצטופפו בבית בין שבעה לעשרה גברים שהקיפו את הרב - הנהג, העוזר, המזכיר וגם הפוליטיקאים של ש"ס. לא היו לה חיים פרטיים. בימיו הטובים של הרב הוא למד תורה עד 3-2 בלילה, כשתמיד מישהו יושב לצדו. בשנים האחרונות, עם הידרדרות מצבו הבריאותי של הרב, הוכנסה אל חדרם של בני הזוג טלוויזיה במעגל סגור שהייתה משדרת בליווי קול את שנעשה בחדרו. "הם היו ישנים בעיניים פתוחות", אומרים מקורבים לבני הזוג.

מאז שאושפז הרב התרוצצה יהודית בין הבית לבית החולים, ובין לבין גם מצאה זמן לסידורים עם בתה יעל, ערב חתונתה שהייתה אמורה להתקיים ביום חמישי השבוע. החתן הוא חיים אטיאס, אחיינו של חבר הכנסת אריאל אטיאס, ובנו של הרב הראשי הספרדי של פתח תקווה בנימין אטיאס. גם במקרה הזה מדובר במינוי שבני הזוג פעלו רבות למענו. עד לרגע האחרון עוד קיוו במשפחה שסבה של הכלה יקדש את בני הזוג, אך הרב עובדיה נפטר שלושה ימים לפני מועד החתונה, וזו נדחתה לחודש הבא.
לשאלה המטרידה באמת לא היה לרבנית יהודית זמן להתפנות: מי יירש את הרב אחרי מאה ועשרים, ומה יעלה בגורל תנועת ש"ס. מי שוודאי איבד את סיכויו לתפקיד המרן הבא הוא הרב שלמה עמאר. מערכת היחסים בינו ובין הרב עובדיה עלתה על שרטון במירוץ לרבנות הראשית, כאמור.
ניסיונות הפיוס כמעט הבשילו, ויהודית יוסף אפילו התקשרה לרבנית עמאר וביקשה להעביר שלושה מסרים בשם הרב: בראשון ביקש הרב עובדיה מהרב עמאר שיתפלל עליו; בשני ביקש שישלים עם הרב יצחק יוסף, שלא ידבר עליו רעה ושיסייע לו בתפקידו החדש; במסר השלישי הוא ביקש שהרב עמאר יבוא שוב לבית הכנסת של הרב כדי שהרב יוכל לכבדו בעלייה לתורה.
אלא שהרב עמאר כבר לא חזר אל בית הרב עובדיה. כשאושפז מיהרו מקורבי הרב עמאר לעיתונות עם ציטוטים מהשיחה וטענו כי הייתה זו למעשה שיחה המכתירה את רבם ליורש. בסביבתו של הרב עובדיה זעמו על הפרסום. הרבנית יהודית הרימה שוב טלפון לרבנית עמאר והבהירה לה כי בעלה אינו רצוי - לא בבית הרב ולא בבית החולים.
"עכשיו כל מלפפון ירצה להיות גנן, וכל רב ספרדי יגיד שהוא מרן. התנועה לא ערוכה ליום שאחרי", אומר גורם בש"ס. "בבית הרב לא דיברו על שאלת היום שאחרי", אומר אחד ממקורביה של יוסף. "אין דבר כזה יורש. גם הרב עובדיה לא קיבל את המעמד שלו ממישהו. בסופו של דבר יאומץ בבית הפתרון שנהוג באדמו"רות. אדמו"רות עוברת מאב לבן. לא מאדמו"ר לתלמיד ולא מרב לחבר. לרב עובדיה יש ילדים וחתנים ראויים שיוכלו למלא את מקומו של האב".

אז צפויה לפרוץ מלחמת עולם בין הבנים?
"לא. כמו שהם התאחדו יפה סביב הבחירות לרבנות הראשית, ככה הם גם יתאחדו סביב אח אחד להנהגה".
וש"ס תצליח לשרוד בלי מרן?
"בכל בחירות מבכים את ש"ס והיא שורדת. היא תשרוד גם אחרי הרב עובדיה".
הרב חיים אמסלם לא מסכים עם הדברים. "ביום שש"ס לא תהיה תחת שלטון בני הזוג יוסף, הציבור הספרדי יבין שהדרך שש"ס הובילה - של הנזקקות, של הבערות, התלות הכספית במדינה, התורה שלא משלבת פרנסה - היא נגד המורשת הספרדית. אנשים יחפשו אלטרנטיבה".
אחד מנכדיו של הרב אומר כי לא יהיה יורש מסוגו של הרב: "אני חושב שהרב עובדיה פרסם כל כך הרבה שיעורים בווידאו, ויש כל כך הרבה חומר מתועד, שגם אחרי לכתו של הרב הקו התורני שלו יישאר. לא קם גדול בתורה ברמה הלכתית תורנית גבוהה כל כך. כמו שאין מחליף לרבי מלובביץ' או לרבי נחמן מברסלב, גם לרב עובדיה לא יהיה יורש".
ומה יהיה עתה על יהודית יוסף? בש"ס מאמינים שהיא תמשיך לטוות מהלכים מאחורי הקלעים, אבל היא מצהירה בפני מקורביה שיש לה דווקא תוכניות אחרות. "יש לי שליחות בעולם הזה: לשמש את הרבנית ואת הרב, ועשיתי זאת ואעשה זאת עד 120 של הרב", התבטאה לא פעם בפני בני המשפחה, "אבל אחרי 120 של הרב אני מתנתקת מכל העניין הציבורי, עוברת דירה וחיה חיים שקטים ואנונימיים".
sofash@maariv.co.il
רוצים לקבל בחינם שני גיליונות סוף שבוע של מקור ראשון? לחצו כאן היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg