בחירות

לפיד לחרדים: הח"כ החרדי של 'יש עתיד'

כל מי שחשב שלפיד לא ישב בקואליציה עם החרדים יצטרך לחשוב שוב: במקום ה-17 ברשימת מפלגת יש עתיד יושב לבטח נציג כשר למהדרין מן המהדרין. ראיון עם חבר הכנסת המיועד הרב דב ליפמן, שטוען: "אנחנו הבית היהודי האמיתי"

צביקה קליין | 27/1/2013 0:30 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כשיאיר לפיד הכריז על מועמדותו לכנסת דובר על כך שיקבל כ-20 מנדטים, אבל בימים שלפני הבחירות נסקרה המפלגה ברמה של 12 מנדטים בלבד. אלא שהסקרים טעו, ובגדול: בעקבות ההצלחה המסחררת של מפלגת יש עתיד, עם 19 המנדטים, גילו לתדהמתם חברי העשירייה השנייה ברשימה כי בעוד כמה ימים יהיו חברים מן המניין בכנסת.
 
אמרתי לעצמי שאני חייב להיות בקשר עם לפיד. הרב דב ליפמן
אמרתי לעצמי שאני חייב להיות בקשר עם לפיד. הרב דב ליפמן יוסי אלוני

אחד מהם הוא הרב דב ליפמן. בן 41, נשוי ואב לארבעה, עלה לישראל מארה"ב לפני שמונה שנים וחצי: נדמה שליפמן הוא "חרדי המחמד" של יש עתיד, אך כצפוי – לא מדובר בחרדי הממוצע. אם השם או הפנים שלו מוכרים לכם, דעו שמדובר במי שעמד מאחורי המחאה הגדולה בבית-שמש נגד הפגיעה בבנות בית הספר הדתי בעיר. ליפמן ניהל את המערכה, ששילבה את הקהילה החרדית, את קהילת האנגלוסקסים ואת הקהילה הדתית-לאומית בעיר, ושאפה להביא להפסקת האלימות והעימותים סביב בית הספר. באופן מקרי, מי שהביא לעין הציבור את סיפורן של נעמה מרגוליס ושל אמה הדסה היה ראש מפלגתו של ליפמן כיום, יאיר לפיד, ב'אולפן שישי' של ערוץ 2.

איך חרדי מצטרף למפלגה של יאיר לפיד, בנו של טומי, שלא ממש חיבב חרדים?
"לפיד ואנשיו הכירו אותי מהמאבק בבית-שמש, ומנאומי בהפגנת הפורום לשוויון בנטל בכיכר רבין, אבל לא ממש הכרנו. חברה טובה הראתה לי סרטון ממכללת קריית-אונו, שבו שוחח לפיד עם סטודנטים חרדים. אמרתי לעצמי שאני חייב להיות בקשר איתו, לא כדרך להגיע לכנסת אלא כדי לתמוך בו".


צילום: פלאש 90
מי שהביא לעין הציבור את סיפורן של נעמה מרגוליס ושל אמה הדסה היה ראש מפלגתו של ליפמן כיום, יאיר לפיד. הרב דב ליפמן עם משפחת מרגוליס צילום: פלאש 90
חרדי וקפטן קבוצת כדורסל

אך ליפמן לא הסתפק בסרטון שראה, והחליט לראות אם לפיד מדבר באותו אופן גם בפורומים אחרים. בחוג בית שקיים במושב חילוני, מעיד ליפמן, "הוא דיבר באותן מילים בדיוק, ובעקבות כך ניגשתי אליו ואמרתי שאני רוצה להקים את סניף מפלגתו בבית-שמש". ליפמן אמנם זכה למיקום שנחשב אז ללא ריאלי (17) ברשימת המפלגה לכנסת, אך בחודשים האחרונים הוא פעל במרץ כדי לגייס קולות חרדיים ואנגלוסקסיים.

"הייתה לי בעיה עם זה שלא מתפללים לשלום חיילי צה"ל למרות שהיינו באמצע מלחמת המפרץ". ירי טילי פרטריוט צילום: אלי דסה

ליפמן הוא רב בעל תואר שני בחינוך. הוא נולד בוושינגטון בירת ארה"ב, בנו של שופט חרדי-אמריקני ("הנשיא רייגן בכבודו ובעצמו מינה אותו"). הוא גדל בקהילה חרדית מודרנית, המוגדרת בארה"ב "קהילה ישיבתית", למד בישיבה חרדית שמסרה לתלמידיה לימודי קודש וחול, וכיכב בקבוצת הכדורסל של הישיבה. "איך אומרים בעברית שהייתי ה'קפטן' של הקבוצה?" הוא שואל, ורק אחר כך מבין שבשתי השפות משתמשים באותה המילה. הוא מבקש להדגיש שנבחר לקבוצת ה'אולסטאר' של הליגה הכללית: "למדתי שיכולים להיות דתיים מאוד אבל נורמליים, להיות חלק מהחברה והעולם".


אחרי התיכון למד ליפמן במשך שנתיים בישראל בישיבה "ממש חרדית", כהגדרתו. "הייתה לי בעיה עם זה שלא דיברו על המדינה, שלא מתפללים לשלום חיילי צה"ל, למרות שהיינו באמצע מלחמת המפרץ", אמר. כבר אז הבין ליפמן כי הוא לא חרדי בהגדרה הישראלית הקלסית, ושהוא פתוח יותר ומחובר לציונות.

כשסיים ליפמן את הכשרתו המקצועית בחינוך, החל לנהל ישיבה תיכונית חרדית בארה"ב, ולאחר מכן עבר לבית הספר הציוני 'האקדמיה העברית' בפרבר של וושינגטון. "הייתי אחראי על השיבוץ של בוגרי התיכון בישיבות בישראל, ובכל פעם שהיה מגיע ראש ישיבה ישראלית לדבר מול התלמידים הייתי יושב איתם במשרד שלי ושואל אם יש להם עבודה בשבילי", הוא נזכר.

ליפמן ואשתו החליטו לעלות לישראל לפני שהילדים יהיו מבוגרים מדי. את הוריו ואת שתי סבתותיו הותיר מאחור. "לא פשוט לעזוב, לא קל שהסבים לא רואים את הנכדים", הוא אומר. "סבתא שלי, ניצולת שואה, התרגשה מאוד מההחלטה שלנו לעלות. היא סיפרה שעוד באונייה בדרך לארה"ב מאירופה היא שאלה את עצמה למה הם לא עולים לישראל. סגרתי בשבילה מעגל. היא הייתה גאה מאוד".
 

"אני חושב שבקהילה החרדית הציונות לא מובנת". מפגינים נגד הבחירות בבית שמש צילום: יוסי אלוני
אתה נשמע ממש "מזרוחניק", ציוני לכל דבר. מי היה מאמין שאתה חרדי?
"אני חושב שבקהילה החרדית הציונות לא מובנת. זו טעות היסטורית שקרתה בתקופת היישוב הישן, והיום צריך לתקן אותה. הדת והחרדיות יכולים להסתדר עם זה שיש לנו מדינה אחרי 2,000 שנות גלות. הגיע הזמן לחבק את המדינה, ולא להילחם נגדה".

אני משער שרוב החרדים לא רואים בך חרדי.
"נכון, אבל דווקא הופתעתי כשראיינו אותי ברדיו החרדי 'קול ברמה' וקראו לי 'הנציג החרדי של יאיר לפיד'. הם בבעיה, כי הם יודעים שיש לי ערכים מהעולם החרדי, אבל שאני גם ציוני. אין לנו בבית טלוויזיה, ואני משתדל שהילדים שלי לא ילכו לפעילויות מעורבות של בנים ובנות יחד. אני ציוני, אני מחבק את המדינה ואני בעד שחרדים ייכנסו לשוק העבודה. אם זה אומר שאני לא חרדי, אז בסדר, אני כנראה לא חרדי. לדעתי, לאט-לאט מתחילים להבין בציבור החרדי שהקשר עם המדינה חשוב, ושצריך לצאת לעבוד".

יתמוך בפינוי יישובים

יש הרבה חרדים כאלה? זה ממש מגזר?
"בטח. אפילו יותר ממנדט. יש מפלגה ששמה 'טוב' בבית-שמש ובבית"ר-עילית, עם 40 אלף מתפקדים חרדים שמאסו בדגל התורה".

ובמפלגה שלכם, איך הקשר בין החברים?
"תושבי המדינה חייבים להכיר את הסיפור שלנו: הפכנו להיות משפחה. אני באמת אוהב את יעל גרמן, למשל. אנחנו חברים ממש טובים, מדברים כל הזמן על דת, על מדינה וכמובן על המשפחה. אין תחרות בכלל. הקמנו מפלגה נפלאה, שאנשיה רק רוצים לקדם את המטרות המשותפות. כל הקרדיט מגיע ליאיר".

עם מי אתה בקשר הטוב ביותר?
"אני קרוב מאוד למיקי לוי. כשיאיר ארגן ערב בבית שלו עם בני הזוג של חברי הרשימה, אשתי ואני התחברנו אל מיקי מיד. אני מתייעץ איתו כל הזמן, וגם הסתובבנו יחד בברים בירושלים - היה כיף גדול. יעקב פרי ומאיר כהן מדימונה לקחו אותי תחת חסותם".

איך הקשר עם הרב שי פירון?
טוב מאוד. כששמעתי שהוא שם הרגשתי בנוח: אני לא הרב היחיד. לצערי הוא עסוק מאוד, ועוד לא דיברנו כמו שצריך".

מה האג'נדה המדינית שלך? האם תהיה מוכן למסור שטחים ישראלים לפלשתינים?
"אני תמיד אמרתי שאם זה לטובת עם ישראל והיהודים, אז גם כשזה כואב מאוד, חייבים להחזיר. אם נוכל להגיע להסכם, והעולם וארה"ב יתמכו בנו, חייבים לעשות את זה. עם ישראל קודם לארץ ישראל. אבל אני מרגיש נוח עם יאיר כי הוא לא שמאלני שמדבר על ה'שלום' כמשהו שחייבים להשיג בכל מחיר, אבל חייבים לנסות לטובת עם ישראל, ויאיר דיבר על כך שירושלים לא תהיה במשא ומתן".

אז תתמוך בפינוי יישובים?
"אם חייבים ורק אם יש הסכם על השולחן. כאמריקני אני מבין שהתמיכה הבינלאומית חשובה לנו. אנחנו מוכנים לוותר אם צריכים".
כאמריקני שעלה לישראל, לליפמן חסר הקשר של הפוליטיקאים עם הבוחרים שלהם. "אני האמריקני הראשון בעשרות השנים האחרונות שנכנס לכנסת", הוא אומר, "ואני מתכוון לפעול כמו חבר קונגרס בארה"ב. שם יש נציג לכל אזור, ולכל בוחר יש כתובת בקונגרס. אני אהיה הכתובת של כל העולים. גם הלשכה שלי דוברת אנגלית".

מה האג'נדה שתקדם בכנסת?
"נעבוד קשה על עלייה, להביא יותר דוברי אנגלית לישראל. אני רוצה לקדם את השוויון בנטל ולקדם את לימודי הליבה בבתי הספר החרדיים. ברגע שיהיו בתי ספר טובים עם לימודים תיכוניים טובים ומקומות עבודה שיקבלו חרדים, האמריקנים מהמגזר יעלו בהמוניהם. הם לא עולים היום כי הם לא ימצאו את עצמם פה".

ליפמן מסכם כי לדעתו מפלגת יש עתיד היא הבית היהודי האמיתי: "בניגוד למפלגת הבית היהודי", הוא אומר, "אצלנו יש חרדים, דתיים, חילונים, רוסים ואתיופים. תראה לי עוד מפלגה כזו".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
קבלו עיתון מעריב למשך שבועיים מתנה

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים