ראשי > הרשת > טכנולוגיה > כתבה
בארכיון האתר
הטיבו של HOT
כהרגלו, לקח רן לוי מרייטינג את HOT Magic, מקליט הווידאו הדיגיטלי החדש של HOT, לצפיית מבחן בלעדית
לכתבה הקודמת דפדף בהרשת לכתבה הבאה
רן לוי, אתר רייטינג
6/6/2005 9:00
במסע הפרסום הנוכחי שלה, חברת הכבלים הוט מציעה למנוייה לחסוך כסף. "אצלנו לא תצטרכו
לקנות ממיר מיוחד, יש לנו VOD" היא אומרת וקורצת למתחרה הלוויינית, יס, ש
הוציאה לפני חמישה חודשים לשוק את מקליט הוידיאו האישי (PVR) הראשון בישראל, yes Max.


החל מהשבוע שעכבר זה ממש, אבל ממש, לא מדוייק. באיחור של חודשיים מהתכנון המקורי, הוט מציעה למנוייה את הגירסה שלה ל-PVR. שמו בישראל היה
HOT+, אך זה נפסל מסיבות שיווקיות והוחלף בהוט מג'יק.

"את החודשים האחרונים הקדשנו לניתוח של מה שחסר, מה שאין, במוצר של המתחרים. המטרה שלנו הייתה שאם כבר אנחנו מגיעים באיחור לשוק, נגיע עם מוצר משופר וטוב מהם", אומר
אלעד דרור, מנהל הפיתוח הטכנולוגי בהוט, בעודו מניף את שלט הקסם שיאפשר למנויי הכבלים הדיגיטלים (כ-700 אלף במספר) להצטרף לעידן הטלוויזיה האישית ולצפות בתכניות האהובות עליהם מתי ואיך שהם רוצים.
מכשיר: פולני דקיק וסקסי
מג'יק הדקיק (גימור סלים בגוון כסוף עם עיטורי חזית שחורים) – או בשמו האמיתי, X7200 – מופק בידי ADB, יצרן ממירים פולני שסיפק בשנים האחרונות להוט עשרות אלפי ממירים, ביניהם את C7200 (שהוא בדיוק אותו ממיר, רק בלי דיסק קשיח). זהו ממיר שפותח מינואר 2004 בשיתוף פעולה ישראלי-פולני. דרור, למשל, הציע לעצב אותו דקיק וסקסי, במקום החזות שחורה ומגושמת – וזהו הפרט הראשון המבדיל אותו לטוב ממתחרהו.

בפנים רובץ לו דיסק בנפח 120 ג'יגה בייט שמספיק, לטענת הוט, להקלטה של עד 90 שעות וידיאו, באיכות דיגיטלית הזהה לאיכות השידור. זה נראה הרבה יחסית לדיסק השמונים-ג'יגה שמצוי ביס מקס, אבל זה מעט יחסית למקליטי הווידאו האישיים המוצעים היום בעולם ואוחזים בין קרביהם דיסקים עצומים של 250 ואף 400 ג'יגה.

מספר השעות שטומן הדיסק בקירבו הוא פונקציה ישירה של קצב השידור, ובמילים אחרות, "ערך הביטים", כלומר כמה ביטים של אינפורמציה דיגיטלית משודרים בכל שנייה. בהוט הנתון הוא שלושה מגהבייט לשנייה בממוצע, אך אם תטעינו על הדיסק רק משחקי כדורגל או כדורסל, בהם קצב השידור כמעט כפול, יוכל הדיסק שבמג'יק לתת לכם רק כחמישים שעות הקלטה. נפח הדיסק שתציע הוט לא ישתנה ומספר שעות ההקלטה לא יוכל לגדול, למרות שתוכנת ההפעלה של המג'יק, פרי תכנון של חברת NDS מירושלים, יכולה להפעיל גם דיסקים קשיחים בנפח של עד 320 ג'יגה.
המקליטים הדיגיטליים של הוט (מימין) ויס. צילומי יחצנות
חיבורים: מקס לוקח
בטרם מבחן, נשווה את הממירים מבחינת חיבורים וכפתורים. כמו מקס, גם מתחרו מג'יק תומך בהעברת שידורים בצליל היקפי מלא בשיטת דולבי דיגיטל 5.1, המקשרת בחיבור דיגיטלי בין הממיר לרסיבר הקולנוע הביתי או מעבד הצליל שלכם ומשם אל חמשת הרמקולים והסאב וופר; יס חגגה חלקית ביום העצמאות את המעבר לצליל היקפי בשידור כעשרים סרטים. הכבלים עדיין ישנים. דרור מבטיח ששידורים בצליל היקפי יתחילו תוך כמה שבועות, אולי אפילו כמה חודשים.

אלא שמאחור יש להוט מג'יק יציאת סאונד דיגיטלית אחת בתקן אופטי, לעומת שתי יציאות ביס מקס, שמעביר סאונד דיגיטלי היקפי גם דרך יציאה קואקסיאלית. גם בשאר החיבורים נחות המג'יק ממתחרו. במגזר יציאות התמונה יש לו שתי יציאות סקארט (21 פינים), אחת מהן מתפקדת גם ככניסה המאפשרת לחבר לממיר מכשיר וידאו או DVD מקליט ולהעביר אליהם את מה שהוקלט על הדיסק הקשיח.

בנוסף, ספרנו שתי יציאות בתקן קומפוזיט הנחות המעביר את איכות התמונה הנמוכה ביותר ושתי יציאות אודיו אנאלוגיות לחיבור למערכת סטריאו. הקסם יצא ביציאות לחופשה – למג'יק אין יציאת אס וידאו, כפי שיש למקסי.

מקדימה פוצח ההוט מג'יק (כמו רעהו מיס) בצעד ידידותי נוסף כלפי המשתמש – מתחת לכיסוי פלסטיק שקוף בחזית המג'יק, כדי למנוע פגיעה או שליפת ילדים של הכרטיס החכם, מסתתרים גם כפתור טי.וי גייד, כדי שתוכלו להעלות על המסך את מדריך השידורים האלקטרוני, כפתור אסקייפ שיוציא אותכם מהמדריך, חמישה לחיצי סמן, לשליטה מלאה בתפריטי ההפעלה, וכפתורי ריסט (כדי שתוכלו להשיב את הממיר לתפקוד במקרה שייתקע, והוא בטוח ייתקע, כי הרי מדובר בסוג של מחשב). החבורה הזו מאפשרת לשלוט ברוב פעולותיו של המג'יק מהמכשיר עצמו. השלט יכול להתקלקל או להיעלם לנצח במעמקי הכורסא. לא אלמן הבטטה – שיכול להמשיך להשתמש בממיר גם ללא שלט. בראבו, מה שקיים כבר שנים במכשירי DVD, זולג גם לממירים. 
שלט-רחוק: הבהלה לזהב
מבט חפוז לכיוונו של המג'יק מגלה שאת השלט שלו ייצרה חברה הולנדית – UEI – שבשנה האחרונה סיפקה להוט את כל השלטים עבור הממירים החדשים שלה. זהו שלט שמוכר היטב בבסיסו לכשני שלישים ממנויי הכבלים הדיגיטלים של מת"ב ותבל.

באמצעו של השלט – מתחת לקרסר המאפשר את השליטה במדריך השידורים האלקטרוני, הוסיפו שישה כפתורים: פליי, סטופ, פאוז, הקלטה והרצה קדימה ואחורה. הם נמצאים שם כדי שתוכלו לשלוט בחבר הקסום החדש שלכם. בין שלל הכפתורים מסתתרים עוד שניים חשובים: אחד הנושא את הסמל הוט מג'יק שבלחיצה עליו הגענו לספריית ההקלטות האישית שכבר הטענו על הדיסק. השני נושא את סמל ה-VOD והוא מגייס למסך ישירות את שירות ספריית השידורים הייחודית לכבלים.

בעיית הסתגלות קשה לשלט ולמיקומי הכפתורים צפוייה למנויי הכבלים בערוצי זהב (ירושלים, פתח תקווה, רמת גן וחלק מאיזור הדרום): הם התרגלו עד היום לשלט שמתוכנן אחרת לגמרי, אך דרור בהוט רואים בכך בעיה שולית. מנויים יגידו.

לשלט אין בעיה לפקוד גם על טלוויזיה או DVD מתוצרת כל יצרן מוכר. נראה מה יאמרו המנויים אם השלט לא יצליח להפעיל את ה-DVD או את הטלוויזיה הסינית שקנו בזול מתוצרת יצרן עלום – כאלו שמציפים את השוק הישראלי. דרור אומר ש-UEI כוללת בשלטים שלה את רשימת הקודים הגדולה ביותר בתעשייה, כדי שיוכלו לשלוט כמעט על כל מכשיר שקיים. אלפי קודים נמצאים שם, ומדי חצי שנה סורקים ההולנדים את השוק ומעדכנים את רשימות הקודים.
שלט HOT Magic. צילום יחצנות
פיצ'רים: מג'יק? ג'ונסון!
בכדי להדגים לכם את קסמו ושלל יתרונותיו התפעוליים של מג'יק על פני המתחרה, חדרנו עמוקות לתפריטי ההפעלה. ביום ראשון בבוקר צפינו בשידור חי של תכנית הבוקר של סיגל שחמון בערוץ 2. לפתע פצחה השלפוחית בשידור משלה. לחצנו פוז בשלט כדי להקפיא את השידור החי (עניין בסיסי בכל PVR) ובשמאלו של המסך הופיע שעון שסופר כמה דקות נמצא המג'יק בהשהיה מול השידור החי שנמשך כסדרו. כשחזרנו מהשירות הודיע השעון שאנחנו נמצאים בפיגור של שתי דקות. לחצנו פליי, וחזינו בשידור מאותה נקודה שהפסקנו.

טריוויאלי. זה הרי יתרונו הבסיסי של כל PVR. אך המג'יק מוסיף משלו: בכל פעם שאנחנו מפעילים את הטלוויזיה או מחליפים ערוץ ממתין הקסום עשר שניות ומתחיל להקליט אוטומטית את השידור החי. ההקלטה הזו מתבצעת על ה"באפר" – הלוא הוא הזיכרון הזמני של הדיסק הקשיח. מה אפשר לעשות עם הבאפר הזה? המון. תוכלו לקבוע למג'יק כמה זמן יוקלט על הבאפר, מחמש דקות, רבע שעה, חצי שעה ועד שעה שלמה. נניח שקבעת חמש דקות – בכל לחיצה על כפתור ההרצה אחורה ירוץ המג'יק חמש דקות לאחור וכך אפשר לצפות בסצינה מעניינת במיוחד מתחילתה.

יתרונו העצום של הבאפר במג'יק נעוץ בהקלטה המיידית המתוחכמת. נניח שזפזפת לסרט מקרי שלא ידעת עליו מראש, עשר דקות מאז שהחל. התאהבת בנעשה על המסך וכעת הינך מיצר קשות על עשר הדקות שפוספסו. המג'יק בא לעזרתך: לחץ על כפתור ההקלטה ואז יוקלט הסרט על הדיסק הקשיח מתחילתו, ולא תפספס דבר.

זו העת להכיר בין מג'יק למדריך השידורים האלקטרוני (טי.וי גייד) של הוט. האמת היא שלא צריך להיכנס לגייד כדי לסמן תוכניות להקלטה עתידית, וזהו עוד צימוק שנמצא במג'יק ונעדר ממקס. בהוט הרי אפשר להעלות את התכניות העתידיות כבר בבאנר שרץ בתחתית המסך וכולל את שם התכנית, ואז לסמן אותן להקלטה.

רוצה למדריך בכל זאת? בלחיצה על כפתור הוט מג'יק בשלט עולה "יומן צפייה אישי", ארכיון השידורים שכבר הוקלטו לתוך הדיסק, בין השאר תכנית המיטב של "ארץ נהדרת" ששודרה בחמישי שעבר. והנה עוד קסם קטן, חשוב ובלעדי להוט. ברגיל, אם תוכנית סומנה להקלטה צריך לסמוך על כך שהיא תתחיל בזמן ותסתיים בזמן. במקרה של איחור, ה-PVR יקליט לך את הזנב של התכנית שקדמה לזו שהזמנת ויחתוך את המוזמנת עוד לפני שתסתיים.

אבל לא במג'יק: הכירו את שירות המרווחים, או כפי שהוא מופיע בתפריט "תוספת לתחילת הקלטה" ו"תוספת לסיום הקלטה". בכל אחד משני המגזרים אפשר לקבוע למג'יק מה אורך התחילית או הזנב שיוסיף להקלטה בין דקה לעשר דקות. וכך סימנו להקלטה את "ארץ נהדרת" עם תוספת של שתי דקות בהתחלה ושתיים בסיום – כדי שלא נפספס שום גג. למזלנו, הנהדרת התחילה בזמן, כך שכאשר חזרנו הביתה ביום חמישי שעבר בלילה והתעמקנו בהקלטה, גילינו שהדיסק הקשיח כולל את הזנב של מהדורת החדשות – חלי סלוצקי חוזה.

התוספת תופסת, אין ספק, אך גם המג'יק לא יוכל להושיע במקרה אבוד כמו הערוץ הראשון; במוצאי שבת נועד האירוויזיון מקייב להסתיים באחת וחמישה בלילה ונגמר בקרוב לשתיים. תוספת מירבית של עשר דקות לא הייתה יכולה לפצות על התארכות שכזו, אך כמובן שמדובר במקרה חריג ביותר.
לא סיימנו עם הפינוקים הבלעדיים: לחיצה על כפתור "סרוויס" בשלט מעלה על המסך טבלת שירותים. שירות מספר חמש הוא הקלטה ידנית. לחיצה נוספת ומופיע תפריט הכולל את ההגדרות הבאות: מספר ערוץ, שם ערוץ, יום, שעת התחלה, שעת סיום, ותדירות. ככה תוכלו להקליט לדיסק הקשיח ימים שלמים של שידורים. למשל, את כל יום הבחירות. ככה גם תוכלו, ושוב בבלעדית, לומר לממיר להקליט את התכנית היומית, או הסדרה השבועית האהובה עליכם באופן קבוע ורצוף.
הקלטות: קסקס את המקס
חם, חם, אבל דרור לא מפסיק לשלוף פיצ'רים מהממיר. ממש לא צריך לקפוץ לאופציית ההקלטה הידנית בכדי לתכנת הקלטה סדרתית. קבלו, מנויים יקרים (ותיכף תדעו כמה זה יעלה לכם) את התכונה הייחודית והחשובה ביותר של הקוסם: אני מסמן להקלטה עתידית את פרק 175 ב"חברים"; הטי.וי גייד המתוחכם מבין בעצמו שזו סדרה ולתחתית המסך מקפץ ריבוע ירוק בשם "הקלטה סדרתית", לוחצים על הכפתור הירוק בשלט והחברים מסודרים, כל פרק שלהם יורד מעתה והלאה אל הדיסק הקשיח, וכך גם כל פרק של יצפאן, גיא פינס, סדרה טלנובלית או כל שידור-מכור. במידה ונגמלתם מההתמכרות הסדרתית לחצו פעם נוספת על הכפתור הירוק. הסימון "הסדרתי" הירוק נעלם וכעת יוקלט רק פרק 175, לבדו.

ולבלעדי נוסף: הסימנייה, כמו הפעולה הקרויה למרקר בכל מכשיר די.וי.די; צפינו בשבת בגמר הגביע האנגלי שכמובן הורד עוד במהלכו אל הדיסק הקשיח. סימנו ששה קטעים מעניינים. ביום ראשון שבנו למג'יק וברגע שלחצנו על תפריט "כניסה לצפייה בהקלטה" הופיעה בתחתיתו השורה – סימנייה. לחיצה עליה, ונכנסו היישר לתקציר המשחק שבנינו לעצמנו, אירוע אחר אירוע, שער אחרי שער.

תפריט הכניסה לצפייה בהקלטה מעניק למנוי המאושר סרגל ובו שפע מתכונות נוספות כדי לחזות במה שהוקלט: נקודת התחלה - מביאה אותנו לתחילת ההקלטה. צפייה אחרונה – מכניסה אותנו לנקודה האחרונה שבה צפינו בתוכנית. שעון דקות בסרגל שניתן להריצו קדימה מאפשר לחדור להקלטה בדקה ספציפית.

ולממתק האחרון – שהוא אולי החשוב ביותר של מג'יק, ויתרונו המוחץ על יס מקס. במקס אפשר לראות תוכנית אחת, ולהקליט במקביל תוכנית אחרת. גם במג'יק רואים אחת ומקליטים שנייה עם תוספות - אפשר להקליט שתי תוכניות שמשודרות כעת (מה שנקרא הקלטה סימולטנית כפולה או באנגלית SR2) בעודך צופה בתכנית שלישית. העניין יוצא אל הפועל משום שבמג'יק יש שלושה טיונרים נפרדים המאפשרים מן פלא משולש שכזה.

המקליט הדיגיטלי של HOT. צילום יחצנות
החסרונות: הלקוח תמיד טועה
לא כל התכנים שמשדרת הוט פתוחים להעתקה על גבי המג'יק. ניתן להוריד את השידור שהוזמן מהדיסק הקשיח היישר לוידאו טייפ או ל-DVD המקליט שלכם, אבל הקסם מתפוגג שכמובהר שהוט נכנעה כאן לבעלי הזכויות (כלומר אולפני הסרטים, כלומר המייג'ורס) וחסמה בפני הורדה לדיסק הקשיח את התכנים שהיא משדרת למנויים על שירות VOD.

חלק נוסף מהקסם פג כשמגלים שבאחוריו של המג'יק יש חיבור אתרנט למחשב שאינו פעיל בשלב זה. בדרך כלל משמש חיבור כזה לריקון הדיסק הקשיח בממיר והעלאת התכנים שהועתקו ממנו אל הדיסק הקשיח במחשב שנפחו גדול הרבה יותר. המג'יק לא יאפשר לכם להנות מכך.

המג'יק וגם יס מקס מעצבנים כל משתמש; בניגוד למכשירים דומים בעולם, לא ניתן לדלג באמצעות לחיצת כפתור אחת בשלט על מקבצי הפרסומות. כפתור ההרצה קדימה בהוט מג'יק פועל בדיוק באותה דרך מרגיזה של מקבילו ביס: לחיצה ראשונה מריצה את מה שהוקלט בקצב של פי שתיים, דקה קדימה בחצי דקה של לחיצה, שנייה מריצה בקצב של פי שש, שלישית פי שתיים עשרה – דקה קדימה תוך חמש שניות ורביעית במהירות של פי שלושים – דקת דילוג תוך שתי שניות.

גם להוט לא היה קשה לקבוע שבלחיצה אחת תדלגו בכל פעם על שלוש דקות – אבל בשביל מה להרגיז את בעלי המניות של הכבלים – המשפחות העשירות ההן שגם שולטות בכמה מהחברות המפרסמות הגדולות במשק – כשאפשר להרגיז את המנוי הקטן?

ובטרם נתפזר, קבלו שתי אכזבות קטנות נוספות:

1. מדריך השידורים האלקטרוני של הוט מג'יק עדיין מציג לכם את התוכניות רק שבוע קדימה, לעומת שבועיים אצל ספקי טלוויזיה באירופה, עובדה שמצמצמת את אפשרויות תכנות ההקלטה העתידית על הדיסק הקשיח.

2. שמו מפענח דולבי דיגיטל בקופסה, אך חסר פענוח לסרטים שמקודדים בשיטת הסאונד המתחרה, DTS. למה? כי רוב הסרטים שהוט קונה, וזה נבדק, מקודדים בדולבי דיגיטל.
ממשק HOT Magic. צילום יחצנות
PVR: כמה יעלה, כמה יקנו?
"אחוז החדירה בעולם של מקליט הווידאו האישי, נע סביב חמישה אחוזים מכלל האוכלוסייה בשלוש השנים הראשונות שלאחר ההשקה", אומר גוסטבו טרייבר, דובר הכבלים, ומאשר את ההנחה שהוט צופה להגיע לנתח שוק כזה מהר יותר. אם היום יש להוט כשבע מאות אלף מנויים בעלי ממירים דיגיטליים, הצפי הוא ש-35 אלף מהם ירכשו את מג'יק בתוך שנתיים.

ההנחה הזאת תקפה אם ישמור ה-PVR על מחירו הגבוה יחסית בשוק המקומי. הוט תמכור את המוצר שלה ב-2340 שקלים בתשלומים (תשלום 65 שקלים לחודש למשך שלוש שנים), זול בערך במאתיים שקל מהיס מקס. בהוט לא שוללים את ההנחה שהוט או יס יאלצו בשלב כלשהו, עם גבור התחרות, לחלק את המקליטים האישיים במחיר נמוך הרבה יותר או אפילו חינם, למנויים שיתחייבו להיות צמודים לספק שלהם למשך תקופה ארוכה, נניח חמש שנים, או אז יזנק קצב החדירה לבלי הכר.

ההנחות של הוט אופטימיות במיוחד, בעיקר אם נתפסים לכישלון היחסי של יס מקס. מנתונים שפורסמו בשבוע שעבר בעיתונות הכלכלית עולה שיס הצליחה למכור לא יותר מ-3,000 מקסים בחמשת חודשי ההשקה הראשונים.
חדשות
חיי רשת
טיפים
גאדג'ט
גיימינג
סלולר
  מדד הגולשים
ויאקום תובעת...
                  15.49%
פלאפון מצטרפת...
                  9.86%
לעקוף את חוק...
                  8.45%
עוד...

אתר רייטינג, עיתון הטלוויזיה והבידור של ישראל

טכנולוגיה
טאואר את קאנסטה  
איחוד מוחות  
מנכ"ל מיקרוסופט בדרך לישראל  
עוד...