ראשי > הרשת > איך זה עובד?
בארכיון האתר
איך עובד כרטיס זיכרון נייד?
ארז בן-ארי מפצפץ עוד אניגמה טכנולוגית. והפעם: כרטיס זיכרון נייד
לכתבה הקודמת דפדף בהרשת לכתבה הבאה
ארז בן-ארי, עסקים און ליין
23/2/2005 9:09
במהלך השנים, שלל פיתוחים טכנולוגיים ניסו להחליף את התקליטון הוותיק,
אבל כולם הסתיימו בכישלון. החברה שהצליחה לפצח את סוד ההצלחה היא חברת
אם-סיסטמס הישראלית, שהמציאה את זיכרון ה-USB הנייד שכולנו מכירים בשם המסחרי "דיסק און קי". הרעיון הפך להצלחה מסחרית, ומאות יצרנים פיתחו דגמים רבים של ההתקנים הללו. עם ירידת המחירים, יותר ויותר אנשים לא עוזבים את הבית בלי קצת זיכרון בכיס.
 
התקני זיכרון נייד מבוססים על זיכרון מיוחד המכונה פלאש (Flash). בניגוד לזיכרון מחשב סטנדרטי, שנמחק באופן מיידי אם אספקת החשמל שלו נפסקת אפילו לאלפית השנייה, זיכרון הפלאש המיוחד שומר על תוכנו. זיכרון שאינו נמחק קיים כבר עשרות שנים בדמותו של ROM (ר"ת Read Only Memory), אבל ההבדל הוא שאת זכרון הפלאש אפשר לשכתב ללא הגבלה.
 
שבבי זכרון פלאש מכונים בעגה המקצועית EEPROM, קיצור של "זיכרון לקריאה הניתן לתכנות ולמחיקה בצורה אלקטרונית". השבבים הללו מורכבים מרשת של תאים, שכל אחד מהם מכיל שני טרנזיסטורים וביניהם שכבה בעלת מוליכות חשמלית המכונה "אוקסיד". כאשר זרם חשמלי עובר בתא, אחד הטרנזיסטורים יורה זרם אלקטרונים דרך שכבת האוקסיד אל הטרנזיסטור השני, וכך השכבה הופכת למבודדת. כאשר היא מבודדת ערכו של התא הוא 0, וכאשר היא מוליכה הערך הוא 1. שבב זיכרון בנפח 64 מגה-בייט מכיל 64 מיליון תאים כאלה, שבהם אפשר לאחסן מידע.
 
אגב, גם מערכת ה-BIOS במחשב האישי שלכם עשויה משבב כזה, וכך גם זכרונות במצלמות דיגיטליות והתקנים רבים אחרים. רכיב נוסף, חשוב לא פחות, הוא שבב הבקרה המשולב בהתקני הזיכרון הנייד. השבב הזה מאפשר את הגישה לזיכרון – כתיבה, קריאה או מחיקה של מידע. הוא גם זה שמתקשר עם המחשב בעזרת טכנולוגיית USB.
 
דיסק און קי. צילום: עידו קינן
נוח אבל יקר
אחת התכונות שהופכת את זכרון הפלאש לפופולרי כל כך היא העובדה שהוא מסוגל לעבוד עם רוב מערכות ההפעלה המודרניות בלי כאב הראש הכרוך בהתקנת תוכנות ודרייברים. בפועל זו אשליה: הוא זקוק לדרייברים בדיוק כמו כל פריט חומרה אחר, אבל מערכות ההפעלה המודרניות כבר מכילות בתוכן מנהל התקן סטנדרטי עבורו. צעד חכם זה מצד מפתחי מערכות ההפעלה הוא זה שהפך את ההתקנים הללו לאביזר ביתי נפוץ.
 
אם הפריט הזה כל-כך מוצלח, למה אנחנו לא נפרדים מהדיסק הקשיח ועוברים לזכרון פלאש? סיבה אחת היא מחירו של הזיכרון הנייד: אם היינו מנסים להחליף דיסק קשיח בנפח 80 ג'יגה-בייט בזכרון פלאש, זה היה עולה לנו בערך 40 אלף שקל. סיבה נוספת היא העובדה שזיכרון נייד איטי באופן משמעותי מהכונן קשיח. אם היינו מנסים להשתמש בזיכרון כזה כדי להעלות את מערכת ההפעלה, זה היה תהליך מורט עצבים. הפתרון למגבלות הללו יגיע אלינו בתוך שנה-שנתיים, בדמותו של זיכרון מסוג חדש המכונה "Magnetic RAM". הוא יהיה מהיר, ובסופו של דבר גם זול.
 
זכרונות פלאש. צילום יחצנות: Dynamism
קטן או גדול?
בכל חנות מחשבים וציוד משרדי ניתן למצוא היום מבחר זכרונות פלאש ניידים בשלל נפחים וצורות. אחד המומלצים הוא זיכרון מתוצרת חברת Pretec, שאפשר למצוא בחנויות המקוונות USBID, IAG ו-TheMall. תמורת 150 שקל בלבד תוכלו לקבל זיכרון בנפח 128 מגה-בייט, בעל עיצוב קטן במידה יוצאת דופן.
 
בעלי תקציב רציני יותר יכולים למצוא זיכרון באותו עיצוב בנפחים עד ג'יגה-בייט שלם. אם הגודל הפיזי של הזיכרון הנייד לא מטריד אתכם, תוכלו לקנות ללא קושי זכרונות פחות סטייליסטיים, אבל בנפחים גדולים יותר.
רוצים לדעת עוד?
ארז בן-ארי עונה על כ-ל שאלה שקשורה למחשבים בפורום "המחשב השתגע?!" ב-NRG
חדשות
חיי רשת
טיפים
גאדג'ט
גיימינג
סלולר
  מדד הגולשים
ויאקום תובעת...
                  15.49%
פלאפון מצטרפת...
                  9.86%
לעקוף את חוק...
                  8.45%
עוד...

איך זה עובד?
איך עובד אינטרנט במטוס?  
איך עובד PayPal?  
מחשב שחמט  
עוד...