ראשי > הרשת > איך זה עובד?
בארכיון האתר
איך עובדת החלפת קבצים?
ארז בן-ארי מעלים עוד תעלומה טכנולוגית
לכתבה הקודמת דפדף בהרשת לכתבה הבאה
ארז בן-ארי – עסקים און ליין,erezrb@maariv.co.il
21/10/2004 11:12
חילוקי הדעות לגבי החוקיות והמוסריות של שיתוף הקבצים באינטרנט נמשכים כבר זמן רב ואינם צפויים להסתיים בקרוב, אבל על דבר אחד יש הסכמה מלאה: שיתוף הקבצים שינה משמעותית את פני הרשת בכל העולם, ורבים קונים מחשב ומתחברים לאינטרנט אך ורק בשביל היישום הזה.
 
לכל תוכנת שיתוף קבצים יש דרך פעולה משלה, אבל כמה עקרונות משותפים לכולן. תוכנות השיתוף מתחלקות לשתי קבוצות עיקריות. קבוצה אחת, שבה נמצאת תוכנת KaZaa למשל, היא קבוצת השיתוף המרכזי. תוכנות בקבוצה הזאת מבוססות על שרת מרכזי, שבו יש מאגר מידע על כל הקבצים המשותפים על-ידי משתמשי התוכנה. הקבוצה השנייה, הכוללת תוכנות כמו eMule למשל, היא קבוצת השיתוף המבוזר שבה התוכנות מפזרות את מאגר המידע שלהן בין כמה שרתים אקראיים.
כאשר המשתמש מפעיל את תוכנת שיתוף הקבצים שלו, התוכנה מתחברת לשרת המרכזי או לשרת אקראי (בהתאם לסוג התוכנה). אם מדובר בשרת אקראי, התוכנה גם מקבלת ממנו רשימה מעודכנת של שרתים פעילים ברגע זה.
 
בזמן עבודתה, התוכנה סורקת את התיקיה או התיקיות המשותפות שהגדיר המשתמש, ומעדכנת את השרת ברשימת הקבצים המשותפים. הקבצים עצמם נמצאים על מחשבי המשתמשים בלבד, ועל השרתים קיימת רק רשימה של הקבצים ופירוט על אילו מחשבים הם נמצאים. כאשר המשתמש מבצע חיפוש של קובץ מסוים שבו הוא מעוניין, התוכנה בודקת בעזרת השרת על אילו מחשבים
בעולם הקובץ נמצא. קבצים נפוצים נמצאים בדרך כלל על כמה מחשבים, ולכן חלק מתוכנות השיתוף גם מפרקות את הקובץ לחלקים ובמקביל מורידות כל חלק ממחשב אחר, כדי לחסוך זמן.
 
רוב המשתמשים רוצים רק להוריד קבצים, ולא לשתף. הסיבה: כאשר משתמשים אחרים מורידים מהם קובץ, זה פוגע במהירות החיבור. כך הם גם חייבים להשאיר את הקבצים זמינים בדיסק הקשיח. סיבה נוספת היא הפחד מתביעות של בעלי זכויות היוצרים, שעד כה לא הופנו כלפי אנשים שרק הורידו קבצים, אלא כלפי אלה שגם הציעו אותם להורדה.
 
לכן נוקטות תוכנות השיתוף באמצעים שונים כדי לעודד את המשתמשים לשתף קבצים. זה כולל הגבלת מהירות ההורדה של משתמשים שאינם משתפים והגדלת המהירות עבור כאלה שמשתפים יותר. כידוע, רוב משתפי הקבצים לא בוחלים בעבירה על החוק, ולכן בתוך זמן קצר הופיעו גרסאות מתוקנות של תוכנות השיתוף, שמאפשרות לעקוף את המגבלות הללו.
 
כיום, מיליוני משתמשים מחוברים לרשתות שיתוף הקבצים השונות בכל רגע נתון, וכמות הקבצים המשותפים עצומה. במצב הזה, איתור קובץ מסוים דומה לפעמים לחיפוש מחט בערימה של שחת, ולכן צצו בשטח אתרים שתפקידם להציע קישורים עבור תוכנות שיתוף. מנהלי האתרים מוצאים קבצים שלדעתם הם מעניינים, ומציעים באתר רשימת קישורים ישירים לקבצים הללו. אתרים כאלה מכונים טראקרים, והם מתקיימים בדרך כלל מפרסומות.

רשתות מול תוכנות
בעולם קיימות מאות תוכנות שיתוף קבצים על גרסאותיהן השונות, אבל כל אחת מהן מתחברת לאחת ממספר רשתות. רשת כזאת היא משפחה של תוכנות שיתוף שעובדות בדרך דומה. לרשת Gnutella, למשל, אפשר להתחבר עם התוכנות WinMX, BearShare ורבות אחרות. רשת אחרת היא FastTrack, שאיתה עובדות KaZaa ו-iMesh. הרשת הנפוצה ביותר כיום היא eDonkey2000, שאליה אפשר להתחבר עם התוכנות eDonkey ,eMule ,eMule Plus ,XMule ואחרות. לאחרונה הופיעו כמה תוכנות המתחברות לכמה רשתות בו זמנית, והן זוכות לפופולריות גבוהה. ביניהן אפשר למצוא את Shareaza ,Dice ,MLDonkey ואחרות.
 
איור: KRT
הסבר טכני
 המחשב שלכם (בתמונה למעלה, מסומן בחץ אדום) מתחבר לשרת מרכזי, שמכיל את רשימות הקבצים בכל המחשבים שמחוברים אליו (ממוספרים 1 עד ‭.(3‬ אם הקובץ המבוקש נמצא, למשל, במחשב מס' ‭,1‬ השרת יחבר את המחשב שלכם אליו ישירות.
 
 
רוצים לדעת עוד? ארז בן-ארי עונה על כ-ל שאלה שקשורה למחשבים בפורום "המחשב השתגע?!" ב-NRG

חדשות
חיי רשת
טיפים
גאדג'ט
גיימינג
סלולר
  מדד הגולשים
ויאקום תובעת...
                  15.49%
פלאפון מצטרפת...
                  9.86%
לעקוף את חוק...
                  8.45%
עוד...

איך זה עובד?
איך עובד אינטרנט במטוס?  
איך עובד PayPal?  
מחשב שחמט  
עוד...