ראשי > הרשת > הון ושלטון > כתבה
בארכיון האתר
יומני היקר, אין לך מודל עסקי
אף אחד לא מתווכח עם הפופולריות של הבלוגים, ששוטפים את האינטרנט בכמויות מדהימות. אבל האם יש להם קיום בעולם בו הכסף קובע?
לכתבה הקודמת דפדף בהרשת לכתבה הבאה
דרור גלוברמן
24/5/2004 8:54
כולם רוצים עכשיו בלוג. מתלמידת התיכון המספרת על תלאותיה בארץ גשרי השיניים והפצעי הבגרות, ועד לביל גייטס הטוען כי מדובר בדרך מצויינת לתקשר עם לקוחות ולקוחות לעתיד. כולם מסכימים שיומני הרשת הללו הם שמחה גדולה, המאפשרת לכולם להתבטא ברבים, המאפשרת לקוראים למצוא להם כותבים במידותיהם. אין פלא שקהילת הבלוגים הולכת ומתנפחת בקצב מפלצתי.

אלא שגדילה מפלצתית זו בדיוק מעלה את שאלת הבועות הקלאסית
- האם מפלצת התוכן החדשה יכולה להחזיק את עצמה כלכלית? אתר הבלוגים הראשון והגדול בישראל, ישראבלוג (israblog.co.il), הפך לאחרונה לחלק מהפורטל נענע (בשליטת נטוויז'ן), בעקבות קשייו של המייסד, יריב חבוט, לעמוד בעלויות האתר שהקים. האם אתרים אחרים יכולים לשמור על עצמאותם? והאם יש סיבה כלכלית לרכישת אתר בלוגים על ידי האתרים הגדולים? או אם לדבר ב-1999ית - מה המודל העסקי של הבלוגים?
 
גם איש עסקים, וגם בנאדם. הייתכן?
על חובבנים ומקצוענים
נכון לעכשיו, רוב רובם של הבלוגים פועלים על-גבי אתרים מארחים, בסגנון הפורומים והצ'אטים, כאשר בעל הבית משתדל להחזיר את ההוצאות באמצעות פרסום בעמודי הבלוג אליו נחשפים הקוראים. כך עושים האתרים ישראבלוג, מייבלוג, וכן הפורטל תפוז, שמפעיל גם הוא אתר בלוגים. אתר רשימות, נכון לעכשיו, מתקיים מפעילות התנדבותית.

רוב רובם של הבלוגים הם תוצר חובבני שלא למטרות פרנסה, אבל יש לא מעט בלוגים, אמריקנים בדרך-כלל, שדווקא מצליחים לעשות כסף. המכנה המשותף לרבים מהם הוא העובדה שמדובר בבלוגים מקצועיים וספציפיים, שעוסקים בתחום מסוים. מאחורי הבלוגים הללו עומדים בדרך כלל מומחים, במקרים רבים עיתונאים שכותבים בכלי תקשורת מוכרים שעוסקים בבלוג בסיקור תחום
מסוים או בביקורת מוצרים.

אז מאיפה מגיע הכסף? "מודל ההכנסות של רבים מהבלוגים הללו בנוי סביב מודל הפרסומות של גוגל, ש'מדביק' פרסומות טקסטואליות רלוונטיות לנושאי הביקורת", אומר אילן דקל, עמית בקרן הון הסיכון הישראלית אוורגרין. "המודל של גוגל, שמיושם גם בתיבת הדואר הענקית שלו, ג'ימייל, נחשב למוצלח מאוד, משום שהפרסומות הממוקדות מצליחות להשיג שיעור הקלקה גבוה מצד הגולשים". בשוק האמריקני הענק, אפילו נתח השוק הקטן של הבלוגים יכול לפרנס בכבוד אדם אחד או שניים. גם מודל של תרומות דרך שירותי כרטיס אשראי כ-Pay-Pal הם חזון נפרץ בעולם הבלוגים האמריקנים. בישראל הקטנה זה כנראה לא יעבוד.
 
כסף גדול מכסף קטן
חדשות
חיי רשת
טיפים
גאדג'ט
גיימינג
סלולר
  מדד הגולשים
ויאקום תובעת...
                  15.49%
פלאפון מצטרפת...
                  9.86%
לעקוף את חוק...
                  8.45%
עוד...

צרכנות
יאהו מתכוננת לגל תביעות מבעלי המניות  
תמונות של ויקה ומנו הורדו מפייסבוק בלא אישור  
חיילים מעלים תמונות לפייסבוק  
עוד...