צפוף בצמרת: המינויים החדשים בצה"ל
סבב המינויים האחרון של הרמטכ"ל איזנקוט אושר השבוע, ויצא לפועל בחודשים הקרובים. סקירה חלקית של המפקדים החדשים, במטכ"ל וגם בדרגים הנמוכים יותר
בעוד קצת יותר משנה, בראשית 2019, יסיים הרמטכ"ל גדי איזנקוט ארבע שנות פיקוד על צה"ל ויפנה את הכיסא למחליפו, אשר ייבחר חודשים ספורים קודם לכן. מסתמן כי יהיה זה אביב כוכבי, היום סגן הרמטכ"ל.השבוע הכריזו בצבא על שורת מינויים במטה הכללי, שייכנסו לתוקף במהלך השנה האזרחית הבאה. האלופים שזכו בסיבוב הנוכחי לתפקיד נוסף במטה הכללי, ואלו שקודמו בדרגה, יהיו לבו של הפיקוד העליון גם בקדנציה של הרמטכ"ל הבא. למעשה, זוהי ירושה שמותיר הרמטכ"ל למחליפו.

גם השבוע יישם איזנקוט את המדיניות שעליה החליט כשנכנס לתפקידו. בניגוד לתקופות שונות בעבר, כאשר סוכם על מינויי קצינים לתפקידים שונים זמן קצר לפני שהחלו בהם, בצה"ל הנוכחי נערך דיון השיבוצים זמן רב מראש, וההודעה על המינויים נמסרת לקצינים ולציבור שבועות ולעתים חודשים לפני כניסתם לפועל. כך הדברים עובדים בצורה מסודרת, וקצין יכול להתכונן כראוי לתפקיד שאליו הוא מיועד; לעבור תקופת חפיפה מסודרת, ולהיפגש מראש עם גורמים שיכולים לסייע לו למלא את התפקיד כנדרש.
שמונה קצינים מונו בסבב שעליו הוכרז ביום שני השבוע, ארבעה קודמו ויעלו בדרגה, וארבעה יחליפו תפקיד.
אחד הנתונים המעניינים הוא העובדה שבסבב הנוכחי לא נמצא בוגר אחד של חטיבת גולני. ביום שבו יפשוט איזנקוט את המדים יהיה אלוף פיקוד העורף, תמיר ידעי, היחיד סביב שולחן המטה הכללי שחובש כומתה חומה. את הפיקוד העליון יאיישו בעיקר קצינים בוגרי חטיבת הצנחנים, ולצדם שריונרים ואנשי מערך המבצעים המיוחדים באמ"ן.
המינוי הבולט ביותר הוא של אלוף תמיר היימן לראש אגף המודיעין. היום מפקד היימן על הגיס הצפוני ועל המכללות הצבאיות. בעבר היה מפקד חטיבת שריון ומפקד אוגדה בפיקוד צפון. זהו למעשה מפגשו הראשון עם תפקיד מודיעיני, ודאי בכיר כמו זה שאליו הוא מיועד.

היימן הוא אחד האנשים הקרובים ביותר לרמטכ"ל, ושירת תחת פיקודו הישיר שנים לא מעטות. בין היתר היה מפקד חטיבת אפרים באמצע שנות האלפיים, כאשר איזנקוט היה מפקד אוגדת איו"ש. בהמשך שירת היימן כקצין אג"ם בפיקוד צפון - אחד מתפקידי המטה הבכירים - תחת אלוף הפיקוד דאז איזנקוט.
"תמיר אדם מיוחד מאוד", אמר עליו השבוע קצין לשעבר בפיקוד הצפון. "הוא אולי לא 'כריש' כמו אביב כוכבי ולא מבריק כמו הרצי הלוי, אבל הוא בחור רציני מאוד. גדי כנראה סומך עליו במאה אחוזים, ורוצה אותו קרוב אליו". היימן יידרש להוכיח כי הוא ראוי ומתאים לתפקיד החדש, ולא פחות מכך יהיה עליו להציג למפקד הצבא עמוד שדרה יציב.
הדברים אמורים בעיקר על רקע הקשר הקרוב בין השניים. היימן יידרש להציג לאיזנקוט גם הערכות שלא תמיד ירצה לשמוע, וגם להתווכח איתו כאשר בין הצדדים תתגלע מחלוקת - דבר שגרתי ורצוי, ודאי כאשר עוסקים בהערכות מודיעין. כראש אמ"ן הוא יניח על השולחן הערכות שונות ממפקדי הצבא או הדרג המדיני, ויהיה עליו לדבוק בגרסתו ובהערכת אנשיו ולאתגר את הרמטכ"ל והקבינט.

היימן מחליף בתפקידו את הרצי הלוי, שהגיע גם הוא לאגף המודיעין אחרי שאת רוב שירותו העביר בשטח. בין יתר תפקידיו היה מפקד סיירת מטכ"ל וראש חטיבת ההפעלה באגף המודיעין. רבים בצבא ובמערכת הביטחון סבורים כי הצבת אנשי שטח בתפקיד הזה מחזקת את אמ"ן, ומאלצת את אנשיו לחשוב עוד יותר מחוץ לקופסה, ולספק מודיעין טוב וממוקד יותר לכוחות הלוחמים.
הרצי הלוי, שמסיים שלוש שנים כראש אמ"ן, יעבור לפיקוד הדרום. הצבתו של הקצין המנוסה, שעל פי ההערכות עתיד להתמנות גם הוא לרמטכ"ל בעתיד, ככל הנראה אחרי כוכבי, מלמדת על נפיצות הגזרה והחשיבות שמייחסים לה במערכת הביטחון. רצועת עזה מעסיקה רבות את צה"ל בשנים האחרונות, ומאז הנסיגה מגוש קטיף בקיץ 2005 יצאה ישראל לשלושה מבצעים גדולים נגד גורמי הטרור שם.
הלוי פיקד על חטיבת הצנחנים במבצע 'עופרת יצוקה' ב־2009, ובהמשך פיקד על חטיבה מרחבית ביו"ש ועל אוגדה בגבול הצפון. כעת הוא חוזר לעמוד בראש הפיקוד כולו, ולסמן וי על תפקיד של מפקד פיקוד מרחבי - עניין הכרחי בעבורו אם אכן ישאף ללשכת הרמטכ"ל.
אלוף פיקוד המרכז יהיה נדב פדן, ראש אגף התקשוב הנוכחי, ומי שהיה בעבר מפקד אוגדה 162.

מועמד נוסף שעשוי להתמנות לרמטכ"ל בעתיד הוא אהרן חליוה, שהשבוע אושר מינויו לראש אגף המבצעים. זה יהיה תפקידו השני במטה הכללי, אך כדי לעמוד בראש הצבא כולו הוא יידרש מן הסתם לפקד על פיקוד מרחבי.
תא"ל איציק תורג'מן, שהיה מזכירו הצבאי של אהוד ברק כשר הביטחון והיום עומד בראש חטיבת המבצעים, ימונה לראש אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה ויועלה בדרגה.
תא"ל ליאור כרמלי, שסיים לאחרונה את תפקידו כמפקד אוגדת יהודה ושומרון, ושמו עלה כמועמד לתפקיד ראש אמ"ן, יועלה אף הוא בדרגה וימונה לתפקיד ראש אגף התקשוב וההגנה בסייבר. כרמלי, איש מערך המבצעים המיוחדים, נכנס לתפקידו הבא כשצה"ל נמצא בעיצומה של הסדרת עולם הסייבר. סמכויות שונות עוברות מאגף המודיעין לאגף התקשוב, ועל השולחן מונחת השאלה אם להקים פיקוד סייבר שיעמוד בפני עצמו.

שני צנחנים נוספים שמצטרפים אל שולחן המטה הכללי הם אמיר ברעם, שימונה לתפקיד מפקד הגיס הצפוני והמכללות הצבאיות, ומוטי ברוך שיפקד על בית הספר לפיקוד ושליטה ולמפקד הגיס המטכ״לי. שני תפקידים נשארו פתוחים - סגן הרמטכ"ל ומפקד זרוע היבשה. הם כנראה ייבחרו או לפחות ייעשו בתיאום עם הרמטכ"ל הבא.
לצד אייל זמיר, אלוף פיקוד הדרום, מועמדים רוני נומה וניצן אלון לתפקיד סגן הרמטכ"ל הבא. מי שלא יקבלו את התפקיד יפרשו כנראה מצה"ל, משום שסביר כי לא יהיו תפקידים אחרים להציע להם.
מינוי יוקרתי לא פחות, שנותר גם הוא פתוח ועתיד להיקבע בשבועות הקרובים, הוא המזכיר הצבאי של ראש הממשלה. תא"ל אליעזר טולדנו, המזכיר הצבאי הנוכחי של נתניהו, מונה למפקד אוגדת עזה ומחליפו טרם נקבע. אחד השמות הבולטים שעולים כמועמד לתפקיד, לפחות בסביבת ראש הממשלה, הוא תא"ל עופר וינטר, מי שהיה מפקד חטיבת גבעתי במבצע 'צוק איתן' ושהתבטאויותיו במהלך המבצע עוררו סערה.

מלבד סבב המינויים במטה הכללי, בלטו השבוע כמה מינויים גם בדרג המפקדים הזוטר. סא"ל דוד שפירא, מי שהיה מפקד הגדוד שבו שירת אלאור אזריה, ימונה למפקד חטיבה מרחבית ביו"ש. שפירא, שהגיע לזירה לאחר הירי במחבל המנוטרל, העיד נגד אזריה בבית הדין הצבאי וטען כי חש שהחייל היורה שיקר באוזניו כשתיאר את האירוע. גם מפקד החטיבה של הגדוד שפעל בחברון בעת האירוע, אל"מ גיא חזות, צפוי לעזוב את חטיבת כפיר ולהתמנות למפקד אוגדה בגבול ישראל־מצרים.
אמנם מדובר בקצינים מוערכים, ושפירא אף קיבל צל"ש כשחתר למגע וחיסל את המחבל בפיגוע בישיבת מרכז הרב ב־2008, אך המינויים הללו מעוררים תהיות על בחירתו של הרמטכ"ל איזנקוט לקדם קצינים שהיו מעורבים באירוע בחברון, ולא נשאו באחריות לתפקוד הלקוי של הכוח בזירה. הסתובבות האזרחים בשטח והיעדר הטיפול בפיגוע כנדרש, לא גררו צעדים נגד מפקדים בגדוד ובחטיבה. מי ששילם את המחיר הוא רק אזריה עצמו, שהורשע בדין פלילי.

שני מינויים מעניינים נוספים הם של סא״ל רועי לוי ושל סא"ל נריה ישורון. לוי ימונה למפקד 'עוצבת ברעם' בעוצבת הגליל ויועלה לדרגת אל״ם. הוא היה מפקד גדוד הסיור של גולני במבצע 'צוק איתן', ונפצע באורח קשה בלחימה בסג'עייה. ישורון ימונה למפקד חטיבת שריון במילואים בפיקוד הצפון.
כזכור, סא"ל ישורון פיקד על 'מטח כבוד' שביצעו לוחמי הגדוד שלו, כאשר ירו פגזי טנקים על מרפאה ברצועת עזה "לזכרו" של סרן דימה לויטס, מפקד פלוגה שנהרג יום קודם לכן. חקירת מצ"ח נפתחה בגין האירוע, ובסיומה המליץ הפרקליט הצבאי הראשי תא"ל שרון אפק להסתפק בנזיפה פיקודית.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg