"לתפוס נשק אחד מדי פעם בפזורה זה לא הפתרון"

בפזורה הבדואית שבנגב הפכו הקטטות לעניין שכיח ורק בשבוע האחרון נהרגו בהן שני אנשים. ראש המועצה המקומית תל שבע סיפר ל-360 על חוסר האונים ועל הניסיונות למגר את התופעה

ניקי גוטמן | 18/10/2017 22:04
תגיות: בארץ,הפזורה הבדואית
קטטות על רקע סכסוכים בין חמולות ביישובי הפזורה הבדואית, כדוגמת זו שהתרחשה הערב (ד') בתל שבע, הפכו כבר לדבר שבשגרה. בקרב יריות שהתפתח נהרג צעיר בן 20 ושמונה אנשים נפצעו. בנוסף רק ביום שישי האחרון נורה למוות תושב משכונת ערערה שבנגב במהלך קטטה שפרצה במקום.

למרות הישנותם של המקרים אין נתונים מספריים על תדירותם ועל כמות האזרחים מהפזורה הנפגעים מאירועים אלה. במשטרת ישראל מסרבים לספק נתונים מסוג זה וגם בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מתקשים לספק נתונים. זאת בין השאר בגלל האתגרים והקשיים של הפקידות בפזורה בה מתגוררים למעלה ממאתיים אלף בדואים.
 
צילום: דוברות המשטרה
זירת האירוע בתל שבע בה נהרג צעיר בן 20. צילום: דוברות המשטרה

"ברור לכולם שהחזקת נשק בידי אנשים זה דבר מאוד מסוכן, ועובדה שכשיש קטטה כזאת מיד שולפים את הנשק ומתחילים לירות. זה מאוד מטריד וקשה והתופעה הזאת רק הולכת ומתגברת", אמר ל-360 טומאן אבו רקייק, ראש המועצה המקומית תל שבע. "אני מבקש מכל האנשים המכובדים שיש להם את היכולות לשפר את המצב במגזר הבדואי, ובמגזר הערבי בכלל, למגר את התופעה. לא ידוע על מה התפתחה הקטטה, לצערי בהרבה מקרים פרצה קטטה מכלום ונפלו קורבנות לצערי הרב".

"חוץ מהסברה לאנשים, התרענו על כך ואמרנו לאימאמים של המסגדים שידברו על התופעה, אבל לצערי הרב כל הניסיונות שלנו נכשלו ואני לא רואה שיש אופק למה שאנחנו עושים. במשטרה מנסים לעשות כמיטב יכולתם, אבל המשטרה לבד לא יכולה למגר את התופעה הזאת, צריך שילוב ידיים בין המועצה למשטרה וגם לתושבים", הוסיף אבו רקייק. יש הרבה נשקים שמסתובבים בלי רישיון, זה ידוע למשטרה לפעמים הם עושים פשיטות פה ושם תופסים נשק, אבל לתפוס נשק אחד זה לא הפתרון".

אבו רקייק הסביר שהוא מתכוון להנחות את המנהלים לדבר עם התלמידים על התופעה המסוכנת. "יש הרבה אנשים שפנו אליי ואמרו לי לעשות שביתה במועצה במוסדות החינוך, אם הייתי יודע שזה עוזר הייתי הולך על זה כבר עכשיו, אבל שביתה נגד מי? נגד המשטרה שמנסה כמיטה יכולתה למגר את האלימות במגזר, זה לא יעזור. צריך להנחות את המנהלים שיעשו יום הסברה בלימודים על התופעה הזאת, זה יותר יעזור משביתה", סיים ראש המועצה.
 
צילום: דוברות המשטרה
''יש הרבה נשקים שמסתובבים בלי רישיון'', זירת האירוע בתל שבע. צילום: דוברות המשטרה

תופעת החזקת אמצעי הלחימה באופן בלתי חוקי גם היא נפוצה במגזר הבדואי. במהלך השנה החולפת נתפסו יותר מ-200 כלי נשק בלתי חוקיים במגזר, ובמשטרה מבצעים פשיטות תקופתיות לאיתור אמצעי לחימה גנובים. רק בשבוע שעבר נתפס נשק מסוג M-16, בתום עסקת אמצעי לחימה סמוך לעיר רהט ונעצרו שני חשודים. פעילות זו מצטרפת לעשרות פעילויות בשנים האחרונות במסגרתן נתפסו במרחב הנגב כ-134 כלי נשק ואקדחים, מטענים, רימונים ואמצעי לחימה נוספים.

בדיון בוועדת הפנים של הכנסת, שהתקיים בשנת 2016, נחשפו נתונים המעידים על האלימות הקשה בחברה הערבית. משנת 2000 נרצחו 1,165 אזרחים ערבים במסגרת האלימות הגואה במגזר. ראש עיריית סכנין, מאזן גנאים, ציטט באותו הדיון את דבריו של בכיר במשטרה שאמר כי ביישוב ערבי אחד יש יותר מ-20 אלף כלי נשק.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך