עולי צרפת צעקו על השרה לנדבר: "מפלים אותנו לרעה"

בעקבות הפרסום ב-360 שקרא לשרת העלייה לבקש סליחה מעולי צרפת לפני יום כיפור, נערכה במשרד פגישה סוערת עם ראשי ארגוני עלייה. אחד המשתתפים: "הם לא עובדים איתנו ולא מתקצבים אותנו"

צביקה קליין | 17/10/2017 17:10
תגיות: פוליטי,סופה לנדבר,משרד הקליטה והעלייה,עולים מצרפת
שרת העלייה והקליטה סופה לנדבר כינסה היום (ג') את ראשי ארגוני העולים מצרפת בישראל - זאת בעקבות מאמר שפורסם ב-360, שבו נקראה השרה להתנצל בפני העולים מצרפת לקראת יום כיפור משום שהמשרד אינו מקצה להם די משאבים. בישיבה הסוערת השתתפו כמה עשרות מעובדי המשרד, נציגי המוסדות הלאומיים ומספר ארגונים העוסקים בעלייה מצרפת. ראשי הארגונים צעקו על השרה וטענו לחוסר תקצוב, ואילו השרה רמזה בנוגע לכותב שורות אלה כי מניעיו בכתיבת המאמר הקודם "לא היו טהורים".
 
צילום: מרק ישראל סלאם
השרה לנדבר צילום: מרק ישראל סלאם

במשרד לקליטת עלייה טענו מאידך שהפגישה "התנהלה באווירה טובה ובשותפות, בסימן של פתיחת שנה חדשה, ונועדה להציג את מכלול הפעילויות והנושאים שהמשרד עוסק בהם למען העלייה מצרפת - שתסתכם השנה בכ-3800 עולים".

השרה אמרה כי "כולנו מודעים לאתגרים הקיימים, ובכוונתי להמשיך לפעול למציאת פתרונות  שיתאימו לעלייה המבורכת זו למדינת ישראל".

אחד הנציגים שהשתתף בכינוס סיפר כי "השרה לנדבר דיברה כשעה וחצי על כל הפעילות שהמשרד עושה למען העולים מצרפת, אך רק כאשר פתחה את הנושא לדיון, המשתתפים צעקו עליה וטענו כי היא מפלה אותם לרעה". לדבריו, "יש דברים שהמשרד עושה, השאלה היא האם מנגישים את השירותים האלה, האם מישהו מהעולים בכלל יודע עליהם? אם יש תוכנית שבה משתתפים 12 אנשים באשקלון, שם הם לומדים מחשבים בחסות המשרד, למה אין 100? זה מכיוון שאף אחד בכלל לא מודע להטבות שקיימות".
 
צילום: משרד העלייה והקליטה
הפגישה בין סופה לנדבר לעולים מצרפת צילום: משרד העלייה והקליטה

שאלה נוספת שעלתה מאחד המשתתפים בקהל עסקה באי עלייתם של יהודים רבים בצרפת, בקהילה שמונה כ-500 אלף יהודים: "אם יש 50 אלף יהודים שרוצים לעלות, כך על פי המחקרים, למה הם לא באים?".

לדברי משתתף נוסף, ראש ארגון העוסק בעלייה מצרפת: "או שהמדינה תעשה הכל לבד, או שתשתף פעולה עם ארגוני העלייה הצרפתיים. הבעיה היא שהם לא עושים את זה. הם לא עובדים איתנו, ולא מוכנים לתקצב אותנו". לדברי אותו גורם, "יש 80 עמותות רשומות, 100 בתי כנסת דוברי צרפתית בישראל, ארגונים כמו תנועת בני עקיבא בישראל ועלם שעובדים עם נוער עולה מצרפת. הם לא רואים שקל ממשרד העלייה והקליטה". עוד עלה בפגישה כי מתוך אותן 80 עמותות, במשרד תומכים רק בארגונים בודדים.

פעיל העלייה מצרפת שלום ואך אמר: "לא מובן לאף אחד איך ארגון העלייה מצפון אמריקה 'נפש בנפש' מקבל סכומים של יותר מ-20 מיליון ש"ח לעידוד עלייה בלבד. יהודי צרפת מופלים במידה מה לרעה, למרות שהמספרים גדולים יותר במספר העולים".

לדבריו, "העלייה מצרפת קשה במהותה: הם באים ממציאות של עזרה סוציאלית יותר מהמקובל בעולם ובישראל זה לא קיים. שנית, כי הם אוהבים לרטון. לא רק כלפי מדינת ישראל, אלא על כל דבר. קל לזרוק את האשמה על משרד הקליטה. לדעתי לשרת הקליטה יתרון גדול: היא מאוד אמהית, לא משחקת אותה פוליטית. יש לה התפרצויות של אמא, מדברת מקרב ליבה. זה יתרון עצום".
 
צילום: משרד העלייה והקליטה
טענה שהפגישה דווקא התנהלה באווירה טובה. סופה לנדבר במהלך הפגישה צילום: משרד העלייה והקליטה

בין הנושאים שהועלו על ידי העמותות היו תעסוקה, חינוך, תהליכי רישוי מקצועי, יזמות ותמיכה בעולים צעירים. על פי ההודעה שיצאה מטעם דוברת המשרד, "שרת העלייה והקליטה הורתה לאנשי המשרד לטפל בכל הנושאים בשיתוף עם משרדי ממשלה אחרים ובכפוף להחלטות הממשלה בנושא". לדבריהם, 7259 מעולי צרפת קיבלו סיוע בתחום התעסוקה במהלך השנים 2016-2017, בסך כ-16.8 מיליון שקל.

"בנוסף לזה, פועל המשרד והצליח בהסרת חסמים ומתן הקלות בתחום רישוי והכרת תעודות מצרפת", הוסיפו. "המשרד התחיל במימון עלויות תרגום נוטריוני של מסמכים לבעלי מקצועות רישוי בגובה של עד 4,000 ש"ח לכל עולה".

בסיכום הפגישה הדגישה לנדבר: "אנחנו רואים בארגוני עולים ועמותות הפועלים למען יוצאי צרפת שותפים מלאים לדרך לעידוד העלייה מצרפת והקלה בשילובם של עולים בישראל. עם זאת משרד העלייה והקליטה הוא זה שמוביל את החלטות הממשלה וימשיך לפעול במטרה אחת לעודד ולהגדיל עלייה ציונית מצרפת".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך