המסר עבר: כך השפיעו במודיעין הישראלי על נשיא ארה"ב
גורמי המודיעין בישראל פעלו בשנים האחרונות בארצות הברית ובאירופה כדי לנסות ולשנות את הסכם הגרעין הבעייתי עם איראן. כעת הם מסמנים וי על השלב הראשון, מביטים אחורה בסיפוק, ונערכים למערכה הבאה
במערכת הביטחון הישראלית הביעו בסוף השבוע האחרון שביעות רצון גדולה מנאום נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ביחס להסכם הגרעין מול איראן, ויש להם בהחלט סיבה לחייך. הדברים שהשמיע הנשיא האמריקאי התאימו מאוד למסרים הישראלים, כפי שהועברו ממקורות בארץ לגורמים רבים במערב ובארצות הברית, בניסיון לשכנע אותם לצאת נגד ההסכם הבעייתי עם איראן.ניתן להעריך בזהירות כי מאחורי הקלעים ישנו משקל לא מבוטל לאמירות הישראליות בעניין. בכל פעם שעולה נושא הגרעין האיראני לסדר היום, מנסים גורמים רבים לקדם את האינטרס הישראלי. "אנחנו מבהירים בכל מפגש רלוונטי שההסכם רע ושאיראן מהווה סכנה לשלום העולם", מתאר מקור ביטחוני את שמתרחש בחדרי חדרים.

טראמפ נואם נגד ההסכם עם איראן
צילום: EPA
הערכות המודיעין הישראלי מצביעות על עמידה של איראן בתנאי ההסכם היבש – המרכיבים הגרעיניים בתוכנית, וכן התנאים והפיקוח שנקבעו במסגרת ההסכם. אלא שמאחורי הקלעים איראן פועלת במלא עוזה. ההסכם נגע בעיקר בהעשרת אורניום ומספר הצנטריפוגות, אך מאיראן שולחים זרועות רבות למוקדים במזרח התיכון ומעצימים את הטרור – נזק גדול לא פחות מפיתוח נשק גרעיני.
ניצני אי שביעות רצונם של האמריקאים נבטו כבר לפי זמן מה. ניקי היילי, שגרירת ארה"ב באו"ם, השמיעה בנאום פומבי שנשאה בעבר האשמות נגד איראן, בטענה שהפרו את הסכם הגרעין. ממשל טראמפ מעוניין לראות גם ירידה בעיסוק בטרור ולא מסתפק רק בסוגיות הגרעין. לכן תקף הנשיא האמריקאי, לא בפעם הראשונה, את ההסכם.
נאומו של טראמפ (צילום: רויטרס)
מבחינתו של טראמפ, בעברו הלא רחוק איש עסקים, מדובר בעסקה גרועה – מהגרועות שנחתמו אי פעם. כעת מבהיר הנשיא כי ההסכם אינו משביע את רצונו, ומבחינתו אם לא ירשמו בו תיקונים הוא לא יהיה בתוקף. על הפרק עומדות שוב הסנקציות נגד טהרן ונגד כוח הטרור המרכזי שלה במזרח התיכון – משמרות המהפכה.
בישראל התרשמו לאחרונה שגם באירופה וגם בארה"ב השתכנעו מהערכות מודיעין של אמ"ן שהוצגו בפני דיפלומטים לגבי הסיכון האיראני והשפעתה האזורית. עוד קודם להסכם ניסו גורמים ישראלים, בהם ראש אמ"ן הרצי הלוי, לחדד בקרב גורמים במערכת המודיעין של ממשל אובמה כי ההסדר המתגבר בעייתי, אך כשלו בכך.

תוכנית הגרעין באיראן
צילום: איי.אף.פי
כך לדוגמא, מאמינים בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), המפקחת על ההסכם, כי באיראן מקיימים את סעיפיה. אלא שבמערכת הביטחון הישראלית מאמינים שהניסוח של ההסכם עמום ולא קובע מסגרת ליום שאחרי סיומו – ומה יקרה הלאה, בכל הנוגע ליכולת להתקדם במחקר ופיתוח וכן העדר המנגנונים המרסנים על פיתוח הנשק.
כעת הצליחו המסרים להגיע אל הבית הלבן, ובכללם החשש מפעילות איראנית שאינה קשורה בצורה ישירה להסכם הגרעין. הנשיא האמריקאי האשים כי האיראנים הפכו לתקיפים יותר, והגבירו ביתר שאת את תוכנית הטילים שלהם לאחר קבלת ההקלטות בסנקציות.
טראמפ שידר מסר תקיף הרבה יותר מקודמו, ולעיתים נדמה היה שמי שנושא את הדברים הוא גורם ישראלי. שינוי מדיניות אמריקאי, ביקורת על המעורבות בטרור ובקידום תוכניות לייצור טילים, הם יעדים שאליהם שאפו הישראלים להגיע אליהם – ונראה כי השלב הראשון מומש ובוצע. עתה יידרשו גורמים ישראליים להדק את המסרים כדי לקצור פירות במאבק מול איראן.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg