דיון של פעילי העבודה: יש לחשוב מחדש על פתרון שתי המדינות?
בפאנל שערך פורום צעירים במפלגה הצהיר גדי טאוב: "יש להמשיך את הכיבוש". מנגד, עמרם מצנע קבע שהפלסטינים מוכנים להתחייב למדינה מפורזת ללא זכות שיבה
האם מתגברים הקולות במפלגת העבודה הקוראים לבחון מחדש את התפיסה הנגזרת מהסכם אוסלו? בראשון-לציון נערך השבוע דיון אידיאולוגי בצל סמלי המפלגה שבו דנו חבריה על תפיסת הביטחון שלה. את הדיון יזם פורום חדש של צעירים ששמו 'המחנה הלאומי בעבודה', שאנשיו מבקשים לחזק את ערכי הביטחון והציונות בתוך המפלגה אל מול עמדות שמאל קיצוני שחדרו לשורותיה.בדיון טענו שני דוברים שהגיעה העת שהעבודה תחשוב מחדש על תפיסת "שתי המדינות לשני העמים". אלוף במיל' יום-טוב סמיה ביקש למשל לומר שהרדיפה הכפייתית אחר "השלום" פגעה במפלגה. "אני מתנגד למילים 'שלום עכשיו'. אין דבר כזה 'שלום עכשיו'. זה נגמר. ב-2017 אין שום סיכוי להסכם מהיר, מיידי ופשוט מעבר לפינה. זהבה גלאון, אחמד טיבי או הימין הכי קיצוני - לא משנה מי, הם לא מסוגלים להגיע להסדר כלשהו", הוא הצהיר.

''צריך להמשיך את הכיבוש''. גדי טאוב
צילום: אבישג שאר ישוב
מפקד פיקוד הדרום לשעבר אף טען שאין צורך כל הזמן לתלות בישראל את האשמה בהמשך המצב הקיים. "אנחנו כל הזמן מחפשים את האשמה אצלנו", אמר סמיה, "מספיק עם ההתרפסות הזאת. לא נגיע עם ההתרפסות הזאת לשום מקום, וגם לא לשלטון".
הפובליציסט גדי טאוב תמך בדבריו, וציין כי יש להגמיש את המחשבה בעניין "פתרון שתי המדינות כאפשרות יחידה". הוא הוסיף שנכון לעכשיו "צריך להמשיך את הכיבוש".
"בניגוד למה שאנחנו מספרים לעצמנו בשמאל, התנועה הלאומית הפלסטינית היא כישלון חרוץ בכל מובן", טען טאוב. "היא נכשלה בהקמת מוסדות לאומיים, בכלכלה, בחברה ובמשפט. היא איננה מסוגלת להקים מדינה. הרשות יושבת על כידונינו. אם נצא משם, היא תקרוס חיש קל. הלאומיות קורסת בכל המזרח התיכון, אז דווקא התנועה הפלסטינית, שהיא כישלון חרוץ, תצליח לקיים מדינה? במקרה הטוב יהיה כאן חמאס. במקרה הרע לכו תדעו אם ירדן תחזיק מעמד".
בהקשר לכך הדגיש טאוב את המצב המעורער במזרח התיכון. "מה יקרה אם ירדן תתמוטט אחרי סוריה, ויתחזק הציר השיעי? איזה ראש ממשלה אחראי יצא עכשיו חד-צדדית, או אפילו בהסכם, ויסמוך על אבו-מאזן שיעשה שם סדר? מי ראש הממשלה שיעז לומר לציבור הישראלי שהוא יוצא משם בלב שקט? הציבור הישראלי מפוכח מאוד. מי שמוכר לו עכשיו שהוא עושה שלום - אף אחד לא קונה את זה. אין שום מנהיג פלסטיני שיוותר על זכות השיבה. הילדים הפלסטינים גדלים על המפתח (סמל המפתח לשיבת הפליטים הפלסטינים – י"פ). המצב תקוע. אין לנו כרגע פתרון לדבר הזה, ולכן צריך להמשיך את הכיבוש".
את העמדה ההפוכה ייצגו מנגד ח"כ חיליק בר ואלוף במיל' עמרם מצנע, יושב ראש המפלגה לשעבר. השניים טענו שאימוץ תפיסות ימין בידי השמאל יביא לאובדנה של מפלגת העבודה. "בלי שאנחנו מרגישים, במקביל לאמירות ש'אין פרטנר' ו'צריך לחכות כי אין מנהיגות' המצב הולך ונהיה בלתי הפיך", קבע מצנע. "זו מטרתה של ממשלת המתנחלים - להביא למציאות שאין כבר אפשרות לחלק את הארץ. יש כאלה שחושבים שאפשר לקיים מדינה אחת לשתי עמים, אבל אין חיה כזאת. המשמעות היא שלא תהיה מדינת ישראל ולא תהיה ציונות".

''יש כאלה שחושבים שאפשר לקיים מדינה אחת לשתי עמים, אבל אין חיה כזאת''. עמרם מצנע
צילום: ראובן קסטרו
ח"כ בר אמר שעמדות סמיה וטאוב מאמצות נרטיבים תבוסתניים של הימין. "אם נוותר על החדווה הזאת, לנסות לפתור את הסכסוך, אין לנו מהות קיום כמפלגת העבודה, ואנחנו לא ראויים לשבת במפלגה שהמנהיג שלה נרצח על הדגל המדיני", הוא טען.
בסיום הדיון התגלע ויכוח בין הדוברים: אחרי שמצנע אמר שהפלסטינים מוכנים להתחייב על מדינה מפורזת ללא זכות השיבה, הטיח בו יום-טוב סמיה שהוא "מוכר אשליות לציבור". טאוב היה חריף אף יותר, והצהיר שמקומו של מצנע במפלגת מרצ. "מי שחושב שילך עם 'שלום' לבחירות - שיהיה לו בהצלחה. שיסתכל על מרצ ויראה מה יקרה לו", טען טאוב.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg