משרד הביטחון מנסה לגבש פתרון לגיוס בעלי מוגבלויות
כפי שפורסם בעבר ב'מקור ראשון', הורים לבעלי מוגבלויות מתקשים להסדיר את הפטור מגיוס שילדיהם זכאים לו, זאת בשל חוסר תיאום בין הצבא לרשויות הרווחה. "שהגופים יפתרו את הבעיות בינם לבין עצמם", אמר אחד ההורים בדיון שכינס סגן שר הביטחון
סגן שר הביטחון, הרב אלי בן דהן, מנסה לקדם בימים אלה פתרון של גיוס בעלי מוגבלויות לצה"ל, ובסוף החודש שעבר ערך דיון ראשון בנושא עם נציגי אגף כוח אדם, משרד הרווחה והביטוח הלאומי. כתבה ב'מקור ראשון' של גדעון דוקוב מיוני 2016 הציפה את הסוגיה. במסגרת אותה כתבה פורסם כי הורים של בעלי מוגבלויות בקושי מצליחים להסדיר מול רשויות הצבא את הפטור מגיוס, ונדרשים לקבץ מסמכים וחומר רפואי שכבר קיים ברשויות אחרות במדינה, אך לא מועבר לידי הצבא מראש."לאסוף את כל החומר זה כשלעצמו דבר מייגע וגם מעצבן", צוטטה אז אמו של ילד בעל מוגבלויות. "כל המידע נמצא בידי הביטוח הלאומי, שם הכירו בו כבעל מאה אחוזי נכות, והם יכולים בלחיצת כפתור להעביר לצה"ל הכול ולמנוע את הסחבת המציקה הזאת. כאילו לא מספיק לנו התסכול העצום מכך שהנער לא הולך לצבא, עכשיו ממשיכים להציק לנו ולנבור באותם פצעים מדממים".

הורים של בעלי מוגבלויות בקושי מצליחים להסדיר מול רשויות הצבא את הפטור מגיוס. חיילים בבקו''ם
צילום: אלי דסה
מדובר למעשה על בעלי מוגבלויות אשר נכון להיום מקבלים צו גיוס לצה"ל, למרות שמצבם הרפואי אמור לפטור אותם אוטומטית משירות, אלא שההורים שלהם נדרשים לעבור שרשרת תלאות ומסכת ייסורים עד שמשיגים את הפטור.
"בעבר כבר ביקשתי מהגופים שיצרו קשר, שיפתרו את הבעיה של העברת המידע בינם לבין עצמם. אנחנו בשנת 2017", כך אמר במהלך הדיון שנערך בנושא בכנסת אב לשני ילדים בעלי צרכים מיוחדים. אותו אב גם מלווה הורים מרחבי הארץ. סגן שר הביטחון כינס את הדיון המדובר על רקע שאילתא שהוגשה בכנסת לשר הביטחון. נציג הצבא, אל"מ יוסי מצליח, מפקד בסיס הקליטה והמיון בתל השומר, תיאר מציאות לפיה גופי ממשלה אינם מוכנים להעביר להם מידע, וטען כי מנסים במשך שנים לשפר בצבא את תהליך הגיוס של בעלי מוגבלויות.
"הייתי שמח לפתח שיטת עבודה מול משרד הרווחה, הנוגעת לפרטים חסויים של המתגייסים", אמר אל"מ מצליח, "בדומה לשיטה שבה אנחנו עובדים מול המשטרה בדבר רישום פלילי של מועמד לשירות ביטחוני. "הייתי שמח לקבל נתוני תנאי שירות על מתגייסים, כדי שהצבא יוכל לתת להם את הסיוע המגיע להם עוד בטרם גיוסם, וכך לאחר שהתגייסו הכול יעבור חלק יותר".
נציגת משרד הרווחה טענה במהלך הדיון כי יש סוגיה של סודיות שקבעה ועדה בין משרדית, והעברת מידע לצה"ל דורשת את אישור מנכ"ל משרד הרווחה, אשר קיבל כבר פנייה מלשכת בן דהן בעקבות הדיון המיוחד. "התחלופה הגבוהה בצבא גורמת לכך שאין זיכרון ארגוני בנוגע לעבודה מולנו", אמרה. נציגת הביטוח הלאומי הוסיפה ואמרה כי מידע עובר לצה"ל, על פי חוק, והציעה לקבוע נוהל אוטומטי. "יוחלט מראש מתי מועבר המידע ואיזה מידע בדיוק צה"ל צריך", היא הציעה וטענה גם כן כי תחלופה גבוהה של אנשים בצבא פוגעת בעבודה מולם.

כאילו לא מספיק לנו התסכול העצום מכך שהנער לא הולך לצבא, עכשיו ממשיכים להציק לנו ולנבור באותם פצעים מדממים''. ילד מוגבל
אלכס רוזקובסקי
בנוסף, הוצע ללשכת הגיוס לבחון העברת הודעה בכתב לכל מועמד לשירות בצבא שקיבל פטור מגיוס, ולפרט בפניו את האפשרות להתנדב. עד תחילת חודש נובמבר עתידים הצדדים לגבש מסקנות, בהוראת סגן השר בן דהן, ולקבוע דרכים להעברת המידע אותו מבקש צה"ל לקבל, ובאיזו תדירות יעבור אותו מידע, כדי לגייס בקלות יותר בעלי מוגבלויות.
סגן שר הביטחון הרב אלי בן דהן אמר בתגובה: "בשונה מכל הצבאות בעולם, בנוסף למטרה העליונה שהיא להכריע את האויב, לצה"ל יש גם משימה חברתית והוא מגשים אותה גם על ידי בניית תוכניות ייחודיות לאוכלוסיות שונות. יש לצערנו בני נוער שאינם יכולים להתגייס עקב מגבלות פיזיות או נפשיות, ועלינו לפתור בהקדם האפשרי את נושא זימונם לצבא. אין שום סיבה שבעולם לגרום להם ולהוריהם עוגמת נפש מיותרת. אני שמח שהגורמים הרלוונטיים הביעו נכונות לשתף פעולה כדי להסדיר את הנושא".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg