סקר: רוב ההורים בחינוך הממלכתי אינם חוששים מהדתה

78.5 אחוז מהורי התלמידים בבתי הספר הממלכתיים מרוצים מלימודי היהדות במתכונתם הנוכחית, חרף הסערה שעוררה התוכנית של בנט. רוב ההורים העדיפו שצוות בית הספר יעביר את התכנים, ולא עמותות

nrg חדשות | 18/9/2017 13:45
תגיות: בארץ, סקר, הדתה,חינוך
על רקע זעקות ה"הדתה" הנשמעות לאחרונה במרחב הציבורי בישראל, מתפרסם סקר חדש, שלפיו רוב ההורים שילדיהם לומדים במערכת החינוך הממלכתית בישראל אינם שותפים להתנגדות הנחרצת לשילוב תכנים יהודיים בתוכנית הלימודים. עם זאת, מן הסקר עולה בבירור כי ההורים מעוניינים שאת התכנים יעביר הצוות הקבוע של בית הספר, ולא עמותות חיצוניות.
 
צילום: אבישג שאר ישוב
בנט בבית ספר בקרית אונו צילום: אבישג שאר ישוב

את הסקר ערך מכון גיאוקרטוגרפיה בשבוע האחרון של חודש אוגוסט, בליווי אקדמי של פרופ' חגית הכהן וולף, עבור ארגון פנים – איגוד ארגוני יהדות ישראלית. 78.5 אחוז מההורים לתלמידים בחינוך הממלכתי שהשתתפו בסקר השיבו כי הם תומכים בלימודי יהדות במסגרת בתי הספר היסודיים והעל יסודיים. 70.6 אחוז השיבו כי הם אינם חוששים שלימודי יהדות ישפיעו על אורח חייהם של ילדיהם.

עם זאת, רוב ההורים לילדים בחינוך הממלכתי מתנגדים לכניסתן של עמותות חיצוניות לבית הספר (62 אחוז) וסבורים  שיש להביא לילדים את מגוון ההשקפות – הדתית, החילונית, המסורתית, האורתודוכסית והליברלית (85.2 אחוז).

הסקר הקיף 507 הורים, נשים וגברים, חילוניים ומסורתיים, שילדיהם משתייכים למערכת החינוך הממלכתית הרגילה, בתי ספר יסודיים ועל יסודיים, המהווים מדגם ארצי מייצג של אוכלוסייה זו בישראל. ממצאי הסקר יידונו במושב מיוחד שיעסוק בנושא בפסטיבל הַקְהֵל שיתקיים בחוה"מ סוכות בנמל תל אביב, בהשתתפות השר לשעבר זבולון אורלב, פרופ' עליזה שנהר, ד"ר יהודה מימרן ופרופ'  מיכל מושקט ברקן.
 

זהו סקר ראשון מסוגו, אשר ביקש לברר מה הן עמדות ציבור ההורים לילדים בבתי הספר הממלכתיים ברחבי ישראל בסוגיית לימודי היהדות ותוכנית הלימודים לתרבות יהודית ישראלית שמוביל שר החינוך נפתלי בנט.

בשנה האחרונה התפתחה סערה ציבורית סביב סוגיית לימודי היהדות בבתי הספר הממלכתיים, לאחר שקבוצת הורים המכונה ׳הפורום החילוני׳ מחתה נגד הוספת תוכנית הלימודים של בנט, ׳תרבות יהודית ישראלית׳. במקביל פרסם ׳מכון מולד׳ תחקיר החושף כי עמותות דתיות ופוליטיות הקשורות ישירות למפלגת ׳הבית היהודי׳ מתוקצבות מתקציב משרד החינוך ומעבירות שיעורי יהדות לתלמידי החינוך הממלכתי.

למרות התחושה שנוצרה, שלפיה הורים לתלמידים בבתי הספר הממלכתיים אינם מעוניינים בלימודי יהדות כלל וכלל, רק 19.5% אמרו שהם מתנגדים ללימודי היהדות במתכונת הנוכחית. 62.5% מהנשאלים הביעו התנגדות לכך שלימודי היהדות יועברו על ידי גורם כלשהו שאינו מהצוות החינוכי הקבוע של בית הספר, ויתרה מזאת, 82.5% חשבו שיש להדריך את הצוות החינוכי הקבוע של בית הספר להעביר את שיעורי היהדות לתלמידים.
 
צילום: הדס פרוש/ פלאש 90
צילום: הדס פרוש/ פלאש 90
    
מנכ"לית פנים – איגוד ארגוני יהדות-ישראלית, מיכל ברמן, אמרה כי ״תוצאות הסקר מאששות את מה שאנו רואים בשטח באופן יומיומי. הרוב הדומם של הישראלים מצפה ממערכת החינוך הממלכתית לחינוך יהודי איכותי, לא פוחד מתפיסות עולם יהודיות מגוונות, ולא רוצה לוותר על העושר התרבותי המגיע מהמקורות היהודיים. עם זאת, ציבור ההורים מגדיר היטב את מה שהוא מצפה מארגונים חיצוניים לעשות – להכשיר מורים ולא להחליף אותם״.

ברמן הוסיפה: ״אנו קוראים לשר החינוך לקרוא את ממצאי הסקר ולגבות את רצון ההורים במעשים! לתקצב הכשרת מורים ולא עמותות המבקשות להחליף אותם. להעניק חינוך פלורליסטי עשיר ומגוון ולא לתת גיבוי לארגונים מטיפים המבקשים לשנות את אורח חייהם של התלמידים״.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך