"רוסיה ואיראן ינסו לשים יד על נכסים אסטרטגיים בסוריה"
לאחר מאמץ של חודשים הצליח הציר השיעי טהרן-חיזבאללה, בסיוע פוטין, לשחרר אזורים בסוריה מידי דאעש, ובכללם חלקים מהעיר דיר א-זור. במערכת הביטחון הישראלית מעריכים שהגורם העיקרי לשינוי הוא הרוסים
הציר השיעי מגיע בשבועות האחרונים להישגים בסוריה. לאחר מאמץ של חודשים רושמות איראן, חיזבאללה וסוריה, בגיבוי משטרו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, הצלחות בקרבות של משטר אסד נגד כוחות המורדים. בישראל מעריכים כי הגורם העיקרי לשינוי הוא הרוסים.
כוחות צבא אסד בדיר א-זור
צילום: AFP
מוסקבה השכילה לחבר נכונה את הכוחות הרבים הפועלים על אדמת סוריה ולאחד אותם, וכך להשיב לרשות הנשיא בשאר אל-אסד נתחי ארץ שלא היו בשליטתו מאז שפרצה מלחמת האזרחים, אשר נתפסו בידי המדינה האסלאמית. בשבוע שעבר שוחרר אזור דיר א-זור, שבו תקפה ישראל לפני עשור, כך על פי פרסומים זרים, מתקן גרעין.
דאעש כבש את דיר א-זור שבצפון-מזרח המדינה לאחר שהטיל עליה מצור ממושך. תושבי המקום היו תחת שליטה בלעדית של הארגון, ושיתוף הפעולה הנוכחי בין הציר השיעי והרוסים הוביל כאמור לשחרור התושבים מעולו של ארגון הטרור הקיצוני.
משטר פוטין הצליח בין השאר לרקום שיתופי פעולה עם טורקיה, ירדן וארה"ב – עם כל אחת מהן בתחומים אחרים ובאזור אחר של המדינה, וכך חוזק כוחו של אסד. וושינגטון, למשל, נטלה חלק בכל מה שקשור לתקיפות אוויריות נגד מטרות של המדינה האסלאמית.

פוטין ורוחאני
צילום: EPA
במערכת הביטחון סבורים כי ההתפתחויות הללו בסוריה אינן מסמנות עדיין את סוף המערכה האזרחית שם. אחת ההערכות לנוכח ההצלחות של איראן ורוסיה היא שבמקביל לסיוע הנרחב שהן מעניקות למשטר אסד, מדינות אלה יתחרו על תפיסת בעלות על נכסים אסטרטגיים בסוריה. בין הנכסים הללו נכללים בארות נפט, שאנשי המדינה האסלאמית ניסו לשים יד עליהן בהצלחה חלקית, ונשק כימי, שחלקו הופעל במהלך הקרבות ועוד נותרו ממנו כמויות ששיעורן לא ידוע.
ישראל צופה על הנעשה בשש השנים האחרונות מעבר לגבול, תוך מאמץ לשמור על האינטרס הביטחוני שלה במציאות החדשה שנוצרה במזרח התיכון. רק לפני שבוע ייחסו כלי תקשורת זרים תקיפה ישראלית נגד מתקן לייצור טילים ונשק כימי בסוריה - עוד נכס אסטרטגי שיוכל לעניין את האיראנים והרוסים ביום שאחרי משטר אסד.
פגישות תיאום נרשמו לאחרונה בין ראש הממשלה בנימין נתניהו והנשיא הרוסי ולדימיר פוטין, ובמסגרת הציר בין המדינות עוברים דיווחים על הנעשה משני הצדדים כדי למנוע חיכוכים מיותרים.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg