למרות ההצהרות: ישראל לא חותרת ל"הכרעה" מול חמאס וחיזבאללה

המילה "הכרעה" חזרה כחוט השני בתרגיל הגדול שקיים צה"ל השבוע, אולם הפרשנות המקובלת בציבור למונח, אינה בהכרח המטרה הצבאית בעימות הבא. לפי האסטרטגיה הצה"לית, אין שום תכנית לרסק את החיזבאללה, או למוטט את החמאס

יוחאי עופר | 14/9/2017 23:54
תגיות: צבא וביטחון,הכרעה,חיזבאללה,חמאס,צה"ל
האם צה"ל באמת יכריע את חיזבאללה או את חמאס? בכלל לא בטוח. בתרגיל הגיס בפיקוד צפון נשמעו בשבוע וחצי האחרונים לא פעם המושג הכרעה. "זה לא עוד מערכה עם רעיון הרתעתי, לתת למישהו פליק מספיק חזק בשביל שנים של שקט אל הכרעה" אמר קצין בכיר בפיקוד צפון לפני התרגיל.
 
צילום: דו''צ
תרגיל הגיס בצפון צילום: דו''צ

מפקד אחת האוגדות שנטלו חלק בתרגיל אמר השבוע "התפקיד שלנו הוא להכריע את חיזבאללה חלק אחרי חלק, ולהרוס תשתיות ולהרוג מפקדים". לדבריו, ההנחיה שקיבלו בתרגיל היא הכרעת חיזבאללה. "אם בתמונת הסיום אני לא אצטרך לתת הסברים זו הכרעה" הסביר אותו מפקד אוגדה. בפועל, כאשר מנסים להבין מהי הכרעה, התשובה היא לא חד משמעית. ניתן לחשוב כי כאשר מדברים על הכרעה צבאית אזי הצד השני ספג פגיעה אנושה עד כדי מיטוט ארגון חיזבאללה או חמאס.

ביום שלישי שעבר יצא לדרך התרגיל הנרחב בפיקוד הצפון והיום הוא נגמר. זהו תרגיל גיס לראשונה מזה תשע עשרה שנים, כאשר כוחות גדולים בסדיר ובמילואים, ועשרות אלפי אנשי מילואים נטלו בו חלק ודימו לחימה מול חיזבאללה.  מטרת התרגיל כפי שהצהירו בצה"ל בראשיתו הייתה לפעול בדומה לימים של עימות, ובין היתר נבחנו בו תרחישים של פינוי יישובים בפועל, עם חיילים המדמים אזרחים, וכן שינוי מקומות של מפקדות צבאיות שיהיו תחת מתקפות של ירי טילים ורקטות.
 
צילום: אי.פי.איי
כוחות שריון על גבול רצועת עזה צילום: אי.פי.איי

בנוסף כלל התרגיל דימוי חדירה ליישוב, ואחריו הנחיה של הקבינט לצאת למערכה להכרעת ארגון הטרור הלבנוני חיזבאללה. אלא שבפועל זה לא המצב, והכרעה הצבאית במערכה הבאה לא תגיע כנראה עד כדי מיטוט. ההצהרות שנשמעו בכלי התקשורת בשבוע וחצי האחרונות הן בעיקר סיסמאות חזקות אבל העימות הצבאי הבא אליו תכנס ישראל, לא יגיע עד כדי מיטוט של חיזבאללה או של חמאס, ולא תהיה בסופו הכרעה מוחלטת אלא אולי רק תמונת ניצחון טובה.

בפועל, עשור אחרי לבנון השנייה נשמר השקט בגבול הצפון, ושלוש שנים אחרי מבצע 'צוק איתן' נשמר השקט בדרום הארץ והחודשים האחרונים הם השקטים ביותר מזה שנים. ישראל לא הכריעה את שתי המערכות הללו, ואולי הנחיתה בהם מכה קשה, אך הגיע למנגנון סיום מסודר שהוביל להפסקת האש. מסמך אסטרטגית צה"ל, שפורסם לציבור לפני שנתיים, מגלה מהי אותה הכרעה עליה מדברים בשבוע וחצי האחרונים, ולא מיטוט חיזבאללה, חמאס ארגון טרור לא מופיעים בתוכניות הצבא, וגם ההכרעה לא תהיה מוחלטת וחד משמעית.
 

 
"עקרונות תפיסת הביטחון הלאומי" על פי מסמך האסטרטגיה הרשמי של צה"ל בו ניתן לעיין באופן חופשי ברשת האינטרנט אלו הרתעה, התרעה, התגוננות והכרעה. ניצחון והכרעה באים לידי ביטוי במימוש העליונות הצבאית להשגת מטרות הדרג המדיני וברמה הטקטית- הכרעת האויב בכל מפגש. מערכה להשגת הכרעה היא אחד מראשי הפרקים אשר מופיע בהמשך המסמך. "ברמה האסטרטגית בהגיון פעולה זה יש לחתור לניצחון תוך יצירת מצב שבו ניתן לכפות על האויב הפסקת אש או הסדרה מדינית, מתוך עמדת כוח המבוססת על הכרעתו הצבאית, או על אי יכולתו ואי רצונו להמשיך בלחימה. לניצחון המבוסס על הכרעה תרומה חשובה ליצירה או לחידוש הרתעה" נכתב.

ההכרעה שנדרשת היא טקטית, והפעלת כוח שתוביל לשלילת רצונן ויכולתו של האויב להמשיך בלחימה ולפעול. "ההישגים העיקריים ביצירת הכרעה מול אויב דמוי חיזבאללה וחמאס יהיו- שלילת יכולת על ידי השמדת כוחות האויב, צמצום אפקטיביות היכולת נגד העורף הישראלי, הגעה ליעדים אשר נתפסים בראיית האויב כבעלי ערך, פגיעה ברצון האויב להמשיך בלחימה".
 
צילום: דובר צה''ל
חיילים בצוק איתן צילום: דובר צה''ל

המסמך הצבאי הרשמי מלמד כי מיטוט חיזבאללה או כיבוש רצועת עזה אינם חלק מהכרעה, וכאשר יפגעו יכולות בצד השני או יושמדו כוחות אויב והפגיעה בעורף הישראלי תצומצם ניתן יהיה להכריז על הכרעה ישראלית, אך לא בטוח כי זוהי באמת הכרעה.  

צה"ל למעשה ירצה לממש את המשימה שיטיל עליו הדרג המדיני- להגיע לקצה החץ שיסמנו לו במפות ולעמוד ביעדים שיגדירו להם, וזו תהיה הכרעה בעיני צה"ל. זה לא נראה כי מישהו באמת נערך ללכת עד הסוף ולכתוש את חיזבאללה בלבנון עד הרקטה האחרונה שלו. צה"ל והדרג המדיני מנהלים שיח רחב על התפיסה והתוכנית האופרטיבית של הצבא ליום פקודה. הקבינט הוא זה שינחה את מפקדי הצבא מה לעשות וסיום עם 'הישגים טובים' זה משהו שיספק ככל הנראה את ראשי מערכת הביטחון והמדינה גם בסיבוב הבא. הכרעה תהיה מימוש התוכנית הטקטית שיציב הדרג המדיני בפני צה"ל, ולא מעבר לזה. אפשר להניח בזהירות שאין מי שירצה להיכנס להרפתקה שדורשת כיבוש שטחים בלבנון או ברצועת עזה.


היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך