"ארי איש ישר, לא השאירו לו הרבה ברירות"

איב הרו, דודתו של ראש הסגל של נתניהו שהפך לעד מדינה בפרשיותיו, מבטאת את התחושות הקשות של המשפחה, רואה באחיינה קורבן של המערכת והודפת את ההאשמות ב"בגידה"

צביקה קליין | 11/8/2017 18:03
תגיות: פוליטי,ארי הרו
בשעת לילה מאוחרת בקיץ 2001 נסעו בני הזוג בנימין ובת-שבע שהם מצומת תפוח לכיוון היישוב שילה בבנימין שבו התגוררו. כשעברו ליד הכפר לובן אל-שרקייה, יידו פלסטינים אבנים לעברם. בנם הבכור יהודה, תינוק בן חמישה חודשים בלבד, נפגע מאבן גדולה בראשו. הוא פונה במצב קשה לבית החולים 'הדסה עין כרם' בירושלים, וכעבור שישה ימים נפטר.

ארי הרו היה אז צעיר אלמוני ששהה בחופשה בארה"ב עם אשתו הטרייה. משם הוא עקב בדריכות ובדאגה אחרי גורלו של התינוק יהודה. בת-שבע, האם, היא בת דודתו, וגם חברת ילדות שגדלה איתו ביישוב גינות-שומרון.
 
צילום: פלאש 90
ארי הרו ראש לשכתו של נתניהו לשעבר. צילום: פלאש 90

"אני מתאבל על האובדן של משפחתי, על האובדן של ישראל, ותוהה מתי הסיוט הזה יגיע לקצו", כתב הרו באתר ישיבת 'אש התורה' לאחר היוודע מותו של יהודה. הוא תיאר את האנשים הרבים שהגיעו לבית החולים כדי לדרוש בשלומו של הפעוט שנלחם על חייו, ואת הטרגדיה של הורים המביאים לקבורה את תינוקם הרך. את דבריו סיים במסר: "אסור שהמוות שלו יהיה לשווא. יהודה היה רק תינוק, ללא חטא או אויב, אך הוא נהרג מסיבה אחת בלבד: הוא היה יהודי, בדרכו הביתה בארץ ישראל. כל אחד מאיתנו חייב לפעול כדי להבטיח שאנחנו עושים כל שביכולתנו למען עם ישראל וארץ ישראל. עלינו לחזור לישראל מארבע כנפות תבל וליישב את האדמה. עלינו לחזור לא-לוהים, מפני שרק הוא לבדו יכול לעזור לנו בשעה נוראית זו".

תקופה קצרה לאחר האירוע הטרגי במשפחתו החל הרו לשמש יועצו של בנימין נתניהו לקשרי חוץ. בהמשך, עם חזרתו של נתניהו ללשכת ראש הממשלה, מילא הרו תפקידים בכירים במחיצתו, ובהם ראש הלשכה וראש הסגל.

"לא דיברתי על זה עם ארי אף פעם, אבל אני חושבת שזה מה שגרם לו להיכנס לזירה הציבורית", אומרת השבוע ל'מקור ראשון' דודתו, איב הרו. "הטרגדיה שקרתה לבת הדודה שלו גרמה לו לרצות להיאבק שלא יקברו כאן תינוקות בגלל פיגועי טרור. כל אחד במשפחה לקח אז משהו על עצמו. אני למשל החלטתי להיות יותר אקטיביסטית בפעילות למען יו"ש. אני יודעת שארי רצה לגרום למדינה הזאת להיות טובה יותר".
 
צילום: מירי צחי
''אני חושבת שזה מה שגרם לו להיכנס לזירה הציבורית''. איב הרו. צילום: מירי צחי

בסוף השבוע שעבר, לאחר שנים רבות שבהן היה מהאנשים הקרובים ביותר לנתניהו, חתם הרו על הסכם עד מדינה בפרשיות שראש הממשלה מעורב בהן - תיק 1000 (פרשת טובות ההנאה מאילי-הון) ותיק 2000 (השיחות עם מו"ל 'ידיעות אחרונות' נוני מוזס). במסגרת ההסכם יורשע הרו בהפרת אמונים, ירצה עבודות שירות במשך חצי שנה וייקנס ב-700 אלף שקלים.

בני משפחתו הקרובים של ארי הרו גזרו השבוע על עצמם שתיקה, וסירבו להתראיין. לדבריהם, הם "נכוו" מעיתונאים אחרים שניצלו את חוסר ההבנה התקשורתית של הוריו של ארי, והוציאו מהם מעין ריאיון טלפוני קצר בניגוד לרצונם. לבסוף הם החליטו לשלוח את הדודה איב, שתייצג אותם לראשונה בריאיון לעיתונות ותמסור את נקודת מבטם.

"אני קרובה לארי בגיל יותר מלהוריו, ותמיד היינו בקשר טוב מאוד", אומרת איב. "הסכמתי לריאיון הזה כי אני רוצה לטהר את השם הטוב שלו. אנחנו מכירים אותו טוב כל כך, אני יודעת בדיוק למה הוא נכנס לפוליטיקה, ורציתי הזדמנות לומר את האמת. המשפחה לוקחת את הסיפור קשה מאוד. שוכחים שארי מתמודד עם החקירה הזאת כבר שנתיים, לא רק מהשבוע. יש לחץ גדול עליו ועל משפחתו כבר הרבה מאוד זמן. אם אתה שואל אותי, זה לחץ לא פרופורציונלי למעשים שמייחסים לו".

איך ההורים שלו והמשפחה כולה עוברים את הימים האלה?
"להורים שלו קשה מאוד. אנחנו ממש דואגים לאבא שלו שבשנים האחרונות יש לו בעיות רפואיות. יש לי שבעה ילדים, ואם אחד מהם היה עובר מה שארי עובר הייתי משתגעת. אני יכולה רק לדמיין, זה נורא. אנחנו עושים מה שאנחנו יכולים כדי לתמוך בארי. אני יכולה לומר שהמצב הוא לא הוגן".

"אנחנו עדיין גאים בו"

הרו (56), תושבת אפרת ופסיכולוגית בהכשרתה, עובדת כיום כמורת דרך. כמו הוריו של ארי, גם היא עלתה עם משפחתה מלוס-אנג'לס. היא מוכרת כדוברת חריפה בתקשורת הזרה ומול קבוצות מבקרים מכל העולם למען ההתיישבות ביהודה ושומרון. היא גם בעלת פודקאסט פופולרי באנגלית בענייני ישראל ויהדות. "אני מכירה את ארי מאז שהיה בן ארבע, כשהכרתי את בעלי", היא מספרת. "הוא היה ילד שובב, ג'ינג'י, תמיד עם חיוך. עלינו לארץ שלוש שנים אחריהם".

משפחת הרו היא מעין משפחת אצולה בקהילה האנגלו-סקסית בישראל. רוב דודיו של הרו הם רופאים, והמשפחה מוכרת מאוד בקהילה. "אלה מאיתנו שעולים ממדינות מערביות עושים את זה מציונות נטו", אומרת איב הרו. "המשפחה שלנו במיוחד לא סבלה מבחינה כלכלית ובוודאי לא מאנטישמיות. כולם היו רופאים, וחיו בארה"ב בצורה טובה מאוד. אבל אם יש מדינה יהודית אחרי אלפיים שנה, לא נחיה בה? זה היה האתוס של המשפחה, וארי גדל עם זה. היום גינות-שומרון הוא מקום יפהפה עם עצים ומדרכות, אבל כשהוריו של ארי עלו לשם מלוס-אנג'לס, זה לא בדיוק היה מקום שנוח לחיות בו. לא היה קל לנסוע כל יום דרך הכפר עזון. זו הייתה חלוציות של ממש".

חשתם גאווה במשפחה בתפקידים הבכירים שארי מילא?
"עד לרגע זה אני גאה בו מאוד. אני יודעת מה הוא עשה כדי להגיע להיכן שהוא הגיע, ואיזה אדם מדהים הוא. לא התגאינו בפני אחרים כי גם ארי אף פעם לא התגאה. עד השבוע אף אחד בישראל לא ידע מי הוא, ויש סיבה לכך. הוא גם לא רצה לקדם את עצמו. שם המשפחה 'הרו' הוא לא בדיוק נפוץ, אז מדי פעם היו שואלים אותי ועלה שהוא עובד במשרד ראש הממשלה, אבל מעולם לא השתמשתי בשם שלו כדי להתקדם בחיים. אני יודעת גם אילו מטרות הוא רצה ליישם. למשל, הוא קשור מאוד לחברון ולארגוני צדקה רבים".
 

צילום: מירי צחי
''הוא קשור מאוד לחברון ולארגוני צדקה רבים''. צילום: מירי צחי

הרו מספרת כי באחת משיחותיה האחרונות עם אחיינה היא אמרה לו שהיא "רוצה לתת צדקה, כדי שמהחושך הזה יצא אור", והוא הציע לה לתרום לישיבת שבי חברון. לדבריה, הוא ניסה לפעול להתקנת מעלית במערת המכפלה, שתאפשר לנכים לבקר בה בקלות.

מהתיאורים השונים בתקשורת עולה בעיקר דמות של "איש נחמד".
"זה לא מדהים? כל אדם שהכיר אותו אמר שהוא בחור נחמד, ואתה שומע את זה מאנשים שהיו יכולים לקנא בו בלשכה. כולם אמרו 'זה אדם שטוב שיהיה לצדך', או שהוא 'בפרופיל נמוך'. אי אפשר לזייף דבר זה. אם הוא לא היה כזה - היו יודעים. הוא גם לא רצה קשר עם עיתונאים".

מדברים על כך שהעדות של ארי עלולה להפיל את ממשלת הימין.
"זה בטח הורג אותו. הוא מאמין בנתניהו, במנהיגות שלו, כל השנים הוא אמר עליו דברים נפלאים. הוא היה כל כך נאמן לנתניהו, וגם שילם מחיר גבוה על הנאמנות הזאת. הוא כל הזמן היה מוקפץ למשרד, בכל שעות היממה. אגב, לא הסכמנו בעניין הזה. אני רציתי ימין חזק יותר. אמרתי לו 'אני גאה בך, אבל אני לא מצביעה לביבי אלא לבית היהודי'. הוא כיבד את זה. זה הזוי שמשתמשים בארי ולוחצים עליו כדי להפיל ממשלת ימין. כל המשפחה שלנו ימנית ציונית, וזה הדבר האחרון שארי רוצה שיקרה. ארי מרגיש שביבי הכי טוב לנהל את המדינה הזאת בכל רמה: ביטחונית, כלכלית, מדינית, בינלאומית. הוא נאמן לביבי כמו שכל תומך של ראש הממשלה היה רוצה".
 
צילום: AP
''הוא מאמין בנתניהו, במנהיגות שלו, כל השנים הוא אמר עליו דברים נפלאים''. צילום: AP

היו דיווחים כאילו מקורבים לארי הביעו אכזבה מנתניהו שלא תמך בו.
"אני לא שמעתי דבר כזה מארי, אבל אני מאמינה שביבי דואג לעתיד הפוליטי האישי שלו. זה עולם אכזר. במשך עשר שנים הייתי חברת מועצה באפרת והכרתי קצת את הזירה הפוליטית. יצאתי משם כי העולם הזה הוא לא בשבילי. אני רוצה שכולם יצליחו, אבל פוליטיקה זו פירמידה, וכדי להגיע גבוה צריך לטפס על אנשים. נתניהו בפסגת הפירמידה, ואני מאמינה שהוא רוצה להישאר שם".

מנגד היו גם גורמים בסביבת ראש הממשלה שאמרו שארי בגד בביבי.
"זו הדעה שלהם כי הם קרובים לנתניהו ודואגים ממה שיקרה. שוב, זה בטח קורע לארי את הלב לשמוע דברים כאלה. אנחנו יודעים את המחיר שהוא שילם בשביל העבודה הזו ואת המחיר שהוא שילם במשך שנתיים של חקירות. לפני שלוש שנים, כשנתניהו קרא לו להתמנות שוב לתפקיד בלשכה, הפעם כראש הסגל, שאלתי אותו 'למה לך? כבר עשית את שלך'. אבל הוא אמר לי שהוא שאל רב אם לחזור לעולם הזה, והרב אמר לו 'כשראש הממשלה של מדינת ישראל מבקש שתצטרף אליו ותייעץ לו בתקופה קשה של נשיאות אובמה, ההסכם עם איראן, בנוסף לצרות הקבועות של חמאס, חיזבאללה והרשות - לא אומרים לא'. אני לא יודעת מיהו אותו רב, אבל רוב הדתיים-לאומיים לא רצים לרבנים. זו לא בדיוק ההתנהלות במגזר שלנו. האמת? הייתי מופתעת שארי עשה את זה. ראיתי שהוא היה קרוע כי הוא ידע איך זה ישפיע על חייו האישיים והמשפחתיים. אבל אם הוא שאל רב וזו התשובה שקיבל, אז זו 'שליחות' והוא לא יכול להגיד לא.

"לפני שנתיים הם חגגו בת-מצווה לבת, והמזכרת בסוף האירוע הייתה סימנייה לספר עם התפילה לשלום המדינה. זה הטקסט שהוא החליט לתת לאורחים בשמחה המשפחתית שלו. זה מסביר בצורה עמוקה מה שהוא עשה אצל ראש הממשלה. הרבה מאיתנו עושים דברים שהם לא טובים לנו אישית, אלא בשביל העם. תראה, לכבס כיסויים לדיסקיות זה לא הדבר האהוב עליי, אבל שלחתי את ילדיי לצבא כי מישהו צריך להגן על המדינה הזאת. כך ארי עשה במשרד ראש הממשלה. הוא הגן על המדינה שלו, ואף על פי שזה השפיע עליו אישית הוא היה חייב לעשות את זה, אבל זו לא הייתה החלטה פשוטה".
 

צילום: פלאש 90
בטח קורע לארי את הלב לשמוע דברים כאלה. ארי הרו לצד נתניהו. צילום: פלאש 90

ועדיין, ארי הוא עד מדינה, כלומר הוא הודה שעבר עברה פלילית.
"אני לא שופטת אותו, אף אחד לא יודע מה הוא היה עושה במצב כזה. הוא היה רוצה שזה יהיה אחרת, יש הרבה סיבות למה החליט כך. אלה היו שנתיים עם לחץ גדול על חייו האישיים. ארי איש ישר. כולנו יודעים שהמערכת חזקה ומתישה ולא משאירה הרבה ברירות, ואז אתה מודה. אין לי ספק שאם היה משפט הוא היה מזוכה. מדובר בפרוצדורות ולא במהות. המשאבים שהוקדשו לא סבירים לעברות המדוברות. סמוך לבת-מצווה של הבת שלו ערכה המשטרה חיפוש בביתו, עשו ממש בלגן. זה קרה כבר לפני שנתיים. כל החלטה שארי יקבל אני מכבדת, ובטוחה שזו ההחלטה הנבונה".

פעילות מאחורי הקלעים

ארי הרו נולד בשנת 1973 לגלנדה ולד"ר אד הרו, בבוורלי הילס שבקליפורניה. בן שני, לאחר אחותו הבכורה בת' שנולדה עם תסמונת דאון. בין ארי לאחותו בת' התקיים במהלך השנים קשר מיוחד וקרוב. סבו מצד אביו היה מנהיג בולט בקהילה היהודית בלוס-אנג'לס, ואיש עסקים מצליח בתחום הרפואי. הוא שימש נשיא בית הספר היהודי 'הלל' שבו למד ארי בצעירותו, ונשיא בית כנסת בבוורלי-הילס.

לגלנדה ואד שבעה ילדים, שלושה מהם - תאומים ובן נוסף - מאומצים. "כשהחלטנו לאמץ את התאומים, ולאחר כמה שנים בן נוסף, תמיד שאלנו את ארי ואת שאר הילדים אם הם מוכנים לקבל עוד אחים", סיפרה לנו לפני כשנה האם, גלנדה. "ארי תמיד היה אומר כן. הוא תמיד היה המנהיג, מעין אח בכור".

המשפחה עלתה לישראל בשנת 1985, כשארי היה בן 12. הם התגוררו במשך חצי שנה במרכז הקליטה ברעננה ואז עברו לשכונת נווה-עליזה בגינות-שומרון, שמתגוררת בה אוכלוסייה אנגלו-סקסית גדולה.
  

צילום: ראובן קסטרו
הם התגוררו במשך חצי שנה במרכז הקליטה ברעננה. רחוב אחוזה ברעננה. צילום: ראובן קסטרו

מאחורי ביתם הקימו בני המשפחה את מגרש הבייסבול הראשון בשומרון, וארי בילה בו שעות רבות. ענף הספורט האמריקאי הפופולרי הביא אותו ללשכת ראש הממשלה, לאחר שהכיר את רון דרמר, כיום שגריר ישראל בארה"ב, ואת אלי גרונר, כיום מנכ"ל משרד ראש הממשלה, בליגות הבייסבול והפוטבול בישראל.

ארי למד בישיבה התיכונית בקרני-שומרון ולאחר מכן בישיבת הכותל, ושירת במסגרת ההסדר בחטיבת גולני. לאחר הצבא המשיך ללימודים באוניברסיטת בר-אילן, וכשסיים נסע ללמוד פסיכולוגיה בברוקלין קולג' בניו-יורק. כשחזר לישראל עבד במשך תקופה קצרה בתחום המכירות בעבור 'מקור ראשון', וכן בעבור Honest Reporting, ארגון ביקורת תקשורת פרו-ישראלי. הרו הוא בעל תואר שני במדעי המדינה מאוניברסיטת תל-אביב.

בשנת 2002 החל הרו לשמש יועצו של בנימין נתניהו לקשרי חוץ, והממונה על גיוס תרומות בחו"ל. באותם ימים הוצע לו תפקיד קטן לכאורה, אך בעל פוטנציאל: לעמוד בראש ארגון 'ידידי הליכוד' בארה"ב, שנקלע אז לחובות גדולים. "הוא היה מביא מרצים לארה"ב, והקשר בינו ובין נתניהו וח"כים אחרים נעשה משמעותי יותר", אמרה לנו אמו באותו ריאיון. "הוא גייס הרבה כסף לליכוד, וצבר קשרים טובים ברחבי ארה"ב. הוא היה רציני מאוד ועבד קשה, ואם היה רוצה להישאר באמריקה היו לו המון הצעות עבודה בארגונים יהודיים-ציוניים. אבל זה לא עניין אותו".
 
צילום: יוסי זליגר
''הקשר בינו ובין נתניהו וח''כים אחרים נעשה משמעותי יותר''. צילום: יוסי זליגר

בניו-יורק הכיר את אשתו נעמי, קנדית במקור, והם נישאו כשהיה בן 26. לשניים ארבעה ילדים. הם חזרו לישראל, ומתגוררים במודיעין. לאחרונה דווח כי הרו ורעייתו בהליכי גירושין, דבר שהוסיף ללחץ שהיה נתון בו ותרם אולי להחלטתו לחתום על הסכם עד המדינה. ב-2007 חזר הרו לעבוד כיועץ לענייני חוץ של נתניהו, אז יו"ר האופוזיציה. ב-2008, לאחר שעזבה איילת שקד את תפקידה כראש הלשכה של נתניהו יחד עם נפתלי בנט ששימש ראש המטה, הוא החליף את מקומה כראש הלשכה.

לאחר בחירות 2009 הצטרף הרו לנתניהו כמנהל לשכת ראש הממשלה. "לביבי תמיד היה אמון גדול בארי", אמרה האם. "הוא תמיד ניסה להיות ברקע, לא רצה את החזית". היא תיארה שיחה שבה אמר לה בנה כי "יש כאלה שאוהבים ללכת פיזית ליד נתניהו, כדי שיראו אותם בתמונה ובטלוויזיה", אבל הרו עצמו לא היה מעוניין בחשיפה.
  
צילום: יוסי זליגר
לאחר שעזבה איילת שקד את תפקידה כראש הלשכה של נתניהו הוא החליף את מקומה כראש הלשכה. צילום: יוסי זליגר

בשנת 2010 עזב הרו את לשכת נתניהו, בעקבות מה שהוגדר אז כבעיות בריאותיות. הוא הקים חברת ייעוץ אסטרטגי בשם 3H Global. בין לקוחותיו נשיא פרגוואי שהחברה ניהלה בשבילו קמפיין בחירות, עיריית מודיעין, מרכז שמעון ויזנטל, הנח"ל החרדי וגופים נוספים. בספטמבר 2013 נקרא שוב לסביבת נתניהו, הפעם לתפקיד ראש הסגל במשרד ראש הממשלה. הוא חתם על הסכם ניגוד עניינים, שבו התחייב להתנתק מחברת הייעוץ. מספטמבר 2014 שימש הרו גם ממלא מקומו של מנהל הלשכה בעקבות פרישתו של אייל חיימובסקי. בינואר 2015 עזב הרו את הלשכה כדי לעבוד במטה הבחירות של הליכוד.

בדצמבר 2015 נחקר הרו בחשד שפעל בניגוד עניינים בתקופה שבה עבד בלשכת נתניהו. כמה חודשים לאחר מכן נחקר שוב. בפברואר האחרון הודיעה משטרת ישראל כי גיבשה נגדו תשתית ראייתית לשוחד, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, קשירת קשר לביצוע פשע והלבנת הון. כאמור, בסוף השבוע שעבר הוא חתם על הסכם עד מדינה.

איומים בפייסבוק

השבוע פרסם עמית סגל בחדשות 2 דברים שאמר הרו לכאורה למקורביו, תוך התייחסות לעדת מדינה מפורסמת אחרת, מזכירתו לשעבר של ראש הממשלה אהוד אולמרט: "אני לא שולה זקן, זה לא דומה", אמר הרו על פי הדיווח. "זה לא שעברתי על החוק יחד עם נתניהו ועכשיו אני מחפש להפיל את זה עליו כדי לחמוק מעונש. מאשימים אותי בעברה שאיננה קשורה אליו, ולדעתי לא עברתי אותה".

"בעיניי לא צריך בכלל להשוות", אומרת איב הרו. "אני לא יודעת מה הוא אמר או לא אמר, לא הייתי בחדר. קשה לי להאמין שהוא אמר את זה. במה שמאשימים את ביבי, ארי לא קשור. לא ב-1000, לא ב-2000, לא ב-3000 ולא ב-4000. אני רק יודעת מה שאני קוראת בעיתון, ואני יודעת שארי מסויג מאוד מהפרסומים. הבעיה היא שהשמועות מתרוצצות כל הזמן, ואי אפשר לדעת למה להאמין. בכל פעם שאני קוראת סיפור בתקשורת שאני מכירה את הפרטים, אני מבינה כמה אין דיוק. ציטוטים שנתתי בעבר נכתבו מחדש, וכך גם במצב הנוכחי. קשה לראות את זה".
 

צילום: אמיר מאירי
''בעיניי לא צריך להשוות'', שולה זקן. צילום: אמיר מאירי

הרו חושפת כי אחיינה קיבל מסרים בעייתיים ביותר דרך הרשתות החברתיות. "היו עליו איומים ברצח, ונאלצו להתקשר למשטרה. יש הרבה מטורפים שלא יודעים שום דבר על המקרה המסוים, ועדיין מדברים ככה. אני דואגת לארי ומקווה שהוא ישמור על עצמו".

לסיום, יש מסר שתרצי להעביר לקוראים?
"חוץ מכמה זה לא הוגן? אדם שהיה כל כולו למען המדינה? עמית סגל כתב ב'מקור ראשון' שמישהו בלשכת ראש הממשלה שקינא בו גרם לפתיחת החקירה נגדו. זה נוראי אם זה מה שקרה. אני מקווה שהצדק ייעשה. אני חייבת להאמין שיש צדק במדינה, שלא מרשיעים אדם עד שמוכיחים. ברשתות החברתיות כבר נעשה לו משפט, כתבו עליו דברים נוראיים. אני מקווה שהאמת תצא לאור. אני מאמינה בארי, הלב נשבר בגללו.

"אנחנו מכירים הרבה ציונים אמריקאים שלא עולים, ואני לא מבינה אותם. בכל בוקר אני מתעוררת ולא מאמינה שאני חיה כאן. זו זכות לחיות כאן, זו הגשמה של כל הנבואות. חבל שמישהו שעבד קשה כל כך כדי שדברים בישראל יהיו טובים יותר, מקבל יחס כזה. חבל שיהיו אנשים שיגידו 'אם זה מה שקורה, אז לא נעלה'. זה יהיה נוראי. צריך כאן עוד ועוד יהודים. יש עוד המון עבודה לעשות במדינה המדהימה הזאת".


היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך