Israel Defense

הביקורת הציבורית על המוסד הפכה לקשה יותר

עמי רוחקס דומבה | 03/08/2017 18:20
https://youtu.be/HNt7ZtvOvFE
https://youtu.be/HNt7ZtvOvFE IsraelDefense

כפי שדיווחנו כאן בחודש ינואר האחרון, ראש הממשלה הוציא עבור המוסד צו חיסיון תחת פקודת העונשין. בהיבט המשפטי מדובר בצעד חריג ששם את המוסד מעל לחוק והופך כל אזרח שיזכיר פרטים אודות אנשים או מתקנים של המוסד למרגל שצפוי לקבל עונש מאסר עולם כמעט באופן אוטומטי.

הצו נכנס לתוקף באותו חודש (כשבוע לאחר מכן) אך אושר היום (ה') על ידי ועדת חוץ וביטחון במסגרת דיון תחת הכותרת "צו העונשין (הכרזה על עניין סודי), התשע"ז-2017", כך לפי פרסום של 93fm.co.il.

נזכיר כי בצו החיסיון שאושר תחת צו העונשין, הסמכות להחליט איזה מידע ניתן לשחרר ניתנת לראש המוסד או לקצין הביטחון של המוסד. כלומר, במובן מסוים, נותנים לחתול לשמור על השמנת. למה שרמס"ד ירצה להשחיר את הארגון שהוא אמון עליו אם בעתיד הארגון יהיה מעורב בפרשה פלילית?

כדי להוסיף שמן למדורה, פרסם היום משרד המשפטים הנחיות פרקליט המדינה הקובעות כי במהלך תביעה, חומר של גופי ביטחון כולל זה של המוסד ימסר לסנגור או לנאשם לעיון רק באישור שופט בית המשפט העליון.

עוד מוסיפה ההנחיה: "תכליתו המרכזית של תיקון 75 היא למנוע פגיעה בלתי נדרשת במערך המודיעין באמצעות צמצום החומר המודיעיני הנמסר לנאשמים ללא צורך, והכל מבלי שהדבר יפגע בהגנת הנאשם".

אין ספק כי אישור צו החיסיון של המוסד תחת צו העונשין  והתיקון בהנחית פרקליט המדינה הם צעדים שמטרתם להגן על פעילות המוסד כגוף חשאי. אך מצופה מראש ממשלה ומראש המוסד שרוצים להסדיר את פעולת המוסד בחוק, שיעשו זאת דרך הליך חקיקה מקובל. כמו שעשו בנוגע לשב"כ.

בצורה כזו השמירה על המוסד באמצעות חקיקה הייתה עוברת את הרשות המחוקקת (נבחרי הציבור) ומתייחסת בצורה מאוזנת יותר למתח שבין שלטון דמוקרטי לבין הצורך בהגנת המוסד כחלק מדמוקרטיה מתגוננת מאשר אישור חפוז של צו חיסיון ששם את ועדת החוץ והביטחון במקום של 'חותמת גומי' בעל כורחה.



לכתבות נוספות באתר ISRAEL DEFENSE היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך