שבועות לפתיחת הלימודים, בממשלה עדיין לא מצאו פתרון לילדים האלרגיים
בזמן שמשרד הרווחה לא מעוניין לקחת אחריות ומשרד הבריאות אינו מוכן לספק פתרון לילדים האלרגיים, מאות הורים שרויים במצב של חוסר ידיעה לקראת השנה הקרובה. הילדים צפויים להישאר בבית או להישלח למסגרת בה הם עלולים להיות בסכנת חיים
פרסום ראשון: כחודש לפני פתיחת שנת הלימודים, משרד הרווחה האחראי על מעונות היום ומשרד הבריאות מתנערים מאחריותם לספק פתרונות למאות פעוטות אלרגיים ומטיחים אחריות אחד בשני. לאחר שמשרד הרווחה הודיע להורים ולמעונות כי לא יעניק עוד סייעות צמודות לילדים אלרגיים, ביקשה יו"ר הוועדה לזכויות הילד ח"כ יפעת שאשא ביטון להוביל למתווה מוסכם ולפני שבוע הנחתה את הצדדים לשוב אליה עם פתרונות. שני מכתבים שהגיעו ללשכתה השבוע משני משרדי הממשלה האמונים על הנושא, מראים כעת כי אין מי שייקח אחריות על הילדים."למשרד הרווחה אין את הידע והכלים לטפל בילדים הסובלים מאלרגיה מסכנת חיים. יתר על כן למשרד אין את התקציב הדרוש לממן העמדת סייעת צמודה לילדים אלה", נכתב לח"כ שאשא ביטון. בהמשך המכתב נטען עוד כי מי שאמון על יצירת פתרונות לילדים אלו הוא בכלל משרד הבריאות, שנדרש להמציא נהלים ברורים להתמודדות עם האלרגיות השונות ולהדריך במתן עזרה את הסייעות העובדות במעונות היום.

"העובדה שבאופן חריג הועמדו בעבר סייעות למשך שעתיים ביום לא סיפקה מענה הולם לבעיה ובאה על חשבון פעילות רווחה חשובה אחרת", כתב שר הרווחה חיים כץ במכתב וציין עוד כי מומחים שהעידו בפניי הוועדה אמרו כי אין באפשרות הסייעות להעניק מענה הולם ולכן אין בכוונתו לספק פתרונות לבעיה.
וכאילו אין די בהתנערות של משרד הרווחה, גם במכתב ששלח שר הבריאות יעקב ליצמן לח"כ שאשא ביטון נכתבו דברים דומים. "משרד הבריאות מעולם לא מימן מלווים אישיים לילדים הללו בעבר ואין ביכולתו לעשות זאת בעתיד", כתב השר ליצמן והוסיף: "אנו עומדים על כך שהפתרון לשהות הבטוחה של הילדים הללו הוא מניעת חשיפה לאלרגניים על ידי יצירת סביבה בטוחה והדרכת הצוות להתמודדות עם אירוע במקרה חשיפה".

השר גם התייחס לטענות שעלו בוועדה בנוגע לאישורים שנותנים רופאי הילדים להורים בדבר הצורך בסייעת אישית וכתב בתגובה: "המשרד אינו יכול לתת הנחיה קלינית גורפת לרופאים המטפלים, אבל כן נוכל לעבוד עם הארגון המקצועי במטרה לגבש קווים כלליים להתמודדות עם הבעיה".
כך, בזמן שהמשרד האמון על מעונות היום לא מעוניין בלקיחת אחריות ומשרד הבריאות אינו מוכן לספק פתרון לילדים האלרגיים, שרויים מאות הורים במצב של חוסר ידיעה. בעוד מספר שבועות תחל שנת הלימודים ואילו מאות פעוטות אלרגיים צפויים נכון לשעה זו להישאר בבית או להישלח למסגרת שבה המצב הנתון מהווה סכנת חיים ממשית עבור חלקם.
יו"ר הוועדה שלקחה תחת אחריותה את הילדים והוריהם בניסיון למצוא מתווה שיאפשר להם לפתוח את השנה אמרה ל-360: "בעקבות ההחלטה של משרד הרווחה והתנערותו מהנושא למאות ילדים אין פתרון לשנת הלימודים הקרובה, רק בשל היותם אלרגיים. אמנם פתרון מערך הסייעות שהיה נהוג עד כה הוא חלקי ביותר ואף היה אמור להיות זמני, אך ההחלטה האומללה והחד צדדית לבטלו, התקבלה מבלי לגבש פתרון חלופי וראוי לילדים האלה, שחלקם נרשמו כבר למעונות לשנה הבאה ואף אושרה להם סייעת, אישור שבוטל כאמור".

שאשא ביטון ציינה עוד כי הורים רבים הביעו בפניה את כעסם ודאגתם ואף ציינו את חששם מכך שייאלצו להישאר עם ילדיהם בבית ללא אפשרות לצאת ולעבוד. "לצערי הרב, נכון לעכשיו אין לי תשובות מספקות עבורם. מחר אקיים שוב דיון בוועדה, אך המדינה חייבת להבין כי מוטלת עליה החובה לקחת אחריות על הנושא ולא להתנער ממנו. אין להפלות את הילדים הללו שכל חטאם הוא האלרגיה שאותה הם סוחבים על כתפיהם הרכות, כל יום וכל שעה".
בדיונים קודמים שנערכו בנושא בוועדה ניסו הצדדים לגבש מתווה הולם לפתרון הבעיה, אולם עד כה בשל חוסר יכולת התגמשות לא נמצא פתרון והזמן הולך ואוזל. בדף עמדה של עמותת יהל לאלרגיות מזון שהוגש לוועדה לזכויות הילד לצורך דיונים שנערכו בנושא ובניסיון לגבש תוכנית מערכתית, נכתב כי ברחבי העולם מעונות היום הוכשרו להיות סביבה בטוחה לילדים האלרגיים.

בין היתר הוכשרו המטלות, ימי עיון נערכים במהלך השנה וכן הושם צוות מיוחד לפיקוח על הנושא. עוד הונחו המעונות להוצאת אלרגניים נפוצים כמו אגוזים מהמעונות וחולקו נהלי עבודה לצוות המטבח במטרה להכין אוכל בנפרד שלא יסכן את חייהם של הפעוטות האלרגיים.
גיבוש תוכנית מהירה אם כן על בסיס העקרונות הנהוגים בעולם נראית בהישג יד, אולם בזמן שמשרדי הממשלה מתנערים מהילדים במקום לעבוד על מתווה משותף הילדים מופקרים לגורלם. בדיון חירום שייערך מחר בוועדה מקווה ח"כ שאשא ביטון לנסות פעם נוספת להביא את הצדדים אל השולחן כדי שמאות ילדים אלרגיים יוכלו לפתוח את שנת הלימודים כמו חבריהם.
ממשרד הרווחה נמסר: "משרד העבודה והרווחה נותן סיוע לשילוב פעוטות מעוכָּבֶי התפתחות, וכן פעוטות עם מחלות מורכבות הדורשות סייעת שילוב. הסייעת אינה מורשית לבצע התערבות רפואית. הטיפול בילדים עם בעיות רפואיות נמצא בסמכותו של משרד הבריאות לכן יש לפנות אליו בנושא".
ממשרד הבריאות נמסר: "לצערנו, על פי חוק מעונות יום שיקומיים, פעוט במצב רפואי מסוג זה אינו זכאי למעון יום שיקומי (מעון כזה גם אינו מתאים לילדים ללא עיכוב התפתחותי). בגיל הצעיר, שאין בו 'חינוך חובה-חינם', אין מנגנון למתן ליווי מלא לפעוטות הזקוקים להשגחה מיוחדת. משרד הרווחה מספק מענה חלקי לפי הוראות התע"ס.
יצוין שפעוטות בעלי בעיה רפואית מסוג זה זכאים לגמלה מוגדלת מהביטוח הלאומי, היכולה לסייע גם למימון המלווה. למרות שהשמה במעונות רגילים אינה באחריות משרד הבריאות - הנושא נמצא בדיון בין מנכ"לי משרדי הבריאות והרווחה, ובכנסת, ויעשה מאמץ להציע סיוע הולם למציאת פתרון עבור פעוטות אלו במעונות היום הרגילים".