דרעי: "אם אלי ישי רוצה לחזור לש"ס - ברוך הבא"

יו"ר ש"ס אריה דרעי לא מתרגש מהירידה בסקרים והמחקירות נגדו. בריאיון הוא משבח את היחסים עם הבית היהודי, פוסל שיתוף פעולה עם לפיד, ומדבר גם על חקירות נתניהו, פרשת הצוללות וניצחון גבאי בעבודה. בעניין הכותל והגיור - הוא סבור שהחרדים רק מתגוננים

מקור ראשון
מיכאל טוכפלד וחגי סגל | 15/7/2017 10:20
תגיות: פוליטי, אריה דרעי,ש"ס
באמצע שנות התשעים, כאשר היה נתון בעיצומו של המשפט הפלילי שהתנהל נגדו ושהסתיים כידוע בשליחתו למאסר, השמיע אריה דרעי בעצב את המילים "חטאתי ביוהרה". בין היתר הוא סיפר על אלפי הצעירים הספרדים, שאחרי שנים רבות של תחושת נחיתות ראו לפתע צעיר משלהם מגיע לצמרת השלטון, ואימצו אותו כדמות לחיקוי. "הם מסתובבים עם פלאפונים ענקיים (אלה שהיו באותן שנים...) ונוסעים במכוניות פאר שכורות כדי להידמות לאריה דרעי", אמר אז, ולא לחיוב.
צילום: הדס פרוש, פלאש 90
אריה דרעי צילום: הדס פרוש, פלאש 90

חצי יובל אחרי, לא נותרה בו הרבה מהראוותנות הזו. הוא אוחז בידו סלולרי מיושן דור 0, ושולחנו ריק ממסך מחשב כלשהו. "אין לי אינטרנט, ואני לא קורא עיתונים חוץ מ'המודיע'", הוא מצהיר השבוע בלשכתו.

ובכל זאת, גם אם שער ראשו וזקנו האפירו במרוצת השנים ודיבורו הפך מתון יותר, הוא עדיין נחשב למי שעשה את הקאמבק המדהים ביותר בהיסטוריה הפוליטית של מדינת ישראל. 15 שנה לאחר שיצא מכלא מעשיהו הוא מוצא עצמו שוב בלשכת שר הפנים, ובעמדה שאהב תמיד: האיש החזק ביותר בקואליציה, כזה שאוחז את הממשלה במקומות הרגישים ביותר.

בשבועיים האחרונים יכול היה דרעי לרשום שני הישגים משמעותיים: הממשלה החליטה להקפיא את מתווה הכותל, שנה וחצי בלבד אחרי שאושר על ידה; במקביל היא החלה לקדם את חוק הגיור, המנציח את המונופול של הרבנות הראשית בתחום. שתי ההחלטות ספגו תגובות זועמות מצד ארגונים יהודיים בארץ ובחו"ל. נציגי התנועות הרפורמיות והקונסרבטיביות איימו להפחית את התרומות לישראל, ושליחי הסוכנות היהודית בצפון־אמריקה שיגרו מכתב שבו קבעו כי "ההחלטות פוגעות באינטרסים הביטחוניים והכלכליים של ישראל ובייעודה המקורי של מדינת הלאום היהודית".

"העיתוי היה גרוע מאוד ונבע מלוח הזמנים הצפוף שקבע בית המשפט", אומר לנו דרעי על החוק. על מתווה הכותל שהוקפא הוא אומר: "מאז ששחררנו את הכותל לא השתנה בו דבר. הוא מקום תפילה לכל יהודי העולם".

כולל רפורמים?
"כולם. כל אחד מוצא בו את מה שבו. הבעיה היא שקבוצה שולית המונה כמה עשרות אנשים רוצה להכתיב מנהג זר נגד מנהג המקום. תחשוב שתבוא קבוצה למסגד אל־אקצה ותחליט שהיא רוצה להתפלל, רק עם נעליים. האם בית המשפט יתערב? איש אינו רוצה לנשל קבוצות בעם ישראל".

האם בעצם המלחמה נגד אותה קבוצה שולית כלשונך, לא הענקתם לה עוצמה וסייעתם לה ליצור דעת קהל אוהדת?
"לא, ממש לא. אין להם כוח פוליטי או ציבורי. אם היה להם - הייתם רואים שם אלפים שבאים למחות ולצעוק. מי שנותן להם גיבוי, לצערי, הוא בית המשפט, וזו הבעיה המרכזית. אני באמת לא מבין למה בית המשפט צריך לתת ביטוי לקבוצה כזו. זו הסיבה שהחלו ההסדרים כבר לפני 20 שנה, וכבר אז התקינו להם את הרחבה בכותל הדרומי.
 

צילום: מירי צחי
''קבוצה שולית רוצה להכתיב מנהג זר נגד מנהג המקום''. נשות הכותל צילום: מירי צחי

"זה מקום עם כניסה צדדית שאיש לא השתמש בה. הקונסרבטיבים נהגו מדי פעם לקיים שם טקסי בר־מצווה. הרי הם לא זקוקים למקום תפילה אלא למקום פרובוקציה וגם למקור פרנסה, כי נשות הכותל מקבלות עשרות אלפי שקלים מדי חודש. הם גם דרשו שהממשלה תממן, לצד הקרן למורשת הכותל, מועצה נוספת בשיתוף הזרמים כולם. מה שעניין אותם הוא שיהיו שלוש רחבות שוויוניות - גברים, נשים וישראל - ובכך תינתן להם לגיטימציה".

והשוויון הזה הוא שמפריע לך?
"מבחינתנו כל הקמת המדינה וכינון הרבנות הראשית הם פשרה. הרב קוק הבין שכדי לשמור על הממלכתיות ושלא יהיו קהילות נפרדות וספרי יוחסין צריך להקים רבנות אחת. החרדים לא אהבו את זה, אבל אנחנו התפשרנו וקיבלנו אותה כגוף מלכד, ולכן אין מקום במדינת ישראל לזרמים נוספים. אם תכיר בזרם הרפורמי בעניין הכותל, מחר תידרש להכיר בגיורים שלהם, בבתי הדין שלהם, בכשרויות שלהם, בנישואין ובגירושין, ואז גמרת עם מדינת ישראל. ינהלו כאן פנקסי יוחסין ונהיה עם מפוזר ומפורד, לא בין העמים אלא כאן בתוך מדינת ישראל. זו הסיבה שהתנגדתי לכך".

אבל כאשר הממשלה אישרה בינואר 2016 את מתווה הכותל לא שמענו מילה מכיוונכם. התעוררתם רק אחרי שהתקשורת החרדית והרבנים שלכם תקפו אתכם.
"שטויות. אנחנו יודעים להוביל מאבקים מול כל הלחצים גם בלי התקשורת החרדית. מי שהדליק לנו את האורות האדומים היה ראש הממשלה בעצמו. כמה ימים אחרי ההחלטה הוא יצא בחגיגה אדירה, שאליה הגיעו כל ראשי הרפורמים והקונסרבטיבים, וההודעה שיצאה מלשכתו שידרה רוח של אירוע היסטורי שבו ניתנת הכרה לזרמים הללו. פתאום תפסנו את הראש: רגע, מה הולך כאן? ממשלת ישראל, שהחרדים יושבים בה, הורסת ברגע אחד את מה שבנו במשך שבעים שנה. זו הייתה טעות אדירה בשיקול הדעת של ראש הממשלה. מיד הודענו לו: 'היה לא תהיה'.

"אני מודה שעד אז לא היינו מודעים למה שקורה. סמכנו יותר מדי על אביחי מנדלבליט שהוא יהודי ירא שמים, על רב הכותל ועל אלה שהיו מעורבים בזה, ולא קראנו את כל הפרטים. עכשיו ישפצו להם את הרחבה הדרומית והכול יישאר כפי שהיה. ממילא אנחנו מתפשרים היסטורית בעניין הכותל, שלצערי הפך להיות אתר תיירות בינלאומי".

היית רוצה לסגור את הכותל לפני תיירים ומבקרים?
"הכותל הוא בית כנסת. מובן שהייתי רוצה לראות אותו קדוש יותר, אבל אני מבין שהוא חשוב לכל עם ישראל וליהודים בעולם, כל עוד הוא מתנהל על פי מנהג המקום".

פתוח לשינויים בחוק הגיור

את סערת חוק הגיור הגדיר יו"ר ש"ס בישיבת הסיעה כ"מסע הסתה של אינטרסנטים המבקשים לפרק את הממשלה". "זעקת יהדות התפוצות כאילו אנחנו נלחמים נגדה היא שקר וכזב", הוא אומר לנו. "אני לא מעוניין לחוקק או לשנות דבר מה. אנחנו רק מתגוננים מפני עתירות שהרפורמים מגישים לבתי המשפט. כשבית המשפט התיר להם להשתמש במקוואות להטבלת הגרים שלהם לא הייתה לנו ברירה וחוקקנו חוק. כבר לפני 12 שנה הגישו הרפורמים עתירות המבקשות להכיר בגיורים שלהם בארץ. אבל איך אפשר להרשות להם לגייר כאשר גלעד קריב למשל, ראש התנועה הרפורמית, עומד גם בראש עמותה הדואגת למסתננים? הוא עוד עשוי לפתור את בעיית המסתננים על ידי גיור המוני שלהם בשם הפלורליזם".
 

צילום: יונתן זינדל/פלאש 90
''אני בטוח שהרבנות הראשית תאשר כמעט כל גיור''. הרבניים הראשיים יצחק יוסף ודוד לאו צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

דרעי רועש וגועש כשהוא מדבר על סוגיית הגיור. חשוב לו לתאר בפרוטרוט, מנקודת מבטו, את השתלשלות העניינים שהובילה להתנגשות בעניין חוק הגיור, כדי לנקות עצמו מתוכחות הרפורמים ותומכיהם. תמצית הדברים: חוק הגיור נולד רק בעקבות עתירה רפורמית לבג"ץ, שהייתה עלולה להוביל להפרטה גורפת של תעשיית הגיור. לדבריו, לא הוא אלא היועץ המשפטי מנדלבליט דחף את ראש הממשלה לחוקק בהקדם את חוק הגיור, שבכל מקרה חל רק על גיורים הנעשים בארץ, לא בחו"ל. "בסופו של דבר הגיעו לנוסח שקבע שכדי להתגבר על הבעיה, המדינה תכיר מכאן ואילך רק בגיור הממלכתי".

אבל שפכת את התינוק עם המים ופגעת גם בבתי הדין לגיורים של הציונות הדתית.
"גם במצב הנוכחי אין לבתי הדין הפרטיים - לא של הרב סתיו, לא של הרב קרליץ, לא של הרב רוזן ולא של כל רב אחר - שום מעמד בחוק, ולגיורים שלהם אין כל תוקף או נפקות. לכן איש לא פגע בהם. פשוט צילמנו תמונת מצב של סטטוס־קוו".

אבל ברגע שיש חוק, אין סיכוי שהרשויות יכירו אי־פעם בגיורים שלהם ושהגרים יוכלו להתחתן בישראל כחוק.
"לכן אמרתי לבנט ולשקד: בואו נעביר את החוק בקריאה ראשונה בגלל לחץ הבג"ץ, החוק ילך לוועדת החוקה, לניסן סלומינסקי, ובידיו להחליט אם וכיצד להעביר אותו בקריאה שנייה ושלישית. יהיה אז זמן לתיקונים".

כלומר, תהיה מוכן לשקול נוסח שיאפשר לבתי הדין של הציונות הדתית לגייר?
"גם מהנהלת בתי הדין הרבניים שלחו לי מכתבים שבהם קבעו פחות או יותר שמימי המן הרשע לא חוקקו חוק כזה נגד היהדות. התלוננו שאני פוגע ברבנות הראשית ובבית הדין של הרב קרליץ. אמרתי, חבר'ה, אם כולם מתנפלים עליי סימן שאני צודק. בואו נעביר את זה בקריאה ראשונה, נוריד מעלינו את חרב בית המשפט, ואחר כך נשב לשולחן עגול כדי להחליט. אם ימצאו ניסוח שלא סוגר בעתיד את הדלת בפני גרים, אלא רק כעת באופן זמני, אסכים לו. אבל בינתיים לא נמצא ניסוח כזה".

כזכור, ברגע האחרון החליט נתניהו לדחות את קידום החוק בחצי שנה ולבקש דחייה מבג"ץ. דרעי זעם, וביום שישי לפני שבועיים פוצץ את ישיבת ראשי הקואליציה. "לצערי, שרים החלו לתקוף אותי שהולכתי אותם שולל כאשר טענתי שמטרת החוק היא למנוע מהמסתננים להתגייר, ולבסוף אני מבקש לפגוע ברפורמים בעולם וברבני הציונות הדתית. הם לא הבינו מה שאמרתי. התחלתי להסביר מה שהסברתי לכם עכשיו, אבל הם לא רצו לשמוע. עזבתי את הישיבה לא משום שאני מתנגד לדחייה של חצי שנה, אלא משום שראיתי שהשותפים הקואליציוניים, שאני נותן להם גיבוי בחוקים שלא תמיד אני מסכים עמם, מתחילים לתקוף".

אם אתה מתהדר בממלכתיות, איזה פתרון תציע ל־300 אלף עולים שהם חצי יהודים, כאלה שבעוד דור או שניים איש לא יחשוד שאינם יהודים ושהנין שלך עלול להינשא לאחת מהם?
"תבינו מהו מערך הגיור הממלכתי ומה הפשרה של הרבנים ושלנו בעניין. 87 או 88 אחוז מהדיינים בגיור הממלכתי הם מהציונות הדתית. עובדה. ברוך השם, הם דיינים מצוינים. רק ארבעה או חמישה מהם חרדים. הגיור האורתודוקסי המקל ביותר בעולם הוא הגיור הצבאי, והוא פועל תחת המטרייה של הגיור הממלכתי. הרי לגיור הצבאי אין מעמד על פי חוק, ומי שנותן את התוקף לגיורים הללו הוא נשיא בית הדין הגדול הרב יצחק יוסף. הוא היחיד שיכול לאשר המרת דת.
 

צילום: מירי צחי
''הכול בזכות הרב עובדיה יוסף'' צילום: מירי צחי

"הכול בזכות הרב עובדיה יוסף שהבין את המצב ועשה הכול כדי לאפשר זאת. אם זה היה תלוי ברבנים החרדים האחרים, כלל לא היינו מגיעים לגיור צבאי או ממלכתי. למרות כל ההקלות, היהדות החרדית לא שברה את הכלים וקיבלה זאת. מי שלא התגייר בצה"ל או בגיור הממלכתי אינו רוצה להתגייר כלל. הוא רואה בעצמו כמי שעבר 'גיור חברתי' ומסתפק בזה. בסופו של דבר אינני יכול להתפשר על ההלכה לגמרי".

אתה חושב שהגיור הפרטי האורתודוקסי לא יפעל לפי יסודות ההלכה? שהוא יערוך גיורים סיטונאיים ללא בדיקה והקפדה?
"בקדנציה הקודמת עם לפיד העבירו החלטה שרבני ערים יוכלו לגייר. בהסכם הקואליציוני התנינו זאת בכך שרבני הערים יצטרכו לקבל אישור של הרבנות הראשית כדי לשמור על אחידות. עם כל הכבוד לרבני הערים, אתה לא יכול להשאיר בידם את השיקול הבלעדי. אני בטוח שהרבנות הראשית תאשר כמעט כל גיור".

בסופו של דבר גם יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט הביע תמיכה בחוק, תוך הבעת חשש שהחוק רחב מדי ופוגע במי שאין כוונה לפגוע בהם. פגישותיו עם הרפורמים והתייחסותו אליהם כאל "אחים" היו לצנינים בעיני החרדים, אך לאו דווקא בעיני דרעי. הוא שולף מתיקו ציטוטים מסדרת ראיונות שקיים בנט עם העיתונות החרדית, ובהם הוא אומר כי הוא תומך בביטול כל בתי הדין הפרטיים, כולל אלה של 'צוהר' ושל החרדים.

"הוא לא השאיר תחנת רדיו או עיתון חרדי שלא התראיין להם. הבוקר ראיתי את זה באחד העיתונים וצילמתי את הדף", מחייך דרעי. "בנט הבין שאין דרך להתגבר על הרפורמים בלי לחוקק חוק של גיור ממלכתי. האבסורד הוא שאריה דרעי, נציג מפלגה חרדית, הוא היחיד שעומד בפרץ לשמור על הממלכתיות ולא לאפשר, לא לאורתודוקסים ולא לאף אחד אחר, להפר את הסטטוס־קוו".

כששואלים את דרעי על מערכת היחסים עם 'הבית היהודי', יש בפיו רק תשבחות. "עזבנו את משקעי העבר והדעות הקדומות, ואנחנו מנהלים עם נפתלי ואיילת שיחות רבות ושותפות טובה. כולם הבינו אסטרטגית שאין ממשלה טובה יותר. גם אם נלך לבחירות ונוסיף מנדט פה ומנדט שם - נגיע בסוף לאותה ממשלה או שחלילה תעלה ממשלה חדשה שאנחנו לא מעוניינים בה, ולכן כל אחד מוותר. בשבוע שעבר, אחרי שבנט נפגש עם ראשי הפדרציה ובתוכם גם נציגים רפורמים, הכינו בסיעות החרדיות הודעה לתקשורת ובה התקפה נוראית עליו. אני מנעתי אותה. אמרתי לכולם ששותפים קואליציוניים אינם מתנהגים כך. בשיחה אישית נתתי לו על הראש, אבל בשום פנים ואופן לא נתתי להוציא את ההודעה. כך בדיוק מפרקים ממשלות".
 
צילום: הלל מאיר/ TPS
''עזבנו את משקעי העבר והדעות הקדומות''. בנט ושקד צילום: הלל מאיר/ TPS
 
בניגוד לטענות על הישגיהן הגדולים של המפלגות החרדיות בקדנציה הנוכחית, דרעי סבור שהן דווקא קיבלו פחות מכל השותפות האחרות. "כל מה שביקשנו היה קיום הסטטוס־קוו וביטול גזרות לפיד. ממשלת לפיד והבית היהודי כמעט כילו את כל הישגי היהדות החרדית, את החינוך החרדי, ואנחנו היום מתקנים. גם אנחנו הופתענו מכמות הדברים שהיה צורך לתקן. לא הוספנו דבר מעבר לכך. ראש הממשלה וכל האחרים יודעים שהשותפים הכי יציבים ונאמנים הם החרדים. אנחנו המבוגר האחראי בממשלה. לא לקחנו חלק בכל העימותים והמריבות, כמו על התאגיד למשל. גם עניין הכותל והגיור אינם איזו הטבה לחרדים".

"נמליץ על מועמד הימין"

לאחרונה חווים דרעי ועמיתיו בסיעת יהדות התורה מה שלא חוו מעולם: התקפות בעצימות גבוהה מצד אתרי האינטרנט והתקשורת החרדית הבלתי ממוסדת. ליצמן חטף על הראש בפרשת הדסה, שבה הוצג כאיש רע הפועל נגד ילדים חולים; דרעי נאלץ להתמודד עם סקרים מדכדכים המעניקים לש"ס חמישה מנדטים בלבד. בה בעת, לפיד פורח בסקרים (לפחות עד ניצחון גבאי בעבודה), ומשמיע קולות של פיוס עם החרדים. האם דרעי עצמו מוכן להתפייס ולשתף בעתיד פעולה עם 'יש עתיד'? "חס וחלילה", הוא מסתייג. "לפיד לא שותף כלל, ואין לנו מה לדבר איתו. כל עוד השיטה מטילה עלינו את המשימה להמליץ לנשיא המדינה, אנחנו נמליץ כל הזמן על מועמד הימין. יש לנו שותפים טובים - הבית היהודי, כחלון, ליברמן..."

ליברמן רותח על חוק הגיור.
"הוא הבין שהחוק אינו פוגע באזרחים שהוא מייצג. הם כבר אזרחים ישראלים, וחוק השבות חל עליהם. אגב, גם איווט לא רוצה שהעולים יתגיירו בגיור רפורמי בארץ. יש לנו ויכוח איתו, אבל הוא חתום על הסכם קואליציוני והוא קיבל את זה. דווקא הוא התנהג בצורה האחראית ביותר מבין כל השרים בעניין החוק".

מדבריך אפשר להבין שכל הדיבורים על בחירות קרובות אינם רציניים, ושאפילו שלטי החוצות של כחלון אינם מעידים כי פנינו לבחירות.
"חד־משמעית. אין כל סיבה ללכת לבחירות. אינני מבין למה כחלון החל במסע הזה, אולי הוא חשב או הבין שמשהו מתרחש. אני דווקא שמח שהוא מתחזק בסקרים, מכיוון שזה מחזק את הגוש שלנו".

איזה גוש? גוש הימין?
"כן".

ממתי הפכת ימני? האם החרדים פתאום ימנים? לא שמעת את נאומו של גפני בוועידת 'הארץ'? האם הרב עובדיה יוסף לא פסק שיש לוותר על שטחים למען השלום?
"מי הצביע בעד חוק ההסדרה, אתה או אני? אינני לא ימין ולא שמאל. אני אריה דרעי, שומר תורה ומצוות שכפוף לגדולי ישראל, אומר שאני מוכן לשלום רק בגלל פיקוח נפש. ראינו כמה אינתיפאדות היו. איך הרב עובדיה נהג לצטט? 'אני שלום וכי אדבר המה למלחמה'. הוא חשב שהפלסטינים רוצים בשלום והאמין לרבין ולאלופי צה"ל שאמרו לו זאת. לצערי התברר שאין אף אחד בצד הפלסטיני שאפשר להגיע איתו להסדר שלום, וגם אם יש, אינך יודע מי ישלוט שם מחר בבוקר. אין שם שלטון יציב ואין שם עם מי לדבר.
 

צילום: יונתן זינדל פלאש 90
''תמיד היה הדובר הטוב ביותר של ש''ס''. הרב אייכלר צילום: יונתן זינדל פלאש 90
 
"אם נחתום איתם היום על הסכם שלום, מחר נחטוף בהר־נוף, בירושלים, בנתב"ג. הנושא של הקמת שתי מדינות אינו רלוונטי ולא קיים בכלל. אני בעד לדבר איתם, לעשות הסכמים כלכליים, להשקיע בתשתיות, להקל עליהם כמה שיותר ולהשתדל שיעבדו בארץ כמה שיותר פלסטינים, לפני כל העובדים הזרים, הסינים או כל אחד אחר. אני צועק זאת בכל פורום בממשלה. כל ממשלות ישראל חטאו בכך שלא השקיעו די כדי לשפר את החיים שלהם.

"עלינו למנות שר מיוחד, מהמוכשרים ביותר, שכל תפקידו יהיה לעסוק בצד הכלכלי מול שכנינו. היינו מרוויחים הרבה יותר ומונעים התקוממות. אבל אין לנו התסביך של השמאל ואנו גאים שארץ ישראל שלנו כי יש לנו קושאן עליה, התורה. בשבילי הקסבה של שכם יותר קדושה ואני מרגיש אליה קשר חזק יותר מאשר תל־אביב, מבלי לפגוע חלילה בתל־אביב".

אם כבר הזכרת את תל־אביב, באמת נראה שאין לך קשר נפשי אליה. עובדה שאפשרת לפתוח את המרכולים בה בשבת בכך שגררת רגליים ולא הכרעת בנושא לפני שבג"ץ אמר את דברו.
"חלילה וחס. העובדות הן אחרות. כאשר בעלי החנויות הקטנות עתרו לבג"ץ התברר לי שמדינת ישראל משיבה שהחוק אינו אוסר מסחר, ובעל עסק יכול לפתוח ולהעסיק עובד שאינו יהודי. התרעתי על האבסורד הנורא הזה מול היועץ המשפטי דאז יהודה וינשטיין, והוא הכריע שלבג"ץ יוגש מכתב שיביע את עמדתי. סוגיית המרכולים התגלגלה משר לשר, מגדעון סער לגלעד ארדן ולסילבן שלום, וכולם סירבו להחליט.

"בשלב מסוים הצעתי שהנושא יועבר להכרעת הממשלה כולה, כי יצאתי מתוך הנחה שממשלה כזו לא תאפשר פתיחת עסקים בשבת ואין זה הוגן להטיל את כל הלחץ על שר בודד. אחת ההצעות הייתה להכריז על יום ראשון כיום שבתון. יש אצלנו תופעה נוראית שלא מסוגלים לעבור יום אחד ללא קניות. ממש ייהרג ובל יעבור. אינני מבין מהיכן הבולמוס הזה. אנחנו הסתפקנו בזוג נעליים אחת לכמה שנים. חייבים לקנות בכל שבוע עוד נעליים ועוד חליפה?

"ועדת המנכ"לים לא הצליחה לגבש דעה מוסכמת בעניין, והסמכות הוחזרה לשר הפנים. ביקשתי מבית המשפט שישים יום לגבש דעה ולערוך שימוע. הפרקליטות והיועץ המשפטי היו צריכים להודיע לבית המשפט שהם זקוקים לזמן נוסף. בערב פסח כתבתי את ההחלטה הפוסלת את החוק. היועצים אמרו לי לחכות עם זה עד אחרי חג הפסח כדי שלא יטענו למחטף, אלא שלמחרת, ללא כל אזהרה מוקדמת, מודיעים לנו שבית המשפט עומד להכריע היום בסוגיה. כעת אנחנו מנהלים מאבק ודורשים דיון נוסף. עמדתי על כך בכל התוקף. זו הפעם הראשונה ששר הפנים מגיש עמדה נפרדת מזו של המדינה".

"גבאי חסר ניסיון"

לאורך כל הקריירה שלו הצליח דרעי לעורר בכל פעם מחדש את 'השד העדתי'. טרם נדמו ההדים של קמפיין 'השקופים' מהבחירות האחרונות, וגם הפעם נשמעה הטענה בש"ס כי החקירות החדשות בעניינו נובעות אף הן מרדיפה עדתית. לכן תהינו על שתיקתו המוחלטת לנוכח דברי ח"כ ישראל אייכלר מ'יהדות התורה', שפורסמו בשבוע שעבר ב'מקור ראשון', על "ה'פרענקים' ההולכים לצבא כי חל אצלם רפיון". הזכרנו לו שהוא הגיב באופן אחר לחלוטין כשרמי סדן תקף את ש"ס במשרדי ערוץ 10.
 

צילום: AP
''אין ספק שנתניהו היה מתפקד טוב יותר ללא החקירות'' צילום: AP
 
דרעי מחייך: "ישראל אייכלר הוא יהודי טוב, ספרדי שורשי, שתמיד היה הדובר הטוב ביותר של ש"ס. אינני חושד בו אפילו בקמצוץ של גזענות. הוא שייך לחצר בעלז, שהאדמו"ר שלה היה הראשון שהקים כולל לבעלי תשובה ספרדים. הם (הח"כים האשכנזים החרדים; מ"ט וח"ס) במלחמה אדירה עם הפלג הירושלמי שמעליל עליהם שהם תומכים בחוק הגיוס, ושהספרדים הם כביכול בשר התותחים של היהדות החרדית. הרב אייכלר רצה להזים את העלילה הזו ואמר את מה שאמר".

'פרענקים' אינו ביטוי גזעני גס מאוד?
"פרענקים זה לא ביטוי גס. רמי סדן אמר דברים אחרים לגמרי, ודיבר על כך שהוא מתעב את ש"ס ובוחריה. גם עליו אני מלמד זכות שהוא רצה למצוא חן בעיני האליטות ולא ידע עם מי יש לו עסק".

השר דרעי, האם אתה קורא היום לאלי ישי לחזור לש"ס?
יו"ר ש"ס עובר למצב אנחה. "יש חציית קווים שאחריה קשה לתקן. אלי ישי היה יו"ר התנועה שנים רבות, יותר ממני. הוא היה עוזר שלי, אני הכנסתי אותו לש"ס ובגלל שנאלצתי לעזוב הוא קיבל זאת כפיקדון. לכן כשהרב עובדיה החזיר אותי הוא היה צריך להיות הראשון להשלים עם זה. אחרי פטירת הרב, כשהיינו בתקופה קשה מאוד, הוא שבר את הכלים, פרסם את הקלטת הנוראה והקים מפלגה במטרה להרוס את מפעל חייו של הרב עובדיה יוסף עם חיבורים פוליטיים משונים, כשכל המגמה היא שנאה וקנאה, למה הוא לא עומד בראש.

"אנחנו הספרדים לא יודעים לריב. הציבור הספרדי היה מלוכד סביב הנהגה רוחנית, ולבוא ולהרוס את הכול זה בל ייעשה. אם אלי ישי יחזור בו מהקמת המפלגה, יקבל את מרות מועצת חכמי התורה וירצה לחזור לתנועת ש"ס - ברוך הבא. נקבל את כולם, אבל לא ננהל איתו מו"מ. ש"ס היא הבית הטבעי של כל הציבור הספרדי. אנחנו לא יהדות התורה שמורכבת מכמה סיעות. להם יש אדמו"רים וחצרות, אנחנו לא בנויים לזה. ש"ס מעולם לא הייתה מגובשת ומלוכדת כמו היום".

ויורדת בסקרים לחמישה מנדטים...
"הסקרים הם סקרי מצב רוח ונכונים לאותה שעה. סקר מסוים נתן לליכוד 22, ובאותו לילה בערוץ אחר הוא קיבל 29. אותו סקר נתן לש"ס 7, ואחר 5. אי אפשר לעשות סקרים באמצע אירוע. גוש הימין נשאר באותו מצב, ובינתיים לא רואים מגמה אחרת".

עד כמה משפיעות החקירות שלך ושל רעייתך על חדוות היצירה שלך ואולי גם על הסקרים?
"אתם יושבים מולי ויכולים להבחין לבד. אני משאיר לכם את הפרשנות".
 

צילום: אבישג שאר ישוב
''בוגי אינו אדם ששותק''. יעלון צילום: אבישג שאר ישוב

האם אתה מתרשם שחקירות ראש הממשלה פוגעות בתפקוד שלו?
"אין ספק שנתניהו היה מתפקד טוב יותר ללא החקירות. זה לוקח ממנו זמן וכוחות נפש, אבל אני חושב שהוא מתמודד לא רע. הוא ראש ממשלה טוב יותר ממה שהיה בסיבוב הראשון, מנוסה יותר, ולעתים אני תמה על הסבלנות שלו. הוא מנהל את הממשלה בשום שכל וביציבות. הציבור נחשף רק למה שהוא רואה, אבל אני חשוף יותר לדברים בישיבות קבינט ורואה את תפקודו".

בעבר הרחוק נחשבת גורם ממתן בקבינט, ואפילו עצרת כמה פעולות צבאיות. היכן אתה ממקם את עצמך היום בין המתונים והמיליטנטים?
"אני כמעט לא מוצא את עצמי בעמדה שונה מזו של ראש הממשלה. בדרך כלל אני אוהב לשמוע קודם את גורמי המקצוע. הדיונים בקבינט הם ברמה גבוהה וכמעט אין הדלפות, חוץ מנושאים מעטים שיש להם השלכות פוליטיות".

האם גם ההחלטה בעניין הצוללות הייתה עניינית לגמרי?
"ביום שבו הקבינט אישר את רכישת הצוללות התפרסמה כתבה על כך שגורמים בצבא מתנגדים לעסקה וחושבים שהיא מיותרת. כשהנחתי את השאלה על השולחן ראיתי ששר הביטחון דאז יעלון, הרמטכ"ל ומפקד חיל הים ממליצים לרכוש את הצוללות. כן, גם בוגי. ביקשתי שהצבא יציג גם את הדעה הנגדית, אך הם ביטלו את דבריי ואמרו שהידיעה על התנגדות לא נכונה".

איך אתה מסביר את דבריו של יעלון כעת, על כך שההחלטה לרכוש את הצוללות הייתה נגועה בשחיתות?
"אני לא שמעתי מיעלון כל דעה אחרת, ובוגי אינו אדם ששותק אלא מדבר הרבה והוביל בישיבות הקבינט".

מה דעתך על האירועים הפוליטיים האחרונים במפלגת העבודה? שני יוצאי המזרח העפילו לשלב הגמר.
"באמת מי היה חולם שאלה יהיו יורשי גולדה מאיר, בן־גוריון, משה דיין או לוי אשכול. זה שינוי גדול מאוד וזה בזכות ש"ס. לצערי, לגבאי אין ניסיון מספק. בריאיון שהוא נתן בשבוע שעבר הוא דיבר בענייני דת ומדינה, הכותל והגיורים, ואמר דברים שאפילו יאיר לפיד לא היה מעז לומר. למשל אמר שהוא אוכל כשר אבל לא רק כשר. כנראה מישהו אמר לו שזו הדרך לניצחון".

מישהו אמר שההתמודדות של שני מרוקאים על ראשות העבודה היא מהפך שהושג בזכות ש"ס, אז אולי כבר לא צריך את ש"ס.
"פעם אמרתי שכאשר גם בראשות הבית היהודי או יש עתיד ומפלגות אחרות יעמדו מרוקאים, אפשר יהיה לסגור את ש"ס. בינתיים אנחנו עוד לא שם".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך