לדרישת הלקוחות: עסקי תיירות בצפון מפסיקים לפעול בשבת
תופעה הולכת ומתרחבת: בעלי עסקים בגליל המערבי הצהירו לראשונה כי הם לא יהיו פתוחים בשבת, ואף הוסיפו כי הם מחזיקים בתעודת כשרות. "פתאום גילינו שיש לנו משפחות וילדים. זו יממה מדהימה של מנוחה", אמרו
בצפון הארץ הולכת ותופסת תאוצה תופעה חדשה, שבמסגרתה מחליטים בתי עסק גדולים להשבית את פעילותם בשבת. לא ברור אם המניע הוא הציבור הדתי, המעוניין בתעודות כשרות או הרצון לנוח בשבת, אך ברור שהתופעה הולכת ומתרחבת.לפני כחודשיים פרסמו בעלי חברת 'רפטינג נהר הירדן' פוסט בפייסבוק ובו דיווחו כי החליטו להפסיק לעבוד בשבת. כלי תקשורת רבים דנו בשאלה, ואף ראיינו לאחר מכן את בעלי בית העסק. השבוע הודיעו עסקים נוספים בגליל המערבי כי הם מפסיקים לפעול בשבת, ושהם אף מחזיקים כעת תעודות כשרות.

קיאקים בנהר הירדן. למצולמים אין קשר לכתבה
צילום: אייל מרגולין, ג'יני
בשנת 2015 נפתח בעיר עכו פארק אקסטרים ייחודי הכולל מתקנים אתגריים. הפארק זכה למבקרים רבים והמה בשבתות ובחגים כבימי חול. בנימין גנאור, מנהל המקום ואחד השותפים בו, הוא אדם חובש כיפה. לדבריו, העובדה שהאתר היה פתוח בשבת הטרידה אותו מאוד, אך הוא לא יכול היה לסגור אותו בשל התנגדות שני שותפיו.
"הצלחתי לשכנע את השותפים שזה רק ייטיב איתם ברמה העסקית, כי נרוויח מאוכלוסיות חדשות שיגיעו אלינו כשישמעו שאנחנו כבר לא עובדים בשבת", אמר גנאור, "הפריע לי מאוד להעסיק בשבת, כי בסופו של דבר 'עבדי השבת' הם אנשים מהמעמד החלש שמוותרים על המנוחה שלהם לטובת בעלי המעמד הגבוה, שיכולים להרשות לעצמם לטייל ולא לעבוד בשבת".
גנאור סיפר כי ההחלטה זכתה לאהדה גדולה, ולאחר שבשבת שעברה המתחם הענק היה סגור הוא קיבל פניות רבות מתיירנים דתיים וחרדים שביקשו לחזק אותו והודיעו כי ישלחו אל העסק קבוצות רבות שעד היום הדירו את רגליהן ממנו.
עסק נוסף שהחליט לסגור את שעריו בשבת ולהכשיר את המקום הוא מסעדת השף 'יאניבצ'י' בבוסתן הגליל, שנחשבת בעלת שם בקרב קהל הסועדים שאינם שומרי כשרות. במשך שנים הגישו במסעדה מנות הכוללות בשר וחלב, והמסעדה הייתה מלאה עד אפס מקום. ביום שלישי האחרון, בתוך שעות ספורות הכשירו במסעדה את כל הכלים והחליפו את מרכיבי התפריט לכשר וחלבי.

המניע הוא הציבור הדתי? הפגנת החרדים ברחוב שטראוס בירושלים נגד הפעלת עסקים שבת
צילום: שני גלמור
אביחי פחימה, בעלי המסעדה, הסביר: "הרגשתי שזה לא נכון שאני לא יכול לשרת ולהאכיל את הקהל המקומי של שומרי הכשרות. אבא שלי הוא חובש כיפה ושומר כשרות, והוא לא יכול היה לאכול אצלי במסעדה. לראות אותו יושב כאן עם חברים ונהנה כל כך מהאוכל שלי היה שווה את הכול. זה עשה אותי מאושר".
פחימה זכה ללא מעט תגובות נזעמות ושליליות בעמוד הפייסבוק של המסעדה ובקרב קהל הלקוחות, אך גם לתגובות אוהדות רבות מצד שומרי כשרות: "הגעתי פשוט לשלב של להיות או לחדול. העבודה בשבת הרסה את חיי המשפחה שלי, והרגשתי שאני חייב לתת לעצמי, לשף שלי ולעובדים זמן לעצמם. גם השפים הגדולים והמפורסמים בישראל כבר מבינים שהקהל הדתי רוצה גם הוא ליהנות מהאוכל שלהם, והם פותחים מסעדות כשרות. אני מאמין שככל שהזמן יעבור עוד ועוד עסקים יבינו שזה כיוון נוח שרק מגדיל את הפוטנציאל, ולא יקרה שום דבר אם המסעדות לא יהיו פתוחות בשבת. אני מתנצל, אבל זה הזמן שלי לנוח וליהנות מהמשפחה שלי".
האם מדובר בתופעה בודדת או בזרם שילך ויגבר? ערן גיגי ממנהלי 'רפטינג נהר הירדן' משוכנע שזו רק ההתחלה: "פנו אליי הרבה חברים מעסקים ותיקים וגדולים באזור שהתעניינו בהחלטה שלי. לא מדובר כאן בסיבות דתיות, אלא בסיבות סוציאליות ובשאלה של נוחות. פתאום גילינו שיש לנו משפחות וילדים, ואנחנו ממש חיים ועובדים משבת לשבת. זו יממה מדהימה של מנוחה".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg