לקראת סוף האולטימטום: קטאר מסרבת להתגמש
עשרה הימים שהקציבו מצרים, ערב הסעודית, בחריין ואיחוד האמירויות לנסיכות הקטנה יסתיימו הערב, ושכנותיה צפויות להטיל עליה עיצומים חדשים
תאריך היעד של קטאר לקבל את סדרת הדרישות שהוצגו לה על ידי כמה ממדינות ערב כדי להסיר את החרם שהוטל עליה הולך ומתקרב, ובינתיים אין סימנים לכך שדוחא מתכוונת להתקפל.
שר החוץ הקטארי שייח' מוחמד בין עבד-אלרחמן אלת'אני אמר אתמול (שבת) כי 13 הדרישות של ערב הסעודית וכמה מבעלות הברית שלה נועדו להידחות. "רשימת הדרישות נבנתה כדי שנסרב לה", אמר שייח' מוחמד.
"כולם מודעים לכך שהדרישות הללו מטרתן להפר את הריבונות של מדינת קטאר", הוא אמר במסיבת עיתונאים ברומא, לאחר שנפגש עם מקבילו האיטלקי, "מדינת קטאר דוחה זאת באופן עקרוני", הוא ציין, והוסיף: "אנחנו מוכנים לדון על בניית התנאים הנכונים לדו-שיח נוסף".
ערב הסעודית, איחוד האמירויות, בחריין ומצרים הכריזו ב-5 ביוני כי הן משעות את קשריהן עם המדינה השכנה מהמפרץ, ועוררו את המשבר הדיפלומטי החמור ביותר באזור זה כמה עשורים. הן האשימו את דוחא בתמיכה בקיצוניות ובקרבה גדולה יותר על המידה ליריבה האזורית איראנית – טענות שקטאר דחתה בתוקף.
המשבר העלה חשש מחוסר יציבות גובר באזור, שהוא מקום משכנן של כמה מיצרניות האנרגיה הגדולות בעולם. כמה ממדינות האזור גם מארחות בסיסי צבא אמריקאיים.
ב-22 ביוני הגישו אותן מדינות ערב רשימה של דרישות לדוחא, והקציבו לה עשרה ימים לציית להן. האולטימטום צפוי לפוג בסוף היום, אף שלא התקבל לכך עד כה אישור רשמי. ריאד ובעלות הברית שלה השעו את קשרי האוויר, הים והקרקע עם קטאר, וניתקו כמה נתיבי אספקה חיוניים לנסיכות לייבוא מזון. אזרחי קטאר קיבלו הוראות לעזוב את שטחי ארבע המדינות הללו, וצעדים נוספים ננקטו נגד מוסדות כלכליים וחברות קטאריות.

לא ברור אילו אמצעים חדשים יינקטו אם קטאר תסרב לציית לדרישות, אבל שגריר איחוד האמירויות ברוסיה עומר גובש הזהיר בשבוע שעבר שעיצומים נוספים יוטלו על הקטארים. מלבד גירושה של הנסיכות ממועצת שיתוף הפעולה במפרץ הפרסי, שבה יש שישה חברות, מדינות ערב יוכלו לומר לשותפותיהן הכלכליות שהן נדרשות לבחור בין עסקים עמן ובין קטאר, הוא אמר ל"גארדיאן".
השגריר הסעודי לאו"ם אמר הבוקר כי קטאר מתעקשת לערער את היציבות האזורית ולתמוך בטרור, שמהווה סכנה לעולם כולו. "קטאר בחרה באיראן כבעלת הברית שלה", הוא הוסיף, "היא תמכה בקבוצות טרור כבר עשרים שנה למרות מזימותיהן נגד מדינות האזור". הוא ציין עוד כי לנסיכות ניתנו כמה הזדמנויות לחזור בה ממעשיה בשנים עברו, אך היא לא עשתה כן.
דרישותיה של ריאד כוללות את סיום התמיכה של דוחא באחים המוסלמים, סגירת תחנת הטלוויזיה "אלג'זירה", שנמוך הקשרים הדיפלומטיים עם איראן וסגירת הבסיס הטורקי הצבאי באמירויות.
קטאר כבר זמן רב נוקטת מדיניות חוץ עצמאית ושונה משל שכנותיה, שנוטות לציית לדוגמה של המעצמה האזורית ערב הסעודית. דוחא אמר כי היא מוכנה לקיים שיחות לסיום המשבר, וכוויית, שבשונה מרוב מדינות מועצת המפרץ לא ניתקה את קשריה עם דוחא, קיבלה על עצמה את המאמץ להוביל את המשא ומתן.
מזכיר המדינה האמריקאית רקס טילרסון קרא אף הוא להגיע לפשרה בעניין, וגם אירח פסגה של בכירים מהמפרץ, אבל מאמציו נסוגו לאחור בעקבות דבריו של הנשיא דונלד טראמפ, שנראה היה כי מביעים תמיכה בעמדתה של ריאד.
העיתונאים באיחוד האמירויות הסתערו על קטאר הבוקר (יום א'), כשהיומון הבולט "דה נשיונאל" כתב במאמר המערכת שלו כי "התנהגותה המוטעית של קטאר צפויה באופן מייאש. סיום המשבר יכול להגיע רק כשדוחא תתקן את דרכיה ותבקש לענות על החששות של מדינות המפרץ. אנחנו מפקפקים בבואו של יום כזה, אף שקטאר מוכרחה לדעת שפעולותיה יגרמו השלכות חמורות", נכתב שם.
הבורסה בקטאר ירדה הבוקר ב-2.31 אחוזים בעקבות דבריו של שייח' מוחמד, הפעם הראשונה שנפתחה מאז חופשת עיד אל-פיטר.
ברומא אל-ת'אני נפגש עם שר החוץ האיטלקי אלג'נלינו אלפנו, שהשמיע את תמיכתו במאמצי התיווך של כוויית. הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין שוחח בנפרד עם מנהיגי קטאר ובחריין, ודחק בצדדים להגיע לדו-שיח ישיר עד לפתרון המצב.