מהפכה במוסד: שיתוף פעולה חדשני עם חברות סטארט-אפ

קרן חדשה שמקים המוסד תשקיע בחברות סטארט-אפ ישראליות כדי שיפתחו מוצרים לפי צרכי הארגון, כגון אמצעי מעקב מתוחכמים והצפנה. "יצרנו כאן זרוע חדשה להתעצמות טכנולוגית של המוסד"

אריאל כהנא | 27/6/2017 16:00
תגיות: צבא וביטחון,המוסד
המוסד מקים קרן השקעות טכנולוגית חדשה בשם "ליברטאד", שתשקיע מדי שנה בחברות סטארט-אפ (הזנק) ישראליות עבור פיתוח טכנולוגיות ייחודיות שיזמין ארגון הביון. זוהי יוזמה חדשנית וראשונה מסוגה לשיתוף פעולה מסחרי-טכנולוגי בין המוסד לבין קהיליית הסטארט-אפ הישראלית. ההערכה היא שמדי שנה ייבחרו כחמש חברות, והן ייהנו מהשקעה של שני מיליון שקלים כל אחת. אם פיתוח המוצר יושלם, ירכוש אותו המוסד בסכומים גדולים, והוא ישווק גם למגזר הפרטי.

 


בשיחה נדירה עם עיתונאים ישראליים אמר היום (ג') אחר הצהריים בכיר באגף טכנולוגיות במוסד, א', כי "הארגון מעוניין בטכנולוגיות בתחום הרובוטיקה הגמישה, מערכות ממוזערות, פתרונות עבירוּת ופתרונות השקטה, באוויר, בים וביבשה". ביחס לסרטון ההדמיה שהוצג לעיתונאים אמר א': "גם טכנולוגיה כמו זו שמוצגת בסרטון איננה סתם דוגמה. היינו מאוד שמחים לקבל טכנולוגיה שמאפשרת לעקוב אחרי אנשים, לקבל ולהעביר לגביהם נתונים מתוך עדשות שקופות".

המוסד בחיפושים


טכנולוגיות נוספות שהמוסד מעוניין בהן הן דרכים חדשניות להצפנת מידע בקצב גבוה (Gbps100 ומעלה), זיהוי אוטומטי של מאפיינים אישיותיים על בסיס דפוסי פעולה והתנהגות ברשת, שיטות אוטומטיות לתמצות מסמכים, קִטלוג, חילוץ ישויות וקשרים סמנטיים באמצעות למידת מכונה (Machine Learning), ועוד. בהודעת משרד ראש הממשלה צוין כי תחומי העניין של המוסד יתעדכנו מעת לעת ויפורסמו כקולות קוראים על ידי קרן ליברטאד.

הרוח החיה מאחורי החיבור בין הארגון החשאי לבין ענף הסטארט-אפ ומשרדי ממשלה נוספים היה מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אלי גרונר, שהוביל את המיזם בשנה וחצי האחרונות. "הרעיון התחיל אצל המוסד והבקשה הגיע מהם. אנחנו נכנסנו לסייע", אמר גרונר. "יצרנו כאן מודל ייחודי של שיתוף פעולה, וזה לא היה פשוט. לממשלה תמיד קשה לחדש את שיטות העבודה, אבל פה היה קושי מיוחד עם כל המגבלות של ביטחון מידע והצרכים הייחודיים של המוסד והחיבור בינו לבין עולם הסטארט-אפ".
 
צילום מסך
''המוסד בקדמת הטכנולוגיה''. מתוך הסרטון צילום מסך
  
גרונר הדגיש את מורכבות התהליך. "היינו צריכים לסגור הרבה קצוות, לדאוג שלא יהיו זליגות ולבנות מודל שיהיה מקובל על חברות", הוא הסביר. "בסוף כל זה, המטרה היא שהמוסד יקבל גישה לטכנולוגיות המתקדמות ביותר שיש, ייהנה מהעליונות הטכנולוגית שיש בישראל, יוסיף להיות בקדמת הטכנולוגיה – וכל זה בלי לפגוע בחברות ובפיתוח שלהן. יצרנו כאן זרוע חדשה להתעצמות טכנולוגית של המוסד. הרעיון הוא פנטסטי וזהו יום חגיגי", דברי גרונר.

א' הדגיש כי מתכונת הפעולה החדשה לא תפגע בחשאיות העבודה של המוסד ולא תחשוף את שיטות הפעולה שלו. "החברות יפתחו את הטכנולוגיה, ויוכלו גם לשווק אותה. אנחנו ניקח את הטכנולוגיה לפיתוח המוצרים שלנו ואלה לא ייחשפו. זה לא דבר חדש שיש לנו שיתופי פעולה עם חברות טכנולוגיה. רק שיטת העבודה משתנה", אמר א'.

הוא הוסיף כי הצורך בהקמת קרן שתפעל מול חברות ההזנק נולד לאחר שבמוסד הגיע למסקנה שצורת העבודה הנוכחית אינה מאפשרת את הגמישות הנדרשת. "הרעיון הוא נגישות לעליונות הטכנולוגית", הסביר א'. הוא הדגיש שהמוסד לא ייכנס כשותף בחברות שיבחר לעבוד עמן, לא ייקח לעצמו את זכויות היוצרים על הפיתוחים ולא ימנע מכירה של החברות בשלב ההבשלה. לדבריו, במוסד יודעים כיצד לשמור על סודיות במידע תוך שיתוף הפעולה עם החברות.

א' הסביר את השם שניתן לקרן, "ליבטאד", ואמר כי פירושו בלטינית חופש, וכי הוא נבחר על שמה של אוניית מעפילים שהגיעה לארץ מבולגריה בשנת 1940. "אנחנו גאים במורשת שהשם הזה מבטא", אמר א'.

יצוין כי המוסד עובד כבר כמה שנים עם חברות טכנולוגיה בשיטת מיקור חוץ. ואולם זוהי הפעם הראשונה שהארגון יהיה שותף בפיתוח מוצרים חדשים משלב הרעיון ולא רק יתאים מוצרי מדף קיימים לצרכיו.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך