פיטורי העו"סים הוקפאו: "כחלון, מה עם 'נטו לקשישים?'"

בתום דיון חירום של ועדת הרווחה בנוגע לדרישה לפטר כ-250 עובדים סוציאליים מהרשויות המקומיות, הוחלט להקפיא את המהלך ולהתחיל במו"מ אינטנסיבי לפתרון המשבר. יו"ר איגוד העו"סים: "תביאו תקנים – נעשה. לא תביאו – לא נעשה"

יוני עוזרי | 26/6/2017 18:19
תגיות: בארץ,עובדים סוציאליים,ועדת הרווחה
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת קיימה היום (ב') דיון חירום לאחר ההכרזה על סכסוך עבודה מטעם איגוד העובדים הסוציאליים, בשל הכוונה לפטר עד לשבוע הבא כ-250 מחבריהם העוסקים בתחום ביקורי הבית לקשישים.

בתום הישיבה, שהייתה סוערת במיוחד, הוחלט להקפיא את מכתבי הפיטורים למשך כשלושה שבועות שבהם ינסו משרד הרווחה, הביטוח הלאומי והשלטון המקומי, בסיוע משרד האוצר למצוא פתרון מוסכם למשבר. מנגד, ידחו העו"סים את השביתה לצורך המשא ומתן. "ברור לכולם שהעובדים הסוציאליים לא יפוטרו", הבהירה מנהלת הדיון ח"כ טלי פלוסקוב מכולנו.
  
צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
הפגנת עובדים סוציאליים בירושלים צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

במהלך הדיון, ממנו נעדרו חברי הכנסת מהקואליציה, עלה כי המניע לדרישה בקיצוץ 164 תקנים (כ-250 עובדים) במחלקות לאזרחים ותיקים בלשכות הרווחה המקומיות, הוא ויכוח מתמשך בין משרד הרווחה, הביטוח הלאומי - שמימן עבר את התקנים - והשלטון המקומי בנוגע לאופן התקצוב שאמור להגיע מהמוסד לביטוח לאומי למחלקות.

סלע המחלוקת הוא המתווה הנוכחי, שנקבע לפני כעשר שנים, ולפיו יממן הביטוח הלאומי את הלשכות על בסיס כמות ביקורי הבית המתקיימים בכל מחלקה ומחלקה, ולא על פי הטיפול הניתן לנזקקי הסיוע וקרוביהם. נציגת הביטוח הלאומי בדיון ציינה כי ב-2008 נחתם הסכם בין הביטוח הלאומי למשרד הרווחה, שלפיו יהיה תיאום של ההקצבה לפי כמות הקשישים במחלקה וכן תקצוב על פי כמות ביקורים. "כיום", הדגישה, "ממומשים פחות מ-50 אחוזים מהביקורים הנדרשים והתקצוב בהתאם".

מנכ"ל משרד שלטון המקומי, שלמה דולברג, הטיל את האחריות למצב על משרד הרווחה ודרש מימון מלא של משרד הרווחה והקמה של ועדה ציבורית שתקבע את אופן הטיפול בקשישים. "לפני כ-30 שנה מצא משרד הרווחה אוצר, כשהביטוח הלאומי הסכים לשלם חלק מתקני העו"סים. לפני מספר שנים החליט הביטוח הלאומי שהוא לא רוצה לממן. הוויכוח נמשך 6-7 שנים וברגע שהביטוח הלאומי הפסיק לממן - משרד הרווחה צריך לממן את מלוא התקנים".
 
צילום: רענן כהן
הפגנת הגמלאים צילום: רענן כהן

מנהלת בכירה בתחום הטיפול במרכז לשלטון מקומי, עובדת סוציאלית בהכשרתה, חיזקה את דברי דולברג ואמרה: "התקנים שניתנו עד 2008 היו כאלה שלא חייבו אותנו לעשות את הבקרה בדרך שהמוסד לביטוח הלאומי מממן. אחרי ההסכם, ביקשו מאיתנו לעשות בקרות ברמת 'צ'ק ליסט'. אנחנו נכנסים לבתים ולא יכולים להתעלם ממה שאנו רואים. מכיוון שכך, לא הצלחנו לערוך את שני הביקורים שאמורים להיות ממומנים", הסבירה.

"אנו מנסים להתאים את הביקורת למצב בשטח", הוסיפה וטענה: "אנו מבצעים עבודה בעבור הביטוח הלאומי ולא מקבלים מימון. שש שנים השלטון המקומי מממן למעלה מ-50 אחוזים מהתקנים האלה כדי להגיע לפתרון. אנו מקבלים פחות מחצי מהמימון". לדבריה, "המשבר הנוכחי פרץ כי הגענו למצב שאיננו יכולים להמשיך - גם לספוג את המימון של הביטוח הלאומי, גם להיכנס לגרעון וגם לא לעשות את תפקיד העובד הסוציאלי".
 

צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
נחמן שי, מנכ''ל משרד הרווחה אביגדור קפלן וח''כ טלי פלוסקוב בוועדת הרווחה צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

נציגת העובדים הסוציאליים, צפרא דוויק, שטרם הדיון השתתפה בהפגנה של עשרות עובדים מחוץ למשרדי האוצר והרווחה, הבהירה גם היא כי לא ניתן להיענות לדרישות הביטוח הלאומי, כיוון שהן אינן מאפשרות לעו"סים לבצע את עבודתם כראוי.

"לא הלכנו לאוניברסיטה כדי לבקר בבתי קשישים ולעשות 'צ'ק ליסט' אם יש אוכל במקרר", הבהירה יו"ר איגוד העו"סים. "אנחנו אמורים לבצע עבודה טיפולית, ואנחנו עושים אלף דברים אחרים. כל הזמן מעמיסים עלינו עוד ועוד. תביאו תקנים – נעשה. לא תביאו – לא נעשה".

צפרא מתחה ביקורת על משרד האוצר והעומד בראשו שלטענתה הפקיר את אלו שהגיעו לגיל זקנה. "כל הדרך לירושלים ראינו את השלטים של השר משה כחלון 'משפחה נטו', 'דיור לצעירים', אבל מה עם 'הקשישים נטו?' מספר הקשישים הגיע כבר לכמיליון כש-330 אלף מהם נזקקים לסיוע לשכות הרווחה".

היא דרשה כי לצד ביטול מהלך הפיטורים הקרוב, ייקבע מספר תיקים לעובד שיעמוד על 50-60 וכן תוספת תקציבית בגובה של כ-40 מיליון שקלים לטובת הוספת תקנים ותיקון המצב הקיים.
 
צילום: אמיר מאירי
''מה עם 'נטו לקשישים?'''. השר כחלון צילום: אמיר מאירי

מנכ"ל משרד הרווחה, אביגדור קפלן, הסביר כי המשרד פועל רבות על מנת לשפר את המצב ולהסדיר את עניין התקנים וטען כי המרכז לשלטון מקומי צריך להמשיך בדיונים על הנושא. "ניסינו להגיע לנוסחה שתמנע את קיצוץ התקנים האלה", אמר. "הביטוח הלאומי היה מוכן להגדיל את הסכום שהשלטון המקומי צריך לשלם, אבל השלטון המקומי עזב את השולחן. אני מציע שנחזור לנוסחת הבקרות (המתווה הנוכחי, י"ע).

קפלן הסכים שאין מספיק תקנים וטען כי זו הסיבה שלפיה עדיף להסיט את הכסף שהביטוח הלאומי מוכן להוסיף ליצירת עוד תקנים. "אנחנו מנסים לשכנע את משרד האוצר להוסיף לנו תקציב להשארת התקנים, שהביטוח הלאומי ימשיך לממן וכן להגדיל את כמות התקנים". 

בתחילת הדיון דיברו חברי הכנסת שהשתתפו בו. יוזמי הישיבה, יו"ר שדולת הגימלאים ח"כ נחמן שי (המחנה הציוני) וח"כ מיקי לוי (יש עתיד), אמרו כי המשבר הנוכחי מוכיח עד כמה המדינה לא ערוכה לנושא הטיפול באוכלוסייה האזרחים הוותיקים וכינו זאת "הזנחה פושעת".

חבריהם לספסלי האופוזיציה, ח"כ יואל חסון וח"כ מיכל בירן ציינו את הנטל הכבד המונח על כתפי העובדים ואת הצורך הבהול בשינוי. לדבריהם, "אי אפשר להישאר אדישים לחשיבות התפקיד של העובד הסוציאלי".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך