
ויכוח בממשל: לקיים פסגת טראמפ-פוטין ביולי?
שני המנהיגים עשויים להיוועד בכינוס הג'י-20 בהמבורג בחודש הבא, אך הנשיא האמריקאי לוחץ להפוך זאת לשיחה רשמית על פי כל כללי הפרוטוקול. בינתיים, ועל רקע החקירה הענפה סביב השפעתו של הקרמלין בוושינגטון, דוחקים בו יועציו להימנע מהרעיון
הנשיא דונלד טראמפ מביע התלהבות לפגוש את מקבילו הרוסי ולדימיר פוטין עם כל הרעש וההמולה הדיפלומטיים כשהשניים ישהו יחדיו בגרמניה לצורך פסגה בינלאומית בחודש הבא. אבל הרעיון הזה גם חושף את השסעים העמוקים בתוך הממשל בכל הקשור לדרך הטובה ביותר לטפל בסוגיה הרוסית, וזאת על רקע חקירה נמשכת סביב מעורבותו של הקרמלין בבחירות לנשיאות ארה"ב.מעורבות פוטין בבחירות ארה"ב (צילום: רויטרס)
פקידי ממשל רבים מאמינים שארה"ב צריכה לשמור על מרחק ממוסקבה בזמן רגיש כל כך – ושכל קשר איתה צריך להיעשות בזהירות גדולה. אבל טראמפ עצמו וכמה אחרים בממשל לחצו לקבל פגישה דו-צדדית מלאה.

הנשיא קורא להעניק גישה לאמצעי התקשורת ולקיים את כל הפרוטוקול המתאים הנלווה לפגישה כזאת, אפילו כשאנשי מחלקת המדינה והמועצה לביטחון לאומי דוחקים בו לנקוט גישה מרוסנת יותר, כך לדברי בכירים בעבר ובהווה בממשל.
כמה מיועציו המליצו לנשיא לבחור במקום זאת בפגישה "צדדית" מהירה ולא רשמית בשולי הפסגה, או שהמשלחות הרוסית והאמריקאית יקיימו "שיחות יציבות אסטרטגית", שאינן בהכרח כוללת את הנשיאים עצמם. הבכירים אמרו את הדברים בעילום שם, שכן הם לא מורשים לדון בהם בפומבי.
הדעות הסותרות מדגישים את חילוקי ההשקפות בתוך המשקל באשר למדיניות הכוללת לגבי רוסיה, וכן את נחישותו של טראמפ לפתח יחסי עבודה עם מוסקבה למרות החקירות המתמשכות בעניין.
יש גם יתרונות פוטנציאליים לפגישה עם פוטין: שיחה פנים אל פנים יכולה ליצור הומניזציה של שני הצדדים ולבטל כמה מהאינטריגות שכוללות את התקשורת הטלפונית והלא אישית בין הצדדים. טראמפ – איש הנדל"ן האולטימטיבי – חזר והציע שיוכל להחליף את הנזק שנעשה בעידן ברק אובמה ביחסי ארה"ב ורוסיה בשותפות של ממש, ובמיוחד בכל הקשור לסוגיות כמו הסכסוך המתמשך בסוריה.
עם זאת, טמונים גם חסרונות גדולים בשיטה זו. טראמפ ידוע בנטייתו לסטות מהתסריט שנכתב מראש, מה שיוצר את האפשרות לפליטת פה דיפלומטית, שנזקה עשוי להיות רב. בפגישה קצרה עם דיפלומטים רוסים בכירים בחדר הסגלגל חשף טראמפ מידע מסווג מאוד על איום של ארגון הטרור דאעש על מטוסי נושאים שהועבר אליו מישראל, כך לדברי בכירים בממשל. הבית הלבן הגן על חילופי הדברים הללו כ"הולמים לחלוטין".

בנוסף, פרשנים רבים מזהירים שאין לסמוך על פוטין. אולג קלוגין, גנרל לשעבר בסוכנות הביטחון המרכזית של רוסיה, הקג"ב, ציין כי לנשיא הרוסי – פוליטיקאי מנוסה ומשופשף – יש "סדרי עדיפות אחרים" מאשר לדון בהאשמות ולפיהן מוסקבה התערבה במערכת הבחירות שבה עלה טראמפ לגדולה, כולל הקלת העיצומים, העלאת מחירי הנפט וגם מערכת הבחירות לנשיאות ברוסיה בשנה הבאה. "פוטין יותר כיצד להסיט את השיחה לכיוון המועדף עליו", הסביר קלוגין.
נינה חרושצ'בה, פרופסור לענייני רוסי ב"ניו-סקול", ציינה כי טראמפ ניצב ב"עמדה בלתי אפשרית". "הוא לא יכול להיות נחמד מדי לפוטין, בגלל שזה הולך להתפרש כאילו הוא מקיים יחסים מיוחדים עם הקרמלין", היא הסבירה, "הוא לא יכול להיות גם נבזי מדי, מכיוון שלפוטין יד ידיים ארוכות וחשיבה של איש קג"ב. לכן טראמפ צריך לשמור על יחסים טובים איתו, אבל הוא גם צריך למלא את הבטחות הקמפיין שלו ולבסס יחסים משופרים עם הרוסים".
הבית הלבן הודיע כי לא התקבלה החלטה סופית אם אכן תתקיים פגישה בין השניים. הוא גם לא ענה לשאלות על הדעות הסותרות בקרב בכירי הממשל.
פגישות כאלה הן נוהג נפוץ יחסית בפסגות כגון ג'י-20, שבהן מנהיגים רבים מהעולם ויועציהם נאספים במקום אחר. לרוב הן עניין שמתוזמר בקפידה, מהאופן שבו שני המנהיגים לוחצים ידיים, עבור במבטים שהם מחליפים וכלה במילים עצמן שהם מדברים, המציעים הצצה לעסקי המדינה. הפגישה האחרונה בין שני מנהיגי המעצמות אירעה בשנת 2015, וכללה את פוטין ואת הנשיא ברק אובמה. היא נפתחה בלחיצת ידיים מוזרה, והסתיימה בהתקדמות בכל הקשור למלחמת האזרחים האכזרית בסוריה.

אותה פגישה משנת 2015 – הראשונה זה שנתיים – כללה דיון בן תשעים דקות במטה האו"ם. פוטין ובכירים אמריקאים ציינו מאוחר יותר כי שני המנהיגים התקדמו בסוריה הקשורות לסוריה, שכבר כך גרמו מתיחות ביחסיהם. אבל בשביל ממשל אובמה קשרים זהירים היו שם המשחק, וארה"ב ניסתה ללא הרף למצוא את דרך האמצע עם מוסקבה בכל הקשור לסוריה, לאוקראינה וגם לסוגיות אחרות.
חוסר ההסכמה בין טראמפ ובין יועציו במחלקת המדינה והמועצה לביטחון לאומי באשר לרוסיה עמוק יותר מהדיון על הפגישה בפסגת הג'י-20. בכיר ממשל לשעבר שדיבר בעילום שם ציין כי בין יועצי מדיניות החוץ יש תסכול גובר על כישלונו של הבית הלבן לאמץ גישה זהירה וביקורתית יותר כלפי הקרמלין. כל 17 סוכנויות המודיעין האמריקאיות הסכימו שרוסיה אחראית לפריצה בשנה שעברה למערכת הדוא"ל של המפלגה הדמוקרטית, וכי ניסתה להשפיע על מערכת הבחירות ב-2016.
טראמפ צריך לומר ישירות לפוטין ש"אנחנו לא שמחים מההתערבות שלכם בבחירות", אמר סטיבן פייפר, שגריר ארה"ב לשעבר באוקראינה, "אם לא יאמר זאת, הוא יוכה על ידי התקשורת ובתי הנבחרים, והוא יבטיח שהמחוקקים יאשרו עוד חקיקה ועיצומים נגד הרוסים". הוא הוסיף כי "בממשל צריכים לשמור על הציפיות שלהם צנועות מאוד, אם הם מכוונים להציג הישג בהמבורג, הניחוש שלי הוא שהם ייכשלו".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg