מדינות ערב דורשות מקטאר: "נתקו היחסים עם איראן"
סעודיה ומדינות נוספות שניתקו את היחסים עם דוחא, העבירו אליה אולטימטום שכולל דרישה לסגור מיידית את ערוץ אל-ג'זירה ולנתק את קשריה עם חיזבאללה ודאעש. לקטאר יש 10 ימים להיענות
התפתחות דרמטית אירעה הלילה (ו') בנושא המשבר הדיפלומטי בין קטאר לבין מדינות המפרץ והמזרח התיכון שמחרימות אותה. המדינות המחרימות העבירו לקטאר רשימות דרישות רשמית, שבה נדרשת המדינה לסגור את ערוץ הטלוויזיה הבינלאומי שלה, אל-ג'זירה, לנתק את יחסיה הדיפלומטיים עם איראן, וכן לחתוך את כל קשריה עם ארגון הטרור חיזבאללה, עם אל-קעידה, המדינה האסלאמית (דאעש) והאחים המוסלמים.
מנהיגי המדינות הערביות שנתקו קשרים עם קטאר
צילום: EPA, AFP
הרשימה, שכוללת 13 סעיפים, הועברה לקטאר על ידי כוויית, ונחשפה על ידי סוכנות הידיעות AP שהשיגה אותה מאחת המדינות המעורבות במשבר. לפי המסמך, המדינות הציבו לקטאר אולטימטום שבמסגרתו היא נדרשת להיענות לכל הדרישות בתוך עשרה ימים.
סעודיה, איחוד האמירויות הערביות, בחריין ומצרים ניתקו כולן את יחסיהן הדיפלומטיים והמסחריים עם קטאר ב-5 ביוני, בטענה כי המדינה תומכת בטרור - טענה שדוחא מכחישה בתקיפות אך מושמעת גם על ידי ארצות הברית ונשיאה דונלד טראמפ. ארה"ב קראה למדינות המחרימות להציג רשימת דרישות - ועתה הן נענו לכך. כוויית מסייעת בתיווך בין הצדדים למשבר.
עם זאת, יהיה קשה במיוחד לקטאר להיענות לרשימה הנוקשה, שכוללת דרישות שהיא כבר הודיעה שלא תקיים כמו סגירת אל-ג'זירה, אחד הערוצים הנצפים בעולם בשפה הערבית. גם הדרישה לנתק את היחסים עם איראן בעייתית עבורה מאוד, משום שהיא תלויה בטהרן ובשדה גז טבעי שהיא חולקת עמה כדי לממן את אירוח גביע העולם בכדורגל בשנת 2022.
לפי המסמך, על קטאר לסגור באופן מיידי את הבסיס הצבאי של טורקיה במדינה ולהפסיק כליל את שיתוף הפעולה הצבאי עם טורקיה. בנוסף, המדינות דורשות מקטאר סכום מסוים של פיצויים, שאינו מפורט במדויק.
הסעיפים במסמך הנוגעים לאיראן מפרטים כי על קטאר לסגור נציגויות דיפלומטיות באיראן, לגרש מקטאר את כל אנשי משמרות המהפכה, ולנהל עם איראן רק מסחר שתואם את הסנקציות של ארה"ב במסגרת הסכם הגרעין מ-2015.

תומך במדינות שמחרימות את קטאר. דונלד טראמפ
צילום: AFP
בנוגע לאל-ג'זירה, רשת הטלוויזיה המבוססת בדוחא בירת קטאר, המדינות דורשות שייסגר הערוץ יחד עם כל השלוחות שלו. המשמעות היא שייסגר גם ערוץ אל-ג'זירה באנגלית. שכנותיה של קטאר מאשימות את הערוץ בגרימת אי יציבות באזור ובתמיכה בארגון האחים המוסלמים.
דרישות נוספות במסמך הן שקטאר לא תאזרח במדינתה אזרחים של ארבע המדינות שכתבו את המסמך - סעודיה, איחוד האמירויות הערביות, בחריין ומצרים. קטאר נדרשת אף לגרש את כל אזרחי מדינות אלו הנמצאים בשטחה, וזאת מתוך מאמץ למנוע מקטאר "להתערב בענייניהן הפנימיים".
ארבע המדינות דורשות עוד שקטאר תסגיר את כל האנשים שמבוקשים אצלן בחשד למעורבות בטרור, תפסיק לממן ארגונים קיצוניים המוגדרים כארגוני טרור על ידי ארה"ב, ותספק מידע מפורט בנוגע לגורמי אופוזיציה בסעודיה ובמדינות סוניות נוספות שאותם היא מימנה לטענתן.
אם קטאר תסכים לשתף פעולה עם הדרישות, במסמך כתוב שתתבצע ביקורת פעם בחודש כדי לוודא שהיא עומדת בדרישות. זאת במשך השנה הראשונה, כאשר בשנה השנייה הביקורת תתבצע כל רבעון, ולאחר מכן פעם בשנה למשך עשר שנים.
ממשלת קטאר לא מסרה תגובה מיידית למסמך, וכך גם ארה"ב. מוקדם יותר השבוע דרש מזכיר המדינה רקס טילרסון משכנותיה של קטאר להציג רשימת דרישות "סבירה וישימה".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg