המתווה שיוביל לפיתרון סוגיית קצבאות הנכים
פרסום ראשון: בפעימה הראשונה הקצבה תעלה ל-3,200 שקלים בתחילת השנה הבאה, בשלב השני הקצבה תעלה ל-4,000 שקלים. הבשורה: גם הנכים שעובדים יקבלו את הקצבה - צעד שלא יהפוך את צאתם לעבודה ללא משתלמת
מסתמן פיתרון: בדיונים שהתקיימו בימים האחרונים בנושא העלאת קצבאות הנכים בין הממשלה לבין הכנסת מסתמן כי קצבת הנכים תעלה ל-3,200 שקלים בפעימה הראשונה כבר בינואר 2018, ותגיע ליעד סופי של 4,000 שקלים בעוד פרק זמן שטרם נקבע, הנע בין שנה לשנתיים.כזכור, בשבוע שעבר התרחשו הפגנות נכים, במטרה להשוות את קצבת הנכות לשכר המינימום. במהלך שיזם יו"ר הקואליציה דוד ביטן אמנם לא יושוו הקצבאות לשכר המינימום, אך כבר בחודש ינואר יצאו 100 אלף נכים בישראל מקו העוני.

מחאת הנכים בירושלים
צילום: מירי צחי
עוד מסתמן כי בניגוד להצעת ההחלטה הנוכחית הקצבה תשולם לכלל הנכים, כולל אלה שיוצאים לעבודה, מבלי שמשכורתם תפגע בקצבה, וכי הקצבה לא תבטל הטבות נוספת כמו הנחה בארנונה. הערכה היא כי המהלך כולו יותנה בביצוע רפורמה בסוגיית קביעת אחוזי הנכות. מי שריכז את הנושא בליכוד מלבד חבר הכנסת דוד ביטן הם ח"כ נאווה בוקר ושר הרווחה חיים כץ.
הפתרון המסתמן נועד בראש ובראשונה להוציא את הנכים מקו העוני העומד היום על משתכרים המקבלים 3,160 שקלים בחודש ומטה. לפיכך כבר בחודש ינואר 2018 תועלה הקצבה הנוכחית ל- 3,200 שקלים, כך שלא יהיו יותר נכים מתחת לקו העוני בישראל. שלב זה יעלה לקופת המדינה כ-2 מיליארד שקלים.

דוד ביטן
צילום: הדס פרוש, פלאש 90
השלב השני: עלות של 2.5 מיליארד שקלים נוספים
בשלב השני, שטרם נקבע אם יבוצע בתוך שנה או שנתיים, תעלה הקצבה ל-4,000 שקלים בעלות כוללת של 2.5 מיליארד שקלים נוספים ובכך תאומץ למעשה מסקנת ועדת ירון זליכה שקבעה כי קצבת הנכים תעלה לסכום זה, לעומת מסקנות ועדת פרופ' אבי שמחון שקבעה כי הקצבה תגיע לסכום של 3,200 בפעימה הסופית.
בנוסף, בניגוד להמלצות ועדת שמחון לא יבוטלו הטבות נוספות במקביל להעלאת הקצבה. נכה שיוצא לעבודה לא ייפגע וזאת בעקבות דרישה מהכנסת שלא לגרום לנכים להפוך את יציאתם לעבודה לבלתי משתלמת על ידי קיזוז שכר עבודתם בקצבה המגיעה להם.

דוד ביטן
צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
מי שגיבש את הפתרון המסתמן הוא יו"ר הקואליציה ח"כ דוד ביטן, שנועד עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר משה כחלון וקיבל את הסכמתם למהלך. על אף שהפתרון מיטיב עם מצבם של הנכים לעומת מסקנות ועדת שמחון, עדיין לא ברור כיצד יגיבו לה מנהיגי ארגוני הנכים וזאת בשל דרישתם להעלות את הקצבה לגובה שכר מינימום, כלומר 5,300 שקלים.
אנשי הדרג המקצועי באוצר עדיין לא אישרו את המהלך על אף ההסכמה מהדרג הפוליטי. השבוע ביקש נתניהו מביטן במהלך פגישתם בנושא במשרד ראש הממשלה פרק זמן של שבועיים על מנת להשיג בזמן זה תוכנית ממשלתית מלאה בשיתוף כל הגורמים הרלוונטיים.
ביטן אמר לנתניהו וכן לשר האוצר כחלון כי בשל מסקנות הוועדה הממשלתית בכוונתו לערב את הכנסת בתהליך על מנת להטיב עד כמה שניתן עם ציבור הנכים. לדבריו, במידה שפקידי האוצר יערימו קשיים וימנעו את גיבוש הרפורמה וההטבות, שכאמור כבר התקבלו על דעתם של ראש הממשלה ושר האוצר, בכוונתו לרתום את הכנסת למאבק סביב הנושא, כולל צעד דרמטי של הקפאת העברות התקציביות בוועדת הכספים.
ההערכה היא כי לא יהיה צורך במימוש האיום בשל העובדה כי הדרג הפוליטי כבר הסכים ונוכח העובדה כי המקור התקציבי כבר קיים ממילא.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg