ה"ויתור" של אבו מאזן הוא אחיזת עיניים

לו השינוי כלפי חוץ בעמדה הפלסטינית היה אמיתי, ישראל הייתה מברכת על הסימן לנכונות כנה מהצד השני, אך הסיכוי לכך קלוש

ישראל היום
זלמן שובל | 13/6/2017 10:29
תגיות: העולם הערבי, אבו מאזן, טראמפ
בראיון טלוויזיוני שהעניק לאחרונה לרשת בלומברג מוחמד מוסטפא, יועצו של אבו מאזן, הוא אמר כי יו"ר הרשות הפלסטינית מוותר "לעת עתה" על דרישתו שישראל תפסיק את הבנייה מעבר לקו הירוק, כתנאי לחידוש המו"מ עימה. הכתובת שאליה שוגרה ההודעה הנ"ל היתה וושינגטון ולא ירושלים, שכן מה שמעניין את אבו מאזן בעת הזאת הוא היחסים עם ממשל טראמפ, ולא עצם הסיכויים לחדש את המו"מ עם ישראל, שלגביו ממילא אין לו כל כוונה לשנות את עמדותיו הבסיסיות.

את ה"לעת עתה" של מוסטפא יש לראות, אפוא, כוויתור זמני לכיוון האמריקני, שאינו מחייב שינוי אמיתי בעמדה הפלסטנית בעניין הבנייה הישראלית או בנושאים אחרים. בינתיים נודע שמשלחת פלסטינית עומדת לצאת בימים הקרובים לפגישות עבודה עם הצוות המדיני של הנשיא טראמפ, על מנת לנסות להגיע להסכמות מוקדמות לפני שהנשיא עצמו ייצא בהודעה רשמית על הזנקת יוזמתו לשלום ה"אולטימטיבי". את ההתגמשות כביכול של הפלסטינים יש לראות גם על רקע המתרחש בתוך המחנה הסוני בעניין קטאר, ובעיקר בהקשר לחזית המאוחדת בין המחנה הסוני בראשות סעודיה ומצרים לבין ארה"ב, שעל הקמתה הוכרז חגיגית בעת ביקור טראמפ בריאד.
 
צילום: AFP
טראמפ ואבו מאזן מוסרים הצהרות לתקשורת. קורץ בעיקר לטראמפ. צילום: AFP

אבו מאזן ויועציו מבינים שיהיה עליהם לעשות מאמץ להשתלב במציאות החדשה הזאת, ולא להיראות כגורם מפריע. לכך יוסיפו הפלסטינים כנראה גם הקפאה זמנית של הצעדים נגד ישראל בזירות הבינלאומיות השונות וקבלת החלטות קוסמטיות לגבי ההסתה בתקשורת הפלסטינית.

גם ישראל נערכת, כמובן, לקראת השלב שבו הממשל האמריקני ירצה לתרגם את הצהרותיו וכוונותיו בסוגיה הישראלית־פלסטינית לשפת מעשה, ומשלחת מטעמה תצא בקרוב לוושינגטון. גם היא איננה מתעלמת מההשלכות של הרומן האמריקני־ערבי החדש ותעשה כל מאמץ להיכלל בתוכו לטובתה, ולא להיחרג ממנו. הגם שלצ'ק של טראמפ בהחלט יש כיסוי, הוא, כפי שהזכיר רה"מ נתניהו, איננו "פתוח". גישה אחראית ונבונה מחייבת אפוא את ישראל שלא לחטוא בחטא "תפסת מרובה - לא תפסת".

לו השינוי המופגן כלפי חוץ בעמדה הפלסטינית היה אמיתי, ישראל היתיה מברכת על הסימן לנכונות כנה מהצד השני, אך הסיכוי לכך הוא קלוש ומי שזקוק להוכחה די שיעיין במסמכים שהתפרסמו בשבוע שעבר בעיתון "הארץ" לגבי ניסיונותיהם הכושלים של הנשיא אובמה ומזכיר המדינה קרי לקדם ב־2014 תהליך שאותו אבו מאזן טירפד. לחשיפתם מחדש בעת הזאת יש חשיבות מבחינת המהלכים המתוכננים עכשיו בוושינגטון. היוזמות של אובמה וקרי בזמנו נעשו בשני הילוכים - בהילוך הראשון האמריקנים גיבשו מסמך מאוזן למדי שעסק בסוגיות הליבה של הסכסוך ושלדברי גורמים שונים היה עקרונית מקובל על ישראל, אך נדחה לחלוטין על ידי אבו מאזן. בעקבות זאת ניסחו אנשיו של קרי מסמך חדש, מאוזן פחות, שנטה לצד הפלסטיני ובפרט בנושא ירושלים, ושלא תואם מראש עם ישראל. קרי קיווה שהנוסח המתוקן ייענה בחיוב על ידי הפלסטינים, אך אבו מאזן פשוט לא השיב.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך