תושבי פורטו-ריקו יקבעו: האם להתנתק מארה"ב?

תושבי האי הקטן יקיימו משאל עם לא מחייב בשאלה אם להקים מדינה, להכריז על עצמאות או להמשיך בסטטוס-קוו, שבמסגרתו הם טריטוריה אמריקאית עם זכויות חלקיות

מקור ראשון
אלודי קוזין, AFP | 11/6/2017 9:56
תגיות: פורטו-ריקו, משאל עם, ארה"ב, עצמאות,בעולם
הקריאות "החוב אינו חוקי" ו"רודנות קולוניאליות" ממלאות את אוויר הבוקר בסאן-חואן, בזמן שסטודנטים מאוניברסיטת פורטו-ריקו חוסמים את השדרה המנוקדת בעצי דקל. מעבר לרחוב נפגשת ועדה של מפקחים שכפתה וושינגטון על המדינה עם נציגי הסטודנטים כדי לשמוע את דרישותיהם, בזמן שהיא הוגה דרישות לקיצוצים העמוקים ביותר אי פעם שחוותה המדינה, במטרה להוציא את "יוון של הקריבים" מפשיטת רגל.
 
צילום: AFP
הפגנות נגד הוועד הכלכלי של האי בפורטו-ריקו צילום: AFP

בשביל חלק מהאנשים מדובר בתיקון הנחוץ להעמיד את פורטו-ריקו המדשדשת בחזרה על רגליה. אבל בשביל אחרים, ובהם מריאנה דה-אלבה, סטודנטית למשפטים בת 27 שלקחה חלק במחאה, הצעדים הללו הם חבטות של הכנעה קולוניאלית. "מה שהם הגיעו לעשות כאן הוא לקצץ בתקציב הציבורי ובשירותים החברתיים של האי כדי לתת אותם לבעלי שטרות החוב הגדולים, וזאת בשביל לשלם חוב שאנחנו אפילו לא יודעים אם הוא לגיטימי", היא הסבירה.

משימתו של הוועד לניהול ופיקוח כלכלי לפורטו-ריקו – שמורכב משבעה חברים שמונו על ידי נשיא ארה"ב ואחד מטעם מושל האי – היא להתיר את הסבך של החוב האדיר בן 74 מיליארד הדולרים של שטח החסות האמריקני. אבל באי הגאה בזהותו התרבותית, הבאה לידי ביטוי בשפה, מזון ומוזיקה, הוועד נתפס על פי רוב כאחיזת חנק שלא ניתן לסבול אותה על החיים בפורטו-ריקו.

בדומה ליוון, כשבואה של ה'"טרויקה" האירופית גרם לתחושת דחייה בקרב רוב האוכלוסייה, פורטו-ריקו התנערה מהסכנות של הלוואות לא מרוסנות עד לרגע ההתרסקות. אבל בשונה ממקבילתה הים-תיכונית, פורטו-ריקו אינה מדינה עצמאית. האי ובו 3.5 מיליון תושבים, מושבה ספרדית לשעבר שהפכה לשטח אמריקני בסוף המאה ה-19, מנהל ממשלה משלו מאז 1952, כשהפך ל"מדינה עצמאית נלווית" של ארה"ב.

הערב (יום א') יצביעו התושבים במשאל עם לא מחייב העוסק בטיב היחסים עם ארה"ב. הם יכולים לבחור באחת משלוש אפשרויות: הקמת מדינה, עצמאות או סוג אחר של סטטוס-קוו, הקרוי "התקשרות חופשית".
 
צילום: AFP
מודעות הקמפיין לקראת משאל העם בפורטו-ריקו צילום: AFP

אף שהפורטוריקנים הם אזרחי ארה"ב, נאסר עליהם להצביע בבחירות לנשיאות ארה"ב. האי דובר הספרדית, על חופיו הלבנים ומימיו בגוון הטורקיז, נראה כאילו הוא מרוחק מאוד מוושינגטון. אך הקשרים הכלכליים שלו לארה"ב הדוקים מאוד עדיין – ויש שאומרים שהם אף הדוקים מדי.

פורטו-ריקו, שכבר זמן רב הינה יעד תיירותי פופולרי, נהנית גם מפטור מהמסים הפדרליים של ארה"ב, מה שגרם לחברות אמריקניות רבות להקים מרכז ייצור על האי – הסכם שנמשך עשורים רבים עד שההטבות ממס הגיעו לקצן בשנת 2006.

כדי לקזז את אובדן ההכנסות, פורטו-ריקו פנתה לשוק אגרות החוב המקומיות בארה"ב, והציעה למשקיעים אגרות חוב מושכות ופטורות ממס, שסיפקו לה תזרים נוח של מזומנים אך גרמו לשקיעה נוספת של האי בחובותיו.

שיעור האבטלה גבר והמיתון התנחל בכלכלה המקומית, והפורטוריקנים עזבו את האי בהמוניהם. אחד מכל עשרה פורטוריקנים היגר מהאי במשך עשר השנים האחרונות. האקסודוס הזה – הגירה ענקית של האוכלוסייה שהותירה יותר פורטוריקנים בארה"ב מאשר בפורטו-ריקו עצמה – החריף את משבר החוף באמצעות שאיבת בסיס המסוי של שטח החסות.

אחרי שלא הייתה מסוגלת לעמוד בתשלומי החוב שלה, פורטו-ריקו הכריזה על פשיטת רגל בתחילת מאי. פשיטת הרגל הזאת – הגדולה ביותר של כל ממשל מקומי אמריקני אי פעם – עוררה בקושי אדווה קטנה בארה"ב, אבל בפורטו-ריקו עצמה היא גררה מחאות ואובדן משרות.
מכשול ושמו טראמפ

באוניברסיטת פורטו-ריקו, שנסגרו מאז תחילת חודש מארס בגלל מחאות הסטודנטים, הכיסאות והשולחנות נקשרו בשרשראות לשערי הכניסה. "הם מוכרחים להפסיק לבצע קיצוצים עיוורים", אמרה אלבה.

המושל ריקרדו רוסלו - שנכנס לתפקידו בינואר, וכעת מתגורר בלה-פורטלזה, ארמון אבן מרשים המשקיף על נמל סאן-חואן – הציג תוכנית צנע למשך עשר שנים כדי לנסות להציל את הכלכלה המקומית. אבל המושל בן ה-38 לא הצליח לשכנע את בעלי החוב להפחית מדרישותיהם ל"רמה ברת-קיימא", ולכן הכריז על פשיטת רגל. כעת בתי המשפט בארה"ב צריכים לפתור את הסוגיה.
 

צילום: AP
דגל פורטו-ריקו על רקע בית הנבחרים צילום: AP

אל מול הסבך הכלכלי הזה, שתי המפלגות שהחליפו ביניהן את השלטון מאז שנות החמישים – המפלגה המתקדמת החדשה של רוסלו והמפלגה העממית הדמוקרטית שבאופוזיציה – מאשימות זו את זו באחריות למהומה. רוסלו "צריך לעשות את העבודה שהממשל הקודם לא ביצע", אמר כריסטיאן סוברינו, היועץ הכלכלי הראשי של המושל וראש "הבנק הממשלתי לפיתוח" בפורטו-ריקו.

סוברינו מפגין אופטימיות לגבי יכולתו של רוסלו לייצב את כלכלת האי תוך ארבע שנים, בהסתמך על השקעה פרטית, ובמיוחד מתעשיית התיירות, שלהרגשתו יכולה לצמוח בקרוב. אבל אתחול כלכלת העיר צפוי להיות קשה יותר תחת ממשלו של הנשיא דונלד טראמפ, הדוחף לבצע קיצוצים נרחבים יותר בחבילות מזון ותוכניות ביטוח רפואי לעניינים. טראמפ גם דיבר בכמה הזדמנות נגד חבילות הצלה לפורטו-ריקו.

"האנשים כאן בהלם. הם מעולם לא חוו מצב כזה בעבר", אמר גרשון גוזמן, ראש איגוד הפועלים הכללי, המייצג את עובדי הרפואה באי. הקיצוצים "יכולים לעורר את התמוטטות מערכת הבריאות הציבורית של פורטו-ריקו", הזהיר גוזמן, שכן זו מתמודדת עם איומים כגון נגיף הזיקה שנושאים יתושים המרחפים באוויר האי.

מחוץ לבית החולים הציבורי הגדול בפורטו-ריקו, שבו חולים ובני משפחותיהם ממתינים בחום גדול כדי לראות רופא, אנא קינונס, עובדת בית מרקחת בת 44, אמרה שמשכורתה הוקפאה במשך ארבע שנים. שתי בנותיה חולמות לעבור לארה"ב. "כבר ביססנו את עצמנו, אבל ילדינו ונכדינו –מה אנחנו עומדים להותיר להם?" היא שאלה.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך