תומך בטרור ומכחיש שואה: הצד האפל של ג'רמי קורבין

הפוליטיקאי הוותיק הוביל את מפלגת הלייבור להישג משמעותי בבחירות, אך נודע בעבר בדעותיו הקיצוניות ומעוררות המחלוקת, והמפלגה בהנהגתו עמדה במוקד של מספר שערוריות אנטישמיות: "חמאס הם חברים, חיסול בן לאדן הוא טרגדיה"

אמיר לוי | 9/6/2017 10:15
תגיות: בריטניה,בחירות בבריטניה,ג'רמי קורבין
תוצאות הבחירות בבריטניה שמתפרסמות הבוקר (ו') מבשרות ככל הנראה על דרמה גדולה במערכת הפוליטית בממלכה. מפלגת השמרנים בהנהגת ראש הממשלה תרזה מיי אמנם זכתה למירב הקולות אך במפת הפרלמנט הנוכחית, אך הלייבור זכו להישג מפתיע ומרשים ומיי תתקשה מאוד להרכיב ממשלה. בנסיבות מסוימות יתכן אף כי ג'רמי קורבין, מנהיג מפלגת הלייבור, יצליח ליצור קואליציה עם מפלגות נוספות שתעניק לו את תפקיד ראש הממשלה.
  
צילום: AFP
דעות קיצוניות. ג'רמי קורבין צילום: AFP

ההישג יוצא הדופן של הלייבור מסמל את שיא הקריירה הפוליטית הארוכה של קורבין, אך ההיסטוריה של מי שנחשב במשך שנים רבות לסמן השמאלי של המפלגה רוויה בדעות קיצוניות והתבטאויות מעוררות מחלוקת. כעת, כאשר עולה האפשרות כי קורבין יכול להיות ראש ממשלת בריטניה, יהודים רבים בבריטניה יכולים להיות מודאגים מאי הוודאות הפוליטית.

קורבין קורא למיי להתפטר (צילום: רויטרס)
 


קורבין הכריז בעבר במספר הזדמנויות כי הוא רואה בחמאס וחיזבאללה "את חבריו" וסירב לגנות אותם כארגוני טרור על אף שהוכרזו ככאלה על ידי בריטניה והאיחוד האירופי. בתגובה לדבריו אמרו חברים במפלגה כי קורבין ואנשיו מנסים להשמיץ יהודים שחברים בלייבור ולהשתיק את כל מי שמגן על ישראל. מספר תורמים יהודיים הודיעו כי יפסיקו לתמוך במפלגה.

קורבין היה במשך השנים אורח קבוע בערוץ הטלוויזיה האיראני PressTV, בו אף הגיש מספר תוכניות אירוח בתמורה למשכורת נדיבה. באחת התוכניות אותן הגיש בשנת 2010 חלק קורבין שבחים ל"שהאידים של משט המרמרה" והודה בחום לצופה שהתקשר לאולפן ואמר כי ישראל היא "המחלה של המזרח התיכון ועל הערבים להפטר ממנה". מאוחר יותר הערוץ האיראני נאסר לשידור בבריטניה.
 
צילום: AFP
ה''חברים'' של קורבין. לוחמי חיזבאללה צילום: AFP

מקרה נוסף שעורר סערה התרחש כאשר קורבין כינה את חיסולו של רב המחבלים ומנהיג ארגון אל-קאיעדה אוסמה בן לאדן כ"טרגדיה". חברי פרלמנט מהמפלגה השמרנית תקפו אותו על כך וטענו כי קורבין הוא "סכנה לביטחון הלאומי". בהמשך לכך אירח קורבין את השייח' ראאד סאלח, מנהיג הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית בישראל שהורשע בעברות של הסתה והתפרעות, למפגש ידידותי בו הגדיר אותו כ"אזרח מכובד" ושניהם קראו  לחקור את "ההשפעה היהודית על מפלגת השמרנים".
  
צילום: גטי אימג'ס
''חיסולו היה טרגדיה''. אוסמה בן לאדן צילום: גטי אימג'ס

בשנת 2015, לאחר שהכנסייה האנגלית נזפה בכומר שהאשים את ישראל בפיגועי ה-11 בספטמבר, יצא קורבין להגנתו וטען כי הוא נרדף "בגלל שהעז לדבר נגד הציונות". במשך השנים הקפיד קורבין לתמוך באופן כמעט גורף במדינות והארגונים המוקצים ביותר. כך למשל, בספר שפרסם בשנת 2003 כתב כי "ברית המועצות לא היוותה איום לעולם" וטען כי "צפון קוריאה היא מדינה נורמלית" וגינה את הסנקציות המערביות נגדה כ"מזימה להחדיר לקוריאה את השוק החופשי".

לאחר מותו של שליט ונצואלה הוגו צ'אבס הילל אותו קורבין כ"מנהיג חזק שעזר לעניי עמו להגיע לרווחה". במהלך שנות השמונים נודע קורבין בתמיכתו בארגון ה-IRA, הצבא האירי הרפובליקני שביצע פיגועים רבים על אדמת אנגליה. קורבין כתב בעיתון שהילל את אנשי הארגון ואף ערך פגישות עם חלק ממנהיגיו, אותן הכחיש לאחרונה, אך התמיד בסירובו לגנות את פעולות הארגון.
המפלגה בעין הסערה

רק לאחרונה נודעו שלוש תקריות מטרידות נוספות בכיכובו של קורבין, כאשר דווח בבריטניה כי קורבין הניח זר על קברו של מתכנן רצח הישראלים במינכן בעת ביקור שערך בטוניסיה. כמו כן פורסם כי קורבין תמך בעשור האחרון בארגון אנטישמי קיצוני אשר בראשו עומדים מכחישי שואה מוצהרים. סערה נוספת התעוררה לאחר שקורבין הצהיר כי מסרב לבקר ב"יד ושם".
 

צילום: AP
קורבין עלה לרגל לקבר. המחבלים במינכן צילום: AP

במשך שנים בריטים רבים לא ייחסו תשומת לב רבה לקורבין, שנחשב כפוליטיקאי שולי יחסית וחסר השפעה ממשית. אולם לאחר שנבחר לראשות מפלגת הלייבור לפני כשנתיים, הוטלה המפלגה עצמה לתוך הסערה. לאחר רצף של התבטאויות אנטישמיות חריפות מצד חבריה, פתחה המפלגה בבדיקה פנימית אשר בסיומה הודחו או הושעו כחמישים חברים.

בין חברי הלייבור שהתבטאו באנטישמיות תחת הנהגת קורבין היו ג'ון מקאליף, שאמר כי ישראל משתמשת בשואה כדי לקבל כספים, ויקי קירבי, שטענה כי "היטלר הוא אליל ציוני" ו"ליהודים אפים גדולים", אייסגול גורבוז שיבחה את היטלר כ"אדם הגדול ביותר בהיסטוריה" ואת תוכניות אירן "למחוק את ישראל מהמפה", ובוב קמפבל שרשם בדף הפייסבוק שלו כי ישראל מנהלת את דאע"ש.
 
צילום: EPA
''היטלר תמך בציונות''. קן ליווינגסטון צילום: EPA

סערה גדולה במיוחד התעוררה סביב חברת הלייבור נאז שאה, שהציעה תוכנית לגרש את כל יהודי ישראל לאמריקה, והוסיפה כי מעשיו של היטלר היו חוקיים. במקרה אחר קראה להצביע בסקר אינטרנטי כי "היהודים נוהרים להצביע". קן ליוינגסטון, ראש עיריית לונדון לשעבר ואחד מיועציו הבכירים של קורבין, הגן על דבריה של שאה וטען שאינם אנטישמיים ושהיטלר למעשה תמך בציונות.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך