בריטניה מצביעה: כל מה שצריך לדעת על יום הבחירות

מי הם המועמדים המרכזיים? מי צפוי לנצח? כיצד אירועי הטרור האחרונים ישפיעו על התוצאות? ולמי מצביעים יהודי הממלכה? המדריך המלא למערכת הבחירות בבריטניה שמגיעה לקו הסיום

אריאל שנבל, לונדון | 8/6/2017 7:44
תגיות: בעולם,בריטניה,בחירות בבריטניה,תרזה מיי,ג'רמי קורבין
בין סוגיית הברקזיט לאירועי הטרור האחרונים, שגבו לא מעט קורבנות וזעזעו את הממלכה, הבריטים יצאו הבוקר (ה') להצביע, כאשר נראה כי בדומה למתרחש במדינות המערב האחרות, יתכן שגם בבריטניה התוצאות יהיו משמעותיות מהרגיל. אז מה צריך לדעת על יום הבחירות הזה?
צילומים: EPA
המועמדים המרכזיים. מיי וקורבין צילומים: EPA

מדוע מתקיימות היום בחירות בבריטניה?
הבחירות, שהיו אמורות להתקיים במועדן המקורי רק בעוד כשלוש שנים, הוקדמו בחודש אפריל על ידי ראשת הממשלה תרזה מיי משתי סיבות עיקריות. הראשונה היא להגדיל את מספר חברי הפרלמנט של מפלגתה, ובכך לחזק את הממשלה השמרנית לקראת המשא ומתן על יציאה מהאיחוד האירופי, ה"ברקזיט", שעליו החליטו אזרחי בריטניה לפני שנה.

רגעים אחרי לפני הבחירות בבריטניה: (צילום: רויטרס)
 
קטעים נוספים


המטרה השנייה היא לחזק את מעמדה כראשת ממשלה שנבחרה על ידי העם, ולא כברירת מחדל שנבחרה על ידי מפלגתה ללא מועמדים נוספים שחשקו בתפקיד, לאחר פרישתו של דייוויד קמרון כתוצאה מההחלטה על הברקזיט. הסקרים שהיו בידה עם ההכרזה על הבחירות הראו כי לשמרנים יש סיכוי טוב לזכות ברוב גדול שיאפשר את השלמת שתי המשימות הללו.
צילום: Leon Neal/ Getty Images
רוצה להגדיל את מספר חברי הפרלמנט של מפלגתה. תרזה מיי צילום: Leon Neal/ Getty Images

מה בעצם בוחרים אזרחי בריטניה?
שיטת הבחירות היא אזורית. בריטניה מחולקת ל-650 אזורי בחירה, כשבכל אחד מהם נבחר בסופו של יום חבר פרלמנט אחד, שלאחר מכן פועל במסגרת תפקידו הן ברמה המקומית והן בענייני הממשל בלונדון. רוב המתמודדים לתפקיד חבר פרלמנט מזוהים עם מפלגה כלשהי, ומיעוטם הקטן עצמאיים. שתי הסיעות הגדולות הן המפלגה הטורית השמרנית, שבראשה תרזה מיי, ומפלגת הלייבור, השייכת לצד השמאלי של המפה הפוליטית. מנהיג המפלגה שיצליח לאסוף את מספר חברי הפרלמנט הגבוה ביותר יתבקש על ידי המלכה להרכיב את הממשלה הבאה.

ומה אומרים הסקרים?
כשתרזה מיי הכריזה על הבחירות לפני כחודשיים, רוב הסקרים הצביעו על יתרון עצום של כ-20 אחוזים לטובת מפלגתה. המרוץ נראה אז גמור לחלוטין. אבל אז, בשילוב של קמפיין כושל במיוחד של השמרנים הרדומים והופעות טובות ואנרגטיות של מנהיג הלייבור ג'רמי קורבין, החל הפער להצטמצם במהירות.

פיגועי הטרור במנצ'סטר ובגשר לונדון, כך עושה רושם, עצרו את הנפילה החופשית בסקרים של השמרנים והעניקו להם אוויר לנשימה לקראת יום הבוחר. הסקרים האחרונים שנערכו השבוע, לאחר הפיגוע בגשר לונדון, מצביעים על הגדלת הפער, שעומד על 7-11 אחוזים לטובת מפלגתה של מיי.
צילום: AFP
הסקרים לא נוטים לטובתו, אך הוא יכול להפתיע. קורבין צילום: AFP

האם אירועי הטרור האחרונים באנגליה מהווים חלק מהקמפיין?
אם בישראל ובארה"ב מקובלת ההערכה כי פיגועי טרור מחזקים את הימין, הרי שבמקרה הנוכחי בבריטניה המצב מסובך יותר. תרזה מיי שימשה כשרת הפנים של דייוויד קמרון בשנים האחרונות, והיא נתפסת בקרב חלקים רבים בתקשורת ובציבור כמי שאחראית על קיצוצים נרחבים במשרות שיטור ברחבי בריטניה ובעיקר בלונדון. זהו אחד הנושאים המרכזיים שנידונים בימים האחרונים בציבוריות הבריטית, והוא אינו פועל לטובתה.

יחד עם זאת, מי שעומד מולה, ג'רמי קורבין, שייך לאגף הרדיקלי של השמאל הבריטי. הוא נחשב כמי שגילה סלחנות מופלגת כלפי גורמי טרור, כולל אל קאעידה, חיזבאללה וחמאס, שאת חלקם כינה כידידיו. כלומר, מיי נתפסת כחלק מהבעיה, אבל קורבין לא נתפס בשום צורה כחלק מהפתרון.

איך מצביעים יהודי בריטניה?
ההערכות הן כי רובם המוחלט יצביע למיי, אך ישנם גם יהודים המצביעים למפלגת הלייבור, אם מטעמים אידיאולוגיים ואם כהמשכה של מסורת משפחתית ארוכת שנים. יהודים לא מעטים חוששים מעלייתו של קורבין, שכאמור הביע בעבר כמה דעות שיש שיגידו כי הן גובלות באנטישמיות, אך הם לרוב משתדלים שלא לדבר על כך בפומבי ומעדיפים לתת לתופעת קורבין לחלוף מעצמה.
צילום: AP
מיי נתפסת כחלק מהבעיה, אך קורבין לא נתפס כפתרון. כוחות משטרה בזירת הפיגוע בגשר לונדון צילום: AP

האם יש לקורבין וללייבור סיכוי לנצח?
אחרי בחירתו של טראמפ לנשיאות ארה"ב, אי אפשר לענות על שאלה שכזו בלאו מוחלט. הסקרים ברורים ומעניקים יתרון יציב למיי ולשמרנים, אבל צריך לזכור שהמומנטום בשבועות האחרונים נמצא דווקא עם קורבין, שבגדול סוגר את הפער, עד כדי סקר אחד שהעניק למיי אחוז בודד של יתרון. הצעירים מצביעים ללייבור באחוזים גבוהים, ובמקרה של נהירת צעירים רבים לקלפיות ובמקביל היעדרותם של מבוגרים הנוטים לשמרנים, יתכן שייווצר מהפך, שכרגע נראה בלתי צפוי.



היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך