פיגוע הטרור בטהרן הוא רק ההתחלה

המתקפה על סמלי המהפכה צפויה להשפיע על מדיניות החוץ ומדיניות הפנים של טהרן. משמרות המהפכה, יגבירו את נוכחותם בסוריה ובעיראק, ורוחאני יתקשה לצמצם את התקציב האיראני שמושקע בזירות האלו, כפי שהבטיח בקמפיין הבחירות

דוד שאין | 7/6/2017 22:51
תגיות: דעות,איראן,פיגוע
פיגוע הטרור המשולב בטהרן, שתוכנן היטב על ידי דאעש, הוא רק ההתחלה. כבר שנים רבות שלא נראה אירוע ביטחוני כזה בלב עיר הבירה של איראן, אך נראה שהוא לא יהיה האחרון. שתי המטרות – המאוזוליאום של אייתוללה חומייני והפרלמנט – מסמלות יותר מכל את המהפכה האסלאמית השיעית, שעליה מבוסס משטר האייתולות.

המתקפה על בניין הפרלמנט בטהרן
קטעים נוספים


זה היה רק עניין של זמן. איראן משקיעה תקציבי ענק בלחימה נגד דאעש בעיראק ובסוריה. מפקד כוח אל קודס, קאסם סולימאני, נמצא יותר במדינות הללו מאשר שהוא נמצא באיראן. הוא אחד הגורמים המרכזיים במלחמה נגד דאעש.

הארגון האסלאמי הקיצוני קיבל אחריות על הפיגוע, אבל האצבע האיראנית לאו דווקא מופנית כלפיו. האיראנים מאשימים את ערב הסעודית וארצות הברית כעומדות מאחורי המבצע הזה. כלי התקשורת באיראן הדגישו אתמול את דבריו של שר החוץ הסעודי, עאדל אלג'ביר, בפריז: "איראן צריכה להיזהר בשל ההתערבות שלה במתרחש במדינות אחרות באזור ותמיכתה בארגוני טרור".
צילום: EPA
אחד מהמחבלים מציץ מחלון בניין הפרלמנט. צילום: EPA

האיראנים מאמינים כי סעודיה החזיקה במידע על אירועי הטרור. משמרות המהפכה פרסמו אמש הצהרה שבה האשימו את הסעודים באופן מפורש והבטיחו לנקום. בהצהרה זו נטען כי אין זה מקרי שהאירוע התרחש כשבועיים לאחר ביקורו של נשיא ארצות הברית באזור. הסעודים מיהרו להכחיש.

בעיני האיראנים, הסעודים אינם האשמים היחידים. סוכנות הידיעות 'אירנא' דיווחה הבוקר כי הטרוריסטים בטהרן היו חמושים בכלי נשק "תוצרת המערב". במילים אחרות, אלה ארצות הברית, בריטניה וישראל שחימשו את הטרוריסטים. עם היוודע על המתרחש מחוץ לאולם המליאה, החלו חברי הפרלמנט האיראני בצעקות "מוות לאמריקה".
צילום: גטי אימג'ס
משמרות המהפכה צפויים להגביר נוכחות בעיראק ובסוריה. צילום: גטי אימג'ס

המתקפה על סמלי המהפכה צפויה להשפיע על מדיניות החוץ של טהרן ובד בבד על מדיניות הפנים. משמרות המהפכה, שמעמדם הפנימי התחזק, יגבירו את נוכחותם בסוריה ובעיראק. הנשיא חסן רוחאני יתקשה כעת לצמצם את התקציב האיראני שמושקע בזירות הללו, כפי שהבטיח לעשות בקמפיין הבחירות שלו.

אפרופו רוחאני, קולו של הנשיא לא נשמע עד ההודעה שפרסם בשעות הערב. בכל שעות התנהלות האירוע הביטחוני, נראה היה כי רוחאני איננו מעורב במתרחש. אגב, הודעת הנשיא נכתבה בלשון הרבה פחות לוחמנית מאשר ההודעה של משמרות המהפכה.
צילום: AP
השמרנים רואים במדיניות ההידברות של רוחאני סימן לחולשה. צילום: AP

רוחאני כמובן ינסה להרגיע את המתיחות באזור, אך הוא יתקשה לעשות זאת מול השמרנים. במיוחד לאחר הלחץ המדיני של מדינות ערב נגד קטאר. הידברות ודיפלומטיה, המדיניות של רוחאני - מהווים חולשה בעיני השמרנים.
אולם יש לסייג את הדברים. מלחמה צבאית כוללת לא צפויה בשנים הקרובות, והמלחמה שמשמרות המהפכה יובילו תהיה מלחמת טרור וניסיון לפירוק מדינות ערב המתונות מבפנים. וזה יהיה בדיוק האתגר שעימו יצטרכו להתמודד בטהרן גם בבית.

דוד שאין הוא יו"ר צעירי הליכוד ומומחה בנושא האיראני
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

דוד שאין

פרשן ב-nrg ובמקור ראשון, מתמחה בנושא האיראני. יועץ לשעבר של השרים גלעד ארדן ויוסי פלד. בעל תואר ראשון ושני ביחסים בינלאומיים עם התמחות בדיפלומטיה וביטחון.

לכל הטורים של דוד שאין

המומלצים

עוד ב''דעות''

פייסבוק