
"חרדים מקבלים פטור נפשי מצה"ל פי 3 יותר"
כבר ב-2012, עלה קושי של גורמי בריאות הנפש לחשוף צעירים שמתחזים לסובלים מבעיות נפשיות. לטענת המבקר, בצבא לא נקטו צעדים משמעותיים בנושא וחרדים משיגים פטור בלי סיבה מוצדקת
מבקר המדינה חושף היום (יום ג') כי שיעור המועמדים החרדים לשירות צבאי שקיבלו פטור משירות על רקע נפשי, גבוה פי שניים וחצי עד פי שלושה משיעור המועמדים לשירות ביטחון בכלל האוכלוסייה שקיבלו פטור מסיבות דומות. לדבריו, כבר ב-2012 זוהה חוסר יכולת של גורמי בריאות הנפש לגלות צעירים שפועלים במטרה לקבל פטור משירות צבאי ומתחזים לסובלים מבעיות נפשיות.
בצבא לא נקטו על פי דו"ח המבקר, צעדים משמעותיים כדי להתמודד עם התופעה הזו. למעשה נותר בעינו הסיכון, לפיו צעירים חרדים מצליחים להשיג פטור בלא סיבה מוצדקת משירות צבאי. בנוסף מגלה המבקר כי מוקדי הייעוץ הטלפוניים בצה"ל אינם מוכרים מספיק לציבור המשרתים וכי לא קיימת הוראה המסדירה את משך הזמן המרבי להמתנה של חייל המבקש להיפגש עם גורם בריאות הנפש- יותר מ-16% מהחיילים שפנו לבדיקה נאלצו להמתין מעל ארבעה שבועות לטיפול.
במקביל, הפניות מטופלים לבדיקה פסיכיאטרית הוזנו לא כשורה ובמערכות המידע של חיל הרפואה נמצאו נתונים שגויים, וכן מעקב אחר ביצוע הנחיות גורמי בריאות הנפש אינו מקוים כנדרש, ועל כן קשה לוודא כי אלו שהופנו לבדיקה אכן טופלו כנדרש- מה שמלמד על היעדר פיקוח ובקרה על מימוש הפניות של רופאים צבאיים לבדיקת פסיכיאטרים.

בעבור הביקורת בחן מבקר המדינה מספר יחידות בצבא וגילה שורת נתונים מטרידים, ובהם העובדה כי כ-11% מהחיילים מעידים כי נדרשו לביקורת יזומה עם גורם בריאות הנפש כחלק מסדרת מפגשים למעקב אחר מצבם הנפשי, אך זו לא יצאה אל הפועל- פחות מחמישים אחוזים של מרשמי תרופות אותם רשמו פסיכיאטרים בצה"ל נופקו בפועל למטופלים, נתון המלמד כי למעשה הן לא נצרכו על ידי המטופלים, למרות שנדרשים לכך, דבר העלול לפגוע בבריאות אותם חיילים.
בפרק נוסף, מבקר המדינה מגלה פער ניכר בשירות הרפואי לו זוכים החיילים בהשוואה בין התקופה בה היה תחת מיקור חוץ ועד שחזר לאחריות הצבא- כזכור בחודש פברואר 2010 הוחלט להעביר את שירותי הרפואה במחנות הקריה ותל השומר לאחריות מרפאות אזרחיות, וביולי 2013 הוחלט להחזיר את שירותי הרפואה של שתי המחנות הללו לאחריות מלאה של צה"ל.

על פי דו"ח הביקורת, בהחלטה על מיקור החוץ של שירותי הרפואה, הגורמים שעסקו בנושא בצה"ל לא נתנו דעתם להשלכות אפשריות של המהלך, בין היתר- גידול במתן ימי מחלה לחיילים, והיעדרות ממושכת של חיילים מהיחידות.
בפועל ההחלטה להשיב את הטיפול בחיילים לאחריות הצבא, התקבלה לאחר מחלוקת בין משרדי הביטחון, הבריאות וקופות החולים שדרשו תוספת של תשלום על מתן השירות לחיילים, למרות שעל פי חוזה אשר נחתם לשלוש שנים אמורות היו קופות החולים להמשיך את ההסדר שנה נוספת.

בסופם של הדיונים קבעו הצדדים לסיים את התוכנית, כאשר בצה"ל הפנו אצבע מאשימה וטענו בין היתר כי הפרויקט יצא לדרך בניסיון לשפר את השירות הרפואי, אך לא עמד בציפיות, וכן כפי שמעיר המבקר מספר ימי המחלה הניתנים לחיילים קפצו פי שלושה באותה תקופה. עוד קובע הדו"ח שלא הוגדר מראש אילו רופאים יידרשו לעבור אל יחידות שדה כדי לשפר את הטיפול בלוחמים, ולמעשה מטרת מיקור החוץ - הסטת משאבים לטיפול בחיילי יחידות השדה - לא מומשה.
לדבריו, אגף כוח האדם לא היה מעורב בהחלטה על ביטול מיקור החוץ, ואילו היה נדרש לתת את דעתו עשוי היה להשפיע על טובת החיילים שנפגעה עם החזרת השירות לצה"ל. בנוסף, זמן ההמתנה הממוצע למפגש עם רופא בקרב לוחמים וכאלו שאינם לוחמים עלה בצורה משמעותית וקיים קושי לקבל מענה טלפוני במרפאות הצבא.
מדובר צה"ל נמסר: "בימים אלו מתבצעת בצה"ל עבודת מטה לשיפור וייעול המענה הניתן ברפואת השגרה בצה"ל. במסגרת עבודת המטה נבנתה תוכנית אסטרטגית רב-שנתית בשם "לבן וחאקי" הכוללת בתוכה התייחסות למעבר אנשי קבע לרפואה אזרחית וכן יושמו בשטח צעדים שונים לטובת הנגשת הרפואה לחייל כדוגמת מרפאות שיניים ניידות, מתן מענה ראשוני מרחוק בתחום בריאות הנפש, קיצור תורים לפיזיותרפיה ועוד.
"באשר לטענה כי זמני ההמתנה למענה ראשוני וטיפול רפואי מתקדם ארוכים, נציין כי חרף העובדה שלא קיים בישראל נוהל מחייב לזמן המתנה למפגש רפואי ראשוני, הנחה קרפ"ר, תא"ל דודו דגן, כי זמן המתנה הראוי למפגש ראשוני שאינו דחוף עם רופא הינו עד שבעה ימים. הגדרה זו תעוגן בפקודות לאחר מימוש תוכנית "לבן וחאקי". כמו כן על מנת לצמצם את זמני ההמתנה הארוכים אויישו המוקדים הטלפונים בכ-110% מהתקינה הקיימת.
"באשר לטענה כי זמן ההמתנה של לוחמים ארוך יותר משל חיילי מפקדה נציין כי חיל הרפואה פועל במספר אמצעים על מנת לשפר את זמני ההמתנה לרופא מומחה ומחויב למתן טיפול רפואי מיטבי לכלל החיילים בכל התפקידים. יתרה מכך, לחיילים במערך הלוחם קיימת מכסה של תורים ייעודיים השמורים להם ומתאימים לאופי שירותם".