עיריית הרצליה תפעיל הסעות לחוף הים בשבת

אחרי שאושר בבג"ץ להפעיל מסחר בתל אביב, הגיעה תורה של הרצליה שצפויה לחדש את ההסעות למרכזי בילוי בעיר בשבת, זאת בעוד הקואליציה בעצמה מפולגת ביחסה לחוק השבת וספק אם הוא יצליח לעבור בעוד חודש

שירית אביטן כהן | 9/5/2017 14:32
תגיות: בארץ,פתיחת חנויות בשבת
הקרב על השבת: לאחר פסיקת בג"ץ שאישרה הפעלת מרכולים בשבת בעיר תל אביב, בימים הקרובים צפויה עיריית הרצליה להודיע על חידוש שירות ההסעות החינמי שיפעל בשבתות ויסיע את התושבים לחוף הים ולמוקדי בילוי בעיר.

מדובר בכרסום נוסף במעמדה של השבת והזמנה לסיבוב נוסף של מתחים בקואליציה במושב הקרוב. אם היה נראה כי לחרדים יהיה רוב לגבש חקיקה להסדרת השבת, בשבוע האחרון נשמעו בסיעות דברים שונים לגמרי.
 
צילום: אדי ישראל
מה יעלה בגורל השבת הישראלית? צילום: אדי ישראל

יו"ר סיעת ישראל ביתנו אביגדור ליברמן יצא אתמול נגד חוק השבת שמעניק סמכויות לשר הפנים ואמר כי מדובר ב"צעד מיותר לגמרי". לדבריו, "אנחנו חיים בסטטוס קוו שהתגבש במשך שנים רבות ואין סיבה שהשלטון המרכזי ייכנס לנהלי השלטון המקומי".

ליברמן הוסיף כי סיעתו אף תנסה לקדם במושב הקרוב חוק שיאפשר תחבורה ציבורית בשבת. "איש באמונתו יחיה, ואנחנו נבטא את דעתנו בצורה ברורה. אנחנו לא מחפשים תירוצים לריב, אבל גם לא נוותר".

במקביל ארבעה חברי כנסת, שניים מהם חברי הקואליציה, ח"כ רחל עזריה מכולנו וח"כ מיקי זוהר מהליכוד, מנסים לקדם בחקיקה פתרון המבוסס על אמנת גביזון-מדן, לפיה תתאפשר פתיחה של מרכזים מסחריים וחנויות מסוימות באופן מצומצם, הפעלת מוקדי תרבות, וכן תחבורה ציבורית בעיריות שירצו בכך ובעזרת פתרונות הלכתיים מסוימים כמו העסקת נהג גוי.
 
צילום: מירי צחי
אביגדור ליברמן בישיבת הסיעה צילום: מירי צחי

בינתיים חברי הכנסת נחלו מפלה בוועדת שרים לחקיקה, אבל הצעת החוק תנסה לעבור במסגרת הצעות חוק פרטיות במהלך השבוע. ולא רק הם. גם בסיעת הבית היהודי, שהייתה אמורה להיות השותפה הטבעית של הסיעות החרדיות לחוק השבת, לא ממהרים להצטרף למהלכים של החרדים נגד הפעלת המרכולים בשבת. בחדרי חדרים אומרים כי הם מאמינים שצריך להינתן החופש לכל אחד לפעול בשבת לפי אמונתו והשקפת עולמו.

דוגמה להלך הרוח בבית היהודי ניתן לראות בדבריו של ח"כ מוטי יוגב, שאמר בכנס תנועת נאמני תורה ועבודה באוניברסיטת בר אילן בתחילת השבוע כי הוא מתנגד בתוקף למסחר, אך לאו דווקא לתחבורה שהתושבים החילוניים זקוקים לה.

וכך אמר, "לגבי הקו בהרצליה, לא הייתי רוצה שזה יהיה, אבל זה נשמע לי סביר כפתרון ביחס למערכת האיזונים בין הרצון שלי לייצר שמירת שבת למול הצורך להתחשב חברתית-דמוקרטית".

ראש תחום דת ומדינה בתנועת נאמני תורה ועבודה, תני פרנק, אמר היום ל-360 כי "גם בבית היהודי מבינים שהפתרון היחיד שאפשר להסכים עליו בסוגיית המרחב הציבורי בשבת הוא על בסיס מתווה גביזון-מדן. הסדרה של תחבורה ציבורית מצומצמת בשבת (ברכבים קטנים) וצמצום הפעילות המסחרית כרוכים זה בזה, וניתן להעביר סמכויות במידה מאוזנת לרשויות המקומיות כדי לשמור על אופי השבת המקומית. זה הפתרון אותו מקדמת התנועה יחד עם חברי הכנסת זוהר, עזריה, טרכטנברג ושטרן. על כן חשוב לנצל את ההזדמנות בעקבות החלטת בג"ץ ולהעביר את החוק בכנסת".
 
צילום: מירי צחי
''הקו בהרצליה - פתרון סביר'' . ח''כ מוטי יוגב והשר בנט צילום: מירי צחי

בינתיים הסיעות החרדיות נותרו להיאבק על השבת, וגם הן נוטות לפשרות בנושא הטעון. בסיכום אליו הגיעו החרדים עם ראש הממשלה בסוף השבוע האחרון, הם ויתרו קצת והחריגו את העיר תל אביב מהחוק החדש אותו יזמו.

עוד נודע ל-360 כי סוכם שהחוק יעלה להצבעה רק בעוד חודש, ומי יודע עד אז אילו עוד ערים יקבלו אישור מבג"ץ לחריגות בתחומן בשבת. עם שלושה חוקים מהקואליציה המנסים לעצב מחדש את דמותה של השבת, אבל עם סיכוי ממשי רק לחוק של החרדים, יש לחכות עד לחודש יוני כדי לראות מה יעלה בגורל השבת הישראלית.


היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך