"חלם בשטחים": מוקדי החירום לא יודעים על יוזמת צה"ל
כדי לסייע לתושבי יו"ש בדיווח על מיקומם במקרה של אירוע ביטחוני, צה"ל הציב קוביות בטון ממוספרות במוקדים נבחרים. אלא שבמשטרה לא מכירים ביוזמה. תושב יו"ש: "דיווחתי על זריקת אבנים, אך נעניתי בתשובה: 'איננו מכירים את הקוד'"
כדי לסייע לנהגים הנקלעים לאירוע בצירי יהודה ושומרון בדיווח מיקומם המדויק, צה"ל הציב לפני כשנה קוביות בטון ממוספרות, הממפות את האזור. אלא שעדויות של תושבים מלמדות כי במשטרה ובמוקדי החירום בהתיישבות לא יודעים לתת מענה על בסיס מספרי הקוד המסומנים. וכך, רצונו של צה"ל לאפשר התמצאות נוחה יותר במרחב ולהקל בדיווח על אזרחים שנפגעים אינו מתואם עם יתר הגופים ומוקדי הביטחון."לאחרונה נקלעתי לאירוע מאסיבי של זריקת אבנים באזור ביתר עילית, ומיד לאחר האירוע עצרתי עם מספר כלי רכב נוספים שנפגעו מהאבנים", מתאר תושב האזור בשיחה עם אפליקציית החדשות 360.

''הרעיון מעולה, אבל המשך ההתנהלות כמעשה חלם''. בטונדה מסומנת במספר.
צילום: דובר צה''ל
"עמדה מולי קוביית הבטון ועליה מספר קוד, וכיוון שאינני מכיר את שמות הכפרים שהיו מסביבי חייגתי למוקד החירום ודיווחתי על האירוע ועל מיקומו המדויק באמצעות המספר הרשום על הקובייה, אבל נעניתי בתשובה 'איננו מכירים את הקוד שאתה מדבר עליו'. התקשרתי גם למשטרה וגם שם אמרו לי 'איננו מכירים את הקוד'", סיפר התושב ששמו שמור במערכת.
לדבריו, מטרת הבטונדות היא ליצור שפה משותפת בין האזרחים וכוחות החירום במקרה שמתרחש אירוע בציר התנועה, וכדי למנוע בזבוז זמן יקר. "הרעיון מעולה, אבל המשך ההתנהלות כמעשה חלם. אותי לימדו שעניינה של 'שפה משותפת' היא שהיא תהיה משותפת", אומר התושב.
"חיפשנו דרך לקצר את השפה המשותפת בין המתיישבים והעוברים בגזרה מול כוחות צה"ל בעת אירוע של זריקת אבנים, בקת"ב, או ירי", הסביר בשנה שעברה קצין בכיר בצה"ל. "מתיישב או אזרח שיראה את המספר, יתקשר וידווח למוקד או החמ"ל וככה יסביר איפה הוא נמצא, ויהיה לנו יותר קל לסגור מעגל".
בפועל, המצב נראה עגום. "כבר לפני כשנה פורסם מנשר לתושבי גוש עציון והר חברון ובו הסבר קצר על המטרה ודרך השימוש בקודים החדשים, אלא שבסיום המנשר הופיעה שורה קצרה ובה נכתב כי 'יש לציין שמשטרת ישראל טרם עודכנה בקודים החדשים'. בחטיבה הצליחו לשלוח מייל לאלפי בתי אב אך משטרת ישראל טרם עודכנה?", תקף התושב.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי ״בשנה האחרונה החל לפעול ביהודה ושומרון פרויקט 'אבן דרך', אשר במסגרתו הונחו ברחבי הגזרה בטונדות עליהן סימן דרך המאפשר לדווח אודות אירועים חריגים. הפרויקט עודנו נמצא בתהליך הטמעה מול כלל גופי הביטחון המקבילים וגורמי ההתיישבות בגזרה ואלה ימשיכו לפעול על מנת לשפרו״.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg