היערכות בימין לבלימת 'יוזמת השלום' של טראמפ
שדולת ארץ ישראל בכנסת: "ממשלה לאומית לא תקדם הקמת מדינה פלסטינית". טראמפ אמור להגיע לביקור קצר בארץ ביום השנה (העברי) לפרוץ מלחמת ששת הימים, ומסתמנת אפשרות שיכריז על העברת השגרירות לירושלים
יושב ראש הרשות הפלסטינית אבו-מאזן צפוי להיפגש ביום רביעי הקרוב בוושינגטון עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. צוות מטעמו של אבו-מאזן, בראשות סאיב עריקאת, נפגש במהלך השבוע עם גורמים אמריקאיים כדי לקבוע את מבנה הביקור ואת מסקנותיו.פגישת שני האישים צפויה להתנהל ברוח טובה. אתר העיתון 'פוריין פוליסי' פרסם השבוע כי בניגוד לקיצוץ הכללי בסיוע החוץ של הממשל האמריקאי, בוושינגטון החליטו דווקא להגדיל את התמיכה הכספית ברשות הפלסטינית, במטרה לחזק אותה. הפרסום על המענק האמריקאי נעשה בשבוע שבו הבנק הבינלאומי הוציא דו"ח שקרא לרשות הפלסטינית להתייעל כלכלית כדי לצמצם את פערי המימון שלה, שעומדים על פי הדו"ח על 800 מיליוני דולרים. הבנק הבינלאומי המליץ לפלסטינים לצמצם את המשכורות ואת הפנסיות, ולנסות להגדיל את גביית המסים.

''חשבנו שמינויו של הנשיא החדש יכול להיות שינוי אסטרטגי''. איילת שקד
צילום: הדס פרוש/פלאש 90
התמיכה הכלכלית האמריקאית מלמדת על ניסיונו של הבית הלבן לעודד את הפלסטינים להיכנס למשא ומתן עם ישראל. גורמים פלסטיניים אמרו ל'מקור ראשון' כי האפשרות של פתיחה מחודשת של המשא ומתן קיימת על השולחן כיום יותר מתמיד. "אבו-מאזן היה ספקן מאוד בעת כניסתו של הנשיא האמריקאי לתפקיד. הוא חשב שהרשות הפלסטינית צריכה למצוא חלופות לממשל האמריקאי", הסבירו הגורמים.
הם הוסיפו שלאחר הפגישה עם שליח טראמפ לעניין קידום השלום, ג'ייסון גרינבלט, השתנה היחס. "אבו-מאזן שוחח בטלפון עם הנשיא טראמפ ונפגש עם השליח שלו, והבנו שההצהרות על חלופות אחרות לתוכנית שתי המדינות והעברת השגרירות האמריקאית לירושלים לא עומדות להתממש", ציינו הגורמים, "המציאות הזאת יכולה בהחלט להוביל לשיבה למשא ומתן, בקבלת כמה תנאים שייסגרו באופן לא הצהרתי".
לתחושות הללו, מתברר, שותפה גם שרת המשפטים איילת שקד מהבית היהודי. בשיחה שערכה עם חברי הבית היהודי לפני הבחירות המקדימות במפלגה היא הביעה את האכזבה ההולכת ומתגבשת מממשל טראמפ: "חשבנו שמינויו של הנשיא החדש יכול להיות שינוי אסטרטגי, שהסביבה אוהדת ההתיישבות והוא עצמו יהיו פתוחים לרעיונות חדשים - אבל זה לא הצליח. לצערי אני חושבת שאנחנו שוב מתכנסים לפתרון של מדינה פלסטינית, בין היתר בגלל שראש הממשלה בנימין נתניהו ממשיך לדבר על מדינה פלסטינית".
לדבריה, "הנשיא האמריקאי נכנס לנעליים של זה שרוצה לעשות את העסקה. אני מעריכה שהוא יערוך מפגש פסגה בין רה"מ נתניהו לאבו-מאזן, ויש סיכוי שבסופה יוכרז על פתיחת משא ומתן ללא תנאים מוקדמים. אם אכן כך יהיה, אנחנו נציב תנאי משלנו - והוא שהרש"פ תפסיק לשלם למחבלים".

צפוי להיפגש ביום רביעי הקרוב בוושינגטון עם נשיא ארה''ב דונלד טראמפ. אבו מאזן
צילום: AFP
שקד הבהירה שמפלגת הבית היהודי לא תשב בממשלה שתקפיא את הבנייה בהתנחלויות, אבל תשלים עם מציאות שבה האמריקאים יגבילו את הבנייה בהתנחלויות בתוך תחומי היישובים ובצמוד אליהם. "אני חושבת שבמגבלות הנוכחיות מדובר בדבר סביר", היא אמרה.
גם בליכוד שותפים לדאגות של שקד. שר התיירות יריב לוין אמר אמש כי "כל הצהרה על מדינה פלסטינית תהיה פרס לסרבנות הפלסטינית הנמשכת. היא לא תקדם את השלום, ובסופו של דבר לא תועיל לביטחון. אני מקווה מאוד שהממשל הנוכחי, שבהחלט מוכיח שהוא מערער על הרבה מוסכמות ותפיסות שהיו מקובלות במשך הרבה שנים ולא הוכיחו את עצמן ביחס לאזורים אחרים בעולם, ינקוט גם בעניין שלנו גישה חדשנית יותר ותואמת את המציאות - שכוללת את העברת השגרירות לירושלים".
הודעה ברוח דומה פרסמה אתמול גם שדולת ארץ ישראל בכנסת, ולפיה היא מתנגדת לוויתורים כלשהם על חלקי מולדת.
אבו-מאזן, המבקש להוכיח את כוחו והשפעתו בפני הממשל האמריקאי טרם צאתו לוושינגטון, מנסה למוסס את שביתת האסירים שעליה הכריז יריבו הפוליטי מרוואן ברגותי. בנוסף מנהל אבו-מאזן מלחמה מול חמאס, ומטיל עיצומים על הממשלה שבראשותה עומדת התנועה בעזה בעקבות הקמת 'הוועדה לניהול הרצועה' על ידי חמאס. הוועדה, שבעצם נועדה להחליף בפועל את פעילות הממשלה הפלסטינית, היא הוכחה ניצחת לכך שאבו-מאזן לא שולט ברצועה.

''כל הצהרה על מדינה פלסטינית תהיה פרס לסרבנות הפלסטינית הנמשכת''. השר יריב לוין
צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
הענישה הראשונה של אבו-מאזן הייתה הפחתה במשכורות הפקידים החיים ברצועת עזה - מהלך שגרר ביקורת קשה בתוך הרצועה. מהלך שני, מסוכן הרבה יותר מבחינת ישראל, הוא ההחלטה להפסיק לשלם לישראל תמורת החשמל שהיא מספקת לעזה. הרשות הפלסטינית הודיעה למתאם הפעולות בשטחים, אלוף יואב (פולי) מרדכי, כי היא מפסיקה באופן מיידי את התשלום, ומשמעות הדבר היא שתושבי עזה יצטרכו להסתפק בכשש שעות חשמל ביממה.
חבר פרלמנט מטעם חמאס, מרואן אבו-ראס, הגיב לצעדיו של אבו-מאזן באופן חד וחותך, ואולי שיקף את הלך המחשבה לגבי הראיס ברצועה. "צריך להוציא להורג את אבו-מאזן בתלייה", הוא צייץ בחשבון הטוויטר שלו, "הוא הבוגד הכי גדול שידעה ההיסטוריה הפלסטינית".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg